Lakásbiztosítás


vinnie # 2017.01.24. 21:02

Tisztelt Fórum! Érdeklődnék, hogy egy alap lakásbiztosítási szerződéssel meg lehet-e téríttetni egy cirkó kazán javíttatását a biztosítóval abban az esetben, ha a kárt a vezetékes vízben lévő idegen fémdarab okozta, mely eldugított egy drága alkatrészt, amit csak cseréltetni lehet. A vízkár fogalmába ez esetleg belefér? A csőtörés ha jól tudom igen, a szennyeződés pedig más miatt nem nagyon kerülhetett a vezetékbe.

Immaculata # 2017.01.25. 08:13

Nem hiszem, azonban a vízszolgáltatóhoz fordulhatsz a károd megtérítésére.

vinnie # 2017.01.25. 12:21

A mérőórán túlról jön ez biztos. Sűrűn kell üríteni a csapszűrőkből is a sok fémtörmeléket. A vízszolgáltatóval gondolom évekig pereskedni kellene ehhez, ami sajnos szintén nincs ingyen. A biztosítónál vízkárnak ez az esemény nem állja meg a helyét?

drbjozsef # 2017.01.25. 13:10

El kellene olvasnod a biztosítási szerződésed apróbetűjét, vagy a biztosító ÁSZF-jét. Abban kell lennie a válasznak.

ius latratus # 2017.01.25. 13:40

Lehet szerződést olvasgatni, de vízkár alatt a víz (beázás, elfolyt víz stb.) által okozott károkat kell érteni. A viharkár alatt meg a vihar által okozott károkat, s nem azt, hogy a viharral egy időben valaki hozzám vágott egy bográcsot, s az betörte a fejem.

Gret49 # 2017.02.27. 16:05

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ab Aegon lakás biztosításom van -kilyukadt a radiátorom. időben észrevettük -nem ázott el a szoba -azóta edény van alatta-oda csöpög a víz. Kifizeti a biztosító a radiátor javítást? -vagy csak az ebből eredő kárt ami nem jelentős.

Köszönöm válaszát:Gréta

Bea1 # 2017.02.27. 16:48

Az Aegon alapesetben nem fizet elfolyt vizet, de van külön elfolyt víz opciójuk. Szintén nem fizeti ki, ha ez miatt elázik a szőnyeg, vagy a szigetelés, csak ha erre külön köt az ember célirányos és persze plussz összegbe kerülő biztosítást.

Az én tippem, hogy természetes elhasználódásra, korrodálódásra sem fog fizetni.

Vanviszont nekik egy szintén választható szolgáltatásuk, ott 12 órán belül jön a vízvezetékszerelő, és cseréli a bojlert.

Bea1 # 2017.02.27. 16:49

radiátort :)

vízkár # 2021.05.12. 12:52

Kedves Fórumozók!
Panelben, 8 emeleten 2019-ben beázott a lakásom konyha és fürdője, vélhetően a ház fő csatorna vezetékétől és fűtéscsövétől. Az alattam lakó is ázott. Azért írtam, hogy vélhetően, mert a Társasház azóta sem tárta fel a hibát, azt állítja ránézés alapján, nálam lakáson belül rossz a vezeték. Megnézte a Társasház biztosítója, megnézte a saját biztosítóm, mindkettő azt mondta a Társasházi fővezetékek miatti az ázás, valószínű el vannak repedve (büdös szennyvíz jött be a lakásomba). Azonban több furcsaság is van: Leírni ezt már csak az én biztosítóm (van lakásbiztosításom) írta le a jegyzőkönyvbe, a ház biztosítója nem, hanem hogy nem lehet megállapítani egyértelműen a hibát, fel kell tárni. Ahhoz, hogy a káromat elszámolhassam, be kellett küldeni mindkét biztosítóhoz fotókat.jegyzőkönyveket és jeleznem a Társasháznak, hogy ez történt. Ők is megnézték, és a hibát nem tárták fel, a Társasház azt mondja a lakásomon belül van a probléma. Amúgy látszik, hogy csak kívülről tudott bejönni a szennyvíz. Megy az egymásra mutogatás, nem a Társasház és a Társasházi biztosító nem ad kárelismerő nyilatkozatot, így a mai napig nem fizették ki a káromat. Bejelntettem a jegyzőnél is, de elküldött, hogy ők nem illetékesek már ilyen ügyekben eljárni.
Mit tudok tenni, hova tudok fordulni, hogy kifizessék a káromat?
Köszönöm a válaszokat: vízkár

matthiasi # 2021.05.12. 16:38

8 emeleten 2019-ben beázott a lakásom konyha és fürdője,

Hány emelet lehet még fölötted ?
1 vagy kettő ?

Szvsz egy vízkár feltárása és elhárítása nem biztosítói feladat.

Keményen műszaki.

