bkv fenyegetőzés

virslike # 2006.08.28. 20:09

Sziasztok! Egy barátom levelet kapott a bkv megbízásából egy ügyvédtől, hogy több százezer Ft összegű pótdíjtartozása van, melyet ha nem fizet be, akkor bírósági úton hajtják be. Eddig semmilyen levelet nem kapott erről, igaz, sokszor elkapták az ellenőrök, ilyenkor mindig bediktálta az adatait és bérlet bemutatását igérte. Mikor évül el a pótdíjtartozás? Egyáltalán reagáljon a levélre, hogy nem ismeri el a tartozást, vagy jobb, ha nem? Segítsetek!

Sasfioka # 2006.08.28. 20:25

A pótdíjtartozás az utolsó felszólítást követő öt évre évül el. (Az elévülés az ötödik év év végén áll be)

Próbálkozhat azzal, hogy nem ismeri el a tartozást, de sokkal inkább kérje meg az ügyvédet arra, hogy részletezze a tartozását, engedjen betekintést a dokumentumokba ami alapján a tartozást megállapították, és ez alapján döntse el a barátod, hogy elévült-e már (vagy valamennyi elévült-e belőle) avagy sem.

Ha nincs elévülés, és kézjegyével a barátod anno aláírta a pótdíjazásról szóló jegyzőkönyvet, akkor csekély eséllyel fog tudni ellentmondani egy esetleges fizetési meghagyásnak. (Illetve ellentmondani ellent tud, de a keletkező perben nem lesz sok esélye)

Ha a tartozások valósak és nem évültek el, akkor sokkal jobban jár, ha nekiáll egyezkedni a BKV-val, illetve az ügyvéddel, részletfizetés, stb. Mert a bírósági eljárás és esetleges végrehajtás tetemes pluszköltséget jelent, melyet neki kellene majd viselni...

SF

virslike # 2006.08.28. 20:39

Köszi szépen a választ! Viszont van még valami, amit olvastam a neten a bkv pótdíjjal kapcsolatban, idézem:
"A talán gyakorlati szempontból legjelentősebb probléma a pótdíj késedelmes fizetésének kérdése. A Ptk. szerint ugyanis a késedelmi kamat összege – ha a tartozás egyébként kamatmentes is - legfeljebb évi 11 %. A 100 Ft-os jegy után tehát 111 Ft egy év elteltével! Ehelyett 30 napos késedelem esetén 8000 Ft a pótdíj összege! Tehát a BKV Rt. gyakorlata önhatalmúlag és jogsértően felfüggeszti a Ptk. alkalmazását!"
Ezzel sincs esélye egy esetleges perben? Vagy pl. valaki visszaélt az adataival és hamisította az aláírását? Sehogy sem lehet megúszni a fizetést? Ha nem reagál a levélre, nélküle is lezajlik a per és jön a végrehajtó? Ha már ügyvédnél van az ügy, biztosan bíróságra megy, nem lehet, hogy ez csak egy fenyegetés, hátha fizet alapon? Bocs a gyermeteg kérdések miatt, de nem nagyon értek a joghoz! :)))

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.28. 20:49

Az idézet valószínűleg egy fórumról származik, tetszetős fejtegetés, de téves.
Ha nem reagál a felszólítésra, minden bizonnyal fizetési meghagyás lesz a dologból, ha annak ellentmond akkor per.
Abban arra lehet hivatkozni, hogy nem ő írta alá az elsimerő nyilatkozatokat, csak éppen perveszteség esetén ráterhelik az írásszakértő díját, ahogyan az összes többi perköltséget is.
Jobb lesz fizetni - de ezt már Sasfióka mondta.

virslike # 2006.08.28. 21:34

Még egy kérdés: amennyiben a végrehajtóhoz kerül az ügy, milyen eszközökhöz folyamodhat a behajtásra? Ha a barátom nem ott lakik, ahová be van jelentve, akkor az ott lakó családja ingóságait lefoglalhatja?
vagy kinyomozhatja hol dolgozik és levonatja a jövedelméből? ez utóbbi esetben a levonás havi hány százalék lehet?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.29. 09:17

Elsősorban a fizetéséből vonják (főszabályként egyharmad erejéig), de ha ezen az úton előreláthatólag megfelelő időn belül nem térül meg a tartozás, akkor az ingóságokra, ingatlanokra is foganatosítják a végrehajtást. Ingókra végrehajtott foglalás esetén csak azt tilos lefoglalni, amiről „minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az ingóság nincs az adós tulajdonában.

