Szindikátusi szerződés?


Barfly # 2005.09.15. 18:50

Tisztelt Fórumozók!

Egy ismerősöm vállalkozásába szeretnék betársulni/kft/.A társaság több tevékenységet is folytat,de természetesen csak az engem is érintő dolgokban szeretnék felelősséget vállalni.A kérdésem az,hogy miként társulhatnék a kft-hez a fentiek tekintetében.Hallottam az un. szindikátusi szerződésről,de sajnos nem igazán tudom,hogy ez fogalom mit takar. Előre is köszönöm az esetleges hasznos információkat.

ObudaFan # 2005.09.15. 20:06

A szindikátusi szerződés a társaság és tagjai, vagy a társaság egyes tagjai között jön létre, és olyan kérdéseket szabályoz, amelyeket a társasági szerződésben nem szabályoznak - pl. azért, mert a társasági szerződés a cégbíróságon mindenki által megtekinthető, míg a szind. sz. üzleti titkot is tartalmazhat, illetve mert a Gt. a társasági szerződés tartalmát szabályozza, és nem szokás olyan kérdéseket abban szabályozni, amit a Gt. nem tartalmaz. A szind. sz-ben lehet pl. rendezni azt a kérdést, hogy a tagok milyen gazdasági tevékenységet végeznek a társaság jobb működése érdekében, illetve az együttműködés összehangolása érdekében, melyik tagok milyen vezető tisztségviselőket, fb. tagokat jelölhetnek, stb. E mellett minden szindikátusi szerződés más, úgyhogy többet kellene írnod ahhoz, hogy bármilyen konkrét tanácsot lehetne adni. Ugyanakkor valószínűleg a társasági szerződés módosítására is szükség lesz, amihez úgyis ügyvéd kell, aki ezzel a kérdéssel kapcsolatban is ad tanácsot.

bboris # 2007.06.20. 16:11

Szia ObudaFan!

Bocsi, hogy más témában kérem a segítséged, de egy kicsit fekete lóval találkoztam. Mi kell pontosan egy egyéni cég bejegyzéséhez, vállakozói igazolvány + kérelem + 30 rúpia (de ilyen, hogy "alapító okirat", székhelyhasználati hozzájárulás, elfogadó nyilatkozat?). Szerintem az utóbbiak nem, de ki tudja. A törvény kicsit szűkszavú ebben a kérdésben (bár lehet, hogy nem véletlenül). Köszi előre is.

ObudaFan # 2007.06.20. 18:17

Nem kicsit szűkszavú, és hát a szabályozás viszonylg új is. Véleményem szerint a székhelyigazolást egy rigorózusabb cégbíró kérheti, a többi nem is értelmezhető egyéni cégnél.