Vezetékjog

drbjozsef # 2023.10.09. 12:17

Igen, lehet hogy a kérdező harmadik szomszédjának, a 70+ éves Juci néninek még be van kötve rá a telefonja, hímzett terítőn, tekerős tárcsával.
De ha majd 1000 Mbites netet akar valaki arra, azt nem azon fogják neki vezetni - és ha már épült rá egy ház, akkor elég valószínű, hogy nem ott fogják cserélni...

Szomorú örökös # 2023.10.09. 11:42

drbjozsef

Szerintem egy 20+ éves telefonvezeték a világon nem fog már kelleni soha senkinek

Azért mérget ne vegyél rá, ha a szolgáltató így nyilatkozik róla:

A közműtérképen szakad meg, a valóságban szerintük folytatódik és éles a vezeték

drbjozsef # 2023.10.09. 08:53

Szerintem egy 20+ éves telefonvezeték a világon nem fog már kelleni soha senkinek, már a betárcsázós modem is aligha menne rajta...

gerbera317 # 2023.10.09. 06:45

A kertedben még csak-csak matathatnak (habár vezetékjog nélkül eléggé aggályos), de a házad alatt már nemigen. Ha egyszer majd akarnak valamit a vezetékkel, a két telekhatáron elvágják, és kerülővel összekötik újra.

Bodag # 2023.10.09. 05:42

Bocsánat, félreérthetően fogalmaztam. A közműtérképen szakad meg, a valóságban szerintük folytatódik és éles a vezeték.

Majordomus # 2023.10.08. 20:47

Ha eddig nem volt akkor már nem.

Ha megszakad a kábel akkor nincs rajta szolgáltatás.

Nem kell vele törődni.

Bodag # 2023.10.08. 16:09

Üdv mindenkinek,
3 éve vettünk egy telket, most építkezünk, már állnak a falak. A vizet csak ezután fogják bevezetni, és most kiderült, hogy elvileg egy telefonvezeték megy át srégan a telkünkön (földkábel). Sem a közműtérképen, sem a tulajdoni lapon nem szerepel. A vízbekötést meg kellett terveztetnünk, a mérnök szúrta ki, hogy bejön egy vezeték a közműtérképen a telekre, és megszakad. A Telekomnál azt mondták neki, hogy valóban ott egy vezeték, és adtak egy saját térképet, ami ha helyes, akkor ráépítettük a házat.

Az előző tulaj, akitől vettük, nem említette, mert valószínűleg ő se tudott róla (20+ éves sztori).

Van esetleg ötletetek, hogy mégis mit lehet ezzel csinálni? Engem nem zavar, 90 centi mélyen van az alap, szóval a vezeték ezek szerint ennél mélyebben kell hogy menjen, viszont nagyon nem örülnék neki, ha egyszer csak megjelenne egy ürge, hogy márpedig itt nekik vezetékjoguk van és feltúrják a kertet. Ezen kívül látszólag semmi értelme, hogy miért ott vitték, az összes többi telek ELŐTT, egyenesen megy, nálunk meg behozták a telek közepére, aztán kivitték a rajz szerint (dupla telek, 50 méter hosszú utcafront).

Kérhetnek erre vezetékjogot? Ha véletlenül elvágjuk, vagy meghibásodik, akkor kell engedélyt adnunk nekik bármire?

Előre is köszi.

oligaliga # 2022.11.02. 12:45

valószínűleg nálam is a 2010-2011 időszak elmaradt vezetékjog bejegyzés kampány során jegyezték be a vezetékjogot pótlólag.

