Fogyatkozó lakásbérlet


Kerdezo # 2003.01.09. 15:26

Évek óta bérlek egy lakást, amelyet bútorzott állapotban vettem eredetileg is ki. Az asztal, ágy, stb. mellett függöny, porszívó stb. is volt a lakásban. A szerződés szerint a lakást 'megtekintett állapotban' béreltem ki.

Az utóbbi időben a lakásból egyre másra tűnnek el a bérlemény tulajdonosának tulajdonát képező dolgok (amiket természetesen ő maga visz el), mint pl. függöny, porszívó, és társai, amelyek közül némelyik ráadásul a lakás átvételekor aláírt leltárban is szerepel.

A tulajdonost az üggyel kapcsolatosan kérdőre vonva közölte, hogy mivel azok a dolgok az ő tulajdonai, ezért azt csinál velük, amit akar. A tulajdonjogot én nem vitatom, de véleményem szerint mivel azok a bérlemény 'megtekintett' állapotában jelent voltak, így beleegyezésem nélkül nem távolíthatja el azokat.

Kérdésem: helyesen gondolom -e, hogy valóban nincs joga a lakás kibérlésekor még jelenlévő használati tárgyakat önhatalmúlag a lakásból eltávolítani? A leltárban nem foglalt, de a megtekintéskor (bérletkor, meg utána hónapokig) meglévő használati tárgyakkal mi a helyzet?

Két Lotti # 2003.01.10. 10:13

Ami a leltárban szerepel, annak maradnia kell. Mondjuk érdemes lehet az elvitelt is jegyzőkönyvezni, mivel utóbb még Téged vádolhatnak meg az eltulajdonítással.

Ami nem volt a leltárban.... Hát ott már nehéz bárkinek bármit is bizonyítani.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Kerdezo # 2003.01.10. 11:50

Köszönöm a gyors választ.

Alapvetően nem a bizonyítást érdekel, hiszen engem maximum a lakás használati értékét illetően ér kár azzal, hogy a korábban bizonyos értelemben a bérlet részét képező tartós használati cikkekkel nem tudok a továbbiakban élni, és legrosszabb esetben - ha már úgy gondolom, hogy így nem éri meg nekem - akkor felmondok.

Első sorban arra lettem volna kíváncsi, hogy jól gondolom -e, hogy a szóban forgó dolgok is beleértendők a bérletbe ha beköltözéskor jelen voltak, vagy valóban raktárhelyiségnek használhatja a tulajdonos az általam bérelt lakást, amibe akkor hoz és amiből akkor visz valamit, amikor csak akar? (Utóbbin kicsit meglepődnék.)

Lenne még egy másik kérdésem is ezzel kapcsolatosan: milyen óvintézkedéseket tudok arra az esetre tenni, ha esetlegesen egyszer - véletlenül vagy szándékosan - az én dolgaim közül is elvisz valamit a lakásból? Ilyenkor hogyan tudom bizonyítani azt, hogy azok a lakásban voltak, az én tulajdonomat képezték, és nem én adtam el, hanem a tulajdonos vitte el? Vagy ilyen tekintetben teljesen ki lennék szolgáltatva neki?

Előre is köszönöm a választ.

Két Lotti # 2003.01.10. 12:31

Ha a bérleti szerződés megkötésekor volt egy leltár, akkor - ellenkező megállapodás hiányában - a bérlet a leltárban szereplő ingóságokra is kiterjed.  Tehát a bérbeadó nem hozhatja-viheti a dolgait, mert azok birtokáról a bérleti szerződés útján lemondott.

A másik kérdés már rázósabb.  Ha ugyanis a bérbeadónak van kulcsa a lakáshoz, akkor természetesen ha valami eltűnik, csak rendőrségi feljelentéssel lehet orvosolni.

Ekkor persze nem kell a bérlőnek bizonyítania, hogy a dolog ott volt, mert ez szinte lehetetlen, de a rendőrség nem is fog az üggyel foglalkozni.  Ha mégis, akkor a bérbeadó tagadása esetén nincs más bizonyíték a lopásra.  

Praktikus tanácsom, hogy szerelj fel egy olyan zárat a lakásra, amihez csak Neked mint bérlőnek van kulcsa.  Ha a bérbeadó ezt kifogásolja, akkor egy kulcsmásolatot tegyetek ügyvédi letétbe azzal, hogy csak a bérleti jogviszony megszűnése esetén adhatja ki az ügyvéd a bérbeadónak.  Vagy ha a bérbeadó - tanúk jelenlétében - jogszabályban biztosított bérlemény ellenőrzési jogát gyakorolja.

Bár ez macerás, más megoldást én nem látok.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Kerdezo # 2003.01.10. 16:00

Ismét köszönöm a választ.

A kérdésem még annyi lenne, hogy esetleg a saját nagyobb értékű tárgyakról fotók készítésének (ami látszik az is, hogy mondjuk a bérelt lakásban van) van -e értelme (természetesen egy esetleges 'eltűnés' esetén az utólagos bizonyítás céljára)?

Két Lotti # 2003.01.13. 11:44

Egy fénykép segíthet.

Nekem van egy ügyfelem, aki mindent lefotózott (betörés esetére) és a fényképeket nálam ügyvédi letétbe helyezte.

Egy ilyen lépés nemcsak a fél jóhiszeműségét bizonyítja, hanem adott esetben segíthet is a fényképek elkészítésének időpontjára nézve.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Nnelly # 2003.01.13. 15:48

ki akarom adni a lakásomat. Egy olyan családdal kötnék szerzodést, ahol kiskorú gyermekek (3) is vannak.
milyen biztosítékot kellene a szerzodésbe beépítenem, hogy ha kb 3 év múlva ismét szükségem lesz erre a lakásra (gyermekeimnek) akkor ismét birtokba vehessem.
A lakás egy szobáját lezárva tartom, mert ott saját dolgainkat tároljuk.
Nnelly


[i:cd5c9e2855]Nnelly[/i:cd5c9e2855]

Kerdezo # 2003.01.17. 14:05

Köszönöm a választ.