kft alapítás


Egy asszony # 2006.05.15. 14:49

Üdvözlöm!
Egy kft. alapításához 1 millió forint áll egy ismerősöm rendelkezésére. Ahhoz, hogy beindítható legyen a vállalkozás a 3 millió felét indulásként bizonyítani kell. A fennmaradó 500e ft-ot ki lehet-e váltani, egy szellemi termékkel. Egy tanácsadó, szolgáltató kft-ről lenne szó, ahol mindenféle minőségbiztosítási folyamatok szerepelnek, s ennek a leírását, mint szellemi terméket be lehet-e tenni apportként; Kell-e minősíteni szakértővel, vagy elég ha a tulajdonos ezt írásba foglalja. Erre kérem a választ. Az illető szakmai képesítéssel (2 egyetem) többéves szakmai gyakorlattal e tárgykörben és 6 szigmás képesítéssel (angliai) rendelkezik. Tehát nem csak írás, hanem ettől sokkal több van mögötte.
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2006.05.15. 18:51

A szabályok rövidesen változnak, de jelenleg még a következő a hatályos. A nem pénzbeli hozzájárulást szolgáltató tag a hozzájárulás szolgáltatásától számított öt éven át helytállni tartozik a gazdasági társaságnak azért, hogy a társasági szerzôdésben megjelölt érték nem haladja meg a nem pénzbeli hozzájárulásnak a szolgáltatás idején fennálló értékét.
A jegyzett tôke részét képezô nem pénzbeli hozzájárulás bármilyen vagyoni értékkel rendelkezô forgalomképes dolog, illetve szellemi alkotás, valamint vagyoni értékû jog lehet. Nem pénzbeli hozzájárulásként csak olyan végrehajtás alá vonható dolgot és szellemi alkotást vagy jogot lehet figyelembe venni, amelyet utóbb a gazdasági társaság harmadik személy hozzájárulása (engedélye) nélkül ruházhat át. Ilyennek kell tekinteni, ha az engedélyt már a nem pénzbeli hozzájárulás szolgáltatásakor megadták.
A társaság bejegyzésére csak azután kerülhet sor, ha a bejegyzési kérelem benyújtásáig a nem pénzbeli betéteket teljes egészében a társaság rendelkezésére bocsátották, és minden egyes pénzbeli betétnek legalább a felét és összesen legalább egymillió forintot a társaság számlájára befizették.

Ebiké # 2006.09.14. 07:44

Kedves Fórumosok!
Orvosi praxist be lehet-e apportként vinni Kft-be és ezzel megalapítani azt, szinte kp. nélkül? Így csak a másik tag vagyoni hozzájárulása lenne pénzbeli. Mennyi most a minimum amit kp-ben kell letenni Kft. alapításakor?
Segítségeteket előre is köszönöm!

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.09.14. 10:19

teljes apport is lehet

ObudaFan # 2006.09.18. 15:05

Július 1. óta a törzstőke 100%-a is lehet apport alapításkor is, csak ha több, mint 50% az apport, akkor azt alapításkor már szolgáltatni kell.

Dr.Attika # 2006.09.18. 15:31

Bizonyára elkerülte figyelmeteket, hogy az "orvosi praxisjog" nem apportálható gazdasági társaságba, az természetes személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog. Korlátozottan forgalomképes.

samtop # 2021.04.15. 09:48

Kedves Szakértők!
Szeretnék egy céget csinálni be is adtuk a papírokat én lettem volna az ügyvezető a barátnőm meg 50%-os tulajdonos. A másik 50%-nál teljesen tiszta minden. A nav megtagadta az adószámot, engem azért nem fogadott el ügyvezetőnek mert többségi tulajdonban voltam egy cégben ami kényszertörlés miatt megszűnt. (az ügyvezető sikkasztott, azóta is tart a rendőrségi ügy, de a cég tönkrement). A párom meg szinte majdnem ugyanezért nem lehet 50% tulajdonos egy cégben (100% tulajdon volt, ott ugyan nem sikkasztás volt, de a becsület ott is az utolsó helyen volt az ügyvezetőnél, kt. azt a céget is)

A lényeg, és a kérdés ebből adódik, hogy a párom ha újra megpróbálkozunk a cégalapítással, ha csak 25 %-ban lesz tulajdonos, és egy teljesen tiszta rokon a másik 25%, az ügyvezető egy teljesen tiszta ember lesz (a másik 50%-os tulajdonos), automatikusan akkor is el fogják utasítani a cégalapítást, vagyis az adószám kiadását, vagy így nem lesz gond? A lakcím mindhármunk esetében ugyanaz.
Köszönöm előre is