Engedéllyel tartott gáz - riasztó pisztoly


HulyeKerdes # 2020.12.17. 01:33

Tisztelt Fórum! A következő kérdéseket szeretném Önöknek feltenni, válaszukat előre is köszönöm!

  1. Mi a gáz-riasztó pisztoly közterületen történő legális tartására irányuló engedély megszerzésének procedúrája? Azaz miután megvásároltam a fegyverboltban, hova kell vinnem, hogy megkapjam az engedélyt erre?
  2. Ha megkaptam az engedélyt közterületen történő tartásra (viselés+birtoklás), akkor bárhova is bevihetem azt? Azaz ha az utcáról be akarok menni egy áruházba (amely magánterület, ugye?) míg fenntartom az arányos és jogos önvédelmi igényemet az eszközön keresztül, akkor ezt legálisan véghez vihetem? Például: Ha valaki primitív személyre "rosszul nézek" és ezért össze akar verni pl. egy áruházban, akkor használhatom az eszközt az ő támadásának jogos megfékezésére?

Sajnos hazánkban drákói szigorral kezelik a hasonló témákat, ezért szeretnék ezen a bejegyzésen/kérdésen keresztül kétséget kizáróan meggyőződni, hogy az Önök információi alapján minden körülmény között jogszerűen járok el.

Traffic # 2020.12.22. 10:21

T. HulyeKerdes!

1.
Az alábbi weboldalon hasznos tanácsot talál:
http://www.kaliberinfo.hu/…anik-idejen/

Kiegészíteném alapvető fogalmakkal.

Engedély a gáz-riasztó fegyver viseléséhez kell.

Fegyverviselés: fegyvernek a természetes személy testén, illetve a testén lévő ruházatán rejtett vagy nyílt módon történő elhelyezése.

2.
A lőfegyvert, gáz- és riasztófegyvert tartó személy lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön önvédelemre, személy- és vagyonvédelemre engedélyezett rövid lőfegyverét, viselési engedély esetén gáz- és riasztófegyverét betárazva, a véletlen elsülés ellen biztosítva, - a személy- és vagyonvédelemre engedélyezett rövid lőfegyver kivételével - rejtve viselheti.

Az áruház nyilvános hely, tehát ott rejtve viselheti a fegyverét. Ha ok nélkül "megvillantja", szabálysértést követ el.
Jogos védelmi helyzetben használhatja a fegyvert.

A további részletes szabályokat az alább linkelt jogszabályban (főképp a 38. §-ban) megtalálja.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…