Át nem írt gépjármű problémék


Majordomus # 2023.07.08. 20:03

Hát a szalonból vásárolni tényleg egyszerűbb,de kissé költségesebb.

economist # 2023.07.08. 06:58

úgy tűnik véget érni látszik a kálváriám
július 5.-én átíratta a 11. tulajdonosa az autónak (én voltam a 8.)
micsoda mázli, hogy végül talált egy balekot, aki hajlandó volt 6 db köztes adásvételivel átírni, az egyébként nemigazán olyan állapotban eladott autómat, és végül nem bűncselekmény elkövetésére használták

a tanulság az, hogy kereskedőnek/kereskedőtől soha többet semmit

Szomorú örökös # 2023.07.01. 07:01

Luptator

Ha a korábbi motorkerékpár-tulajdonos nem jelenti be a jármű tulajdonjogának változását
(miután eladta a motorkerékpárt) 15 napon belül, ő is felel szabálysértésért?

Ha a vevő viszont már átíratta, akkor szerintem az eladó fél max. adóügyi problémával néz majd szembe az önkormányzati adóirodánál, mivel a gépjármű adó nyilvántartásban még ott lesz neki a tulajdonjoga - ők nem a központi nyilvántartásból veszik ugyebár az adatokat sok esetben, hanem a bejelentések-bevallások alapján állapítják meg. Szóval ott kaphat azért rendesen mulasztási bírságot.

Majordomus # 2023.06.30. 19:15

De ő a vevő!
Vagy félreértem?

drbjozsef # 2023.06.30. 09:47

Luptator,

304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet 4.§ szerint nyilatkoztál az adásvételiben, elfogadva a jogkövetkezményeket is.
Az átírást az 1999. évi LXXXIV. törvény 33.§(1) szerint kellett volna megtenned, de szankció csak az új tulajdonosra van a (4) pontban, az autó forgalomból való kivonása.

A te szankciód az, hogy amíg a neveden van, és nincs igazolásod, hogy te bejelentetted az eladást, addig minden az autóval összefüggő büntetést neked kell fizetned. Matrica hiánya, tilos parkolás, miazmás.

Luptator # 2023.06.30. 07:58

Szép napot mindenkinek!

Ha a korábbi motorkerékpár-tulajdonos nem jelenti be a jármű tulajdonjogának változását (miután eladta a motorkerékpárt) 15 napon belül, ő is felel szabálysértésért? Ha igen, úgy melyik szabálysértés? Közúti közlekedési igazgatasi szabályok megsértése?

Válaszukat előre is köszönöm.

Majordomus # 2023.06.26. 20:05

Nyomtassátok ki újra és új dátummal adjátok be. Bejegyzik.

Szomorú örökös # 2023.06.26. 16:23

Zoltanuss

Miért egy magánjogi szerződésnek van határideje? A büntetés se fedi a lényeget...inkább valami késedelmi illeték lenne.

Az ingatlan adásvételi szerződés is egy visszterhes adásvétel, nyilván többnyire illeték is terheli. Ha határidőre nem íratod át bármilyen okból kifolyólag, akkor az gáz és ugyanúgy szólnak érte, mint amikor az autódat nem íratod át időben. Egyébként általában egy adásvételi szerződés megírásakor tudtommal 6 hónap az az idő, amíg a földhivatalban a jövőbeni tulajdonjog egyfajta széljegyként szerepel csak. Amikor az adásvétel lezárul, akkor kap a földhivatal felhatalmazást rá - ugyebár az ügyvéd jelzi feléjük, hogy a kifizetés-birtokbaadás megtörtént - hogy a tulajdonjogi bejegyzést meg is tegye.

drbjozsef # 2023.06.26. 11:49
drbjozsef # 2023.06.26. 11:49

Zoltanuss,

Inytv. 26.§

Az okiratot 30 napon belül kell benyújtani a földhivatlba (4. bekezdés), ennek elmaradásának esetére mulasztási bírságot kell fizetni (5. bekezdés).

A régi okirat emiatt már nem alkalmas a tulajdonosváltozás bejegyzésére. (Ettől még maga a szerződés érvényes!).
Kötni kell egy olyat, ami alkalmas a bejegyzésre.

economist # 2023.06.26. 08:26

javaslom írd ki egy külön kérdésbe, mert nem fogja megtalálni aki ért az ilyen ügyekhez

Zoltanuss # 2023.06.26. 08:00

Jelentsd be a rendőrségen hogy már eladtad

Gépjárműnél mind az eladónak mind a vevőnek van bejelentési kötelessége. Kormányablak vagy valami hasonló.

Át nem írt lakás-ingatlan problémák. cimmel lennea kérdésem.
Az egyik rokon eladta a lakását. Annak rendje szerint átvette a pénzt átadta a lakást,részérőlezzellezárva.
A vevő ügyvédje valami miatt akadályoztatva volt, nem vitte a földhivatalba éscsak úgy bő másfélévutánderültki,hogyninxs átírva.
A földhivatal azt mondta büntetés vagy új szerződés.
Miért egy magánjogi szerződésnek van határideje?

Persze ez a vevőügye, úgy merült fel,hogy az eladó aláírna egy új szerződést. ?
A büntetés se fedi a lényeget...inkább valami késedelmi illeték lenne.

