Sikkasztás


Szomorú örökös # 2023.01.15. 05:33

Angéla 91

A férfi félbehagyta a munkát, mert elköltötte a pénzt. Azóta foltozgatja, de érdemi munkavégzés nem történik, további alapanyagok vásárlása részéről nem lehetséges és a pénzzel sem tud elszámolni.

Laikus véleményem szerint előbb szólítsd fel írásban, tértivevényes levélben, hogy szíveskedjen elszámolni az utolsó fillérig az eddig elköltött összes pénzzel és a maradékot szíveskedjen visszaszolgáltatni, szóval nem támadhatod egyből feljelentéssel, de belengetheted neki a levélben, hogy ha úgy hozza a helyzet, akkor hivatalos utat végigjárva fogod beszedni tőle a tartozást. Feltételezem, hogy írásos szerződés van közöttetek a munka elvégzésére, úgy azért mégis csak könnyebb lesz bármit bizonyítani. Viszont ebben az esetben úgy gondolom, hogy ez inkább egy polgári tartozás még csak, amit fizetési meghagyás útján tudsz tőle követelni. Félek, hogy ha rendőrségre mégy feljelentést tenni, akkor ott is ezt fogják tanácsolni.

van-e arra esélyem, hogy feljelentés után valaha viszontláthatom-e a pénzemet?

Ha a bíróság kártérítést ítél meg számodra, akkor azt már végrehajtás útján tudod csak beszedni tőle, amennyiben önként nem fizet.
Hosszú és költséges eljárás lesz, amennyiben a végrehajtón keresztül tudod csak bevasalni a tartozását.

De a legfontosabb kérdés: Miért fizettél ki neki ekkora összeget előre???

Angéla 91 # 2023.01.15. 04:33

Tisztelt Fórum!

A következő ügyben szeretnék jogi tanàcsot kèrni.
Szerződtem egy vállalkozóval kerítésépítésre fél évvel ezelőtt. A férfi félbehagyta a munkát, mert elköltötte a pénzt. Azóta foltozgatja, de érdemi munkavégzés nem történik, további alapanyagok vásárlása részéről nem lehetséges és a pénzzel sem tud elszámolni. Magas összeg áll még benne a dologban, és bizonyítani tudom, hogy kifizettem részére az összeget. Magánéleti problémákra hivatkozik. Az lenne a kérdésem, hogy van-e arra esélyem, hogy feljelentés után valaha viszontláthatom-e a pénzemet?

Válaszukat előre is köszönöm!