Büntetés végrehajtás

Gabicsek # 2010.12.19. 19:39

Vanili!

Idemásolom a Btk. idevonatkozó rendelkezéseit:

46. § (1) A büntetés végrehajtása alatt tanúsított kifogástalan magatartás esetén a bíróság úgy rendelkezhet, hogy a büntetés hátralevő részét eggyel enyhébb fokozatban kell végrehajtani; ha pedig az elítélt a büntetés-végrehajtás rendjét ismételten és súlyosan megzavarja, a bíróság elrendelheti, hogy a büntetés hátralevő részét eggyel szigorúbb fokozatban hajtsák végre.
(2) Az elítélt megváltozott magatartására figyelemmel a bíróság az (1) bekezdés alapján hozott határozatát hatályon kívül helyezheti.

Feltételes szabadságra bocsátás
47. § (1) A bíróság a határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítéltet feltételes szabadságra bocsátja, ha - különösen a büntetés végrehajtása alatt tanúsított kifogástalan magatartására és arra a készségére tekintettel, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni - alaposan feltehető, hogy a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető.
(2) Feltételes szabadságra bocsátásnak csak akkor van helye, ha az elítélt

• fegyházban végrehajtandó büntetésének legalább négyötöd részét,
  • börtönben végrehajtandó büntetésének legalább háromnegyed részét,
  • fogházban végrehajtandó büntetésének legalább kétharmad részét

kitöltötte.

(4) Nem bocsátható feltételes szabadságra

1. akit olyan szándékos bűncselekmény miatt ítéltek szabadságvesztésre, amelyet korábbi végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a végrehajtás befejezése előtt követett el,
  2. aki a szabadságvesztésből legalább két hónapot nem töltött ki,
  3. az erőszakos többszörös visszaeső,
  4. aki a bűncselekményt bűnszervezetben követte el,
  5. aki a szabadságvesztés letöltését önhibájából nem kezdte meg.

Tehát: A Btk. rendelkezik a fokozatokról és a feltételes szabadságra bocsátásról, az EU szabványai ezeket nem érintik. (a börtönviszonyok alatt fogvatartottak fogvatartásának körülményeit értsd)

vanili # 2010.12.19. 17:03

Párom első büntényesként 3év 10 hónap büntetését tölti jó magaviselettel. Kérdésem: 2011 év eleji változások hozhatnak-e számára valamilyen kedvezményt? Gondolok itt arra, hogy az Eu szabványainak megfelelve szükséges a magyarországi börtönviszonyokat is átalakítani. Kedvezmények alakulása? Ha van ilyen mikortól lép életbe?

kiszacsek # 2010.11.01. 14:50

Segitséget szeretnék kérni!6 hónap börtönbüntetést kaptam hatóság férevezetésért+visszakaptam a 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetést is!Megszeretném kérdezni,hogy a felfüggesztett itéletből is kaphatok esetleg kedvezményt jó magaviseletért,vagy azt mind lekell töltenem?Mennyi idő után kérhetem hogy fogházasitsanak?Valamint azt szeretném még kérdezni,hogy depresszióval,asztmával,magas vérnyomással kezelnek.Ilyenkor kérhetem magam rabkórházba?Ha igen,ezt hol kell kérvényezni?Valamint mivel nem dohányzom,és asztmás is vagyok,kérhetem magam olyan zárkába ahol nem dohányoznak?Köszönöm a válaszokat!Andrea!

vanderbilt # 2010.10.27. 17:43

Tisztelt ügyvédúr!
Az iránt lenne kérdésem, hogy magyar diákoktól mennyire behajtható Magyarországon egy Amerikai autókölcsönző felé irányuló tartozás? (Esetleg hogyha már a cég átadta a követelést egy ottani behajtócégnek)
Milyen lépéseket tudnak tenni az itteni személy ellen?

prilu79 # 2010.10.19. 20:03

el fognak küldeni azzal az indokkal,hogy oda kell vonulni ahová a papírod szól én is elakartam ezt játszani,de mondták nekem is hogy semmi értelme meg bent is voltak ilyenek akiket ezzel az indokkal elküldtek.

véel # 2010.10.13. 08:04

Segítséget kérnék.2010.10.09-én kell bevonuljak Bp-i bv intézetbe.Már 2x vonultam be ide és végül mindíg baracskán kötöttem ki.Mire baracskára kerültem össze-vissza dobáltak szállítottak stb.Ezt szeretném elkerülni azzal,hogy egyből baracskára vonulok be.Meg tehetem,hogy baracskára vonulok vagy elküldenek onnan?Köszönöm.

