mozgásképtelen potenciális gyanusitott


astra_nauta # 2022.09.08. 14:41

A 2000-es évek elején még érthető volt a számitástechnikai eszközök lefoglalása (nem volt wifi és pendrive sem..), ma már viccesnek hat inkább

Mondjuk én nem röhögnék, ha megtörténne velem. Akár abszurd, akár nem, bekérhetik az eszközöket, ez teljesen lehetséges kimenetel, amennyiben a zaklatás folytatódik. Ha te lennél a bot másik végén és a rendőrség nem csinálna semmi érdemlegeset, hogy megvédjenek egy zaklatótól, akkor meg az lenne abszurd. Ki érti ezt?

ndndnd # 2022.09.08. 13:28

A helyzet abszurditására hivtam fel a figyelmet, tudom, hogy seccpecc át lehet nézni egy eszközt, ha akarja valaki. A 2000-es évek elején még érthető volt a számitástechnikai eszközök lefoglalása (nem volt wifi és pendrive sem..), ma már viccesnek hat inkább. Ráadásul ha a család nagycsalád (vallásos párok manapság is sok gyereket vállalnak).

Majordomus # 2022.09.07. 20:44

Jobb ha újat vesz a tulaj...

nanemaaa # 2022.09.07. 13:08

ndndnd
Nyugi, egyetlen szakértő pár óra alatt át tudja nézni az összes eszközt. És ha siet, egy héten belül a szakvéleményt is meg tudja írni. Már ha siet. De miért sietne? ;)
Persze a szakértői vélemény elkészülte nem azt jelenti, hogy egyből vissza is adják a cuccokat.
Ráadásul ha találnak rajtuk valahol bizonyítékot, akkor az adathordózókat eleve kiszedik belőlük. Azt sose fogják visszaadni, csak amelyek tiszták, az esettel összefüggésbe nem hozhatók.

Szomorú örökös # 2022.09.07. 12:21

ndndnd

Veled ellentétben én nem próbálom megszabni, hogy mit és hogyan végezzen a rendőrség. És ez így van jól.

ndndnd # 2022.09.07. 11:54

Szomorú örökös : ha egy darab számitógépet is 6-8 hónap után szoktak visszakapni egy-egy delikvensek, akkor vajon egy egész család holmijaira mennyit kellene várni ? Akkor inkább egy focicsapatnyi informatikai szakértőt felkérni egyszerre, hogy ne fussanak ki a nyomozás kétéves határidejéből. Miközben lopások, csalások , zsarolások ezrei nincsenek felderitve.

drbjozsef # 2022.09.07. 10:42

ndndnd,

Sajnos elég sokszor nincs értelme annak, amit a rendőrség (egyéb hatóság) csinál.
(semmiképpen sem állítom, hogy mindig, de túl sok az a %, ami értelmetlen és felesleges, mint amennyi az egészséges lenne)

Attól még csinálják.
Mert előírás. Mert ez a könnyebb út. Mert ez az elvárás. Mert ennyihez értenek. Mert papucs orrán pamutbojt.

Szomorú örökös # 2022.09.07. 10:34

ndndnd

van-e bármi értelme 2022-ben családonként 8-10 szimátástechnikai eszközt lefoglalni.

Jóhogy ! Ha a korrekt nyomozás megkívánja, akkor simán!

ndndnd # 2022.09.07. 09:50

AKkor most van egy közbevetőleges kérdésem : sok helyen olvasható, milyen leterheltek a magyar rendőrök. Ezzel szemben
gyakran végeznek józan paraszti ésszel előreláthatólag szinte biztosan teljesen felesleges, idő- és pénzkidóbást jelentő nyomozati csleekémnyeket. Olvastam már olyat is, hogy a COvid alatt négy rendőr ment ki csomó házhoz, mert az Oktatási Hivataltól azt az információt kapták, sok gyerek nem jár oviba , aztán kiderült pl. ,hogy eü. okokból nem járnak és minden intézménynél leigazolták.
A túlterhelt rendőrök minek járnak ki négyesben kocsival csapatban gyesen lévő anyukákhoz ?

Ez csak annak kapcsán jut eszembe, hogy van-e bármi értelme 2022-ben családonként 8-10 szimátástechnikai eszközt lefoglalni.

Szomorú örökös # 2022.09.07. 09:31

ndndnd

nem tudható, hogy virus-e vagy hackerkedés vagy wifire csatlakozott rá valaki

Hát vírus tuti nem. És létezik olyan megoldás, amit még egy hacker se tud feltörni. Én inkább a családban nézelődnék, keresgélnék.

nanemaaa # 2022.09.07. 09:30

Az IP cím és a wifi két dolog. IP címe van a gépben lévő hálókártyának is. A routereknek jellemzően nincs konkrét IP címe, azok minden fellépéskor generálnak egyet maguknak.
Egyébként simán lefoglalják a gépeket, amik felcsatlakoztak a hálózatra. A szakértők pedig a rendszer programban (pl windows) simán megtalálják, hogy az adott géppel a tulajdonos merre is járt valójában.

drbjozsef # 2022.09.07. 09:12

ndndnd,

fél év múlva kijön és lefoglal 4 tabletet, 4 laptopot és 4 okostelefont ? Feltételezem, hogy nem.

