bolti lopás? mit tehetek?


KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.09.22. 15:48

Tisztelt Jogász Urak!

Egy nagyon izgalmas helyzetbe kerültem:
Magam is kereskedő vagyok, ill. voltam, de ilyenre én még nem láttam példát, ami velem történt. Nehéz röviden összefoglalni, mert számtalan apró részletből áll össze, de megkísérlem jogi szempontból kiemelni ami szerintem fontos:

Egy elektronikai áruházból kifele jövet becsipogott (bár mint kiderül később, ez is kérdéses) a jelzőkapu, mely szerint valami van nálam. Nos, átvizsgálták, a táskámat, abszolút semmi nem sípolt utána már, hanem mint kiderült, a zsebemben levő mágneses kulcs volt a bűnös vagy a biztonsági őrök manipulálták és hozták működésbe távolról a biztonsági kaput, amire nagyon jó indokal feltételezés van.
A történtek kronológiai sorrendben:

  • én bemenés előtt a még kinti folyosón álló biztonsági őrnek átadtam a fotós táskámat, hgy jelölgesse be ahogy szokta matricákkal, ugyanis a fényképek miatt muszáj bevinnem az áruházba, ugyanakkor szinte minden ami a táskában volt, kapható ott is (aksik, tartók, headset ..stb). Nos mindent be is jelölt, egy kivételével: volt a táskán egy kisebb zseb ahol viszont volt egy kibontatlan állapotban levő aksicsomag 4 db aksival (3990,- Ft értéken). Nos még mindig nem ettől sípolt be a csipogó, ugyanis már előtte is ezerszer jártam az áruházban ilyen hasonlóképpen kibontatlan vagy kibonotot aksikkal, de ezúttal ez az egy csomag bejelöletlenül maradt, vléleményem szerint a biztonsági őr figyelmetlensége miatt.
  • Na nekem bent az áruházban miközben kotorásztam a táskámban, akkor jutott eszembe, vagyis akkor vettem észre, hogy ott egy teljesen origi csomag bejelöletlenül, és mivel (ez sinagyon fontos momentum) amúgy is volt a táskámban egy oldalsó rekeszben kb 35-40 db ceruzaaksi (ugyanilyen márkájú), ezért egyszerűen tehát kivettem a dobozból és a többi már "ömlesztve" levő közé tettem ezt anégyet is, mert gondoltam magamban, ha ezzel én most kimegyek, és az őr belenéz a táskámba, egyértelmű, hogy azt fogja mondani, hogy én azt onnan loptam.
  • Azt mondják, mindent tudnak bizonyítani,merthogy megvan kamerafelvételen, ahogy kibontom a csomag aksit és a táskába teszem (na de ez a sajátom volt, csak éppen ezt hogyan bizonyítom?), és én igaz, hogy megtagadtam a feljelentés aláírását, és elmondtam, hogyan is történt mindez, és miért bontottam ki az áruházban már bent a csomag aksit, de nem érdekelte az én történetem őket, csak röhögtek, ill. ordibáltak, próbálétak megfélemlíteni, hogy írjam alá, de hála istennek nem írtam, viszont aztz mondták, olyan mindegy, mivel van 7 biztonsági őr + a kamerafelvétel amivel egyértelműen bizonyítani tudják, hogy azt onnan elloptam. Na hát szép kis történetbe keveredtem....
  • Egy dolog azért van a mentségemre: előtte egy barátommal fotózni voltunka természetben, és ő pontosan látta, hogy ott van a táska oldalsó zsebébenegy kibontatlan csomagolású aksi is, még rá is kérdezett, hogy ez miért van külön a többi ugyanolyan 35-40 db aksitól, és én mondtam neki, h azért, mert nem akarom az újakat a használtakkal keverni. Ez a haverom hajlandó mellettem kiállni, tanúskodni, és minden látszat (kamera+bizt.őrök vallomása) ellenére vállalja, hogy elmondja azt ami mellettem szól, ugyanis olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy ez abarátom egészen az üzlet bejáratáig jött velem, ott váltunk el, mert ő ment a barátnőjéhez, én pedig be az áruházba, azaz nem mentem már haza, meg sehova ahol kitehettem volna a csomag aksit mondjuk. Ezt tehát ő készséggel igazolja, csak persze nem tudom mennyit ér a szava.
  • Most itt szemben állnak olyan tények, hogy tehát tanúskodnak ellenem a bizt. őrök, ill a nagyon csalóka, sajnos megtévesztő videofelvétel, és talán mellettem szól az, hogy én azonnal amikor kiengedtek, hívtam a rendőrséget, elmeséltem nekik a történteket, ők azt mondták, hogy ilyen eljárásról még nem hallottak, mert ha valaki nem akarja aláírni a jegyzőkönyvet, akkor mindjárt rendőrt szoktak hívni, most pedig nem hívtak, az én külön kérésemre se ! A bizt. őrök önkényesen az elszórva levő (ömlesztve) aksik közül kiemeltek 4 db-ot, és arra azt mondták, hogy akkor az az a 4 db amelyet elloptam állítólag onnan, merthogy a kamera miatt az üres dobozt is megtalálták, amelyet meg csak egyszerűen eldobtam egy polcra. Feltehetőleg ez tűnt fel nekik.
  • Én az őrt külön figyelmeztettem, hogy van nálam csak úgy számolatlanul kb 35-40 db aksi "ömlesztve" a táskában, de azt válaszolta, hogy azokat nem tudja egyesével bejelölni, úgyhogy menjek csak be nyugodtan.