Pech, mert ebben az esetben semmilyen kártalanítás nem jár a bejegyzés idején hatályos rendelkezés szerint:

172. § (1) A hálózati engedélyes a kérelem benyújtását megelőzően tíz évvel korábban idegen ingatlanon megépült és üzembe helyezett közcélú átviteli és elosztó vezeték, tartószerkezet és azon elhelyezett átalakító- és kapcsolóberendezés tekintetében, amennyiben azok elhelyezésére vonatkozó vezetékjog alapítása nem történt meg, vagy a vezetékjogi engedély nem lelhető fel, illetve a vezetékjog az ingatlan-nyilvántartásba nem került bejegyzésre, a 116. § szerinti Hatóságtól e törvény hatálybalépésétől számított öt éven belül kérheti a vezetékjog megállapítását, vagy a vezetékjog bejegyzésére alkalmas határozat kiadását. A vezetékjog fennállását és keletkezésének időpontját a határozatban kell megállapítani. A vezetékjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére a 116. § szerinti Hatóság jogerős határozata alapján kerülhet sor.
(2) A Hatóság a jogerős határozattal megkeresi az ingatlanügyi hatóságot a vezetékjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése iránt. Amennyiben a vezetékjog nem az egész földrészletet érinti, akkor a határozathoz mellékelni kell az ingatlan érintett részét ábrázoló, az ingatlanügyi hatóság által záradékolt vázrajzot is.
(3) A vezetékjog megállapítása, illetve annak utólagos bejegyzése az ingatlannal kapcsolatban többlet jogokat és kötelezettségeket nem keletkeztethet, így nem teremt jogalapot kártalanítási igény érvényesítésére sem.

drbjozsef # 2022.11.02. 10:11

bortel.laszlo,

nézz rá a közmuterkepre, azon latszik a vezeték, és mérni is tudod. Ha védőtávon belül vagy, akkor szinte biztosan az lesz.
Ügyfélkapu kell hozzá, de elég pontos szokott lenni.

https://www.e-epites.hu/e-kozmu

bortel.laszlo # 2022.11.02. 09:35

Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat!
Először írtam és csak később olvastam a fórumot: valószínűleg nálam is a 2010-2011 időszak elmaradt vezetékjog bejegyzés kampány során jegyezték be a vezetékjogot pótlólag.
Remélem, hogy @drbjozsef tippje fog bejönni: az utcában, a mi oldalunkon van egy 10/20kV-os vezeték és "csak" ennek a védősávját jegyezték be (15m2 = utcafronton kerítéstől kb. 1m-t jelent), ami nem kell hogy zavarjon és aminek törlése nyilván értelmetlen (és eredménytelen) lenne.
Személyes értesítést pedig vélhetően azért nem kaptunk, mert a tömeges bejegyzést a közjegyző hirdette ki a kerületi önkormányzaton.
Biztosat még mindig nem tudok, mert hiába kértem le a térképmásolatot a földhivataltól, a vezetékjog által érintett terület nincs rajta jelölve, pedig úgy tudom, hogy azt a határozathoz csatolt vázrajz alapján jelölni kellene, rá kellene vezetni a térképre.

@Majordomus: Közvetlen kár nyilván nem ért, de ha a vezetékjogot egy ingatlanon átvezetni tervezett lég- vagy földkábel miatt jegyezték be, akkor szerintem vezetékjog megléte önmagában csökkenti az ingatlan értékét. 12 év elteltével kicsi az esélye, hogy bármit át akarna vezetni a szolgáltató, de mindenképpen ki fogom deríteni a dolgot.

Majordomus # 2022.10.31. 20:45

Kártérités?
Miért? Milyen károd keletkezett?

Majordomus # 2022.10.31. 20:44

Hasonló cipőben jártam.
Új vezeték kiépitése miatt.
Szerintem a korábbi törvény vonatkozik rád,mert a bejegyzés idején érvényes törvény a mérvadó.

drbjozsef # 2022.10.31. 14:53

bortel.laszlo,

Tudod, hogy PONTOSAN mi volt a vezetékjog bejegyzésének OKA ?

