bolti lopás? mit tehetek?


sanda78 # 2009.07.24. 10:54

tudnátok válaszolni nagyon sűrgős lenne köszönöm

sanda78 # 2009.07.23. 10:32

Megjött az értesítő de elég sok mindent nem értek!
Például az hogy én arra számítottam hogy egyből a büntetést is megkapom,de nem hnem kikell tölteni egy adatlapot és 8 napon belül elküldeni. Most ez azt jelenti h még ezek után fog jönni a befizetendő összegről a csekk vagy ez hogy működik?
Az adatlapon pedig ilyen kérdések vannak hogy egy főre jutó havi jövedelem valamint ingó és ingatlan vagyontárgyaim, de mivel én csk diák vagyok se jövedelemmel se semmi mással nem rendelkezem..akkor oda mit kell hogy írjak? Köszönöm a segítséget

instantvíz # 2009.07.18. 07:55

igen ők is átvehetik.

sanda78 # 2009.07.18. 05:33

de ha nem vagyok otthon a családtagjaim átvhetik nem?

instantvíz # 2009.07.17. 22:36

A boríték alapján nem. A határozatot azonban tértivevénnyel küldik ki. A tértivevényen szerepel az irat száma a küldemény jellege (pl.határozat), és melléklete (pl. befizetési lap). A küldemény átvételekor az átvevő aláírja és dátumozza, hogy mikor és milyen minőségben vette át (majd ez alapján emelkedik jogerőre a határozat).Ha nem vagy otthon a kézbesítéskor, akkor értesítőt hagynak két alkalommal a postaládádban, és ha ezek után nem mész érte, akkor azt úgy tekintik, hogy megkaptad.

sanda78 # 2009.07.17. 19:02

Köszönöm. Még annyi lenne a kérdésem hogy a boriték alapján kiderül h mi is az valójában?

instantvíz # 2009.07.17. 16:48

Az ügyintézési határidő 30 nap, amely meghosszabbítható 30 nappal. Azonban a 30 nap csak akkor kezdődik, amikor a szabálysértési hatóságnál beiktatják a feljelentést. Ez pedig már az üzleten múlik, hogy mikor küldi. Átlagban 2 hónapon belül várhatod a határozatot.

sanda78 # 2009.07.17. 15:53

Valaki megtudná mondani h boltilopás esetén hány napon vagy hétenbelül küldik ki a bírságról szoló levelet?

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.05. 10:38

Ez aranyos, hogy 1000 Ft alatt lehet lopni :-)))
K

hunfrakk # 2008.11.04. 21:07

Pho3nix!

ha egy 30 Ft-os csokit eszel meg a boltban
az is LOPÁS
és büntetendő

(az már más téma, hogy nem adnak érte érdemi büntetést, de a meghurculás miatt nem éri meg)

ilyen szabály, hogy 1000 Ft alatt lehet lopni, boltban eszegetni, iszogatni - NINCS

olyan sincs, hogy bolton belül lehet ilyet tenni, csak kivinni nem lehet, mert AKI IDEGEN DOLGOT MÁSTÓL AZÉRT VESZ EL, HOGY AZT JOGTALANUL ELTULAJDONÍTSA, az elköveti a lopást

értékhatári különbségtétel a SZABÁLYSÉRTÉS és a BŰNCSLEKMÉNY között van

20 ezer Ft feletti értékhatárnál: bűncslekmény

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.04. 20:37

Nézz körül a Tesco lopás topicban, találsz érdekes infókat.
K

pho3nix # 2008.11.04. 19:36

Bocs, még azt kifelejtettem hogy feltétlen bennt kell elfogyasztani a terméket, mert ha kiviszed az üzletből az már lopásnak minősül. (Mégegyszer bocs a sok postért, csak kimaradt még ez a kevés az elözöböl)