Majordomus # 2023.06.25. 19:59

Mindent lehet sőt annak az ellenkezőjét is...

Lényeg: te negtetted amit kell, védve vagy. A többi a vevőd gondja.

Jelentsd be a rendőrségen hogy már eladtad az autót ne téged cseszegessenek a birságokkal.

economist # 2023.06.25. 08:00

Egy idő után dobják vissza természetesen. Ha az adásvétel napján megkötötte a biztosítást, akkor kb 50 napja aktív. Ennyit lehet húzni a biztosítónál azt, hogy az autó papírjai nem stimmelnek?
Még ha eladta 15 napon belül is, akkor is 35 napja.

Szomorú örökös # 2023.06.25. 04:53

economist

A jármű érvényes kötelezővel rendelkezik a JSZP szerint. Ez szerintem csak úgy lehetséges, hogyha az én okmányaimmal ami az adásvételiben van kötött az interneten egy biztosítást, hogy ne vonják ki a forgalomból a KGFB hiánya miatt, mert ugye ott stimmelnie kell a tulajnak és az üzembentartónak, különben visszadobják.

Nem így van! Jelen szabályok szerint max. trélerrel viheted haza az autót, ha nincs rá érvényes kötelező biztosítás a nevére kötve a vevőnek. Ugyanis ha közben igazoltatja a rendőr, akkor az adásvételi igazolja, jogosan van nála az autó és a nevére szóló megkötött kötelező biztosítás pedig kötelező hozzá így. Nem kell így, hogy a te neveden legyen a biztosítás, azt simán köthette a saját nevére is.

Kedves vevőm azonban nem tervezi átírni a gépjárművet, eredetiségvizsgálatra sem vitte el.

Mivel te lejelentetted a kocsi eladását, ráadásul a kormányablakban maradt is egy példány, hogy a tisztelt vevő részére készült az adásvételi, így simán jelezni fogják neki a 15 nap eltelte után, hogy kivonják a forgalomból a gépjárművet és jó esetben még bírságot is fog érte kapni.

gerbera317 # 2023.06.24. 19:49

@economist
Ha úgy gondolod, hogy a nevedben kötöttek biztosítást, tegyél feljelentést a személyi adataiddal való visszaélés és magánokirat-hamisításért. A kézbesítési kifogás, illetve az igazolási kérelem jogintézményét pedig azért találták ki, hogy akár két hétre is el merj utazni hazulról.

Majordomus # 2023.06.24. 19:30

Mondjuk megelőző (irányitott) lekapcsolás.

Majordomus # 2023.06.24. 19:30

Nem akarok belekotyogni,de az nem járható út ha a rendőrségnek ír levelet hogy ők se cseszegessék feleslegesen?

drbjozsef # 2023.06.24. 15:08

economist,

Szerintem túlgondolod.
KGFB-t lehet kötni úgy is, akár online, hogy bemutatja az adásvételit. Legalább az első 3 hónapra, aztán hogy az átírás hiánya a biztosítónál is kibukik, abban nem lennék biztos, de nem is lehetetlen.
Mindenesetre most még simán lehet biztosítása minden extra nélkül.
Esetleg írhatsz levelet a biztosítónak, hogy az autó nincs átírva, szólítsák fel ők is a vevődet, vagy szüntessék meg a biztosítását.
Ha forgalomból kivonják, közlekedni még addig is fog tudni vele, amíg le nem kapcsolják.

Sajnos ez ilyen. Ha te időben lejelentetted az eladást, akkor hátrány nem fog érni, csak a bosszúság, meg a levelezgetés. Ha tényleg valamilyen károd, költséged keletkezne, akkor azt megpróbálhatod behajtani rajta, bár egy ilyen emberen vezetett végrehajtástól nem várnék sokat, és még az is költség lenne...

economist # 2023.06.24. 08:23

Sziasztok,

Májusban eladtam egy gépjárművet, amit én a jogszabályoknak megfelelően bejelentettem a kormányablakban, és jeleztem a biztosító felé is. Mind a két helyen sikerrel jártam, a kormányablakban megkaptam az igazolást, a biztosító visszautalta a fennmaradót.
Kedves vevőm azonban nem tervezi átírni a gépjárművet, eredetiségvizsgálatra sem vitte el.
Egyáltalán azt sem értem, hogy 15 napon belül miért nincs még kivonva a gépjármű hivatalból, amikor én igazoltam ezt bejelentettem.
Erre még rájön az is, hogy hetente kapok tértivevényes levelet Szombathelyről, amivel kapcsolatban természetesen elindítottam a megfelelő felmentési eljárást, de ezzel valahogy egy héten belül simán megtalál a hatóság. De akkor én most nem tudok két hétnél tovább eltávolodni a lakcímemtől, mert akkor rámverik az objektív felelősséget?

Plusz van egy érdekes dolog. A jármű érvényes kötelezővel rendelkezik a JSZP szerint. Ez szerintem csak úgy lehetséges, hogyha az én okmányaimmal ami az adásvételiben van kötött az interneten egy biztosítást, hogy ne vonják ki a forgalomból a KGFB hiánya miatt, mert ugye ott stimmelnie kell a tulajnak és az üzembentartónak, különben visszadobják.

Hogyan tudnám jogi úton lekapcsolni az úriembert/hölgyet aki az én gyakorlatilag fiktív üzembentartóimra csinál bírságokat?