Egyébként ha végrehajtásra kerül a sor, akkor a barátodtól a végrehajtás költségeit is behajtják. Az sem két forint lesz. Nem lenne jobb megfogadni a tanácsot, és felvenni a kapcsolatot azzal az ügyvéddel?

ObudaFan # 2006.08.29. 16:12

A pótdíj nem késedelmi kamat, hanem egy (tképp kötbérjellegű) önálló szankció, ezért nem alkalmazhatóak rá a késedelmi kamat számításának szabályai.

Fabula # 2006.09.08. 06:55

Üdv.!

Velem is ugyanez történt, kaptam egy levelet és egy csekket 53ezer ft-ról, miszerint 5 db pótdíj tartozásom van (bár már eleve az furcsa volt, hogy nem ajánlott levélben jött, ez jelent valamit?).
Fel is hívtam őket és fel is sorolták, hogy mikor, melyik járművön, milyen igazolvány felmutatása alapján történtek az esetek.Csakhogy a legelső állítólagos jegyzőkönyvet 2001 augusztusában vették fel. Itt nincs elévülés?
Jeleztem, hogy be is fizetném a tartozást, csak előtte látni akarom az aláírásommal ellátott 5 darab jegyzőkönyvet, enélkül nem fogom kifizetni, nyilván. Erre van is mód, be fogja kérni az ügyvédi iroda a BKV-tól.
De mégis az lenne akérdésem, ha valaki tud segíteni, hogy egyrészt szabályos-e, hogy a felszólítás "sima" levélben jött, másrészt, hogy a 2001 augusztusi pótdíj reális-e?
Egyébként még soha nem kaptam tőlük felszólító levelet, ez az első.

Előre is nagyon széepn köszönöm a segítséget.
Fabula

Sasfioka # 2006.09.09. 20:58

Fabula!

Igazából neked hátrányod nem származik abból, hogy nem ajánlottan küldték a levelet, max nekik származik hátrányuk.
A követelésük anélkül is jogos, hogy felszólítanának (már ha jogos az a követelés), hiszen te utaztál azon a járművön jegy nélkül, tudtad, hogy ez mivel jár, az ellenőr elkapott, pótdíjazott, amit aláírásoddal elismertél, így igazából nem a BKV-nek kell "könyörögni", hogy fizesd meg, hanem ezt neked kell(ett volna) teljesíteni. Tehát az, hogy sima levélben kaptál egy felszólítást max annyit tesz, hogy a BKV nem tudja bizonyítani egy esetleges elévülési kifogás esetén, hogy téged értesített. (Persze, csak ha jogos a követelése)

A 2001. augusztusi követelés meg nem évült el, mert az elévülés általános szabályai szerint az elévülési idő öt év, és lejárta az ötödik év év vége. (Ha jól emlékszem...)

Ha a követelés jogos, egyezz meg velük részletfizetésben, vagy teljesítsd, ezzel sok kellemetlenségtől megkíméled magad.

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.09. 22:22

az elévülési idő öt év, és lejárta az ötödik év év vége. (Ha jól emlékszem...)
Én nem így emlékszem.

Dr.Attika # 2006.09.10. 06:58

A 2001. évi augusztusi követelés, akkor évült el, ha közben semmit nem tett a BKV ( felszólítás, engedményezés, peresítés stb.) Érdemes küldeni egy - tértivevényes - levelt, hogy szerinted elévült a követelés. Ha van valami olyan tén a BKV tartsolyában amiről nem tudsz, akkor ők tovább próbálkoznak, ha nincs akkor valszeg. leállnak az üggyel. Az elévülés főszabály szerint csak az adós hivatkozására vehető figyelembe.

the big cat # 2006.09.10. 10:38

Az elévülés az öt év elteltével beáll, hivatkozni kell rá, és kész. És nincs semmiféle év vége, jól ios néznénk ki, hogy az egyik követelés 5 év alatt évül el, amásik meg 6 év alatt, miközben előfordulhat, hogy mindössze egy nap van közöttük.