Aztán ha a probléma megoldva, fizet a biztosító.... vagy nem.

matthiasi # 2021.05.12. 16:40

A biztosítói hozzáállások általában, hogy eltoljuk magunktól a problémát.
Csak a kitartóaknak fizetnek !!

drbjozsef # 2021.05.13. 04:37

vízkár,

Azt írod : a hibát nem tárták fel. Akkor mire fel lenne a Társasház szerinted a felelős?

vízkár # 2021.05.13. 05:21

matthiasi:
még 2 emelet van felettem.

Igen, a Társasháznak kellene feltárnia a hibát, de nem tárja. Azt állítja lakáson belüli a hiba, ezért nem tárja fel. Szóban mindkét biztosítós ember azt állította, kivülről jött a szennyvíz, de leírni ezt már csak az én lakásbiztosítóm írta le, a Társasházi biztosító nem, csak annyit írt, hogy fel kell tárni a hibát.

A hibát azóta sem tárták fel. Küldtem levelet, irtam, szóltam a Társasháznak, minden érintettnek, de nem történik semmi. Elmentem a Jegyzőhöz, ő meg arról tájékoztatott nincs joga eljárni, nem kötelezheti a Társasházat a hibafeltárásra.

drbjozsef: Az a kérdésem, hogy mit tegyek, hogy a hiba fel legyen tárva, ha egyáltalán ezt kell csinálni? Mert senki nem csinál semmit.

Én csak annyit szeretnék elérni, hogy a Társasházi biztosító végre kifizesse a káromat, szőnyeg, bútor, ruhák, minden ázott, hordhatatlan.... Nem értek műszaki dolgokhoz.

oligaliga # 2021.05.13. 05:53

vízkár

Az a kérdésem, hogy mit tegyek, hogy a hiba fel legyen tárva, ha egyáltalán ezt kell csinálni? Mert senki nem csinál semmit.

Hívj ki egy szerelőt, aki feltárja, számlát és jegyzőkönyvet ad arról, amit talált, azt nyújstd be a biztosítódnak, a közös képviselőnek és a Társasház biztosítójának.

drbjozsef # 2021.05.13. 07:09

Mert senki nem csinál semmit.

Te meg szarlében laksz azóta is?

Ez általában is így meg : ha egy jogosult követeli valaminek az elvégzését, amit a kötelezett nem teljesít, akkor vagy perel, hogy a kötelezett végezze el, vagy ha olyan jellegű a munka (mint például egy beázás, amit több szempontból is célszerű megjavítani, például az épület állékonyságának érdekében) akkor elvégzi/elvégezteti maga, és utána a javítási költséget követeli a továbbiakban.

Persze, ha nincs pénzed a javításra ésvagy megfelel neked ebben lakni, akkor kezdheted a perrel, ezt te tudod.

vízkár # 2021.05.17. 07:44

drbjozsef

Igen, belülről kitakarítottam, lefestettem, illatosítóval fújkálom, stb.. de a csempék körül jön be azóta is a szennyvíz.

Nincs pénzem megcsináltatni és a Társasház helyett nem is akarom se a pénzügyi részét, se a mesterekkel való kűzdést vállalni. Nem nálam van a hiba. A folyosóra is folyik ki a szennyvíz, az se érdekel senkit.
Kb 300eFt-ra saccolta mindkét biztosítós meg a vízszerelő is a feltárási költséget.

És ha pereskedek, hogy kezdjem? És mire lesz ebből bármi? A bíróságok jól elülnek a babérjaikon, semmi nem érdekli őket más ügyekben sem....
Ezt gondolom te jobban tudod, látod mint mi hétköznapi emberek.

Szóval mit lehet tenni?

drbjozsef # 2021.05.17. 10:11

vízkár,

Akkor írj egy levelet a közös képviselőnek, ajánlva, tértivevénnyel, hogy 8 napon belül a társasház tárja fel a lakásodban található szennyvízszivárgás okát, veled előre egyeztetett időpontban érkező szakival, ellenkező esetben pert indítasz a társasház ellen a bíróságon. Ehhez csatold a biztosító kárlapját, amin rajta van, hogy a társasház közös részén van a hiba.

(Az "ellenkező esetben" után normál esetben az jönne, hogy különben saját költségen csináltatod meg, és minden károdat, egyéb költségedet követelni fogod a társasháztól, de ha ilyet vállalni nem tudsz/akarsz, akkor marad a per)

Ha nem történik meg, keresetlevelet adhatsz be a bíróságra. Ezt nem tenném a helyedben egyedül, menj be panasznapon (ma már : bírósági ügyfélsegítő), és ott majd segítenek beadni.

Kérhetsz költségmentességet vagy feljegyzést.

A bíróság kötelezheti a társasházat a javításra, de ha kiderül, hogy mégsem volt igazad, és nálad volt a hiba, akkor bevasalják rajtad kamatostul a költségeket, szakértői díjjal, perköltségestül. Valszeg simán hét számjeggyel...

Hogy mennyi idő? Inkább hónapok, ha a társasház húzza az időt, akkor több. Pereskedni nemcsak nem olcsó, de leginkább nem gyors.

Más lehetőséged nemigen van.