pho3nix # 2008.11.04. 19:33

Sziasztok! Én csak azt az egy kérdést szeretném feltenni, és örülnék ha valaki utána nézne egy kicsit, mert én vagy fél óráig böngésztem, de nem találtam semmit. Szóval én azt halottam egy ismerőstöl hogyha bemész egy boltba (pl.: Tesco) és ha ott bennt fogod magad és elkezdesz kajálni 1000 HUF alatt akkor a biztonsági őr nem büntethet meg sőt még szólni se szolhat és nem fizettetheti ki, és nem tehet feljelentést. De csak 1000 FT alatti termékre vonatkozólag. Állítólag ez törvényben van leírva, csak szeretném megtudni, hogy valóban igazat mondott-e ez a bizonyos ismerős. Előre is köszi a válaszokat!
Üdv. Phoenix!

ViktorBp # 2007.10.13. 13:03

Áááááá, ne reménykedj :D neki muszáj eljátszani a "körülmények tisztázását", legalábbis látszatra, aztán legtöbbször már előre eldönti ő úgyis a fejében, hogy mi is lesza vége az ügynek.
Na de ez csak az én tapasztalatom, én meg kis ember vagyok .. Bezzeg ... tudnék mesélni, h van egy kivételezett kör, még névlista is van, akikről ha érkezik pl. egy bolti lopásos feljelentés, érdekes módon, eltűnik a papír, volt ügy, nincs ügy.
És ez nem képzelgés, hanem biztos forrásból tudom, mondhatni, biztosabból már nem is tudhatnám.
Na ezt a beírásomat is kiszedik tutira .... ViktorBp

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.10.11. 04:00

Köszi, és igen, hát elvben ... aztán a gyakorlatban pedig hivatkozhatok én bármilyen jogszabályra, egyszerűen szóba állni se hajlandók, csak pökhendi pofával játsszák a hatóságot. Nem hiszem el ...

Amúgy a 3 kérdésemre nem tud senki válaszolni?
Kriszt

tatti # 2007.10.10. 07:57

Gyorsan visszakerestem amire hivatkoztam az előbb:

A szabálysértésekrol szóló 1999. évi LXIX. törvény 47. § (4) bekezdése szerint "Az eljárás alá vont személy az ügy iratait az eljárás bármely szakaszában megtekintheti, azokról másolatot kérhet, illetve készíthet."

tatti # 2007.10.10. 07:54

Csak laikusként, meg mert néhány GK szabálysértési ügyet elolvasgattam régebben:
Neked az eljárás BÁRMELY szakaszában jogodban áll az ÖSSZES anyagba (iratok, fotók, felvételek) betekintést kapnod. Aki ezt megakadályozza, gátolja, egyértelműen törvénysértést követ el. Ez olyan, mintha nem engednék hogy hívd az ügyvédedet...

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.10.10. 07:03

Egy mozzanat:
Kaptam egy levelet a Polgármesteri Hivataltól, és meglepően normális hangnemben írtak nekem, hogy megkapták a feljelentést is és az én panaszomat is, és az ügy tisztázása érdekében adjam meg a tanú(k) nevét, aki tudja bizonyítani, hogy nálam volt az aksi a bemenetel előtt.
Csak nem egy lelkiismeretes szabsértési ügyintézőbe akadtam ? Ráadásul "tisztelettel: x y"-nal fejezte be a levelet. Indításnak nem rossz.

