a kutyám által okozott kárt téríti-e valamilyen biztosítás?

mekkmester # 2005.09.01. 13:19

Lehet, hogy iogazad van, mert az önkormányzatoknak feladata a kóbor állatok befogása. De ez szerintem kevés ahhoz, hogy felelősségük megállapitható legyen a kutya által okozott kárért.

Sücy # 2005.09.01. 10:58

Önkormányzattól kártérítést kérni, mert mit keresett ott a kódor kutya?

jakuza # 2005.08.31. 20:23

ilyenkor aszem bukta. Ha a kutyának nincs gazdája, akkor nincs kire hárítani a dolgot. Azt tudom, hogy egy pár éve pont volt egy ilyen eset szarvassal, de ott a vadásztársaság tartozott felelősséggel, mivel az állat olyan extrém magatartást tanúsított, ami elháríthatatlan volt......de kóbor állatnál??? nem lehet senkire "rámenni"
én legalábbis így tudom....

Sücy # 2005.08.31. 18:42

Olyankor mi van, ha a kutya az úton van, lelassítok, megkerül, és mint a vadbika nekimegy az autómnak, behorpasztva (nagy snauzer) a jobb hátsó ajtómat? Én megtettem mindent, hogy elkerüljem a kárt, a kutya pedig kóbor állat volt. Természetesen városban történt...

csellos # 2005.08.26. 20:53

illtve:
ENDRÉNEK abban persze....
Bocs!

csellos # 2005.08.26. 20:51

ObudaFannak tökéletesen igaza van, a károsult megkapja a kártérítést, ha a biztosított károkozó felelős a kárért. Általában a biztosítási feltételek szerint a károkozó (biztosított) szándékos vagy súlyos gondatlan magatartása esetén (vagy néhány nevesített esetben) azonban ezt áthárítják magára a biztosítottra. Ha a szándékosságot bizonyítani tudják egyértelmű a helyzet, a súlyos gondatlanság megítélése vitás lehet. Miután nem ismerjük emer kutyájának esetét, valamint biztosítási feltételeit, nehéz tippelni.
Emernek abban persze igaza van, ha létezik olyan jogszabály - akár helyi rendelet, szabályzat - aminek megszegése igazolható, erre hivatkozva igyekeznek behajtani a kifizetett összeget. Ezt persze nem feltétlenül kell elfogadni.
No, és azt is szokás mondani, hogy kifizethetetlen kár nincs, csak rossz kárbejelentés. De nem szeretnék senkit semmire bíztatni...

ObudaFan # 2005.08.26. 18:00

Csak a felelősségbiztosítás lényege éppen a helyette való fizetés. Az meg, hogy ezt a biztosító a saját ügyfelén be tudja-e hajtani, más kérdés.

Endre # 2005.08.26. 17:18

Sziasztok.
Én úgy tudom hogy a kutyával okozott kárt majdnem mindíg a tulajdonossal fizettetik meg,értem ez alatt azt hogy a legtöbb településen,városban stb,csak pórázon és szájkosárral lehet a közterületen kutyának tartózkodnia,tehát ha nem úgy ütötte el a kutyát az autó hogy te fogtad a pórázát akkor a biztosító is csak nagyon foghúzva fog fizetni neked vagy helyetted.
szerintem.

a jövöheti lotto számok 41,55,63,68,10

csellos # 2005.08.22. 20:45

emer!

Nézd meg a biztosítási szerződésedet (ajánlat, kötvény, feltételek/szabályzat), hogy tartalmazza-e a privát felelősségbiztosítást. Ha igen, a felelősségbiztosítási feltételekben/szabályzatban nézd meg, nincs-e kizárva a háziállat által okozott kár, ha esetleg igen, van-e külön záradék rá.

Ha van fedezeted, könnyű a helyzeted. A károsult neked kell, hogy írásban benyújtsa a kártérítési igényét. Ezt te kisérőlevéllel és persze igényed szerinti kiegészítésekkel, vagy arra vonatkozó nyilatkozatoddal, hogy elismered-e a felelősséget továbbítod a biztosító felé. Õk ezentúl eljárnak a nevedben, megegyeznek a károsulttal, vagy egyszerűen kifizetik neki a nevedben a kártérítést. Ha nem tetszik a károsultnak, neki a biztosítóval kell egyezkednie, nem veled. (A feltételek/szabályzat valószínűleg tartalmazza azt is, hogy a kárbejelentést követően neked a nincs is lehetőséged a kifizetést illetően nyilatkozatokat tenni a károsult felé, ez akkor már kizárólag a biztosítót illeti meg.) Ezek után - ha a szerződésed tartalmaz ilyeneket - csak az önrészesedést kell kifizetned.

ObudaFan # 2005.08.22. 15:21

No, azért egy fedezékből hirtelen a kocsi elé ugró kutya is elháríthatatlan külső ok, mint a kocsi elé ugró gyerek. Más kérdés, hogy ezt a tényt a sofőrnek kell bizonyítania.

jakuza # 2005.08.22. 14:02

csak annyit, hogy a kutya nem veszélyes üzem!!csak az autó.
A gépjárművezezetőnek nehezebb kimentenie magát, mert csak elháríthatlan külső ok esetén mentesül a felelősség alól. A kutyát pedig, ha jól emlékszem az esetek többségében nem tekintik annak, hacsak nem "extrém" módon kerül az útra(pl. ilyen volt a fekete puli az úton éjszaka az egyik esetben).
Úgyhogy sztem érdemes tisztázni, hogy valóban felelős vagy e a dologért és még ilyenkor is lehetőség van kármegosztásra!!(pl a zebrán ütötte el kutyát vagy gyorsabban ment, mint lehetett volna, vagy kellő körültekintés mellett látnia kellett volna....blabla)
A biztosítós részéhez nem tudok szólni!!

emer # 2005.08.22. 13:18

Köszi szépen!!!

the big cat # 2005.08.22. 12:35

Nézd mega kötvényt, van oylan biztosítás, aminek van felelősségbiztosítási része, de én azért nem ismerném el a felelősségem teljes egsézében, hiszen a kutyád elütésével neked is kárt okoztak, a gépjármű veszélyes üzem, objektív felelősség terheli a vezetőt, két veszéyles üzem ütközésekor alapszabály szerint mindenki viseli a maga kárát.

emer # 2005.08.22. 12:31

Elütötte egy autó a kutyámat, és az autónak összetört a fényszórója, letört a rendszámtáblája. A lakásbiztosítás, vagy egyéb biztosítás ilyen esetben nem téríti a kárt?