    Na innen jönnének a kérdéseim:

  • ha egyszer az őr nem vette leltárba darabszámra, hány db aksi van a táskámban csomagolás nélkül, akkor utána ezt most a beazonosíthatatlanság miatt lehet ellenem értékelni ?
  • mint kiderült (mert azóta tárgyaltam velük, de nem hajlandók engedni abból, hogy már tovább is adták a feljelentést) annak ellenére, hogy én nem írtam alá, kész, eghyértelműnek vették a lopás tényét, és tehát megtették a feljelentést.
  • a feljelentésbe azt írták, hogy a biztonsági kapu jelzése miatt vizsgáltak át, de ugye ez könnyen bizonyítható, hogy nem igaz, mert azelőtt is átmentemmár ugyanígy sokszor és soha nem csipogott be, tehát akkor ez csakis az őrök manipulációja lehetett, hogy legyen alapjuk az átvizsgálásra. De nagyon egyszerű: ki fogjuk próbálni, ugyanis a szóban forgó aksik nincsenek bejelölve semmilyen védelmi eszközzel (se mágnescsík se az értékesebb tárgyakat védő műanyag doboz vagy csipogó, szóval abszolút semmi.
  • Azaz akkor itt az őrök máris elkövettek egy okirathamisiítást, nem ??
  • Ki tudjuk próbálni, hogy márpedig az aksi még orig. dobozban se sípol be
  • és akkor ott van a tanúm aki tudja igazolni, hogy én úgy mentem be az áruházba, hogy volt nálam egy doboz bontatlan aksi.
  • és utolsóként pedig, hogy nem voltam hajlandó aláírni, sőt odaírtam, hogy nem felel meg a valóságnak amit leírtak a feljelentésben, és hogy próbáltak megfélemlíteni, mert ordibáltak velem kb. 2,5 órán keresztül.

    Nos rengetek apró dolog van még, de nagyjából ezek lennének a pro és contra érvek.

    Érdeklődnék, hogy ezek alapján akkor egyáltalán, ha már a jegyzőkönyvet se írtam alá, ill. van tanúm, akkor is erősebb a videofelvétel mint bizonyíték ellenem? Mert sajnos bármiylen furcsa, a videofelvételen az nincs rajta, hogy leveszem a polcról a csomag aksit, csak az ahogy kicsomagolom, és a táskámba teszem őket a többi közé.

    Mit lehet tenni?? Kérjek szakértői vizsgálatot vagy csak egy egyszerű vizsgálatot/próbát, hogy márpedig az aksitól nem sípol be a kapu, és az a tény, hogy nem írtam alá valamint a tanúm mennyire nyomós érvek mellettem ?

    sajnosilyen hülye helyzetbe kerültem,d e nem csak magamat érzem bűnösnek, hiszen én az egész táskámat odaadtam az őrnek belépés előtt átvizsgálásra, és én abban a hitben voltam, hogy minden rendben, és csak bent láttam, hogy mégis elfelejtett egy csomagot bejelölni, de hát ugye ha én ezzel kimegyek, garantáltan ugyanez lesz a vége, sőt még egyértelműbben azt fogják mondani, hogy onnan loptam (egyébként ez a típus, márka valóban létezik az áruházban, sőt volt olyan amit ott is vettem korábban, na de nem loptam semmit !!!)

