Alapítvány és a közeli hozzátartozók


Initram5 # 2006.02.12. 22:06

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2006.02.09. 19:11

Azért idézzük pontosan a jogszabályt. Nem jelölhetô ki, illetve nem hozható létre olyan kezelô szerv (szervezet), amelyben az alapító - közvetlenül vagy közvetve - az alapítvány vagyonának felhasználására meghatározó befolyást gyakorolhat.
TEhát befolyást gyakorolhat, meghatározó befolyást nem. Meghatározó akkor a befolyás, ha a kuratóriumban szavazattöbbséggel rendelkeznek a nem független tagok.

Bovary # 2006.02.09. 18:25

Valóban érdekes jogkérdés.
Egyértelmű a jogszabály: az alapító még közvetve sem gyakorolhat befolyást az alapítvány kurátorára/kuratóriumára. Ha az alapító hozzátartozója a kuratórium tagja, akkor az már közvetett befolyás, nem?
Egyébként az alapító munkáltatói jogviszonyban sem állhat a kuratórium tagjaival. Ellenben tudok olyan alapítványt, amelynek kurátorai éppen az alapító munkavállalói.
A bíróság bejegyezte az alapítványt, az ügyész sem jelezte a jogsértést.
Ti mit gondoltok az eset kapcsán?

ObudaFan # 2006.02.09. 18:17

Az 5 kurátorból 2 lehet akár alapító, akár annak hozzátartozója, a többi 3 viszont semmilyen kapcsolatban nem állhat az alapítókkal. A gyakorlat megengedi.

Initram5 # 2006.02.08. 23:09

Furcsa dologra lettem figyelmes. Egy 2003-as BH szerint az alapító közeli hozzátartozója lehet kurátor ha nem szerez döntő befolyásolást a kuratóriumban. De ez következik (argumentum a maiori ad minus) abból is, hogy akár maga az alapító is lehet kuratóriumi tag / elnök is, de szintén kizárt, hogy ezzel meghatározó befolyást nyerjen.

Ezzel szemben a kommentár szerint kizárt, hogy az alapító közeli hozzátartozója legyen a kuratórium tagja.

Szerintetek?

A konkrét esetben 4 alapító van, és 5 kurátor. Az 5 kurátorból csak 2 olyan, aki közeli hozzátartozója egy-egy alapítónak - tehát nincs meghatározó befolyás, kisebbségben vannak.