Társasház


Főlökött # 2006.05.10. 15:08

Tisztelt gbereczki

Részvétem. Jelen pillanatban van folyamatban van ilyen ügyem, úgyhogy erről nem nyilatkozhatok. Nem éppen polgárisnak tekinteném az általad leírtakat, inkább büntisnek.

Javaslom a teljes könyvelés áttekintését és a pénzügyi elszámoltatását, az előző kk-nek. Nem egymagunkban, hanem a társasház által kinevezett bizottság részvételével, s mindent írásba, jegyzőkönyvbe foglalni !!! Még a hiányt is. Áttekinteni a társasház két számláját, az azokon történt pénzmozgást és azok miértjét. Kk.-őt elszámoltatni, kő keményen, az általa prezentált számlákról, azok könyveléséről, kimutatásokról. Ez minden új kk.-nek az érdeke, mert utána rajta csapódik le minden.

Jelen esetbe, nálam, 40 társasház, illetve 6 - 8 M ft sikkasztása, hűtlen kezelése áll a háttérben. Ezen tények, tapasztalatok alapján javaslom a fent leírtak végrehajtását.

Írtakat figyelembe véve, az inkriminált lakó, szépen pengesse vissza a közös pénzbe, a lakásának helyreállítására dotát pénzt, ellenkező esetben fenn áll a tévedésbe ejtés, tartás, anyagi haszonszerzés célzatával ( Btk. 318.§ ), mivel a közpénzből fizetett felújítás után, a biztosító rendezte, az okozott kárt, teljes egészében. ( így a társasház, melynek a kk-lő az egyszemélyű képviselője, /50 család /megbízottja, felhatalmazottja, feljelentéssel élhet a közegnél, csalás alapos gyanuja miatt )

Remélem tudtam valamit segíteni.

Tisztelettel.

gbereczki # 2006.05.09. 18:52

Köszönöm a válaszod. A kérdésem ami miatt érdeklődésem felmerült a következő körülményekre vezethető vissza.
Tavaly év folyamán egy ingatlanunk tulajdonosa jelezte, hogy beázás tapasztalható lakásában. Szakemberrel történő egyeztetés után kiderült, hogy a rosszul bekötött WC a hibás, de mivel kibontásra kerültek a közműcsövek ezért azokat is kicserélték (érdekesség a dologban, a megbízó a közösképviselő volt, de lakó vette a dolgok irányítását a kezébe a kk.-val történő egyeztetés nélkül). Persze egyébb más vezetékekkel egyetembe (víznyomócső). A végeredményként pedig a lakóközösség fizette az egész helyreállítását (wc ülőkét is), holott eddigi gyakorlatunknak megfelelően csak a cseréig kellett volna állni a költségeket (jellemzően 15000-25000 Ft helyett 100000 Ft-ba került). A pláne, hogy a más témában rendezett közgyülésen elismerte, hogy nem kellett volna fizetni. A lakó kétszeresen is jól járt, ugyanis ugyan erre a problémára a biztosító is fizetett neki.
És egy érdekesség van. Mikor kiderült, hogy mi a hiba, akkor kijelentette a lakó, hogy ez az ő költsége lesz.

Bubó # 2006.05.09. 09:19

Véleményem szerint elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy a számlák (kiadási bizonylatok, jegyzékek, stb.) mögött valóban olyan szolgáltatás (vásárlás) van, amire szüksége volt a társasháznak, és azt ténylegesen igénybe is vette. A helytelen bizonylat számviteli probléma, pótolható. A szükséges kiadásokra a hozzájárulás utólag is megadható.

gbereczki # 2006.05.09. 07:28

Sziasztok
Tanácsotokat kérném. Én egy 50 lakásos társasház kk.-ja lettem. És ahogy átveszegetem az előző képviselőtől a lakóközösség papirjait tapasztalom, hogy nem minden kiadás mögött van számla, a nagyobb értékű aránytalan kiadások mögött nincs közgyűlési, illetve egyéb lakóssági felhatalmazás. Érvényesíthető olyan kiadás esetén visszafizetés, amely nem jóváhagyott?
Előre is köszönöm a segítséget.
gábor