Megy a kerítésedhez közel (de kívül) elektromos vezeték?

bortel.laszlo # 2022.10.31. 11:55

Vezetékjog törlésének ügyintézésében szeretném a segítségetek kérni. A tényállás röviden:

• 2010.04.08-án az ELMŰ vezetékjogot jegyzett be az ingatlanunk 15m2 nagyságú részére (budapesti családi ház)
  • a bejegyzésről NEM kaptunk értesítést (más ügy kapcsán most kérdeztem le a tulajdoni lapot és dobtam egy hátast)
  • szerencsére az ELMŰ a mai napig nem létesített semmit a telkünkön

A bejegyzéskor érvényes villamosenergia törvény szerint a vezetékjog ELVILEG megszűnt, mert lejárt a létesítésre szabott két éves korlát:
126. § (1) A vezetékjog – a (2) bekezdés szerinti eltéréssel – megszűnik, ha a hálózati engedélyes a 124. § a)–c) pontjaiban meghatározott létesítményeket a vezetékjogi engedélyt megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított két éven belül nem építi meg, vagy az említett létesítményeket véglegesen eltávolítja. A vezetékjog megszűnését az engedélyes az azt követő 30 napon belül köteles bejelenteni a Hatóságnak, ennek hiányában azt a tulajdonos kérelmére, vagy egyéb módon történő tudomásszerzése estén hivatalból a Hatóság határozatban állapítja meg.

A két év leteltekor (2012) érvényes villamosenergia törvény viszont létesítési időkorlátot már nem tartalmaz:
126. § (1) A vezetékjog megszűnését az engedélyes az azt követő 30 napon belül köteles bejelenteni a Hatóságnak, ennek hiányában azt a tulajdonos kérelmére, vagy egyéb módon történő tudomásszerzése esetén hivatalból a Hatóság határozatban állapítja meg.

Kérdéseim:

• A villamosenergia törvény melyik változatát kell figyelembe venni a vezetékjog megszűnésének megállapításánál?
  • Érvényben van-e még a 2010.04.08-i bejegyzésű vezetékjog?
  • Ha 2010-ben megkapom az értesítést a vezetékjog bejegyzéséről, akkor tudtam volna a bejegyzés ellen bármit tenni (fellebezés, stb.)?

A villamosenergia törvény szerint magánterületen csak indokolt esetben lehet közcélú hálózat nyomvonalát vezetni:
123. § (1) A közcélú hálózat nyomvonalát belterületen úgy kell kijelölni és megtervezni, hogy az közterületen haladjon és nem köztulajdonban lévő ingatlant csak akkor érintsen, ha a beruházás műszaki okokból máshol nem, vagy csak aránytalan költséggel lenne megvalósítható.

• Kinek kell bizonyítania, hogy esetünkben nem, vagy csak aránytalan költséggel lehet megvalósítani a beruházást? Kikérhetem az ELMŰ-től a tervezett beruházás műszaki-pénzügyi adatait, beleértve a közterületi alternatív megvalósítás költségszámítását?

Szeretném a vezetékjogot töröltetni, ha erre bármilyen lehetőség van:

• Hogyan lássak neki? Mi a pontos ügymenet? Hová és milyen iratokat kell benyújtani?
  • Érdemes-e a bejegyzési határozatot súlyos szabálysértésre hivatkozva, 12 év elteltével megtámadni? (t.i. nem történt meg a tulajdonosok értesítése)
  • A földhivatalnak kell bizonyítania, hogy a tulajdonosok értesítése ténylegesen megtörtént (pl. tértivevény), vagy nekünk, hogy nem történt meg?

Ha nem sikerül töröltetni, akkor jogosult vagyok - pusztán a vezetékjog bejegyzése okán - bármilyen kártérítésre az ELMŰ részéről, vagy kártalanítás csak a vezetékjog gyakorlása (létesítés) esetén igényelhető? (Arra gondolok, hogy ha véletlenül el szeretnénk adni az ingatlant, akkor a vezetékjog bejegyzés puszta léte is értékcsökkentő tényező lehet a vevő szemszögéből.)

Elnézést a hosszúra sikeredett bejegyzésért.
Előre is köszönöm a válaszokat! Bármilyen javaslatot, ötletet, észrevételt szívesen veszek!

drbjozsef # 2016.07.20. 14:28

groszfater,

átolvastam a jogtarban a hatalyost, de egyáltalán nem találtam benne ilyen passzust. Az üzemeltető eltéréséről van csak benne pár mondat. Más ilyet nem találtam.