    Nagyon megtévesztő videofelvételek vannak rólam, azon tényleg az látszik, hogy én elteszem az aksikat, na csak éppen az nem, hogy mégis miylen akiskat teszek el?

Én a tanúmban bízom valamint az aláírás megtagadásában, de kérném szépen, hogy aki jártas ebben, az bármilyen pitiáner ügyről is van szó, ne akarom, hogy tolvajnak nevezzenek, és töb 10 ezres büntetésre sincs pénzem természetesen, na főleg nem felesleges kidobásként.

oghoz értők szerint, ezzel a felállással hogyan tud lejátszódni ez a folyamat? Milyen kimenetele lehet? Mire számíthatok? A videofelvétel az erősebb vagy a tanúm és a tény, hogy én átadtam átvizsgálásra az őrnek belépés előtt?

Kérem, segítsen valaki, tudom, hogy nem egy hatalmas bűncselekmény, de én mégis napok óta nem alszom emiatt, és akkor nem is beszélek az esetleges olyan erkölcsi károkról, hogy ott az áruházban ordibáltak velem, és ki tudja háényan láttak engem akik ismertek, és egyáltalán, nem egy kellemes dolog ilyennek áldozatul esni. Tudom, hogy hihetetlen a történet, de mégis megtörtént, nagyon is reális (sajnos).

Ha pedig a legrosszabbra fordul minden, és nekik hisz a szabálysértési osztálya az önkormányzatnak (mert ha jól trudom, ez oda kerül ugye?), akkor mire számíthatok a legrosszabb esetben, mert azegy dolog, hogy nem nyelem le könnyen a dolgot, és hogy mekkora pénzbüntetést szabnak ki rám, na de az meg a másik, hogy isten ments attól, hogy utána fellebbezzek, és akkor meg bírósági eljárás keretében ismét felülvizsgálás, ahol a videofelvétel alapján a bírótól megintcsak nem várhatok más döntést, és akkor ráadásul a barátomat is esetleg hamis tanuzással vádolják meg...

Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeket, bár megvalom, én már azt se értem, hogy ha nem írtam alá vmit, ill. a valóságnak nem megfelelő ténykeet foglaltak a feljelentésbe, akkor az alapján hogyan lehet eljárást indítani ellenem?

Köszönöm
Krisztián

monalisa1 # 2007.09.23. 07:50

15-25 ezer forintos csekkre számíthatsz.

Amikor a boltban észrevetted hogy a biztonsági őr által le nem ellenőrzött áru is maradt még nálad, egy eladónak azonnal szólnod kellett volna.

A kinti barátod utóbb azt mond amit akar, azt a biztonsági őr nem köteles hitelt érdemlőnek elfogadni.

monalisa1 # 2007.09.23. 07:51

Amnikor beírsz egy szöveget, a "Rendben"-t csak egyszer kell megnyomni - némi idő mólva megjelenik a beírásod. (Semmi probléma, másoknál is előfordul az esetleges ismétlés.)

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.09.23. 08:17

oké Monalisa, én csak azt kétlem, hogy az eladó elhitte volna nekem vagy sem ....
a másik, hogy a hibázást a biztonsági őr kezdte
a harmadik, hogy a bizt.őr nem hatósági személy, szóval nem kell hogy elhiggyen bármit is, amx. tanúként hallgatják meg
negyedik gondom pedig, hogy igaz, hogy a barátom azt mond amit akar, de ugyanez igaz a bizt. őrre is !!!

