alapítvány vagy egyesület?


ObudaFan # 2006.03.09. 19:59

Azért egy egyesület működése sem feltétlenül egyszerűbb, mint egy alapítványé, sőt.

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2006.03.09. 18:52

Kedves Gyekeny!

Fiatal művészek támogatásával még közhasznú minősítésért is lehet "folyamodni" az illetékes megyei bírósághoz. Egyesületet ebben az esetben nem javasolnék, alapítvány, illetve közhasznú alapítvány állami támogatást is kaphat, ha ügyes.

Nem a jogi háttér, hanem egy nagyon jó könyvelő szükséges az alapítványhoz, mivel annak könyvelése eltér a gazdasági társaságok könyvelésétől, ha nincs jó könyvelő, akkor bele sem érdemes kezdeni.

üdvözlettel:

ildikó31 # 2006.03.09. 06:54

Kedves fórumozók!

Azért annyit hozzátennék, hogy egy alapítvány működtetése elég bonyolult és nehézkes, ezt is figyelembe kell venni.

Gyekeny írásából aonban én is azt mondom, hogy inkább alapítványt kellene nekik alapítani.


ildiko31

ObudaFan # 2006.03.08. 17:32

Az előttem szólóval egyet nem értve: fúvós zenekar működtetése könnyen lehet közérdekű cél, ezért arra alapítvány létrehozható. Álláspontomat alátámasztja rengeteg bejegyzett, művészeti célú alapítvány. Egyesületet amúgy is csak legalább 10-en tudtok létrehozni, és az csak áttételesen szólna ezekről a célokról. Alapítvány forma lesz a megfelelő.

Bovary # 2006.03.08. 10:16

Kedves Gyekeny!
Az egyesület önkéntesen létrehozott, önkormányzattal rendelkező szervezet, amely az alapszabályában meghatározott célra alakul, nyilvántartott tagsággal rendelkezik és céljának elérésére szervezi tagjai tevékenységét. Jogi személy. Non profit jellegű.
Alapításához legalább 10 alapító tag szükséges. Vagyonát a tagdíjakból, adományokból, saját bevételeikből, gazdasági tevékenységük eredményéből alkotják.
Tipikusan művelődési, kulturális, hobbi stb. tevékenységek céljából jönnek létre.

(Az alapítvány tartós, közérdekű célra rendelt vagyontömeg. A fúvós zenekar nem képezi közérdek alapját... Gazdálkodására szintén az egyesület gazdálkodására vonatkozó szabályok az irányadók, tehát a pénzügyi része közel azonos.)

Mindkettőt a Megyei/Fővárosi Bíróság veszi nyilvántartásba.

gyekeny # 2006.03.08. 09:42

Tisztelt Válaszadók!

Fúvós zenekarommal nem igazán tudjuk eldönteni, hogy egyesületet vagy alapítványt hozzunk-e létre. Mi a döntő különbség a kettő között?( ennek talán adózás tekintetében lenni relevanciája) Célunk a pénzügyi támogatások "begyűjtése", utak,diákok zenei tanulmányainak finanszírozása. Tudtok ebben segíteni?(fúvós egyesületről már hallottam,de alapítványról még nem) Szóval,melyik lenne a jobb? Előre is köszönöm!