Kérdésem:
1,Ha a biztonsági őrök állnak az egyik oldalon mint tanúk ellenem (8-an, de hát vicces lenne őket 8-nak venni, hiszen evidens, hogy egyik sem mond ellent a másiknak, egy cég, egy üzlet) + van nekem 1 vagy 2 tanúm (mert az egyik nem biztos, hogy hajlandó tanúskodni sajnos), akkor most ilyenkor mi van?
Hogyan állnakaz erőviszonyok? Mivel ők egy cég, lehetnek 20-an is, akkor is egy tanúnak számítanak vagy az lesz, hogy ők vannak 8-an, én meg ketten, és így ők győznek?
2, A Szabálysértési Csoprt köteles egy végleges határozatot hozni, vagy ha sok kétséges körülmény merül fel, akkor határozathozás nélkül is átteheti az ügyet a rendőrségre (már csak a sok apró kis hülyeség miatt, hogy kértem, vizsgálják meg, az aksi egyáltalán be tud-e csipogni, ugyanis én kipróbáltam, de nem tud !! Innentől kezdve ők elkövettek egy okirathamisítást is ...)??
3, Ha esetleg 1-1 az állás, azaz 100%-osan nem bizonyított, mivel bármivel is rendelkeznek, nekem is van 4-5 érvem ami megdönti az ő állításukat, akkor bizonyítottság hiányában kötelesek megszüntetni az eljárást?
Köszi
Krisztián

ksstomi # 2007.10.05. 06:22

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.10.05. 06:19

hozzászólás törölve

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.10.04. 06:54

Hát Sücy, én is valahogy így gondolnám ... Miért ne lehetne nálam akármi is?

Na a kamerafelvételekről pedig annyit, hogy egyrészt nem hajlandók megmutatni sem, pedig kértem, másrészt, korábban azt hiszem írtam valahol, hogy lehet olan felvételük, ahol én leemelek a polcról aksit, hiszen az eladó ott állt végig mellettem, és kb 4 fajta aksit emlegettünk le és nézegettünk meg, mintegy fél órán keresztül vitattük a különböző gyártmányok előnyeit, hátrányait.

Na de, olyan felvételük nem lehet, hogy én azt a levett aksit elteszem a táskámba!!!!

Balázs pedig köszi, most már tényleg berágtam annyira, hogy nem hagyom a dolgot. Volt egy idő, amikor úgy voltam az eset után, hogy jól van, mindegy, adják csak a hülye csekkjüket és ennyi, de most már nagyon nem így gondolom, és ha kell, félreteszek pár dolgot hogy legyen ehhez energiám és időm, DE NEM HAGYOM MAGAM HÜLYÉRE VENNI !!!! Csakis erről van szó, nem másról. És azt hiszem ez meg érthető.

Kis revansot már vettem egyébként, úgyhogy örül a májam :D, ugyanis a Fogyasztóvédelemnek írtam egy szép levelet, mely szerint az adott Áruházban nincsenek kihelyezve az árak pár helyen ill. még pár szabálytalanságot leírtam, na annyit tudok, hogy volt ellenőrzés náluk, és megállapították a szabálytalanságot, jegyzőkönybezték, majd értesülök arról is mi lett a vége (ismerős útján), remélem egy zsíros pénzbüntetést kapnak, kicsit máris jobban alszom ... hűűűű és most én vagyok a jaj de nagyon szemét alak ........ Nekem más a véleményem, a k.anyjukat, és még van pár ötletem a csesztetésükre, úgyhogy erre még nagyon ráfaragnak, hogy belémkötöttek.
Krisztián

balageboy # 2007.10.04. 06:42

Kedves Krisztián!

Értelek én maximálisan, de nem lesz könnyű dolgod. A Benned levő mérget meg tudom érteni, én is nehezen nyelnék le ilyet, és nem beszélsz hülyeséget sem amikor a biztonsági őrök visszaéléseiről írsz, mert nekem is már nem egy paciensem panaszkodott, hogy bizony elverték a biztonsági őrök. Nézd, amíg ugyanilyen panaszt hallok másoktól, csak éppen a rendőrök verték el akár közterületen akár a rendőrségen, addig nagyon nehéz dolgod lesz. Valaki itt írta korábban, hogy "Magyarország még nincs a jogállamiságnak azon a szintjén, hogy ...." nem tudom hogy volt tovább, de ezt megjegyeztem, és bizony nem vagyok biztos abban, hogy ezt rosszul látja.
Sok sikert kívánok!
Balázs

Sücy # 2007.10.04. 06:40

Ha már bizonyítás, meg ilyenek...
Ha van kamerafelvétel, akkor azt te is elkérheted, és meg lehet keresni rajta, hogy mikor is "emelted el a polcról".. Ja, hogy nincs olyan? Rögtön meg van döntve a bizonyíték... Feltéve, ha egyszer sem álltál úgy, hogy arra rámondható lenne, hogy akkor vetted el a polcról... Az, hogy nálad van valami, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy onnan vetted el, ahonnan ő gondolja..