Dr.Attika # 2006.09.10. 10:44

"big" a kérdező az adójogi elévülés szabályait keveri össze a polgári jogi elévüléssel. Előfordult ez már jogásszal is.

Timcsike222 # 2006.09.13. 01:29

Sziasztok!
Kaptam egy levelet egy ügyvédi irodából, hogy 400.000 ft tartozásom van a Bkv felé és fizessem ki öt munkanapon belül. Mit tanácsoltok,hogy elkerüljem az átveréseket?
Jogom van látni a dokumentumokat mind egy szálig amiből ezt összehozták? Különben úgysem fizetek.
Ha jogos természetesen kifizetem,de a két szememmel akarom látni. Egyébként ez a tartozás kamatmentes, ha részletfizetést kérek?
Várom a választ!Köszi

Szecsenyi # 2006.09.13. 11:35

Persze, hogy jogod van látni a tartozásod alapjául szolgáló vmennyi iratot. Ennek kiadását nem tagadhatja meg a BKV. (legfeljebb fénymásolási költséget kérhet.) A tartozásod nem kamatmentes. Részletfizetést lehet kérni a személyi vagyoni körülméynekre tekintettel, valszeg kapsz is. Ebben kell kérni a kamatok elengedését is. Üdv

ObudaFan # 2006.09.13. 15:47

Csak ha a BKV mégsem adja ki az iratokat, viszont pert indít, akkor arra nem tudsz hivatkozni, hogy nem engedte, hogy betekints az iratokba. Egyébként ki fogja adni, de ha nem adná, viszont azokkal perben tudja az igazát bizonyítani, akkor pervesztes leszel, és fizetheted a perköltséget is.

Timcsike222 # 2006.09.13. 20:34

Sziasztok!

Köszönöm szépen a gyors reagálásokat.
Annyi fejlemény van az ügyben, hogy a tartozásom bizonyításául szolgáló papírokat meg fogom tudni nézni, mert az ügyvédi iroda elkéri a BKV-tól. Valamint még olyat sikerült egyeztetnem, hogy "méltányossági" alapon az összeg húsz százalékát elengedik, amennyiben a fennmaradó összeget egyben befizetem.

virslike # 2006.09.13. 21:13

Sziasztok! A mi ügyünkben még semmi fejlemény. Mennyi lehet vajon a perköltség? kiváncsi vagyok, érdemes-e kockáztatni.
Válaszokat előre is köszi!

Timcsike222 # 2006.09.14. 02:25

Virslike!

Bár én nem vagyok járatos a témában, láthatod, segítségért is erre a fórumra jöttem, de ha megengedsz egy személyes véleményt, szerintem ne hagyjátok az ügyet odáig fajulni, hogy bíróság legyen belőle...
Gondolom ritka kivételektől eltekintve ők nyerik a pereket, ha pedig ők nyerik, nyöghetitek a költségeket amit még a tartozáson felül a nyakatokba varrnak...

_Wasp_ # 2006.09.14. 07:56

Timcsike222: figyelj Te is a követelés keletkezésének, és a felszólítások, végrehajtási cselekmények időpontjára.

Az elévült követelés ugyanis bírósági úton nem hajtható végre.
Ha persze önkéntesen teljesítesz (fizetsz), akkor később nem hivatkozhatsz mondjuk jogalap nélküli teljesítsére, azaz nem kérheted vissza a pénzed.