és továbbra is a két rejtély, bocsi nem akarok ezen lovagolni tényleg, de hát olyan képtelen hülyeségek vannak ebben az ügyben hogy az nem igaz, azaz

  • miért nem voltak külön kérésre sem hajlandók rendőrt hívni ?
  • eleve a szabálytalan eljárás miatt nem kérhetem az egész ügymegszüntetését? (ömlesztve, számolatlan aksik esete, fenyegetés, aláírás megtagadása ..stb, amiket már leírtam) ?
  • az én tanúm egy az egyben olyan értékű tanú mint maga a biztonsági őr, semmivel se több, akkor miért nem érdemes megpróbálni veszekedni velük szted? A biztonsági őr ugyanúgy hazudhat (ill. hazudik is már most is) mint ez feltételezhetőakkor akár 10 haveromról is ....)
  • a csipogó manipulálása nagyon egyszerűen bizonyítható

Jó, oké, egy a vége: szted akkor nyeljem el a békát és ne aludjak két hónapig vagy igenis érdemes harcolnom az igazamért? Én itt az egészben a tanúvallomást, a csipogó szándékos manipulálását és az okirathamisítást amit elkövettek, ezeket tartom olyan erős, mellettem szóló érvnek, amelyek azért sztem jó eséllyel megdönthetik az ő állításukat, bármennyire is én vagyok az egyszerű vásárló, ők pedig a nagy biztonsági cég, de azt is megérted nyilván, hogy fellebbezésig nem akarok elmenni, mert nem akarok belőle két éves bírósági ügyet, ez is érthető sztem részemről. Csak tudod Monalisa,nem tudom, te voltál-e már ilyen helyzetben,. de nagyon nehéz ám lenyelni azt, hogy ez megtörténi veled, közben meg tudod, hogy neked van igazad, de mégis hagyni kell, hogy csak nyugodtan büntessenek meg a semmiért. Ez az amit nem tudok elfogadni. Köszi ismét.
Krisztián

ViktorBp # 2007.09.23. 10:44

Krisztián, figyeld meg, hogy teljesen hiába bizonygatod igazadat, úgyis vesztesen jöhetsz ki belőle, ahogy te is írtad.
Tudod mit mondok én erre ? nem szoktam csúnyán beszélni, de szarj a közepébe, és akadjon a torkukon az a pár aksi, úgyis az ilyen biztonsági gorilláknak nagyjából annyi eszük van, hogy azt hiszik, azt enni kell ....
Ne nyaggasd magad tényleg, sajnos ez van, itt a kisembert eltapossák ugye tudod nyilván, majd talán egy szép napon ébredhetünk arra, hogy "jéééé jogállam van itt", na de ez még nagyon messze, úgyhogy igen, nyeld le a békát valahogy és ennyi, felejtsd el, és éld tovább az életed! Vígasztaljon, hogy ilyen bármikor bárkivel megtörténhet, csak hát tudom, hogy nem kellemes érzés.
Üdv: ViktorBp

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.09.23. 18:56

Bárcsak ilyen könnyen tudnám venni én is a dolgokat, de sajnos nem megy.
Én azért, most minden részletet kihagyva, eleve nem értem azt, miképpen lehet bűnösséget megállapítani, ha egyszer valakinek a bűnösségének kapcsán 1% kétely is felmerül akár, itt pedig kétely aztán van bőven, és ha jól tudom, a magyar jogrendszerben is működik ez a 100%-os bizonyítottság elve, nyilván a szabálysértésekre is vonatkoztatva. Vagy ninmcs igazam valamiben?
Krisztian

monalisa1 # 2007.09.24. 19:13

Ugye ismered azt a mondást, hogy "mindig a rendőrnek van igaza". Hát valahogy hasonló: inkább a biztonsági őrnek adnak igazat mind a delikvensnek.

És még annyit: azzal kezdted a topicot hogy magad is kereskedő vagy - ismerned kell a dolgokat mindkét oldaláról.

Hibáztál, elkaptak, fizessd meg a tanulópénzt, máskor pedig legyél jobban odafigyelős a táskád tartalmára.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.10.04. 06:28

Igen, ismerem a mondást, na de nem tények, hanem a "mondás" alapján döntenek? Nagyon örülök ....

Igen, magam is kereskedő, vagyis mindegy, a kereskedelemben dolgozó vagyok, és érdekes módon, ilyen állatságot még életemben nem jutott eszembe csinálni.

