Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


bolti lopás? mit tehetek?

Szomorú örökös #   2019.12.23. 13:43

Ata777

Volt már pár bírósági ügyem

És szerintem még lesz is jó néhány, ha így folytatod.
Az viszont tuti, hogy nem fogod mindig megúszni.

bermuda háromszög #   2019.12.23. 13:39

A vállamon kisírhatod magad, ha úgy érzed, hogy itt valaki megbántott, de te engem tételesen lehülyéztél olyan dolog miatt amire te sem tudod a választ.

Nem mellesleg kaptál választ a kérdésedre, szomorú csak akkor szállt be, amikor azt nem voltál hajlandó elfogadni.
Ez tény.

bermuda háromszög #   2019.12.23. 13:13

Attól hogy nem tudok valamit, az az egyik kultúrkörben sem azt jelenti hogy hülye vagyok, csupán azt hogy nem tudok valamit.
Ha kérésre nem mondod meg, az beszél rólad. (Netán te sem tudod?)

Volt egy kérdésed, és együntetűen ugyanazt a választ kaptad többször is, mindenkitől.
Nem értesz vele egyet és csak mert nem buktál le az eset megítélése nem más, csupán megúsztad.

gerbera317 # e-mail 2019.12.23. 12:50

Elkövettem ezzel valamit? Köszönöm a gyors válaszokat!
Igen.
Azzal, hogy nem buktál le, szerencséd volt. De ennek inkább csendben örülni kéne, nem pedig hangosan anyázva dicsekedni vele.
Szívesen.

drbjozsef #   2019.12.23. 11:42

Ata777,

Van a boltban egy termék, ami amíg nem fizeted ki a bolt tulajdona. Elvitted a boltból azt a terméket, ami nem a tulajdonod és nem fizettél érte. Ez lopás. Pont.

Az hogy mást, ami a te tulajdonod volt otthagytad, az nem számít.

Csűrheted csavarhatod, hogy kit ért kár, meg kit nem, de ez sem számít.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bermuda háromszög #   2019.12.23. 07:49

Szóval egy 300 Ft értékű termék miatt képes voltál egy másik boltjukba bemenni és megtenni azt amit tettél, amiről te is azt gondolod, hogy lopás lehet, hiszen itt tettet fel a kérdésed.
Eléggé szarrágó lehetsz és elvárod a nagyvonalúságot mástól.

Ja és vannak termékek amit nem lehet eladni, ha már egy vevő kezébe került.
Melyik bolt is volt ez?
Nekem most nem ugrik be hogy melyik üzletlánc van nyitva 0-24-ben.

bermuda háromszög #   2019.12.22. 22:36

Tegyük fel, hogy a boltnak csak hosszabb szavatosságú terméke volt és ennek tudatában is van.
A cseréddel lett olyan is aminek már lejárt a szavatossága és ha ezt valaki megveszi, akkor joggal reklamálhat, netán egy ellenőrzésen elcsúszhatnak.

Okoztál-e kárt?

drbjozsef #   2019.12.22. 21:45

Ata777,

Mit tudom én. De hogy jön ez ide?
Csak nem kevered a büntetőjogi estedet egy polgári károkozássl?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.12.22. 20:45

Ata777,

Ez most valódi kérdés?
Persze. Ez lopás. Elvittél valamit a boltból, amiért nem fizettél. Az, hogy otthagytál valamit, ami a tied, az nem számít. Nyilván.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Traffic #   2019.12.21. 14:27

Szabálysértés esetén a bíróság dönt az eljárás felfüggesztéséről és az ügy közvetítői eljárásra utalásáról, de azt nem tudom, hogy ez esetben a bíróság előtt kell a vallomását megtennie vagy elég csak a rendőrségen, az előkészítő eljárásban.

Bűncselekmény esetén nem kerül kapcsolatba a bírósággal. Vallomást tesz a rendőrségen a nyomozás során, az ügyész dönt az eljárás felfüggesztéséről és az ügy közvetítői eljárásra utalásról.

Szívesen!

Üdv,
Traffic

CappyLama # e-mail 2019.12.21. 14:19

Mármint lehet nem jól írtam tehát be kell mennem személyesen is a bíróságra vagy a bíróság csak küld egy papírt?

CappyLama # e-mail 2019.12.21. 14:18

Köszönöm a segítséget!

