Vezetékjog

Máté911 # 2005.11.21. 07:13

Kinek mi a véleményye arról, hogy közterületen a gáz, áram, egyéb közszolgáltató az elhelyezett vezetékeire vezeték- ill. szolgalmi jogot jegyeztethetnek be az ingatlanra? Közterület ugyanis forgalomképtelen, nem terhelhető meg. Vagy ezek szerint igen? Vagy az utca alá elhelyezhetik a csövet, de arra jogot nem jegyeztethetnek be? Előre is köszi.

ObudaFan # 2005.11.21. 20:48

Véleményem szerint a szolgalom és a vezetékjog nem teher, és ma már ezek a közszolgáltatók nem is 100% állami/önk. tulajdonúak, ezért az én véleményem szeint ez elképzelhető.

Máté911 # 2005.11.22. 06:50

Persze, hogy nem 100%-os önkormányzati tulajdonúak, akkor nem is kellene közterületre szolgalmi jogot bejegyeztetniük a saját ingatlanukra. A baj itt a magánszolgáltatókkal van. Az hogy nem lenne teher? A vezetékek köré védőtávolságot kell kialakítani, amin belül senki (maga az ingatlan tulajdonosa sem) nem végezhet semmilyen munkálatot. Persze ettől még elképzelhető, hogy nem teher, csak ha esetleg meg tudná valaki magyarázni miért nem az. Bár szerintem az, de nyitott vagyok (meg kezdő :))

ObudaFan # 2005.11.22. 18:19

Elidegenítési és terhelési tilalom ellenére is alapítható pl. bírósági határozattal szolgalmi jog, vezetékjog ingatlanon.

drbjozsef # 2016.07.19. 12:27

Tisztelt szakértők,

egy ismerősöm ingatlanán vezetékjog van bejegyezve az ÉMÁSZ részére. A telkén, kerítésen belül állt két villanyoszlop, a kerítés mellett, kb. fél méterre. A ház az egyiktől 10, a másiktól vagy 20 méterre áll.
Nemrégiben a nyáron kijött egy szerelőbrigád, kiemelték a két oszlopot, és kirakták az utcára, most a kerítésen kívül, attól kb. 30 cm-re állnak.
A kérdésem az, hogy lehetséges lenne a vezetékjog töröltetése az ingatlan tulajdoni lapjáról?
Nem pontosan értem az elektromos szabályokat, de azt hiszem talán már nincs a telek a védőtávolságon belül.
Merre induljon el? Kihez kellene fordulni az ÉMÁSZ-nál?

előre is köszönöm.

groszfater@gmail.com # 2016.07.19. 12:50

2/2013. (I. 22.) NGM rendelet

Megszüntetni nem tudod, csak a mértékét csökkenteni...

lajcsó # 2016.07.19. 13:03

"lehetséges lenne a vezetékjog töröltetése az ingatlan tulajdoni lapjáról?"
Talán. Ez a vezetékben futó áram feszültségétől is függ. Ha csak sima 220-240 V van benne akkor van esély.

drbjozsef # 2016.07.19. 14:30

Köszönöm a válaszokat.
Megnéztem jobban a tulajdoni lapot, 0,4 kV 2.sz. kábel van írva.

Megnéztem a rendeletet, ott szabad kábelre 1m, szigetelt kábelre 0,5m van írva, ha nincs semmi elektromos doboz az oszlpon. Ezt nem tudom, de akkor a távolságokat is meg kell majd mérnie rendesen.

Ha már kívül van a szükséges távolságon, akkor lehetne töröltetni talán. Forduljon az ELMŰ ügyfélszolgálatához?

lajcsó # 2016.07.19. 20:28

"Megnéztem jobban a tulajdoni lapot, 0,4 kV 2.sz. kábel van írva."
Akkor valószínűleg marad a vezetékjog.
(0,4 KV = 400 V! )

drbjozsef # 2016.07.20. 05:03

Igen, de a linkelt toörvényben 6 ketória van a szabad vezetékekre, és a legkisebb kategória az 1 kV alatti szint, tehát ebből a szempontból elvileg a 230V és a 400V is ugyanoda tartozik.

