ajándékozott, de birtokba nem vett ingatlan

Dr.Attika # 2016.04.04. 19:35

Így igaz. Az ajándékozási vagy más tulajdonjog átruházó szerződésnél a készítő, ellenjegyző ügyvédnek kellene arra odafigyelni, hogy a birtokba vételt jelezze akár brevi, akár longo manu tradíció útján.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.04. 19:12

Igazából nem azok, de neked ez a dogmatikai finomság teljesen mindegy. Nem hivatkozhatsz eredményesen arra a tulajdonjog törlése érdekében, hogy te nem adtad birtokba az ingatlant.

Koza # 2016.04.04. 18:45

Nem én értetlenkedek, hanem próbáltam összhangba hozni az Ön és a Kovács_Béla válaszait, ami nem sikerült, mivel teljesen ellentmondóak voltak, ill. továbbra is azok...

Dr.Attika # 2016.04.04. 18:36

A Ptk azt írja, hogy az ajándékozó egyéb kötelezettség mellett az ajándék tárgyát köteles a megajándékozott birtokába adni. Ha nem adja birtokba, akkor nem jött létre a megajándékozott tulajdonjoga.

Kérem Koza, ne értetlenkedjen, hanem értse meg az eddig leírtakat. Innen már a süketek párbeszéde következik.

Koza # 2016.04.04. 17:52

Épp most nézem a PTK-t, és azt írj, hogy ingatlan ajándékozáskor köteles vagyok azt birtokba adni...

"Birtokba adás nélkül nem keletkezett tulajdonjoga a vevőnek."
Ajándékozás volt, de mit kell tennem ehhez?

Dr.Attika # 2016.04.04. 17:45

Birtokba adás nélkül nem keletkezett tulajdonjoga a vevőnek.

Koza # 2016.04.04. 17:36

Most újraolvastam a szerződést. Birtokbaadás nem szerepel benne, de az igen, hogy "...minden további megkérdezése nélkül az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön..."
Ezzel együtt is jogellenes volt a bejegyzés? És ha igen, mit lehet tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.04. 17:21

Akkor a birtokba nem adás tényével nem érek semmit?
Nem, nem érsz vele semmit.

Dr.Attika # 2016.04.04. 17:16

Igaz. A kezdő tényközlés szerint birtokba adás nem történt, tehát tulajdonjog emiatt nem változott. Az ingatlan-nyilvántartó hatóság, ha a tulajdonjogot bejegyezte , jogellenesen járt el.

Koza # 2016.04.04. 17:15

Igazad van, de én valahol olvastam, hogy a birtokba még nem adott ajándék átadását megtagadhatom (teljesítés megtagadása). Nyilván egyszerűbb és nagyobb esélye van, mint az ajándék visszakövetelésnek.
Mire vonatkozott akkor Attika első válasza? Akkor a birtokba nem adás tényével nem érek semmit?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.04. 16:48

Eleve rosszul kérdeztél. (Valószínűleg rossz tippet kaptál valakitől.) Téged valójában az érdekel, hogyan kérhetnéd vissza az ajándékot.

Mindig célszerűbb, ha a laikus a tényállást adja elő meg azt, kivel milyen vitája van, és nem dogmatikai kérdéseket tesz fel.

Koza # 2016.04.04. 16:36

Elvesztettem a fonalat, milyen lehetőségeim maradtak?
Hogyan veheti birtokba, ha én nem adom, és az ajandékozás után bekövetkezett viszony megváltozott?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.04. 16:15

Akkor pont a birtokbaadást követelheti a megajándékozott.

Koza # 2016.04.04. 15:09

Tisztelt Dr. Attika!
Nem teljesen értem. Az ingatlanbejegyzés megtörtént, tehát a földhivatal már akkor átírta. Nem értem, milyen beleegyező nyilatkozatot pótoltathatna a megajándékozott.
A kulcs puszta megléte írásos átvétel nélkül bizonyíték lehet?

Dr.Attika # 2016.04.04. 14:55

Igaza van KBS kollégámnak. Az elévülési időn belül követelheti a megajándékozott, hogy a bíróság a bejegyzéshez hozzájáruló nyilatkozatot ítéletileg pótolja. Viszont a birtokba adás ténye még ezt meghaladóan is vitatható. A kulcs átadása lehetne "brevi manu traditio". De ha ez sem történt meg, akkor a birtokba adás hiánya miatt a tulajdonjog megszerzése is vitás lehet.

Koza # 2016.04.04. 13:44

Nagyon köszönöm a gyors válaszokat. Az ajándékozáson kívül semmilyen írásos szerződést/iratot nem készítettünk, így nem is írtunk alá.
Ha esetleg mégis van kulcsa, az ugye nem helyettesíti a birtokbavételt?
A birtokbavétel csak írásos formában lehetséges?
Meg tudná valaki mondani, hogy a birtokbavételnek milyen minimumfeltételei vannak?

Rexor # 2016.04.04. 13:18

Ha lett volna írásos szerződés ügyvédi ellenjegyzéssel... Legalábbis ezt írja: "Kulcsot én nem is adtam neki, papír sincs erről. "

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.04. 13:16

De a kötelmi joga megvan a tulajdonjog megszerzésére.

Dr.Attika # 2016.04.04. 13:09

Tisztelt Koza!
A magyar polgári jog szerint a tulajdonjog megszerzéséhez a felek erre irányuló konszenzusa (jelen esetben ajándékozási szerződés megkötése) nem elegendő. Ahhoz szükséges a birtokba adás, birtokba vétel is. A leírtak alapján ez utóbbi nem történt meg, így a tulajdonjogot az ajándékozott nem szerezte meg.

Koza # 2016.04.04. 12:33

Tisztelt Fórumozók!

Én egy ingatlanrészt ajándékoztam egy hozzátartozómnak pár éve. Ő azóta beperelt engem egy olyan másik közös tulajdonunkért, amiben lakom.

Az ajándékozott ingatlant nem lakja, tudomásom szerint nem is volt azóta ott. Kulcsot én nem is adtam neki, papír sincs erről. Birtokbaadás sem papíron, sem személyesen nem történt. Ingatlanadót, költségeket azóta is csak én fizetem, erre nem volt hajlandó.
Úgy olvastam, hogy ez akár semmissé is teheti az ajándékozást a visszakövetelési lehetőségen felül.
Milyen lehetőségem és esélyem van az ajándékozás semmissé nyilvánítására vagy viszzakövetelésére?

Segítségüket nagyon köszönöm:

Koza