Fiatalkorú kihallgatása tanúként


BBET # 2021.03.09. 11:22

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretném megkérdezni, hogy egy fiatalkorú (16 éves) tanút (gyermekem) egy bűncselekmény elkövetése után mikor kell kihallgatni? Ugyanis betöréses lopás történt saját otthonomban, ahol a gyermekem "észrevette" a tettest, így ő végig nézte, hogy az elkövető mit tulajdonít el, míg a rendőrség nem érkezett meg. A bűncselekmény óta több, mint két hét telt el, gyermekem nem lett kihallgatva. Gyermekpszichiáterhez, pszichológushoz járunk a mentális, pszichés teher miatt.
Teendőm ebben az esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.09. 13:27

Vársz.

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.03.09. 14:48

Tisztelt BBET,

Nincs meghatározva az, hogy a nyomozó hatóság kit, mikor vagy mennyi időn belül kell kihallgatnia. Tekintettel arra, hogy a gyermeke fiatalkorú, így különleges bánásmódot igénylő személynek minősül. Ezt a nyomozó hatóságnak is szem előtt kell tartani, így a kihallgatást és esetleges eljárási cselekményeket úgy tervezik meg, hogy lehetőleg a fiatalkorúnak ne kelljen sűrűn rendőrségre járnia. Ezért fordulhat elő, hogy nem hallgatták ki még, de lehet nem is tervezi a rendőrség.

https://drpinczes.hu/…jaro-ugyved/

gerbera317 # 2022.02.06. 07:23

Én ugyan nem vagyok Ágnes, de ha már láttam a kérdést:
Ahhoz, hogy ne találjanak nála semmit, meg kellett őt motozni. Ennek legegyszerűbb módja a vetkőztetés, mert akkor nem kell őt tapogatni, hanem a levett ruháit módszeresen át tudják vizsgálni. Erre pedig mindenképpen szükség volt, hiszen a társa miatt felmerült a gyanú, hogy nála is van anyag. Ezt elkerülhette volna, ha szabálykövető magatartást tanúsítva nem ad okot az igazoltatásra, valamint, ha olyanokkal barátkozik, akik nem tartanak maguknál a drogot. Egyébként pedig örülni kell, hogy ennyivel megúszta.