Dadi1 # 2010.09.24. 12:27

Sziasztok!
Páromat egy hét múlva engedik haza az osztrákoktól feltételes szabadlábra,úgy hogy itthon még van letöltendő büntetése.A kérdésem az lenne,hogy ilyenkor mi az eljárás? Osztrákok mindenféleképpen felveszik a kapcsolatot a magyar szervekkel,és tovább adják nekik a határon?Attól félek ha nem így történik kőrözést adnak ki ellene!
Válasz előre is köszönöm!!

pálma14 # 2010.09.22. 07:21

Tisztelt Ügyvéd Úr
A férjem 1 év börtönt kapott közúti veszélyeztetésre sérülés mentes 2004-es,fél év börtön ittas vezetés 2004-es és fél év fogház adócsalás 300 ezer ft 2005-ős
én itt maradtam 5 kiskorú gyermekkel a fia lyme koros és betegeskedem ,a kegyelmi kérvényünket elutasították
senki nem segít
kérdésem :mennyi esélyünk lenne ha felülvizsgálati kérelmet illetve újbóli kegyelmit kérni?
vagy kérem segítsen valami megoldást találni
köszönöm kovácsné

ObudaFan # 2010.09.15. 19:16

A pártfogónak igaza van.

alphadash # 2010.09.15. 12:04

Tisztelt Ügyvéd úr!

50 napi közmunka büntetést kaptam a bíroságtol,amit pénzbírságra nem lehetett váltani.Mikor a büntetést kiszabták rám munkahelyem nem volt.A büntetést elkezdtem ledolgozni,de közben el tudtam helyezkedi egy nemzetközni kaminos cégnél.Sajnos a jelenlegi munkam olyan,hogy sokat nem tudok itthon tartozkodni,van olyan honap,hogy magyarország közelében se jutok.A pártfogom mar többször hivott telefonon,hogy ha nem folytatom a közmunkát azt át foglyák minősiteni börtönbüntetésre.Viszont ha közmunkát választom elvesztem a munkahelyem.:(Kérném a segítségét.Előre is köszönöm! Alpha

--

Pongo # 2010.09.14. 09:43

Tisztelt Ügyvéd úr!
6 év börtönbüntetést kapott jó pár éve egy hozzátartozóm, 4,5 év után szabadlábra helyezték 1 év feltételes 4 hónap felfüggesztett + pártfogó ellenébe.Ha ez idő alatt csinál valami törvénybeütközőt,akkor 1 év 4 hónapot kell leülnie vagy csak a 4 hónap felfüggesztettet??Ugyanis most ausztriába van börtönbe.Ezért fontos,hogy mi vár rá itthon ha ott letelt?!
Ön nem tud információt az osztrák amnesztiáról?Azt hallottam,hogy ott van évente,ez igaz?
Válaszát köszönöm előre!

strj # 2010.08.27. 10:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsára lenne szükségem, a következő ügyben. Párom 2010. július 1-jén kezdte jogerős ítéletét. Természetesen míg nem tudja meg hova szállítják, addig szállítózárkában van. A probléma az lenne, hogy már 60 napja van ott és sem munkába nem állítják illetve el se szállítják. Így hogy nem dolgozik a büntetés még nehezebben elviselhető. Utána olvastam és jogszabály szerint 30 napig lehet valaki szállítózárkába illetve további 30 nap hosszabbítható. Nekünk már ez is lejár és a következő heti szállításban sincs benne.
Meddig tarthatják még ott illetve tudunk e egyáltalán tenni ellene valamit, hova fordulhatunk?

Válaszát, segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel: strjuci

Pucus # 2010.08.24. 07:08

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!

Dr.Attika # 2010.08.23. 16:27

Tisztelt Pucus!
Kérdésére kielégítő választ nem fog kapni internetes fórumon. Keressen meg egy ügyvédet. Szerezze be a magyar és az osztrák ítéleteket. Azok ismeretében lehet kérdésére helyes választ adni.

Pucus # 2010.08.23. 15:26

Tisztelt Szakértő!

Véleményét szeretném kérni.A történet a következő:Barátom Magyarországon 4év 4hónapig börtönbe volt,összesítették a büncselekményeket.2009.októberében 1 év feltételesre kiengedték.De még mielőtt letelt volna a feltételes,2010. júniusában megtervezett betörési szándék miatt elkapták őket ausztriában igazoltatás során(náluk volt az erővágó)bevitték őket,beismerő vallomást tettek.A büncselekmény még messze nem történt meg,de 15 hónap letöltendő büntetést kapott.Tárgyaláson szóba jött a harmadolás esélye is,ha jó magatartású.Igy akkor hány hónapra csökken a 15 hónap?Ön szerint miután ausztriába letöltötte a büntetését valószínü,hogy jelentik a magyar rendőrségnek,és átadják a határnál szabadulásakor?,és ezt az 1 év feltételest le kell ülnie?Vagy majd szabadlábon védekezhet?Az ausztriai tárgyaláson ezt a magyarországi feltételest nem említették.Válaszait elöre is köszönöm!