Végül: én továbbra is úgy vélem, nem én kezdtem a hibasorozatot, mert én átadtam a táskámat a biztonsági őrnek, aki trehányul csak annyit mondott, hogy mit kezdjen az egyesével ott levő aksikkal, azokat nem tudja bejelölgetni, mert estig azzal fog szórakozni. Na engem nem érdekel mit hogyan, de akkor baromi egyszerű: számolja le darabra, vegyen fel róla egy leltárt és el van intézve, tessék, boltos létemre, itt a megoldás, amit én látok.

Monalisa! Ne haragudj, de továbbra se tudom úgy felfogni, hogy tanulópénz mert hibáztam és fizessem meg, dehogy fizetem, mit fizessek? Azt hogy ők többszörösen hibáztak, én viszont már azelőtt is 20x voltam bent ugyanígy a táskámmal, ugyanígy tele aksikkal, na azóta ahopgy gondolkodoma történteken, lehet hogy pont ez volt a baj, mert tudták rólam személy szerint, hogy nálam mindig van egy vagon, és lehet hogy kellett nekik egy balek mert hiányuk volt vagy tudom is én ...
Ne haragudj, nem én követtem el az egész folyamatot elindító hibát, a másik pedig az, hogy nem tudom megoldani, hogy nem viszem be a táskámat, ugyanis mindig kell abból akis is és a fél milkás gépem is ha elő akarok nagyíttatni képeket, tehát ha nem viszem be a táskám akkor értelme sincs bemennem. Monalisa, furca egy logikád van, kész én vagyok a bűnös, csak azért, mert "úgy szokás, hogy a biztonsági őrnek adnak igazat", hát elmennek az anyjukba, már bocsánat. És a többi érv az semmi? Hogy nem írtam alá, sőt odaírtam, hogy fenyegettek, hogy rendőrt hívtam ...stb ?? Ilyen alapon többet be se merek menni sehova, mert ha úgyis eldöntött tény, hogy nekik van igazuk, legközelebb akár az ottlétem nélkül is kitöltenek majd alkalmanként egy-egy feljelentést, és nem érdekes, hogy én nem írtam alá, akár azért mert ott se voltam, kész, mindegy, 5 biztonsági őr állítja, hogy ott voltam, és látták, amint egy hűtőt próbálok kicsempészni a pénztáron fizetés nélkül ....
HORROR

Na de van egy nagyon jogi kérdésem:

Első fokon ugye az Önkorm. Szabsért. Osztálya köteles telejskörűen kivizsgálni az ügyet, ha kétség merül fel, azaz ő maga is eljátssza a bírósdit és tanút is meghallgat stb, vagy pedig ha nem egyértelmű a helyzet mert ugye nem voltam hajlandó aláírni, azaz tehát kénytelen ő maga egy első fokú határozatot hozni vagy esetleg ha ilyen kétes esetről van szó + továbbra is ellentmond mindenki mindenkinek, akkor kapásból átadja az ügyet a bíróságnak? vagy a rendőrségnek? Hogy megy ez?

(csak megjegyzésképpen: igen, én is voltam egyszerű kereskedő is, voltak bolti lopások is, de ilyen mocskos soha nem voltam, én egyetlene gyszer nem adtam le semmilyen feljelentést senki ellen, pedig aztán lett volna rá alkalom bőven, de úgy voltam vele, hogy ha visszaadta, akkor menjen aztán ennyi, de én nem fogok írogatni, meg olyan se vagyok, hogy jogi útra terelni .... hát mások vagyunk, nekem a károm megtérült, ennyi, minek cirkuszoljak még? Na de eza jelenlegi esetem most nem igazán erről szól, mert most meg lopás se történt ....