Mondjuk valoszinu, hogy ezesetben kell valami atalalkito berendezesnek lennie valahol, aminek mar joval vagyobb, 2.5 meter a vedotavolsaga.

Ugyhogy lehet, hogy marad a vezetekjog.

groszfater@gmail.com # 2016.07.20. 06:52

Ugyhogy lehet, hogy marad a vezetekjog.”.

Nem, a vezeték kikerült a magánterületről közterületre.
Ezt előírja törvény, Amennyiben lehetséges közterületen kell elhelyezni.
De mivel a védőzóna érinti a telket, de ennek mértéke lényegesen lecsökkent kérni kell a módosítást.
Nem mindegy mekkora terület csökkenti a telek árát.

drbjozsef # 2016.07.20. 09:31

Igen, ez jogos, legalább a módosítást érdemes kérni. Köszi!

Már csak ki kell találni, merre induljon, gondolom az ELMŰ ügyfélszolgálata első körben jó lesz, majd megmondják hova kell fordulni.

groszfater@gmail.com # 2016.07.20. 10:03

Olvasd el a rendeletet: 2/2013. (I. 22.) NGM rendelet:
benne van mit kell tartalmaznia egy beadványnak.

drbjozsef # 2016.07.20. 14:28

groszfater,

átolvastam a jogtarban a hatalyost, de egyáltalán nem találtam benne ilyen passzust. Az üzemeltető eltéréséről van csak benne pár mondat. Más ilyet nem találtam.

(http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…)

bortel.laszlo # 2022.10.31. 11:55

Vezetékjog törlésének ügyintézésében szeretném a segítségetek kérni. A tényállás röviden:

• 2010.04.08-án az ELMŰ vezetékjogot jegyzett be az ingatlanunk 15m2 nagyságú részére (budapesti családi ház)
  • a bejegyzésről NEM kaptunk értesítést (más ügy kapcsán most kérdeztem le a tulajdoni lapot és dobtam egy hátast)
  • szerencsére az ELMŰ a mai napig nem létesített semmit a telkünkön

A bejegyzéskor érvényes villamosenergia törvény szerint a vezetékjog ELVILEG megszűnt, mert lejárt a létesítésre szabott két éves korlát:
126. § (1) A vezetékjog – a (2) bekezdés szerinti eltéréssel – megszűnik, ha a hálózati engedélyes a 124. § a)–c) pontjaiban meghatározott létesítményeket a vezetékjogi engedélyt megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított két éven belül nem építi meg, vagy az említett létesítményeket véglegesen eltávolítja. A vezetékjog megszűnését az engedélyes az azt követő 30 napon belül köteles bejelenteni a Hatóságnak, ennek hiányában azt a tulajdonos kérelmére, vagy egyéb módon történő tudomásszerzése estén hivatalból a Hatóság határozatban állapítja meg.

A két év leteltekor (2012) érvényes villamosenergia törvény viszont létesítési időkorlátot már nem tartalmaz:
126. § (1) A vezetékjog megszűnését az engedélyes az azt követő 30 napon belül köteles bejelenteni a Hatóságnak, ennek hiányában azt a tulajdonos kérelmére, vagy egyéb módon történő tudomásszerzése esetén hivatalból a Hatóság határozatban állapítja meg.

Kérdéseim:

• A villamosenergia törvény melyik változatát kell figyelembe venni a vezetékjog megszűnésének megállapításánál?
  • Érvényben van-e még a 2010.04.08-i bejegyzésű vezetékjog?
  • Ha 2010-ben megkapom az értesítést a vezetékjog bejegyzéséről, akkor tudtam volna a bejegyzés ellen bármit tenni (fellebezés, stb.)?

A villamosenergia törvény szerint magánterületen csak indokolt esetben lehet közcélú hálózat nyomvonalát vezetni:
123. § (1) A közcélú hálózat nyomvonalát belterületen úgy kell kijelölni és megtervezni, hogy az közterületen haladjon és nem köztulajdonban lévő ingatlant csak akkor érintsen, ha a beruházás műszaki okokból máshol nem, vagy csak aránytalan költséggel lenne megvalósítható.