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.10.04. 06:28

Igen, ismerem a mondást, na de nem tények, hanem a "mondás" alapján döntenek? Nagyon örülök ....

Igen, magam is kereskedő, vagyis mindegy, a kereskedelemben dolgozó vagyok, és érdekes módon, ilyen állatságot még életemben nem jutott eszembe csinálni.

Végül: én továbbra is úgy vélem, nem én kezdtem a hibasorozatot, mert én átadtam a táskámat a biztonsági őrnek, aki trehányul csak annyit mondott, hogy mit kezdjen az egyesével ott levő aksikkal, azokat nem tudja bejelölgetni, mert estig azzal fog szórakozni. Na engem nem érdekel mit hogyan, de akkor baromi egyszerű: számolja le darabra, vegyen fel róla egy leltárt és el van intézve, tessék, boltos létemre, itt a megoldás, amit én látok.

Monalisa! Ne haragudj, de továbbra se tudom úgy felfogni, hogy tanulópénz mert hibáztam és fizessem meg, dehogy fizetem, mit fizessek? Azt hogy ők többszörösen hibáztak, én viszont már azelőtt is 20x voltam bent ugyanígy a táskámmal, ugyanígy tele aksikkal, na azóta ahopgy gondolkodoma történteken, lehet hogy pont ez volt a baj, mert tudták rólam személy szerint, hogy nálam mindig van egy vagon, és lehet hogy kellett nekik egy balek mert hiányuk volt vagy tudom is én ...
Ne haragudj, nem én követtem el az egész folyamatot elindító hibát, a másik pedig az, hogy nem tudom megoldani, hogy nem viszem be a táskámat, ugyanis mindig kell abból akis is és a fél milkás gépem is ha elő akarok nagyíttatni képeket, tehát ha nem viszem be a táskám akkor értelme sincs bemennem. Monalisa, furca egy logikád van, kész én vagyok a bűnös, csak azért, mert "úgy szokás, hogy a biztonsági őrnek adnak igazat", hát elmennek az anyjukba, már bocsánat. És a többi érv az semmi? Hogy nem írtam alá, sőt odaírtam, hogy fenyegettek, hogy rendőrt hívtam ...stb ?? Ilyen alapon többet be se merek menni sehova, mert ha úgyis eldöntött tény, hogy nekik van igazuk, legközelebb akár az ottlétem nélkül is kitöltenek majd alkalmanként egy-egy feljelentést, és nem érdekes, hogy én nem írtam alá, akár azért mert ott se voltam, kész, mindegy, 5 biztonsági őr állítja, hogy ott voltam, és látták, amint egy hűtőt próbálok kicsempészni a pénztáron fizetés nélkül ....
HORROR

Na de van egy nagyon jogi kérdésem:

Első fokon ugye az Önkorm. Szabsért. Osztálya köteles telejskörűen kivizsgálni az ügyet, ha kétség merül fel, azaz ő maga is eljátssza a bírósdit és tanút is meghallgat stb, vagy pedig ha nem egyértelmű a helyzet mert ugye nem voltam hajlandó aláírni, azaz tehát kénytelen ő maga egy első fokú határozatot hozni vagy esetleg ha ilyen kétes esetről van szó + továbbra is ellentmond mindenki mindenkinek, akkor kapásból átadja az ügyet a bíróságnak? vagy a rendőrségnek? Hogy megy ez?