katica1990 # 2010.08.22. 10:46

Üdv mindenkinek!
1 fontos ügyben kérnék segitséget!
2007 ben jogerösen 5 év börtön büntetésre itéltek gyógyithatatlan bekterew kórós vagyok biólogia terápiában részesülök ez utobbi autoimmun betegséget okozott tehát bármikor egy kis fertözés is életveszélyes lehet,az orsz bv szerint nem vagyok gyógyitható kezelhető bv körülmények között ilyen hogy immunologia nincs!
a kegyelmi kérelmemet ugy birálták hogy kértem a orsz bv véleményét ez meg is történt aztán belgyógyászhoz küldtek ami szerintem nem helyén való mert ennek a betegségnek semmi köze a belgyógyászhoz!
természetesen el is utasitották a kegyelmi kérvényemet
legyenszives segitsen aki tud hova forduljak mert igy nagyon veszélyes a börtön!
köszönöm
katica1990@gmail.com

ObudaFan # 2009.12.07. 10:48

Nincs alapja. Sajnos az evsz-ből is ki van zárva, aki nem bocsátható feltételesre.

minimano08 # 2009.12.07. 06:32

Üdvözlök mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni, hogy a párom csalás miatt jelenleg az egriBV-ben van, 8 hónap börtönbüntetését tölti. Sajnos már nem első büntényes, igaz, hogy ezek az ügyei is 2001-2003 ige terjedő időszakban elkövetett dolgok, azóta megváltozott.Hallott bennt olyat, hogy attól, mert valakit a bíróság kizárt a feltételes szabadlábra helyezésből, vagyis a II fokú itéleten szerepel, hogy feltételesen nem bocsátható szabadlábra, attól jó magaviselettel, meg mindenféle BV dicsérettel a BV bíró engedélyezheti.( A károk már megtérültek a másodfokú tárgyalás napja előtt, de mégis kapott 8 hónap letöltendőt.) Van ennek valami alapja, vagy csak valami benti "tartsuk egymásban a lelket" és semmi alapja nincs. Kérem, aki tud segítsen. Valamint van e arra mód, hogy esetleg a 4. hónap vagyis a fele büntetés kitöltése után hazaengedjék, kimenőre, vagy EVSZ-re vagy bármire ami picit csökkent az idején. 13 napja van benn, felvette a munkát, és nincs vele semmi gond. Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2009.12.04. 09:57

A jogerős ítélettől számított 6 hónapon belül kérhetsz kártalanítást.

Tomlee # 2009.12.04. 00:20

Segitséget szeretnék kérni mert az ügyem furcsán alakult.
Kábitoszerfüggő személy által jelentös mannyiségre elkövetett kábitószerrel visszaélés büntettében bünösnek itéltek és 2év 2hónapbörtönbüntetésre itéltek.Az elözetes letartoztatási idömmel kitöltöttnek vették a büntetésemet.és itt van amit nem értek:Elözetes letartoztatásom 1999.06.17-től 2003.03.21-ig tartott.
Tehát az itéletem 26 hónap az elözetes letartoztatásom 45 hónap a fogvatartás nem börtön fokozatu sokkal inkább szigoritott fegyház munka és minden olyan lehetöségtöl elzárva ami a börtön fokozatu elitélteknek lehetösége van.nemtudom ez a plusz 1.1/2év amivel tulültem ad e okot arra hogy kártéritést vagy valamilyen kárpotlást kapjak hiszen igy akár éveket bent lehet az ember a végén meg kap 3 hónapot és igy járt.Kérem ha tud valaki az ilyen esetekröl bármit mi az eljárás milyen lehetöségeim vannak stb.azt nagyon szivesen venném.nem hagy nyugodni ez a számomra igaztalanságnak tunő eset
elöre is köszönöm a válaszokat és esetleg a segitséget.

ObudaFan # 2009.11.01. 20:25

Nincs mit.

Zsufa1 # 2009.11.01. 20:16

Tisztelt ObudaFan!

Elnézését kérem, és így utólagosan szeretném megköszönni a válaszát!
Tisztelettel: Zsufa1

PindiBen # 2009.10.24. 11:35

Kedves ObudaFan!

Köszönöm eddigi válaszát is! Email-ben is fel fogom Önt keresni, és igyekszem az ügy egyes részleteit is jobban ismertetni!
Köszönettel,
Andi

AndikA

ObudaFan # 2009.10.23. 09:53

Nincs. az alap ítélet erre eddig is lehetőséget adhatott, de ha abban ez nincs benne, a bv. bíró továbbra sem dönthet így.

Zsufa1 # 2009.10.22. 21:50

Sziasztok!
Jártam már ittkorábban is és a kérdéseimre választ is kaptam, amit köszönök mindenkinek!
Most azt szeretném megtudni, hogy hallottam a bv.intézetben tartózkodó páromtól olyat, hogy állítólag aug.15-től életbe lépett egy olyan "lehetőség", miszerint aki első bűntényes, és 3év alatti ítéletet kapott, meg jó magaviselet, stb, stb. Annak be lehet adni valami feles kedvezményt, amelynek megítélése a bv.bíró hatáskörébe tartozik.
Van ennek jogalapja? Ha igen, hol olvashatok erről bővebben?
Előre is köszönöm!