Továbbmennék: Ha az Önkormányzat Szabs.Osztálya netántán nekem adna igazat, akkor én utána feljelenthetem a biztonsági őröket csoportosan elkövetett rablásért? Hiszen ezt követték el ... én kértem vissza a saját aksijaimat normális hangnemben, de ők fenyegetéssel és erőszakkal, ordítozva nem adták vissza. Akkor megáll vagy nem a tényállás? Szerintem igen, de azért megkérdezném más véleményét is erről.
És most kivételesen nem hagynám magam, ha kell járok majd én évekig a bíróságra, ha már ennyire itt tartunk, hogy kimit hogyan hibázott, akkor álljon meg a menet, ha engem kihoznak vétlennek, bizony most nem leszek az a nyuszi, és úgy állok hozzájuk ahogy ők én hozzám, és ragaszkodom ahhoz, hogy ebből ügy legyen. Csoportosan elkövetett rablásért viszont már nem egy csekket szoktak csak adni ha jól tudom ... Szerintem ez egy jó kis példa lehetne a kiskirályosdit játszó biztonsági őröknek, hogy azért fogják már magukat vissza, és csak azért mert van egyenruhájuk meg egy adó-vevő a kezükben, még nem biztos, hogy ők többek. Hozzáteszem, erre a biztonsági cégre kimondottan rengeteg panaszthallok másoktól is, hogy kimondottan zaklatnak nagyon sok mindenkit, és már írtam az Áruház igazgatónak, hogy ez nem zavarja, hiszen feltehetően elriasztanak ezzel igen sok vevőt ..... válasz természetesen nem érkezett a mai napig, feltehetően nem is fog.

Jó, hát én hirtelen hatalmas eredménynek tartanám jogi szemőpontból, ha a jeget meg tudnánk törni, és a szokásal ellentétben most nekem adnának igazat, és akkor viszont nem fogják lenyelni amit művelek, epdig eddig soha az életben nem voltam bosszúálló típus, na de .... ha valakie nnyire egy szemét állat velem, akkor én miért hunyjak szemet egy csoportos rablás felett? Több ismerősöm is bíztat, ne hagyjam magam, volt olyan, akit szépen ott bent a belső helyiségben még meg is vertek, a frász tudja, hogy lopott-e vagy nem valójában, bár szerintem jogi szempontból ez olyan mindegy, hiszen ha lopott is, mégis honnan veszi a bizt. őr magának a jogalapot ahhoz, hogy akkor ő elverheti a delikvenst? Na erre én viszont ugrok azonnal, és mivel ugyanerről a biztonsági cégről van szó, olyan szemét leszek amilyen csak tudok. és persze én vagyok a rossz, ezt bírom .......
Krisztián
(hosszú voltam, bocsi, de így kerek a dolog)

Sücy # 2007.10.04. 06:40

Ha már bizonyítás, meg ilyenek...
Ha van kamerafelvétel, akkor azt te is elkérheted, és meg lehet keresni rajta, hogy mikor is "emelted el a polcról".. Ja, hogy nincs olyan? Rögtön meg van döntve a bizonyíték... Feltéve, ha egyszer sem álltál úgy, hogy arra rámondható lenne, hogy akkor vetted el a polcról... Az, hogy nálad van valami, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy onnan vetted el, ahonnan ő gondolja..

balageboy # 2007.10.04. 06:42

Kedves Krisztián!

Értelek én maximálisan, de nem lesz könnyű dolgod. A Benned levő mérget meg tudom érteni, én is nehezen nyelnék le ilyet, és nem beszélsz hülyeséget sem amikor a biztonsági őrök visszaéléseiről írsz, mert nekem is már nem egy paciensem panaszkodott, hogy bizony elverték a biztonsági őrök. Nézd, amíg ugyanilyen panaszt hallok másoktól, csak éppen a rendőrök verték el akár közterületen akár a rendőrségen, addig nagyon nehéz dolgod lesz. Valaki itt írta korábban, hogy "Magyarország még nincs a jogállamiságnak azon a szintjén, hogy ...." nem tudom hogy volt tovább, de ezt megjegyeztem, és bizony nem vagyok biztos abban, hogy ezt rosszul látja.
Sok sikert kívánok!
Balázs

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.10.04. 06:54

Hát Sücy, én is valahogy így gondolnám ... Miért ne lehetne nálam akármi is?

Na a kamerafelvételekről pedig annyit, hogy egyrészt nem hajlandók megmutatni sem, pedig kértem, másrészt, korábban azt hiszem írtam valahol, hogy lehet olan felvételük, ahol én leemelek a polcról aksit, hiszen az eladó ott állt végig mellettem, és kb 4 fajta aksit emlegettünk le és nézegettünk meg, mintegy fél órán keresztül vitattük a különböző gyártmányok előnyeit, hátrányait.

