Végrehajtás elévülése?


vahurka # 2005.09.14. 08:30

Nem törölték a végrehajtási jogot a tulajdoni lapról, sőt, sem a bíróság, sem a végrehajtó nem említett egyszer sem olyat, hogy a végrehajtás megszűnt volna. A végrehajtó épp az ellenkezőjét állítja, szerinte nem hogy nem szűnt meg a végrehajtás, hanem még el sem évült, mivel az adós nem kérte a végrehajtás megszüntetését.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.14. 08:14

nem láttam az ügyedet de ha megszünik a végrehajtás törlik az ingatlan-nyilvántartásból a v jogot

vahurka # 2005.09.14. 07:54

De hogy érted a végrehajtás megszűnését? A végrehajtási jog is megszűnik, vagy csak az akkori eljárás? (Másik eljárást lehet kérni máskor.)

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.14. 07:33

szerintem az ügy befejezése az végrehajtás megszünését jelenti

vahurka # 2005.09.13. 16:26

Ez érdekes. Akkor most már az a kérdés, hogy "az ügy befejezése" mit jelent, mire vonatkozik. Ha ugyanis az egész végrehajtásra a végrehajtási joggal együtt, meg az egész hóbelebancra, akkor ha az akta irattárba helyeződött, akkor az egész ügyemnek vége volt akkor. Ha viszont az ügy befejezése csak arra vonatkozik, hogy az önálló bírósági végrehajtó bejezte a nála lévő feladatot, akkor jó. Ennek van értelme, és szerintem rám is ez vonatkozik. Tehát a végrehajtó befejezte a NÁLA lévő ügyet, így irattárba helyezte, de a végrehajtási jog továbbra is megmarad, és ha kérem a folytatást, akkor újra kikerül az "ügy" a végrehajtóhoz.

Ez így jó nem?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.13. 13:00

vht indoklás: "Fontos továbbá, hogy az ügy befejezése (irattárba helyezése) előtt a végrehajtási ügyintéző vizsgálja felül az eljáró végrehajtó ügyintézését és költségfelszámítását."
ebből gondolom hogy az ügy befejezésekor van irattárba helyezés

vahurka # 2005.09.13. 11:28

Az irattárba helyezés szerintem azért volt, mert az önálló bírósági végrehajtónál volt az ügy, és kb. 3 évig nem történt semmilyen végrehajtási cselekmény, így aztán a végrehajtó fogta magát és visszaküldte az aktát a városi bíróság végrehajtó irodájához. Ez nem 100%, de szerintem így történt. Tehát az irattárba helyezés semmiképpen nem az ügy lezárásakor van, hisz ez az ügy még nincs lezárva.

De a végrehajtó folytatja az ügyet, de csak azóta, mióta én kértem a folytatást (az első hozzászólásban említett 7 éves időszak végén).

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.13. 11:03

kérdés hogy irattárba helezés az miért volt hisz szerintem az az ügy lezárásakor van
a minden cselekmény miatt bármelyik megszakítja az elévülést
a v hajtó nem folytaja az ügyet????

vahurka # 2005.09.13. 07:58

Köszi rite a visszajelzést.

Igen, azt tudom, hogy az elévülést a bíróság állapítja meg, de a kérdés az az hogy, ha benyújtják a bírósághoz, hogy állapítsa meg az elévülést, akkor törvényileg a bíróság hogyan fog dönteni.

Az elévülést, gondolom, mindig az utolsó végrehajtási cselekménytől kell számítani.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.12. 18:51

csak puszta hipotéziseken alapszik a mondandóm de remélem hasznát veszed
szerintem az irattárba helyezésnek az ügy befejezésekor van helye
azonban szerintem ez is végrehajtási cselekmény és a hangsúly a vht. „minden” szóhasználatán van tehát bármely v cselekmény megszakítja az elévülést
másrészt az elévülési kifogást a bíróságnál kell előterjeszteni és az elévülést csak a bíróság vizsgálhatja és az ez irányú döntéséig mindenki köteles teljesíteni a végrehajtást!!!!!!
így a végrehajtó nem hivatkozhat a végrehajtás elévülésére csak a kötelezett
és fontos az is hogy honnan számolják az elévülést hisz amíg egy végrehajtási cselekményt foganatosítanak addig nyugszik az elévülés

vahurka # 2005.09.12. 17:06

Tisztelt Mindenki!

Remélem kérdésemmel nem rossz topikban próbálkozok, és bocs a hosszadalmasra sikeredett hozzászólásért.

Összesen 3 db kérdésem lenne, mindhárom végrehajtás elévüléssel kapcsolatos. Kiinduló helyzet: adott egy végrehajtás, melynél a végrehajtási jog egy ingatlan tulajdoni lapjára van bejegyezve, és a végrehajtási jog jogosultja én vagyok. Az adós elévülésre hivatkozik, nekem azt kell bizonyítanom, hogy a végrehajtás nem évült el.

  1. Első kérdésem, hogy az "irattárba helyezés" végrehajtási cselekménynek minősül-e? Ez alatt azt értem, hogy a végrehajtási ügy kinn volt az önálló bírósági végrehajtónál, egy ideig nem történt semmi, majd a végrehajtó visszaküldte az aktát a városi bíróság végrehajtó irodájához, gondolom ezt hívják "irattárba helyezésnek".
  1. Mi a definíciója a "végrehajtási cselekménynek"? Átfutottam a végrehajtási törvényt, de arról nem találtam semmit, hogy mi számít végrehajtési cselekménynek. Ezt azért lenne jó tudni, hogy találhassak olyan bizonyítékot, hogy valamely végrehajtási cselekmény történt, ami pedig megszakítja az elévülést. Tehát van a magyar jogban a végrehajtási cselekménynek valamilyen definíciója?
  2. Harmadik és legfontosabb kérdésem. Vegyünk egy adott időszakot, mely 7 év hosszú. A végrehajtó szerint ez alatt a 7 év alatt nem történt végrehajtási cselekmény(hacsak a fenti irattárba helyezés nem minősül végrehajtási cselekménynek). Továbbá ezen időszak alatt az adós nem kérte az eljárás megszüntetését, illetve semmilyen módon nem jelentkezett. Az időszak végén, azaz 7 év után én kértem a végrehajtás folytatását, mellyel végrehajtási cselekményt hajtottam végre.

Namármost ezzel kapcsolatban eddig két embert kérdeztem ki, és egymásnak ellentmondó válaszokat adtak.
Az egyik azt állítja, hogy mivel az adós az említett időszak alatt nem kérte a végrehajtás megszüntetését, illetve utána én kértem a folytatást, ez önmagában biztosítja, hogy a végrehajtás nem évült el.
Másikuk azt állítja, hogy ha nem volt végrehajtási cselekmény 5 éven belül, akkor ha bíróságra megy az ügy, akkor elévülést fognak megállapítani.

Akkor most vajon melyik az igaz? Nyilván valamelyikük téved, mert mindkettőnek nem lehet igaza.

Előre is köszönet a válaszokért.