• Kinek kell bizonyítania, hogy esetünkben nem, vagy csak aránytalan költséggel lehet megvalósítani a beruházást? Kikérhetem az ELMŰ-től a tervezett beruházás műszaki-pénzügyi adatait, beleértve a közterületi alternatív megvalósítás költségszámítását?

Szeretném a vezetékjogot töröltetni, ha erre bármilyen lehetőség van:

• Hogyan lássak neki? Mi a pontos ügymenet? Hová és milyen iratokat kell benyújtani?
  • Érdemes-e a bejegyzési határozatot súlyos szabálysértésre hivatkozva, 12 év elteltével megtámadni? (t.i. nem történt meg a tulajdonosok értesítése)
  • A földhivatalnak kell bizonyítania, hogy a tulajdonosok értesítése ténylegesen megtörtént (pl. tértivevény), vagy nekünk, hogy nem történt meg?

Ha nem sikerül töröltetni, akkor jogosult vagyok - pusztán a vezetékjog bejegyzése okán - bármilyen kártérítésre az ELMŰ részéről, vagy kártalanítás csak a vezetékjog gyakorlása (létesítés) esetén igényelhető? (Arra gondolok, hogy ha véletlenül el szeretnénk adni az ingatlant, akkor a vezetékjog bejegyzés puszta léte is értékcsökkentő tényező lehet a vevő szemszögéből.)

Elnézést a hosszúra sikeredett bejegyzésért.
Előre is köszönöm a válaszokat! Bármilyen javaslatot, ötletet, észrevételt szívesen veszek!

drbjozsef # 2022.10.31. 14:53

bortel.laszlo,

Tudod, hogy PONTOSAN mi volt a vezetékjog bejegyzésének OKA ?

Megy a kerítésedhez közel (de kívül) elektromos vezeték?

Majordomus # 2022.10.31. 20:44

Hasonló cipőben jártam.
Új vezeték kiépitése miatt.
Szerintem a korábbi törvény vonatkozik rád,mert a bejegyzés idején érvényes törvény a mérvadó.

Majordomus # 2022.10.31. 20:45

Kártérités?
Miért? Milyen károd keletkezett?

bortel.laszlo # 2022.11.02. 09:35

Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat!
Először írtam és csak később olvastam a fórumot: valószínűleg nálam is a 2010-2011 időszak elmaradt vezetékjog bejegyzés kampány során jegyezték be a vezetékjogot pótlólag.
Remélem, hogy @drbjozsef tippje fog bejönni: az utcában, a mi oldalunkon van egy 10/20kV-os vezeték és "csak" ennek a védősávját jegyezték be (15m2 = utcafronton kerítéstől kb. 1m-t jelent), ami nem kell hogy zavarjon és aminek törlése nyilván értelmetlen (és eredménytelen) lenne.
Személyes értesítést pedig vélhetően azért nem kaptunk, mert a tömeges bejegyzést a közjegyző hirdette ki a kerületi önkormányzaton.
Biztosat még mindig nem tudok, mert hiába kértem le a térképmásolatot a földhivataltól, a vezetékjog által érintett terület nincs rajta jelölve, pedig úgy tudom, hogy azt a határozathoz csatolt vázrajz alapján jelölni kellene, rá kellene vezetni a térképre.

@Majordomus: Közvetlen kár nyilván nem ért, de ha a vezetékjogot egy ingatlanon átvezetni tervezett lég- vagy földkábel miatt jegyezték be, akkor szerintem vezetékjog megléte önmagában csökkenti az ingatlan értékét. 12 év elteltével kicsi az esélye, hogy bármit át akarna vezetni a szolgáltató, de mindenképpen ki fogom deríteni a dolgot.

drbjozsef # 2022.11.02. 10:11

bortel.laszlo,

nézz rá a közmuterkepre, azon latszik a vezeték, és mérni is tudod. Ha védőtávon belül vagy, akkor szinte biztosan az lesz.
Ügyfélkapu kell hozzá, de elég pontos szokott lenni.

https://www.e-epites.hu/e-kozmu

oligaliga # 2022.11.02. 12:45

valószínűleg nálam is a 2010-2011 időszak elmaradt vezetékjog bejegyzés kampány során jegyezték be a vezetékjogot pótlólag.

