Fizetési meghagyás USD-re?


Két Lotti # 2002.11.13. 12:02

Kedves Tanult Kollégák,

Látott már valaki olyat, hogy fizetési meghagyással érvényesíthetek USD-ben fennálló követelést?

A kétely azért merült fel bennem, mert ugye a fizetési meghagyási iránti kérelmet a nyomtatványon kell előterjeszteni és nem szabad lírai szerzeményt kell beadni.  Na most akkor, ha az én szerződésem, ami alapján követelek, USD-ben van, akkor mit csinálok???  Vagy ilyenkor ugrik a nemperes eljárás lehetősége és egyből perelnem kell?  Ez logikátlan, mert ingó dolog kiadására is kérhetek fm-t.

Ha pedig csak Ft-ban meghatározott összeget kérhetek, akkor ki nyeli be az általam mint jogosult által elszenvedett tetemes árfolyam nyereséget?  Vagy kérjem azt is egyben pl. kártérítés jogcímén?  

Nincs egy bírósági titkár, aki tudna nekem erre válaszolni.  Talán nem én vagyok itt az első, aki külföldi pénznemben fennálló tartozást akar behajtani.  (Klassz dolog a deviza dereguláció, most látom.)


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Béres-Deák Attila # 2002.11.13. 19:41

Kedves Két Lotti!
Mióta devizalibero van nincs akadálya annak , hogy USD-t írj a Fizetési meghagyásra.


attika

Két Lotti # 2002.11.19. 18:16

Köszönöm.  Majd értesítelek, hogy mi történt.

Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy a PKKB polgári irodájából a jelöltemet úgy elhajtották a fizetési meghagyással mint kezdő joghallgató a római jog forrásai fejezetet a Brósz-Pólayban.

Az ügykezelő ugyanis elkezdett okoskodni, hogy a kötelezett lakóhelye nem ide tartozik.  Ezek még nem hallottak a vagylagos/kikötéses illetékességről.  Mindegy azért köszi.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Béres-Deák Attila # 2002.11.20. 07:50

Kedves Két Lotti!
Bizonyára a PKKB polgári irodájában nem hallottak még a kirovó és lerovó pénznemről.Kiróni a kötelezettség keletkezése szerinti pénznemben kell , leróni pedig a fizetés helye szerinti pénznemben kell a Ptk. 231.§ /2/ bek-ben meghatározott átváltás figyelembevételével.Ez körülbelül olyan eljárás a részükről, mintha  német bíróság az EURO bevezetése előtt német márkában keletkezett tartozás vonatkozásában az EURO bevezetése után EUROra szóló fizetési meghagyás kibocsátása iránti igényt utasítana el.Az igaz, hogy a FIZETÉSI MEGHAGYÁS nyomtatvány Ft-ot tartalmaz, de a diszpozitivitásra figyelemmel és a deviza liberalizáció miatt sem tagadhatja meg az USD-ben kért összegre a FM kibocsátását.Már csak azért sem mert mivan akkor, ha vámszabadterületi társaság ellen nyújt be valaki FM-t. Õk a könyveiket is devizában kötelesek fizetni és - egyes kivételektől eltekintve- fizetéseiket is devizában kötelesek bonyolítani.  


attika