Fedezetelvonás - Ptk.203.§ - Illetékalap

ObudaFan # 2006.05.17. 21:05

Ez teljesen egyértelmű az alapján, amit leírtam.

zozzy # 2006.05.17. 08:09

Vagyisa megoldás szerintem a következő. A BH-ban az van, hogy a fedezetelvonó szerződés hatálytalanságának a megállapítása iránt indított per - a pertárgy értékének megállapítása szempontjából - a követelés biztosítása iránti pernek minősül ppp.24.§ (2) bek. f) pont. Azaz a Ptk 203.§ (1) bek. alapján indított pert is követelés biztosítása iránti pernek kell tekinteni, vagyis a követelés összegét kell alapul venni, kivéve, ha az elvont fedezet értéke, illetőleg összege ennél kevesebb, mert akkor ezt az alacsonyabb értéket, illetve összeget kell figyelmbe venni. Tehát nálam a 2 millát, nem pedig a lakásét, mert az több.

zozzy # 2006.05.17. 08:05

Köszi az infót. A BH.1999.508. is erről szól. Az a durva, hogy az ismerősöm polgári szakban bíráskodó bírákat kérdezett meg. És ők mondták, hogy a fedezetelvonó szerződésben meghatározott értéket kell alapul vennem, ami kb. 8 milla lett volna.

ObudaFan # 2006.05.16. 21:58

24. § (1) A pertárgy értékének megállapításánál a keresettel érvényesített követelés vagy más jog értéke irányadó.
(2) A keresettel érvényesített követelés vagy más jog értékeként - a tényleg megállapítható összegtôl függetlenül - az alábbi értéket kell számításba venni:

1. követelés biztosítása, ... a követelés összegét, ha azonban a biztosíték (zálog, kezességi kötelezettségvállalás stb.) értéke, illetôleg összege ennél kisebb, ezt az utóbbi értéket, illetôleg összeget;

BH2004. 142. IV. A fedezetelvonó szerzôdés hatálytalanságának megállapítása iránt indított per is követelés biztosítása iránti pernek tekinthetô, ezért a pertárgy értékének meghatározására a Pp. 24. § (2) bekezdés f) pontja irányadó [Pp. 24. § (2) bekezdés f) pontja].

BH2000. 508
Tévedett azonban az elsôfokú bíróság a felperesnek járó perköltség megállapításánál. A Legfelsôbb Bíróság több eseti döntésében, így a Bírósági Határozatok BH1997. 411. szám alatt közzétettben is rámutatott arra, hogy a Pp. 24. §-ának (1) bekezdése szerint a pertárgy értékének a megállapításánál a keresettel érvényesített követelés vagy más jog értéke az irányadó. A Pp. 24. §-ának (1) és (2) bekezdésében foglalt rendelkezéseket azonban nemcsak a marasztalásra irányuló keresetekre kell alkalmazni. Ezek a rendelkezések akkor is irányadóak, ha a kereset marasztalás helyett szerzôdés létrejöttének vagy létre nem jöttének, továbbá érvénytelenségének vagy érvényességének a megállapítására irányul. Ilyenkor a szerzôdésben kikötött szolgáltatásért járó ellenszolgáltatás [Ptk. 201. §-ának (1) bekezdése] értékét, a 24. § (2) bekezdésének f) pontjában említett esetben pedig az ott meghatározott értékét kell a pertárgy értékeként figyelembe venni.
Mindez vonatkozik a jelen ügyre is, mivel a fedezetelvonó szerzôdés hatálytalanságának megállapítása iránt indított per is követelés biztosítása iránti pernek tekintendô, mert az ilyen perrel a felperes azt kívánja elérni, hogy a szerzôdéssel elvont fedezet saját, valamint a többi hitelezô követelésének biztosítékául szolgáljon, az a felszámolási eljárás körébe tartozó vagyonba visszakerülve, a hitelezôknek a csôdtörvényben megállapított sorrend betartásával történô kielégítésére szolgáljon.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.16. 19:13

Én is azt akartam írni, hogy a szerződésben szereplő vételár lesz a perérték.

zozzy # 2006.05.16. 12:29

Lenne egy kérdésem. A Ptk. 203.§- alapján (fedezetelvonás szerződés hatálytalansága miatt akarok pert indítani, akkor az illeték megállapításának alapjául szolgáló pertárgyérték mi lesz? Én szerintem annak a követelésnek az összege, ami elől elvonták a fedezetet. A lényeg röviden a következő: Az ügyfelemtől sikkasztottak. A jogerősen megítélt kár összege 2 milla. Még a be. alatt eladta a sikkasztó a szüleinek a lakását. Ez a Ptk. 2003.§-a szerint egyértelműen fedezetelvonás. Lehet perelni. Csakhogy nem tudom mennyi illetéket kell fizetni. Egy bíróságon dolgozó ismerősöm azt mondja, hogy a szerződésben lévő vételár az illeték alapja. De hát én nem tudom, hogy az mennyi, mert én nem láttam a szerződést. Csak azt tudom, hogy a fedezet el lett adva. Nem hiszem, hogy a földhivatal kiad nekem ilyen infot.

Köszi a választ előre is. Nagy segítség lenne.