Na de, olyan felvételük nem lehet, hogy én azt a levett aksit elteszem a táskámba!!!!

Balázs pedig köszi, most már tényleg berágtam annyira, hogy nem hagyom a dolgot. Volt egy idő, amikor úgy voltam az eset után, hogy jól van, mindegy, adják csak a hülye csekkjüket és ennyi, de most már nagyon nem így gondolom, és ha kell, félreteszek pár dolgot hogy legyen ehhez energiám és időm, DE NEM HAGYOM MAGAM HÜLYÉRE VENNI !!!! Csakis erről van szó, nem másról. És azt hiszem ez meg érthető.

Kis revansot már vettem egyébként, úgyhogy örül a májam :D, ugyanis a Fogyasztóvédelemnek írtam egy szép levelet, mely szerint az adott Áruházban nincsenek kihelyezve az árak pár helyen ill. még pár szabálytalanságot leírtam, na annyit tudok, hogy volt ellenőrzés náluk, és megállapították a szabálytalanságot, jegyzőkönybezték, majd értesülök arról is mi lett a vége (ismerős útján), remélem egy zsíros pénzbüntetést kapnak, kicsit máris jobban alszom ... hűűűű és most én vagyok a jaj de nagyon szemét alak ........ Nekem más a véleményem, a k.anyjukat, és még van pár ötletem a csesztetésükre, úgyhogy erre még nagyon ráfaragnak, hogy belémkötöttek.
Krisztián

ksstomi # 2007.10.05. 06:19

hozzászólás törölve

ksstomi # 2007.10.05. 06:22

hozzászólás törölve

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.10.10. 07:03

Egy mozzanat:
Kaptam egy levelet a Polgármesteri Hivataltól, és meglepően normális hangnemben írtak nekem, hogy megkapták a feljelentést is és az én panaszomat is, és az ügy tisztázása érdekében adjam meg a tanú(k) nevét, aki tudja bizonyítani, hogy nálam volt az aksi a bemenetel előtt.
Csak nem egy lelkiismeretes szabsértési ügyintézőbe akadtam ? Ráadásul "tisztelettel: x y"-nal fejezte be a levelet. Indításnak nem rossz.

Kérdésem:
1,Ha a biztonsági őrök állnak az egyik oldalon mint tanúk ellenem (8-an, de hát vicces lenne őket 8-nak venni, hiszen evidens, hogy egyik sem mond ellent a másiknak, egy cég, egy üzlet) + van nekem 1 vagy 2 tanúm (mert az egyik nem biztos, hogy hajlandó tanúskodni sajnos), akkor most ilyenkor mi van?
Hogyan állnakaz erőviszonyok? Mivel ők egy cég, lehetnek 20-an is, akkor is egy tanúnak számítanak vagy az lesz, hogy ők vannak 8-an, én meg ketten, és így ők győznek?
2, A Szabálysértési Csoprt köteles egy végleges határozatot hozni, vagy ha sok kétséges körülmény merül fel, akkor határozathozás nélkül is átteheti az ügyet a rendőrségre (már csak a sok apró kis hülyeség miatt, hogy kértem, vizsgálják meg, az aksi egyáltalán be tud-e csipogni, ugyanis én kipróbáltam, de nem tud !! Innentől kezdve ők elkövettek egy okirathamisítást is ...)??
3, Ha esetleg 1-1 az állás, azaz 100%-osan nem bizonyított, mivel bármivel is rendelkeznek, nekem is van 4-5 érvem ami megdönti az ő állításukat, akkor bizonyítottság hiányában kötelesek megszüntetni az eljárást?
Köszi
Krisztián

tatti # 2007.10.10. 07:54

Csak laikusként, meg mert néhány GK szabálysértési ügyet elolvasgattam régebben:
Neked az eljárás BÁRMELY szakaszában jogodban áll az ÖSSZES anyagba (iratok, fotók, felvételek) betekintést kapnod. Aki ezt megakadályozza, gátolja, egyértelműen törvénysértést követ el. Ez olyan, mintha nem engednék hogy hívd az ügyvédedet...

tatti # 2007.10.10. 07:57

Gyorsan visszakerestem amire hivatkoztam az előbb:

A szabálysértésekrol szóló 1999. évi LXIX. törvény 47. § (4) bekezdése szerint "Az eljárás alá vont személy az ügy iratait az eljárás bármely szakaszában megtekintheti, azokról másolatot kérhet, illetve készíthet."

