bolti lopás? mit tehetek?


ld # 2023.08.30. 20:32

drbjozsef
Nem vagyok jogász, egy jogi oldalon olvastam (link lent). Viszont a definíciót eolvasva elég vilgosan kitűnik, hogy gondatlanságból nem valósulhat meg, szerintem.

Btk. 370. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

https://www.fowlerandtanner.hu/…m-gondoltal/

"A lopás egy olyan bűncselekmény, ami csak szándékosan követhető el, gondatlanságból elkövetett lopásról nem beszélhetünk. Az elkövető tudatának át kell fognia, hogy lopást követ el, tehát ha valaki tévedésből elviszi a kabátomat, mert összetéveszti a sajátjával, addig nem követ el lopást, amíg fel nem ismeri, hogy az a kabát nem az övé."

drbjozsef # 2023.08.30. 19:51

ld,

Elég biztosan állítod hogy a törvény szerint szándékosság kell.
Én a Btk. tényállásban nem látok semmi ilyesmit. Honnan veszed?

Majordomus # 2023.08.30. 19:38

Ha Rézműves Rómeo véletlenül eltesz 3 "kétdekás" pálinkát a szatyrába, teljesen jogosan hivatkozhat arra,hogy elbambult és tévedésből rakta a kosár helyett a szatyorba. Nem?

Szomorú örökös # 2023.08.30. 16:15

ld

a szándékosság megállapításához nem elég sztem a fizetés nélküli elvitel ténye, kell még a mentális állapot vizsgálata is.

Örülj, hogy nem küldenek gyogyi-doktorhoz, mert a végén lehet az olyan dolgokat is a nyakadba rak, amikről nem is tudtál eddig.

Szomorú örökös # 2023.08.30. 16:13

ld

A lopás lényegi eleme a szándékosság

Már megbocsáss, de elhajtottál a benzinkútról fizetés nélkül? Igen! Visszamentél még aznap, hogy bocsi, itt jártam, de később észrevettem, hogy elfelejtettem kifizetni a tankolást? Nem! Ráadásul az eset május elején történt és június elejéig még csak nem is korrigáltad a hibádat. Egy hónapig lapítottál, mint sz...r a fűben, amikor aztán kiderült, de akkor már hiába térítetted meg a kárukat. Akkor most miről is beszélünk?

ld # 2023.08.30. 15:59

Szomorú örökös

Nem értem az érvelésed, A lopás lényegi eleme a szándékosság, az elbambulás az inkább gondatlanság, de gondatlan lopást nem ismer a törvény. Szóval a szándékosság megállapításához nem elég sztem a fizetés nélküli elvitel ténye, kell még a mentális állapot vizsgálata is. Ha valaki csipogót távolít el, meg átcimkéz, ott pl. egyértelmű a szándékosság.

Szomorú örökös # 2023.08.30. 15:43

ld

Nem mellesleg ha vásárlás közben elbambulsz és "véletlenül" a szatyrodban felejtesz egy boltban egy árut a kasszánál és arra később becsipog a rendszer, akkor is lopásért fognak feljelenteni, ergo ott is hiába magyarázkodnál, hogy te totál elfelejtetted, mit is tettél vásárlás közben a szatyrodba. Ha ugyanígy fizetés nélkül elhajtasz a benzinkútról, akkor magyarázkodhatsz utána akárhogyan, ott bizony lopás lesz a tényállás.

Szomorú örökös # 2023.08.30. 15:38

ld

De bizony ez járt az eszemben, mert szerintem ez lenne a jogos.

Gyakorlatilag a lopás megtörtént és az elmarasztalás teljesen jogos, viszont a legenyhébb büntetést kaptad,
még csak priuszodban se lesz benne. Szóval nem értem, mi alapján érzed, hogy nem jogosan kaptál figyelmeztetést?
Akkor nem lenne csak jogos, ha valóban tankolás után fizettél volna és ennek ellenére meghurcolnak.
Minden más esetben sajna teljesen jogszerűen és szabályosan jártak el.

ld # 2023.08.30. 15:36

Kovács_Béla_Sándor
Ne kérj tárgyalást - abból sem jönnél ki jobban.

Sajnos én is így gondolom, csak zavar a dolog. Rosszabbul is kijöhetek belőle?
Mostantól kényszeresen oda kell figyelnem évekig, hogy nehogy valami hasonló történjen, és ez nem kellemes. Meg igazságtalannak is érzem. Valóban hibáztam, de nem volt szándékos, nonszensz azt gondolni, hogy ez szándékos lehet,

ld # 2023.08.30. 15:29

Szomorú örökös:
Nos lehet, hogy lopást csak szándékosan lehet elkövetni, dehogy benzinkútról „véletlenül” elhajtani nem lehet az is egészen biztos. :-)

De bizony lehet, egyszerűen annyira elgondolkodtam egy céges problémán, plusz családi dolgok is voltak, hogy megtörtént. Fogalmam nem volt az egészről, amíg a rendőrök meg nem kerestek. Időközben még tankoltam is újra a kútnál, csak nem szóltak semmit. Rendszeresen náluk tankolok. Teljes nonszensz, hogy úgy akarnék szándékosan lopni 25e Ft-ot, ahogy teljesen biztos a lebukás: rendszám, kamerafelvétel rólam, stb.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy teljes felmentésért akarsz fellebbezni? ;-)
De bizony ez járt az eszemben, mert szerintem ez lenne a jogos.