A legelső végrehajtási, vagy fizetési felszólítási cselekménytől számolj vissza 5 évet, és ha a tartozás korábban keletkezett (valamint ilyen cselekmény nem szakította meg az elévülést), akkor kérdezd meg tőlük, hogy ugye nem baj, ha ezt a követelést elévülés okán nem fogod kifizetni.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2006.09.14. 16:53

A perköltség mértéke az ügyvédi munkadíjból és az illetékből állhat leginkább, mert más, nagyobb költség ilyen perekben nem merül fel. Bírósági fokonként 3-5000 Ft körüli összegnél ilyen tyúkperekben negyobb munkadíjat nem állapítanak meg. Az illeték - elsőfokon - 6%, de legalább 7000 Ft.

virslike # 2006.09.15. 19:36

ObudaFan! Köszi szépen a választ, megnyugodtam! :)))))))

Dawson # 2006.09.17. 13:40

sziasztok!én is épp most inditottam új topicot JOGOS ELJÁRÁS cimen,a helyzet nálam is ugyanaz mint a topic inditójának barátjánál.én 219.000 forintos felszólitást kaptam egy ügyvédtől,23 birságolásról.én azonnal lekértem ezeknek a jegyzőkönyveknek a másolatát,most itt tart az ügy.2001-kb 2004 ig történtek ezek,és sajnos mivel nem tudtam a szabályokat sajnos mindig oda is adtam és alá is irtam a csekkeket.én sem ajánlva kaptam az ügyvédtől a papirt,a bkvtől meg évek alatt SEMMIT!Ez igy szabáylos volt?hogy megvárják mig ilyen magas lesz aztán már csak az ember egy ügyvédtől kap levelet?
persze azóta mióta tudom mi a szabály,én se adom ki az adataimat.szóval most itt art az ügyem,pénteken kaptam meg a jegyzőkönyvek másolatát.azt mondták néhjányan ne ismerjem el.dehát sajnos a kézjegyem rajta van a csekkeken.
mit javasoltok:mi a leghelyesebb?A kerssetem minimálbér!nem tudom miből kifizetni,ráadásul tanulok is emellett.
szerintetek mi a leghelyesebb ebben az ügyben?

Sasfioka # 2006.09.18. 09:48

A BKV eljárása "szabályosnak" tekinthető, hiszen te a pótdíjazás tényét elismerő aláírásoddal igazoltad azt, hogy tudomást szeretél arról, hogy pótdíjfizetési kötelezettséged keletkezett. Ennek megfelelően a BKV-nek egy levelet sem kellene küldeni, hanem a "helyes eljárás" az lett volna, hogy a kapott csekket befizeted.
Mivel te tudatában voltál annak, hogy van tartozásod a BKV felé, így igazából nem hivatkozhatsz arra, hogy miért csak most szedték elő.

Ami a "javadat" szolgálhatja: a 2001-es követelések, ha valóban nem történt bizonyíthatóan elévülést megszakító cselekedet, akkor elévülhettek, tehát jogi úton nem végrehajthatóak. (Az ügyvédi levél átvételének a dátuma - 5 év előtti esetek évülhettek el, tehát ami ca. 2001. szeptembere előtt volt)

A többi eset jogilag fennállhat, és ha valóban jogos a követelés, akkor azt nagy valószínűséggel bíróság előtt érvényesíteni is fogják, ha addig nem születik egyéb megállapodás, fizetés, stb.

Ha a követelés vagy annak egy része jogos, akkor amit érdemes tenned, az az, hogy megegyezel az ügyvédi irodával, hogy részletekben fizesd meg, esetleg egyezkedsz, hogy a pótdíjazás bizonyos részét fizeted meg, hivatkozva anyagi helyzetedre, körülményeidre, stb, stb. Talán szerencséd van, és kapsz engedményt vagy részletfizetést. Ha nincs szerencséd, és bíróság előtt akarnak érvényt szerezni a követelésnek, akkor a jogerős bírósági végzést követően (ha a bíróság is kötelez az összeg megfizetésére) a fizetésed 33%-át letilthatják (minimálbér esetén ekkora összegnél, figyelembe véve a bírósági eljárás költségét is, kb. két év folyamatos letiltást eredményezhet), illetve ha van ingatlanvagyonod, bankbetéted, részvényed, autód, stb. akkor arra is "szemet vethet" a végrehajtó - a követelés erejéig.

SF

Pjotr # 2006.09.18. 14:18

Dawson, nem az a szabály, hogy nem adod ki az adataidat, hanem az, hogy nem bliccelsz ha meg elkapnak, akkor kifizeted a büntetést...