Lopott mobiltelefont vettem....


Kerdes2 # 2021.06.15. 09:57

Koszonom a segitseget, eszerint probalok majd eljarni.

drbjozsef # 2021.06.15. 05:37

Nem hinném. Éltél a szavatossági jogoddal - erről sem ártana papír -, az eladónak visszaadtad a készüléket, keressék nála.

Kerdes2 # 2021.06.15. 05:27

Drbjozsef,

Ha sikerül is rávennem, hogy vásárolja vissza a telefont nekem nem lehet bajom abból, hogy én léptem kapcsolatba az egyetemmel? Ha később feljelentést tesz az egyetem akkor nem rajtam fogják követelni?

drbjozsef # 2021.06.15. 04:59

Kerdes2,

Ha "papírt nem írtatok", akkor lényegesen nehezebb lesz érvényesíteni a szavatossági jogodat.

Pláne, hogy amikor eladta, működött, tehát biztos, hogy hibásan teljesített. A frissítéshez neki már nincs köze, azt te csináltad.

Mindenesetre csak az eladóddal vagy jogviszonyban, megpróbálhatsz írni neki egy tértis levelet, hogy 8 napon belül fizesse vissza a pénzed, vegye vissza a telefont, különben pert indítasz a Ptk. hibás teljesítés cikke alapján, és feljelentést teszel a rendőrségen csalásért, ésvagy orgazdaság miatt. Hátha ez hat. Sokkal többet nem tehetsz...

Kerdes2 # 2021.06.14. 16:50

Kedves szakértők!
Segítségre lenne szükségem. Hasonló kérdéssel már találkoztam itt, de pont ilyennel nem.
Vásároltam Facebook Marketplacen egy használt Iphonet (papírt nem írtunk róla). Mikor megvettem működött, viszont frissítést követően egy német iskola távoli felügyelete ugrott fel a telefonon, ami miatt nem lehet azt használni. Eladót megkerestem újra, de állítja, hogy a telefon nem lopott nem hajlandó visszavásárolni és a telefon imei számát sem találtam semmilyen adatbázisban. Telefonon sikerült utolérnem egy héttel a vásárlást követően az iskolát, akik állítják, hogy nem adtak el telefont, így kérdéses hogy került egy magyar eladóhoz (vélhetően mégis lopott?, bár lopásról sem tudnak). Mit tudok tenni? Ha elküldöm az iskolának a telefont rajtam kívûl mindenki jól járt (a csaló és az iskola is), ha ezek után vissza tudnám vásároltatni az eladóval később az egyetem ha rájön mégis ellopták és feljelentést tesz akkor rajtam keresik.
A telefon egy Iphone SE2020, ami 80 ezerről volt 75 ezerre leárazva.

Köszönöm a segítséget előre is.

ipsilon # 2015.12.01. 18:10

Kedves Szakértők!
Az egyik vegyes hirdetési portálon talált hirdetés alapján vettem egy mobilt (hibás, törött kijelző állapotban ) igen jutányos áron postával. Tehát se adásvételi, csak telefonon illetve a portálon kommunikáltunk. Mivel nem tudom h. a telefont a jogos tulajdonostól vettem-e ennek ellenőrzésére milyen lehetőségem van? Jóhiszeműen történt a vásárlás. Célom a telefont megjavítva eladni, de nyilván nem akarok olyan készüléket eladni amiből problémám lehet.
Most a készülékkel sétáljak be a legközelebbi kapitányságra és kérjem meg az illetékest, hogy ellenőrizze a telefon státuszát? Eladásnál kössek adásvételit? Tanácsot köszönöm.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2015.11.12. 09:45

Tisztelt Laleh?

Mekkora összegért vásárolta meg a készüléket? Ha az eladási árhoz közeli összegért, akkor talán még azt sem lehet mondani, hogy feltűnő értékaránytalanságról lenne szó.

Az orgazdaságról bővebben:
http://lorik.hu/…selekmenyek/

groszfater@gmail.com # 2015.11.11. 17:33

Jaah, hogy már nyomozati szakban van a történet, akkor már csak a jóhiszeműségedet kell bizonygatnod...

a kutya nem gondolta volna hogy az
Az-sem tűnt fel , hogy a kereskedelmi árnak csak a 70% fizetted érte...

Laleh # 2015.11.11. 08:51

Igen, mert ezt mondta a rendőrség. De en amikor megvettem nem tudtam róla, nem volt iCloud zaras semmilyen jelkod nem volt rajta (egy iPhone 5s-rol van szo.) a kutya nem gondolta volna hogy az.

groszfater@gmail.com # 2015.11.11. 08:37

Vettem egy lopott készüléket egy oldalon.

De-hiszen Te magad állítod, hogy a készülék lopott !

Laleh # 2015.11.11. 07:33

Nem vagyok orgazda, mivel nem tudtam róla hogy lopott a telefon, nem tehetek semmiről.

groszfater@gmail.com # 2015.11.10. 22:42

Elég lazán állsz hozzá a Btk-hoz pedig az komolyan fenyegeti az orgazdát.
Inkább fuss egy kört és sürgősen kártalanítsd a vevőt, enyhítő körülmény...