Hogy nem-e. De nagyon is, mint a pinty.

https://telex.hu/…t-alapitvany

ndndnd # 2022.09.07. 07:48

Vadsuhanc : nem szoktak a rendőrök szerintem minden adathordozót lefoglalni, ráadásul nem mostani IP-k, hanem hosszú hónapokkal ezelőttiek, harmadrészt 2022-ben vagyunk, mindenkinek minimum egy okosteló, tablet, laptop van a táskájában, mostantól a rendőrség egy négyfős család esetén ha az IP hozzájuk vezet, fél év múlva kijön és lefoglal 4 tabletet, 4 laptopot és 4 okostelefont ? Feltételezem, hogy nem. A tényállás az, amit mnodtam, az illető egy tollat sem tud megfogni, tehát ha meggyanusitanák még aláirni se tudná a vallomását és rabositani se tudnák, mert ki kéne menni hozzá házhoz ujjlenyomatot venni és lefotózni, ágyban fekve.

Szomorú örökös : nem tudható, hogy virus-e vagy hackerkedés vagy wifire csatlakozott rá valaki.

Milyen lépést tesz a rendőrség ágyhozkötött fekvőbetegek esetén ? Ez a kérdés.

Vadsuhanc # 2022.09.06. 20:13

HA a rendőrség beazonosította az IP címet bcs miatt akkor már intézkedett volna az adathordozó lefoglalására. Kezdd újra.

Szomorú örökös # 2022.09.06. 20:04

ndndnd

Hozzáférhetett a szomszéd is meg aki a ház mellett megáll és rá tud csatlakozni a wifire, kb. ugyanolyan esélyes, hogy az unoka csinálta, mint hogy egy ház mellett rosszban sántikáló vadidegen.. én ezt gondolom.

Eléggé amatőr dolog nyitva hagyni egy wifit....jelszó és egyéb védelem nélkül.
Vajon az enyémre miért is nem bír senki rálépni? Nyilván tettem róla, hogy ne tudják megtenni.

Majordomus # 2022.09.06. 18:57

Az Ip cim még em jelent semmit.

ndndnd # 2022.09.06. 17:58

Nem a komoly ügyek közé tartozik szerintem, mondjuk véleményem szerint nem feltétlen az ügy komolysága határozza meg, hogy kimennek-e (sokat rágódnak piti ügyeken is és súlyosakat is el tudnak tusolni...). Kérdés , hogy JOGILAG ilyenkor mi a szitu ? Ha esetleg megint felhivják, elég ha megint elmondja, hogy nem tud semmit az ügyről és elküldi a leleteit vagy mindenképp kekeckedniük kell, mert megkerülhetetlen a meghallgatása valahogy ? (hozzátenném, hogy az eü állapotán is elég sokat rontana, ha évekig ezzel járnának a nyakára....) .
A családtagjaira senkinek nem kell terhelő vallomást tennie és szerintem senki nem olyan hülye, hogy azt mondja, a családja, unokája hozzáférhetett. Hozzáférhetett a szomszéd is meg aki a ház mellett megáll és rá tud csatlakozni a wifire, kb. ugyanolyan esélyes, hogy az unoka csinálta, mint hogy egy ház mellett rosszban sántikáló vadidegen.. én ezt gondolom.

Egyébként nem követtek el semmit a családtagok sem , de feltétlezem, ha rákérdeznek telefonon, akkor a legtöbb ember le is tagadja, hogy kivel él együtt (persze létezik lakcimnyilvántartó, tudom, de attól még lakhat a gyereke, unokája albérletben vagy külföldön is ).

Valaki (rendőr vagy jogász) tud fix információval szolgálni egy ilyen patthelyzetben ?

astra_nauta # 2022.09.06. 16:37

"Hogyan fog eljárni vele szemben a rendőrség/ügyészség ?"
A pontos lépéseket nem tudom, de azért nekem az első kérdésem az lenne, hogy van-e gyerek, unoka, vagy szomszéd, aki rendszeresen átjár. Manapság megnézni egy wifi jelszót, nem nagy dolog. IP mellett egyéb adatokat is küldhet egy eszköz, hogy a beazonosítás könnyebb legyen. Ha a rendőrség komolynak véli az ügyet, akkor minimum a családtagok készülékeit bekérheti például.

ndndnd # 2022.09.06. 16:13

Üdvözlet, az alábbi ügyben kérek segitséget : online zaklatási bcs miatt IP cimek alapján beazonositottak egy előfizetőt (egy kb egy éve húzódó zaklatás sorozat, ebből az időszakból néhány IP az előfizetőhöz vezetett,), aki azonban egyrészt nem ismeri a zaklatottat, másrészt nem "vág" a karaktere a zaklatók karakterébe (idős nyugdijas), harmadrészt fekvébeteg évek óta, nem tud mozogni, kimenni a házból, a kezével nem tud megfogni egy tollat sem. Emiatt fizikai képtelenség lenne a kihallgatása is.

Hogyan fog eljárni vele szemben a rendőrség/ügyészség ? Leletekkel tudja-e igazolni az állapotát, hogy kizárják lehetséges elkövetőként ?