Szomorú örökös # 2023.08.30. 12:46

ld

Véletlenül elhajtottam fizetés nélkül céges autóval egy MOL benzinkútról május elején Budapesten

Ezek után ezt írod:

Én úgy tudom, hogy a lopást csak szándékosan lehet elkövetni

Nos lehet, hogy lopást csak szándékosan lehet elkövetni, dehogy benzinkútról „véletlenül” elhajtani nem lehet az is egészen biztos. :-)

Ma kaptam meg a bírósági határozatot, figyelmeztetést kaptam

Ugye nem gondolod komolyan, hogy teljes felmentésért akarsz fellebbezni? ;-)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.08.30. 12:42

Ne kérj tárgyalást - abból sem jönnél ki jobban.

ld # 2023.08.30. 10:29

Ma kaptam meg a bírósági határozatot, figyelmeztetést kaptam. A bíróság kétséget kizáróan megállapította, hogy azzal, hogy fizetés nélkül elhajtottam a kútról, megvalósítottam a lopás szabálysértést. Én úgy tudom, hogy a lopást csak szándékosan lehet elkövetni, tehát a bíróságban fel sem merült, hogy esetleg tényleg tévedésből, oda nem figyelés miatt történt az eset? Vagy ez csak egy panelszöveg? Érdemes esetleg tárgyalást kérni, hogy szóban elmondhassam az esetet, talán akkor felmentenek? Bármilyen érdemi tanács segítség lehet, 8 napom van.

ld # 2023.08.27. 10:33

Tisztelt Fórumozók!
Véletlenül elhajtottam fizetés nélkül céges autóval egy MOL benzinkútról május elején Budapesten. Szabálysértési eljárás keretében keresték meg a cégünket június elején, elismertem, hogy én hajtottam el, azonnal megtérítetettem a kút kárát. Le is írtam, hogy milyen szerencsétlen körülmények vezettek el arra, hogy tévedésből elhajtottam. Soha nem volt semmi hasonló esetem. Ezek után július elejére a lakóhelyemen (nem Bp.) behívtak a rendőrségre egy meghallgatásra. Ott azt mondta a hölgy, hogy ha ő vezetné az eljárást, akkor most azonnal meg is szüntetné. Azóta nem kaptam semmit. Próbáltam a kihallgató hölgynél érdeklődni, hogy mi van az eljárással, de ő a bp-i központi szabs. előkészító osztályhoz irányított, hogy ők az illetékesek. Azoknak is írtam, de még nem válaszoltak semmit. Kérdésem, hogy mi várható? Ezek a 30 meg 60 napos ügyintézési határidők elég irreálisnak tűnnek az én esetemben. A bírósági eljárás valóban lezajlik 15 nap alatt? Ha jól értem, az szabálysértési előkészítő eljárás során a rendőrség nem itélhet meg büntetést, legfeljebb megszüntetheti az eljárást, vagy esetleg közvetítőhöz küldi az egészet. Büntetést már csak bíróság szabhat ki, ha jól értem.

Üdvözlettel:

LD

Mehesz # 2023.08.22. 06:04

Kedves polgarR!

Köszönöm szépen az infókat. Ezek szerint nem történt tettenérés, hanem a kamerafelvételeket visszanézve követték végig a szálakat? Feljelentést még nem kapott, csak az áruháztól egy határozatot a lopásokról?
Sajnálom, hogy így alakult!

Hasonló helyzetben vagyok én is, annyi, hogy itt a feljelentés megtörtént egy eset után, ami már az ügyészségen van, onnan várom a határozatot, vagy az idézést a tárgyalásra. Azt nem tudom, hogy ez az egy eset miatt esetleg visszanéznek-e több felvételt.
Az okozott kárt megtérítettem én is, és kérvényeztem a közvetítői eljárást, visszajelzést még nem kaptam sehonnan.

Tisztelettel,
Mehesz

polgarR # 2023.08.21. 14:42

Kedves Mehesz és Majordomus!
15 külön alaklommal nem lett lehúzva 1-1 tétel. Feltételezem ezért már az üzletszerűség gyanűjával fognak élni, bár nem anyagi haszonszerzés volt a cél (az én magasem tudom mi volt a célom). Még az elején tartok a történetnek, annyit sikerült kiderítenem, hogy 26.000 Ft az okozott kár. Bementem a helyi Auchanba, egyeztettem a feljelentést tevő vezetővel, hogy nyitottak-e a közvetítői eljárásra. Nem igazán tudta, hogy mi is ennek a menete, de a jóvátételre nyittottak, így bízom benne, hogy nagyobb meghúrcolás nélkül megúszhatom. A kezdő dátum 2022.10. hó közepe az utolsó dátum pedig 2023. május. Ez idő alatt gyűlt össze a 15 alkalom. Ezt a határozatot pedig 1 hete kaptam, de maga a feljelentés még nem derült ki számomra, hogy mikor is történhetett. Így az átfutási időt sem tudom pontosan.

