Fél tulajdon


grog # 2002.10.27. 16:52

Tételezzük fel a következő helyzetet. Van valakinek egy fél ingatlan tulajdona ( egy lakás) Annak hasznait nem élvezheti, - sőt kimondottan terhes számára ez az örökségből származő viszony - eladni nem tudja, mert a másik fél nem akarja megvenni, fél tulajdont pedig nem vesz meg senki. Ha lemond a magyar állam javára, anyagi ELLENSZOLGÁLTATÁS nélkül, pl. közjegyző elött, kell-e valamiféle illetéket fizetnie? Mentesül-e az eladott ingatlan árának (ami 0 FT) adóvonzata alól? Meg lehet-e egyátalán ezt tenni?

szarvaslány # 2002.10.27. 17:26

Ingatlan tulajdonjogáról egyoldalúan lemondani nem lehet, lehetőség van azonban az ingatlan elajándékozására. Ehhez persze szükség van arra, hogy a megajándékozott elfogadja az ajándékot. Az ajándékozót sem illeték, sem adófizetési kötelezettség nem terheli.
De lehetőség van arra is, hogy a tulajdonostárs bírósághoz forduljon, és kérje a közös tulajdon megszüntetését. Ennek is több módja van (Ptk 148.§). Így a konkrét esetben megoldás lehet az, ha a bíróság valamelyik tulajdonostárs tulajdonába adja az ingatlannak a nem rá eső részét is, megfelelő ellenérték fejében. Végső esetben a bíróság az ingatlant értékesíti és a vételárat megosztja a felek között.