(http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…)

groszfater@gmail.com # 2016.07.20. 10:03

Olvasd el a rendeletet: 2/2013. (I. 22.) NGM rendelet:
benne van mit kell tartalmaznia egy beadványnak.

drbjozsef # 2016.07.20. 09:31

Igen, ez jogos, legalább a módosítást érdemes kérni. Köszi!

Már csak ki kell találni, merre induljon, gondolom az ELMŰ ügyfélszolgálata első körben jó lesz, majd megmondják hova kell fordulni.

groszfater@gmail.com # 2016.07.20. 06:52

Ugyhogy lehet, hogy marad a vezetekjog.”.

Nem, a vezeték kikerült a magánterületről közterületre.
Ezt előírja törvény, Amennyiben lehetséges közterületen kell elhelyezni.
De mivel a védőzóna érinti a telket, de ennek mértéke lényegesen lecsökkent kérni kell a módosítást.
Nem mindegy mekkora terület csökkenti a telek árát.

drbjozsef # 2016.07.20. 05:03

Igen, de a linkelt toörvényben 6 ketória van a szabad vezetékekre, és a legkisebb kategória az 1 kV alatti szint, tehát ebből a szempontból elvileg a 230V és a 400V is ugyanoda tartozik.

Mondjuk valoszinu, hogy ezesetben kell valami atalalkito berendezesnek lennie valahol, aminek mar joval vagyobb, 2.5 meter a vedotavolsaga.

Ugyhogy lehet, hogy marad a vezetekjog.

lajcsó # 2016.07.19. 20:28

"Megnéztem jobban a tulajdoni lapot, 0,4 kV 2.sz. kábel van írva."
Akkor valószínűleg marad a vezetékjog.
(0,4 KV = 400 V! )

drbjozsef # 2016.07.19. 14:30

Köszönöm a válaszokat.
Megnéztem jobban a tulajdoni lapot, 0,4 kV 2.sz. kábel van írva.

Megnéztem a rendeletet, ott szabad kábelre 1m, szigetelt kábelre 0,5m van írva, ha nincs semmi elektromos doboz az oszlpon. Ezt nem tudom, de akkor a távolságokat is meg kell majd mérnie rendesen.

Ha már kívül van a szükséges távolságon, akkor lehetne töröltetni talán. Forduljon az ELMŰ ügyfélszolgálatához?

lajcsó # 2016.07.19. 13:03

"lehetséges lenne a vezetékjog töröltetése az ingatlan tulajdoni lapjáról?"
Talán. Ez a vezetékben futó áram feszültségétől is függ. Ha csak sima 220-240 V van benne akkor van esély.

groszfater@gmail.com # 2016.07.19. 12:50

2/2013. (I. 22.) NGM rendelet

Megszüntetni nem tudod, csak a mértékét csökkenteni...

drbjozsef # 2016.07.19. 12:27

Tisztelt szakértők,

egy ismerősöm ingatlanán vezetékjog van bejegyezve az ÉMÁSZ részére. A telkén, kerítésen belül állt két villanyoszlop, a kerítés mellett, kb. fél méterre. A ház az egyiktől 10, a másiktól vagy 20 méterre áll.
Nemrégiben a nyáron kijött egy szerelőbrigád, kiemelték a két oszlopot, és kirakták az utcára, most a kerítésen kívül, attól kb. 30 cm-re állnak.
A kérdésem az, hogy lehetséges lenne a vezetékjog töröltetése az ingatlan tulajdoni lapjáról?
Nem pontosan értem az elektromos szabályokat, de azt hiszem talán már nincs a telek a védőtávolságon belül.
Merre induljon el? Kihez kellene fordulni az ÉMÁSZ-nál?

előre is köszönöm.

ObudaFan # 2005.11.22. 18:19

Elidegenítési és terhelési tilalom ellenére is alapítható pl. bírósági határozattal szolgalmi jog, vezetékjog ingatlanon.