Majordomus # 2023.08.19. 19:46

Nem azt jelenti.
Első esete,15 db tételt nem húzott le...

Valószinűleg pénzbüntetéssel megussza max. de Kbs tanácsát érdemes megfontolni.

Mehesz # 2023.08.19. 10:54

Kedves Fórumozók, Kedves polgarR,

"miszerint az Auchan 15 rendbeli lopás bűncselekményével gyanúsít." Ez azt jelenti, hogy miután az első alkalommal lebuktál, a rendőri intézkedés után újra jelentkeztek, hogy további esetekkel gyanusít az Auchan? Mennyi idő telt el az első alkalom, és az újboli gyanusítás között?

Sajnos hasonló cipőben járok én is! :( (Bűntetlen előélet, vezető pozíció)
Ha van kedved beszéljünk róla!

Köszönöm, és kitartást!

Tisztelettel,
Mehesz

Kovács_Béla_Sándor # 2023.08.17. 11:37

A tevékeny megbánás büntethetőséget megszüntető ok. Tessék kérni a közvetítői eljárást.

Szomorú örökös # 2023.08.17. 09:33

polgarR

Vezetői pozícióban dolgozom egy vállalatnál, rendezett családi körülmények között élünk, feleségem a gyermekünkkel otthon van családfenntartó vagyok.....Nem szorultunk rá a lopásra, nem tudom megindokolni, hogy miért is tettem ezt. Nem túlzok, hogy az eddigi legrosszabb döntés volt a cselekedetem a fent leírt háttérrel

Ez így van, de már késő.

Ilyen esetben milyen büntetésre vagy ügymenetre számíthatok?

Feltehetően nem lesz komoly, mivel első alkalom, de meghurcolnak az biztos.

polgarR # 2023.08.17. 07:04

Tisztelt Fórumozók!
Segítségüket, állásfoglalásukat szeretném kérni egy ügyben. A napokban kaptam a Rendőrségtől egy levelet, miszerint az Auchan 15 rendbeli lopás bűncselekményével gyanúsít. Az önkiszolgáló kasszáknál történt a lopás (egyes tételek nem lettek lehúzva). Eddig büntetlen előéletű voltam, semmit nem tettem, Vezetői pozícióban dolgozom egy vállalatnál, rendezett családi körülmények között élünk, feleségem a gyermekünkkel otthon van családfenntartó vagyok. Nem szorultunk rá a lopásra, nem tudom megindokolni, hogy miért is tettem ezt. Nem túlzok, hogy az eddigi legrosszabb döntés volt a cselekedetem a fent leírt háttérrel. Az eltulajdonított összeg 50 és 100 ezer forint között lehet, de konkrét jegyzőkönyvet még nem kaptam. Sajnos a munkám miatt a tiszta erkölcsi bizonyítvány elengedhetetlen ezét is tartok tőle, hogy mit tettem.
Ilyen esetben milyen büntetésre vagy ügymenetre számíthatok? Közvetítői eljárásra lehet esélyem?
Segítségüket előre is köszönöm!

Majordomus # 2023.08.11. 21:04

Ez a fórum anno a jogászok egymás közötti eszmecseréjére, jogesetek megvitatására jött létre.

Időközben ingyenes jogsegélyszolgálattá vált

Szó se róla,szivesen segítűnk,de azért számon kérni talán nem kellene....

nanemaaa # 2023.08.11. 10:08

Én hibába estem, és fogalmam sincs mire számítsak ezért szeretnék infókat, tanácsokat kérni egy erre a célre létrehozott fórumon.

Bocsi, de ez nem hiba. Ha egyszer véletlenül elteszel valamit, azt nevezheted hibának. De ha ebből rendszert csinálsz, akkor az szándékos lopás, és nem hiba. Mint ahogy információs térben sem minősül tisztességes magatartásnak szerintem, hogy egyszerre két nick néven írogatsz. Azt hiszem, hogy valahol egészen más szinten van benned az önértékelés.

Majordomus # 2023.08.10. 19:49

Kockázatos nagyon.

Az egész vevőtér be van kamerázva.

Szomorú örökös # 2023.08.10. 19:16

VBazsita

Én hibába estem, és fogalmam sincs mire számítsak ezért szeretnék infókat, tanácsokat kérni egy erre a célre létrehozott fórumon.

Ez nem ingyenes jogsegély, még csak nem is „erre a célra létrehozott fórum”, hanem egyedi jogi eseteket tárgyalunk sok esetben ki és bizony itt nem csak jogászok vannak. Szóval ha valaki kritikával illet téged a tettedért, azt is el kell fogadni. Ennyivel bent már nem fogod megúszni a yardon, főleg ha kiderült, hogy rendszeresen loptál eddig ott többször is. De hát ide mindenki olyan ártatlan bűnbánó arccal érkezik. :-O

Örülök Neki hogy Te tökéletes Vagy

Nem vagyok tökéletes, de eszembe nem jutna lopni, főleg egy ekkora hipermarketben.