(csak megjegyzésképpen: igen, én is voltam egyszerű kereskedő is, voltak bolti lopások is, de ilyen mocskos soha nem voltam, én egyetlene gyszer nem adtam le semmilyen feljelentést senki ellen, pedig aztán lett volna rá alkalom bőven, de úgy voltam vele, hogy ha visszaadta, akkor menjen aztán ennyi, de én nem fogok írogatni, meg olyan se vagyok, hogy jogi útra terelni .... hát mások vagyunk, nekem a károm megtérült, ennyi, minek cirkuszoljak még? Na de eza jelenlegi esetem most nem igazán erről szól, mert most meg lopás se történt ....

Továbbmennék: Ha az Önkormányzat Szabs.Osztálya netántán nekem adna igazat, akkor én utána feljelenthetem a biztonsági őröket csoportosan elkövetett rablásért? Hiszen ezt követték el ... én kértem vissza a saját aksijaimat normális hangnemben, de ők fenyegetéssel és erőszakkal, ordítozva nem adták vissza. Akkor megáll vagy nem a tényállás? Szerintem igen, de azért megkérdezném más véleményét is erről.
És most kivételesen nem hagynám magam, ha kell járok majd én évekig a bíróságra, ha már ennyire itt tartunk, hogy kimit hogyan hibázott, akkor álljon meg a menet, ha engem kihoznak vétlennek, bizony most nem leszek az a nyuszi, és úgy állok hozzájuk ahogy ők én hozzám, és ragaszkodom ahhoz, hogy ebből ügy legyen. Csoportosan elkövetett rablásért viszont már nem egy csekket szoktak csak adni ha jól tudom ... Szerintem ez egy jó kis példa lehetne a kiskirályosdit játszó biztonsági őröknek, hogy azért fogják már magukat vissza, és csak azért mert van egyenruhájuk meg egy adó-vevő a kezükben, még nem biztos, hogy ők többek. Hozzáteszem, erre a biztonsági cégre kimondottan rengeteg panaszthallok másoktól is, hogy kimondottan zaklatnak nagyon sok mindenkit, és már írtam az Áruház igazgatónak, hogy ez nem zavarja, hiszen feltehetően elriasztanak ezzel igen sok vevőt ..... válasz természetesen nem érkezett a mai napig, feltehetően nem is fog.

Jó, hát én hirtelen hatalmas eredménynek tartanám jogi szemőpontból, ha a jeget meg tudnánk törni, és a szokásal ellentétben most nekem adnának igazat, és akkor viszont nem fogják lenyelni amit művelek, epdig eddig soha az életben nem voltam bosszúálló típus, na de .... ha valakie nnyire egy szemét állat velem, akkor én miért hunyjak szemet egy csoportos rablás felett? Több ismerősöm is bíztat, ne hagyjam magam, volt olyan, akit szépen ott bent a belső helyiségben még meg is vertek, a frász tudja, hogy lopott-e vagy nem valójában, bár szerintem jogi szempontból ez olyan mindegy, hiszen ha lopott is, mégis honnan veszi a bizt. őr magának a jogalapot ahhoz, hogy akkor ő elverheti a delikvenst? Na erre én viszont ugrok azonnal, és mivel ugyanerről a biztonsági cégről van szó, olyan szemét leszek amilyen csak tudok. és persze én vagyok a rossz, ezt bírom .......
Krisztián
(hosszú voltam, bocsi, de így kerek a dolog)

monalisa1 # 2007.09.24. 19:13

Ugye ismered azt a mondást, hogy "mindig a rendőrnek van igaza". Hát valahogy hasonló: inkább a biztonsági őrnek adnak igazat mind a delikvensnek.

És még annyit: azzal kezdted a topicot hogy magad is kereskedő vagy - ismerned kell a dolgokat mindkét oldaláról.

Hibáztál, elkaptak, fizessd meg a tanulópénzt, máskor pedig legyél jobban odafigyelős a táskád tartalmára.