Pech, mert ebben az esetben semmilyen kártalanítás nem jár a bejegyzés idején hatályos rendelkezés szerint:

172. § (1) A hálózati engedélyes a kérelem benyújtását megelőzően tíz évvel korábban idegen ingatlanon megépült és üzembe helyezett közcélú átviteli és elosztó vezeték, tartószerkezet és azon elhelyezett átalakító- és kapcsolóberendezés tekintetében, amennyiben azok elhelyezésére vonatkozó vezetékjog alapítása nem történt meg, vagy a vezetékjogi engedély nem lelhető fel, illetve a vezetékjog az ingatlan-nyilvántartásba nem került bejegyzésre, a 116. § szerinti Hatóságtól e törvény hatálybalépésétől számított öt éven belül kérheti a vezetékjog megállapítását, vagy a vezetékjog bejegyzésére alkalmas határozat kiadását. A vezetékjog fennállását és keletkezésének időpontját a határozatban kell megállapítani. A vezetékjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére a 116. § szerinti Hatóság jogerős határozata alapján kerülhet sor.
(2) A Hatóság a jogerős határozattal megkeresi az ingatlanügyi hatóságot a vezetékjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése iránt. Amennyiben a vezetékjog nem az egész földrészletet érinti, akkor a határozathoz mellékelni kell az ingatlan érintett részét ábrázoló, az ingatlanügyi hatóság által záradékolt vázrajzot is.
(3) A vezetékjog megállapítása, illetve annak utólagos bejegyzése az ingatlannal kapcsolatban többlet jogokat és kötelezettségeket nem keletkeztethet, így nem teremt jogalapot kártalanítási igény érvényesítésére sem.

Bodag # 2023.10.08. 16:09

Üdv mindenkinek,
3 éve vettünk egy telket, most építkezünk, már állnak a falak. A vizet csak ezután fogják bevezetni, és most kiderült, hogy elvileg egy telefonvezeték megy át srégan a telkünkön (földkábel). Sem a közműtérképen, sem a tulajdoni lapon nem szerepel. A vízbekötést meg kellett terveztetnünk, a mérnök szúrta ki, hogy bejön egy vezeték a közműtérképen a telekre, és megszakad. A Telekomnál azt mondták neki, hogy valóban ott egy vezeték, és adtak egy saját térképet, ami ha helyes, akkor ráépítettük a házat.

Az előző tulaj, akitől vettük, nem említette, mert valószínűleg ő se tudott róla (20+ éves sztori).

Van esetleg ötletetek, hogy mégis mit lehet ezzel csinálni? Engem nem zavar, 90 centi mélyen van az alap, szóval a vezeték ezek szerint ennél mélyebben kell hogy menjen, viszont nagyon nem örülnék neki, ha egyszer csak megjelenne egy ürge, hogy márpedig itt nekik vezetékjoguk van és feltúrják a kertet. Ezen kívül látszólag semmi értelme, hogy miért ott vitték, az összes többi telek ELŐTT, egyenesen megy, nálunk meg behozták a telek közepére, aztán kivitték a rajz szerint (dupla telek, 50 méter hosszú utcafront).

Kérhetnek erre vezetékjogot? Ha véletlenül elvágjuk, vagy meghibásodik, akkor kell engedélyt adnunk nekik bármire?

Előre is köszi.

Majordomus # 2023.10.08. 20:47

Ha eddig nem volt akkor már nem.

Ha megszakad a kábel akkor nincs rajta szolgáltatás.

Nem kell vele törődni.

Bodag # 2023.10.09. 05:42

Bocsánat, félreérthetően fogalmaztam. A közműtérképen szakad meg, a valóságban szerintük folytatódik és éles a vezeték.

gerbera317 # 2023.10.09. 06:45

A kertedben még csak-csak matathatnak (habár vezetékjog nélkül eléggé aggályos), de a házad alatt már nemigen. Ha egyszer majd akarnak valamit a vezetékkel, a két telekhatáron elvágják, és kerülővel összekötik újra.