Utolsó kérdés: Ha a rendőrségen minden kérdésre cápaszolok bevallom amit csináltam akkor is meg kell jelennem személyesen a bíróságon vagy majd csak küldenek egy papírt?

Traffic #   2019.12.21. 14:15

És ha ez nem sikerül akkor gondolom bíróság. Ott milyen ítéletre számítsak?

Fogalmam sincs.

Akkor is már 50 ezer alatti szóval a szabálysértési eljárás megszűntetheti a rendőrség és nem kell bíróság elé állnom?

A tulajdon ellen szabálysértés bírósági hatáskörbe tartozó szabálysértés. Először a rendőrség lefolytatja az előkészítő eljárást (kvázi nyomozást), majd bíróság elé állítja az eljárás alá vont személyt.
Ha sikerül a közvetítői eljárás, nem fogja elítélni a bíróság, megszüntetik Ön ellen a szabálysértési eljárást.

Üdv,
Traffic

CappyLama # e-mail 2019.12.21. 14:09

Akkor is már 50 ezer alatti szóval a szabálysértési eljárás megszűntetheti a rendőrség és nem kell bíróság elé állnom?

CappyLama # e-mail 2019.12.21. 14:02

És ha ez nem sikerül akkor gondolom bíróság. Ott milyen ítéletre számítsak?

Traffic #   2019.12.21. 13:58

A gyanúsítás tárgya [nem a vád :)] lehet jogtalan elsajátítás vagy lopás bűncselekmény, ez a mediáció tekintetében mindegy, mivel mindkettő vagyon elleni bűncselekmény.
A körülményeket ismerve a fenti bűncselekmények vétségi alakzata állapítható meg, azaz a tevékeny megbánás során megszüntetik a büntetőeljárást.

Amit az elején tisztázni kell: a telefon értéke mennyi volt a cselekmény elkövetésekor? Csak akkor bűncselekmény, ha az értéke az 50.000.- forintot meghaladja és az elkövetéskor minősítők körülmény nem volt (szerintem nem volt).
Ha a telefon értéke miatt a cselekmény nem lesz bűncselekmény, akkor a büntetőeljárást megszüntetik és szabálysértési eljárás indul, tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt. Ezen eljárásban is helye van a közvetítői eljárásnak, ha sikerül, megszüntetik Ön ellen a szabálysértési eljárást.

Üdv,
Traffic

Traffic #   2019.12.21. 13:51

T. CappyLama!

A kártérítés és a büntetőjogi felelősség két külön kategória.
Ön az elsőnek eleget tett, de utóbbiért viselnie kell a következményeket. Egy esetet látok, amikor megszüntethetik Ön ellen a büntetőeljárást, ez pedig a közvetítői eljárás (mediáció).
Több feltétele van. Az Ön részéről: beismerő vallomás tétele, mely során kérnie kell a közvetítői eljárás lefolytatását.
Ehhez a sértettnek is hozzá kell járulnia.
Ha a sértetti akart is megvan, úgy az ügyész dönti el, hogy engedélyezi-e a mediációt. Ennek a történtek ismeretében nem látok akadályát.
Ezt követően egy külön eljárásban meg kell egyeznie a sértettel a jóvátételben. Ez lehet anyagi, illetve erkölcsi is, a részes felek megállapodásán múlik. Amennyiben teljesíti a megállapodásban foglaltakat, az ügyész megszünteti Ön ellen az eljárást tevékeny megbánás miatt.
Ha kíváncsi a részletekre: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Üdv,
Traffic

Szomorú örökös #   2019.12.21. 07:15

CappyLama

Sajnos a lopás hivatalból üldözendő ügy, nem tudják csak úgy megszüntetni az ügyet, mert az eredeti tulajdonos feljelentést tett már. Végig kell vinni a nyomozást és nagy valószínűséggel neked kell bizonyítani, hogy nem te voltál. A talált tárgyaknak is van szabálya - még a pénznek is, bár az kevésbé lenyomozható - hogy hová kell beszolgáltatni, te az ellen vétettél leginkább.

CappyLama # e-mail 2019.12.21. 05:24

Üdvözlet!

Szégyellem, de megtörtént.

