Jogtalan bírságolás karantén alatt?


groszfater@gmail.com # 2021.03.18. 06:50

Ne gyerekeskedj már!
A rendőr rugdossa a kaput, nyomja a csengőt, hív telefonon, dudál és te ebből semmit-sem veszel észre csak a bírság jogtalanságát.
Pereskedj!

bsarvari # 2021.03.17. 20:29

Négytagú családként elkaptuk a covidot és karanténba kerültünk. A karantén feloldása előtt a rendőrség három alkalommal ellenőrizte, hogy otthon tartózkodunk-e. Egy alkalommal a rendőrnek nem nyitottunk ajtót, mert nem vettük észre.

Ma kaptunk egy határozatot, melyben a karanténlakás elhagyása miatt a feleségemet 40,000 ft közigazgatási bírság megfizetésére kötelezik, melyet én jogtalannak vélek, hiszen a rendőrnek nem azért nem nyitottunk ajtót, mert nem voltunk otthon, hanem mert nem vettük észre. Én a látogatás során az ingatlanhoz tartozó melléképületben dolgoztam, míg a feleségem a gyermekeinkkel a hosszúkás telkünk végében pihent. A kapucsengő fogadóegysége a főépületben van, ezért nem hallottuk a jelzést. A kontaktként megadott telefon épp a töltőn volt a főépületben, így a hívást sem észleltük. A rendőr a gépkocsi kürtjével is adott le jelzést, de ez nem szokatlan az utcánkban, így erre sem reagáltunk.

Mivel az, hogy a rendőri megkeresésre nem nyitottunk ajtót nem bizonyítja, hogy a karanténlakást elhagytuk, igazságtalannak érzem a határozatot, melyben fellebbezésre sem adtak helyet. Csupán közigazgatási perben emelhetek panaszt, melynek illetéke 30,000 ft.

Kérdéseim:

  • Van-e esélyem, hogy a közigazgatási pert megnyerem, ha elindítom, ill. hogy biztosan megnyerem-e?
  • Ha a perből nyertesként kerülök ki, a perköltséget, beleértve az illetéket is, ki fizeti meg?
  • Milyen hosszú egy efféle per és milyen hercehurcával jár?
  • A bírság 5,000 és 150,000 ft között lehet. Milyen megfontolásból kaphatott a feleségem pont 40,000 ft bírságot?
  • Vajon milyen megfontolásból nem kaptam én is bírságot, akit éppúgy nem tudtak elérni, mint a feleségem?
  • Ha jól tudom, hazánkban a vádlónak kell bizonyítani a vádat és nem a vádlottnak az ártatlanságát, igaz?

Köszönöm a segítséget!