Részleges jogutódlás szerződésben

Grave7 # 2016.12.01. 18:05

Kérdező első hozzászólásában leírta, hogy egyetlen szerződésben adta bérbe több ingatlanát úgy, hogy nem ingatlanonként határozták meg a bérleti díjakat, hanem összességében. Ezt követően pedig csak az ingatlanok egy részét adta el.
(pl. A és B ingatlan két lakás, C és D ingatlan két garázs; mindet bérbe adta egy szerződéssel; később B és D ingatlant eladta)
A bérleti díj egyes ingatlanok (azok tulajdonosai) közötti megosztása a kérdés, mert erre a bérleti szerződés megkötésekor nem gondoltak (akartak gondolni?).

Ha jól értem.

Dr.Attika # 2016.12.01. 16:38

Kollégák!
Ha a kérdező eladta az ingatlanokat, onnantól az új tulajdonos a bérbeadó, a korábbi tulajdonosnak már nincs jogviszonya a bérlőkkel.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.01. 16:09

Nem jól érted.

TNándi # 2016.12.01. 15:24

Akkor ha jól értem, a Ptk-ban erre nincs külön szabály, ha a szerződés erről nem rendelkezik, akkor a felek utólagos egyezsége szükséges?

Bár részleteket nem mondhatok, annyit igen, hogy nem egy ilyen eladásról van szó, hanem sokról, ezért olyan könnyen a szerződésekbe se lehet egyedi tartalmakat beleszerkeszteni.

ObudaFan # 2016.11.29. 17:19

Ezeket a kérdéseket szabályozni kellene az adasveteli szerzodesben, mert különben komoly jogvita lehet belőle. Egyebkent még ismerni kellene a konkrét szerződéseket a valaszhoz.

TNándi # 2016.11.29. 13:05

Tiszteletem!

Szeretném megkérdezni azt, hogy ha van egy pl. bérleti szerződésem több ingatlan tekintetében, de a bérelt ingatlanok egy részét eladtam, hogyan történik meg a szerződésátruházás a vevővel.

Olyan nem osztható szolgáltatásokra is gondolok itt, mint pl. a díj, ami a szerződésben nem osztható jelleggel lett megállapítva, illetve az ingatlanokat együttesen terhelő kötelezettségek.

A vevő jogosult a bérleti szerződést önmagában lemódosítani, vagy a jogviszony integrált, és csak velem, mint eladóval együtt módosítható 3 oldalú megállapodás formájában?

A válaszokat köszönöm.