Talált telefont adtam el egy GSM boltban sajátomnak mondva. A GSM ezt eladta 40 ezer forintért, ennél a vevőnél később letiltották + az eredeti tulaj ismeretlen tettes elleni feljelentést tett lopás miatt. A lopás nem igaz, találtam, ezt azzal tudom bizonyítani, hogy a munkahelyi jelenléti ívem szerint akkor mikor a “lopás” történt én még a műszakom utolsó perceiben jártam. A telefon elvileg visszakerült a tulajhoz a GSM visszafizette a vevője pénzét, én pedig a GSM nek utaltam még többet is mint kellett volna, így a GSM nem tett feljelentést mert visszakapta a pénzét az eredeti tulaj feljelentése miatt most mégis behívtak gyanúsítottként. Mire számítsak? Mi a minimum és mi a maximum büntetés illetve mi a valószínű? Másik kérdés, hogy mi az esély arra, hogy a rendőrség lezárja az ügyet, így nem kerülök bíróság elé hisz ha jól tudom ez csak szabálysértés és már mindenki kártalanítva lett. Azért adtam el mert nem sokkal előtte tőlem ellopták a kabátom illetve egyszer megpróbáltak kirabolni aminek következtében összetört a telefonom. Büntetlen előéletem van ezen kívül messenger beszélgetéssel tudom bizonyítani, hogy pár éve felkerestem facebookon egy férfit hogy visszaadjam hiánytalanul a pénztárcáját, most csak a sok rossz dolog miatt nem voltam becsülete.

Köszönöm ha valaki tud segíteni,

Doom # e-mail 2019.12.05. 11:48

Kedves Fórumozók!
Az egyik ismerősöm nem rég eltulajdonított 200e ft-ot a kasszából(ott dolgozott). A boltvezető a feljelentést megtette, rá egy hét múlva beismerte az illető a lopást. Le is papírozták maguk között a dolgokat, megállapodtak. A rendőrségről viszont érkezett idézés. Mire számíthat az illető? Tettét nagyon megbánta, vissza is fizetné az összeget maradéktalanul. Bűntetlen előéletű, soha nem volt vele probléma. Elzárásra kell számítania? Köszönöm a segítséget

kp08 # e-mail 2019.05.23. 08:42

Jó napot kívánok! Nem volt munkám, nem volt pénzem, így kb egy hónapon át loptam egy élelmiszerboltból, összességében kb 30.000 értékben. Videókamera rögzítette, a tulaj azt mondta, ki is mentette lemezre. Aztán íratott velem egy papírt, hogy alulírott stb szig.számmal, lakc.kártyaszám stb. Ha nem tudom kifizetni 1 hónapon belül, feljelent. De nincs pénzem. Mit tehetek? Mi lehet a következmény?

Ricsi777 # e-mail 2019.03.13. 08:05

Jó napot azt szeretném kérdezni, hogy lopásért milyen büntetést szabnak ki németországban és milyen érték határok vannak ami alapján azt megállapítják?

Toppo # e-mail 2019.02.22. 11:14

Jó napot!
Tegnap volt egy bolti lopasom 20 000 forint alatt. Akkor abiztonsagiőr csak oda állt, én mondtam hogy amit nem fizettem ki azt nem itt vettem és ennyi. Eljöttem. Mondta hogy legközelebb előre szóljak. Azóta megnézhették a kamerát és ott viszont látszik a lopás. Mi történhet ilyenkor?
Előre is köszönöm válaszát!

rigoz # e-mail 2018.12.23. 14:47

Tisztelt Dalma24810!

Az is lehet, - bár azért ne ragadtassa el magát túlzottan -, hogy a cég peren és eljáráson kívül követeli a "jussát", de jó eséllyel, ahogy írták is szabálysértési szanckióként a lánya pénzbírságra vagy közérdekű munkára számítson, tárgyaláson kívül hozott végzéssel.

Ha azt sokkallja, akkor tárgyalás tartását kérheti 8 napon belül, amire meg kell jelenni és meg fogják tartani, meg fogják a lányát hallgatni.

A tárgyaláson újabb végzés születik - a tárgyaláson kívül hozott végzés hatályban tartásáról, megváltoztatásáról vagy hatályon kívül helyezéséről és az ügy áttételéről/eljárás megszüntetéséről az ellen lehet kézbesítéstől számított 8 napon belül fellebbezni.

rigoz # e-mail 2018.12.23. 14:42

Tisztelt Dalma24810!

Valószínűleg igen, oda fog menni, ha az került megadásra.