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2007.10.11. 04:00

Köszi, és igen, hát elvben ... aztán a gyakorlatban pedig hivatkozhatok én bármilyen jogszabályra, egyszerűen szóba állni se hajlandók, csak pökhendi pofával játsszák a hatóságot. Nem hiszem el ...

Amúgy a 3 kérdésemre nem tud senki válaszolni?
Kriszt

ViktorBp # 2007.10.13. 13:03

Áááááá, ne reménykedj :D neki muszáj eljátszani a "körülmények tisztázását", legalábbis látszatra, aztán legtöbbször már előre eldönti ő úgyis a fejében, hogy mi is lesza vége az ügynek.
Na de ez csak az én tapasztalatom, én meg kis ember vagyok .. Bezzeg ... tudnék mesélni, h van egy kivételezett kör, még névlista is van, akikről ha érkezik pl. egy bolti lopásos feljelentés, érdekes módon, eltűnik a papír, volt ügy, nincs ügy.
És ez nem képzelgés, hanem biztos forrásból tudom, mondhatni, biztosabból már nem is tudhatnám.
Na ezt a beírásomat is kiszedik tutira .... ViktorBp

pho3nix # 2008.11.04. 19:33

Sziasztok! Én csak azt az egy kérdést szeretném feltenni, és örülnék ha valaki utána nézne egy kicsit, mert én vagy fél óráig böngésztem, de nem találtam semmit. Szóval én azt halottam egy ismerőstöl hogyha bemész egy boltba (pl.: Tesco) és ha ott bennt fogod magad és elkezdesz kajálni 1000 HUF alatt akkor a biztonsági őr nem büntethet meg sőt még szólni se szolhat és nem fizettetheti ki, és nem tehet feljelentést. De csak 1000 FT alatti termékre vonatkozólag. Állítólag ez törvényben van leírva, csak szeretném megtudni, hogy valóban igazat mondott-e ez a bizonyos ismerős. Előre is köszi a válaszokat!
Üdv. Phoenix!

pho3nix # 2008.11.04. 19:36

Bocs, még azt kifelejtettem hogy feltétlen bennt kell elfogyasztani a terméket, mert ha kiviszed az üzletből az már lopásnak minősül. (Mégegyszer bocs a sok postért, csak kimaradt még ez a kevés az elözöböl)

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.04. 20:37

Nézz körül a Tesco lopás topicban, találsz érdekes infókat.
K

hunfrakk # 2008.11.04. 21:07

Pho3nix!

ha egy 30 Ft-os csokit eszel meg a boltban
az is LOPÁS
és büntetendő

(az már más téma, hogy nem adnak érte érdemi büntetést, de a meghurculás miatt nem éri meg)

ilyen szabály, hogy 1000 Ft alatt lehet lopni, boltban eszegetni, iszogatni - NINCS

olyan sincs, hogy bolton belül lehet ilyet tenni, csak kivinni nem lehet, mert AKI IDEGEN DOLGOT MÁSTÓL AZÉRT VESZ EL, HOGY AZT JOGTALANUL ELTULAJDONÍTSA, az elköveti a lopást

értékhatári különbségtétel a SZABÁLYSÉRTÉS és a BŰNCSLEKMÉNY között van

20 ezer Ft feletti értékhatárnál: bűncslekmény

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.05. 10:38

Ez aranyos, hogy 1000 Ft alatt lehet lopni :-)))
K

sanda78 # 2009.07.17. 15:53

Valaki megtudná mondani h boltilopás esetén hány napon vagy hétenbelül küldik ki a bírságról szoló levelet?

instantvíz # 2009.07.17. 16:48

Az ügyintézési határidő 30 nap, amely meghosszabbítható 30 nappal. Azonban a 30 nap csak akkor kezdődik, amikor a szabálysértési hatóságnál beiktatják a feljelentést. Ez pedig már az üzleten múlik, hogy mikor küldi. Átlagban 2 hónapon belül várhatod a határozatot.