Laleh # 2015.11.10. 15:48

Szép napot!
Vettem egy lopott készüléket egy oldalon. Írtam adás - vetelit mindent. Közben eladtam a telefont másnak aki most rajtam követeli vissza a telefon vételárát. Vele készült adas-veteli, viszont a készülék imei azonosítója nem került bele a szerződésbe. Hirtelen nincs 100ezer forintom arra hogy visszafizessem a vételárat és nem is érzem jogosan hogy én vigyem el a balhét ahelyett az ember helyett aki lopott készüléket sózott rám. Mi várható az ügyben? Köszönöm!

Tomidzsó # 2015.10.19. 20:27

Írtam egy e-mailt a problémáról a GSM boltnak, akitől a készüléket vásároltam. 1 óra múlva felhívtak, elnézést kértek ha problémát okozott a tőlük vásárolt készülék.
Felajánlották, hogy vigyem vissza, és visszakapom a pénzem, ha gondolom. Visszavittem.
Nem derült ki mi lehetett az üzenet forrása, azt mondták ilyent még nem láttak.
Közölték, hogy ha a bizalmam nem veszítettem el irántuk, adnak engedményesen egy új készüléket. Megvettem.
Maximálisan meg vagyok elégedve a hozzáállásukkal, csak ajánlani tudom a boltot. Erzsébet körút, Nyugatival szemben, az egyik legnagyobb hazai GSM bolt.

Tomidzsó # 2015.10.01. 10:16

Tiszteletem!

Tanácsot szeretnék kérni mit tegyek, lehet hogy lopott telefont vettem:

2015.09.29-én Bp-i GSM üzletben vásároltam 105eFt-ért egy Samsung Note 4 telefont.
Másnap az alábbi üzenet jelent meg a telefonon:
"Egy személy akit erre feljogosított, az eszköz vészhelyzet üzemmódjának bekapcsolásával próbálkozik távolról. Adatai 60 mp múlva el lesznek küldve a szerverre, és bekapcsol a Vészhelyzet üzemmód."
Be is kapcsolt, és gondolom elküldte az adatokat.
Tehát valaki keresi a telefont, mert vagy elhagyta, vagy ellopták tőle.

Mit tegyek? Visszavihetem-e a telefont a boltba, hogy adják vissza a pénzemet. Vagy érdeklődjek a rendőrségen, de akkor lehet, hogy lefoglalják a telefont és soha nem kapom vissza a pénzem.

Kaptam hozzá adásvételi papírt: 2 hét teljeskörű szervíz és 1 hónapszoftver garanciát vállal az eladó GSM bolt. IMEI azonosító rajta van.

Viszont a bolt nem vállal semmilyen felelősséget az alábbi mondat alapján:
"A ..... GSM mint megbízott, közvetít a két fél között, így minden felelősség a megbízót terheli, mivel kijelentette, hogy az eladni kívánt termék saját per-, teherigénymentes tulajdona."

kenyer # 2013.01.30. 23:54

Az a gond, nem nagyon hiszek abban, hogy én látni fogok egy forintot is ebből a kártérítésből! Jön majd a huzavona, hogy nem lehet, nem tudják behajtani az összeget! De ne legyen igazam! Az lessz a legjobb, ha minnél kevesebb részt adok vissza a telefonból, mondjuk csak az alaplapot ( mivel ugye, csak ezt tudják IMEI szám alapján azonosítani) és közlöm velük, hogy 6 hónap után ennyi maradt az egyépbként is hibásként vett telefonból!Majd várom a kártérítést és az üzemanyag költségem megtérítését!
Tisztelt Cooper úr , ismételten köszönöm részletgazdag, pontos válaszát!
Sherlocknak is köszönöm a hozzászólást!

Agent Cooper # 2013.01.29. 23:03

Kedves kenyer!

Rosszul értelmezi. A fennálló helyzetre a Ptk. 369. § (3) bekezdésben rejlik a megoldás:
Ha a vevő harmadik személy joga következtében a dolgot e harmadik személynek kiszolgáltatja, vagy az eladónak visszaadja, az eladótól kártérítést követelhet.
Tehát visszaadja a jogos tulajdonosnak (a rendőrségen keresztül), és utána követelhet kártérítést az eladótól.

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Sherlock # 2013.01.29. 22:07

Rád ez nem vonatkozik.(nem ez vonatkozik)

kenyer # 2013.01.29. 22:02

Ptk. 370.§ (1) Ha harmadik személynek a dolgon olyan joga áll fenn, amely a vevõ tulajdonjogát korlátozza, a vevõ megfelelõ határidõ kitûzésével tehermentesítést követelhet, és a tehermentesítésig megtagadhatja az ehhez szükséges összeg megfizetését.
(2) A határidõ eredménytelen eltelte után a vevõ a dolgot az így rendelkezésre álló összegbõl vagy egyébként az eladó költségére tehermentesítheti.

Tehát ha jól értelmezem a 370.§ ,akkor ha megvettem adásvételivel a telefont,amiről menet közben kiderült,hogy lopott nem vagyok köteles visszaszolgáltatni,hanem kérelmezhetem,hogy az eredeti tulajt az eladó kártérítse??Vagy rosszul értelmezem??

kenyer # 2013.01.29. 16:18

Tisztelet Agent Cooper!
Köszönöm gyors és precíz válaszát!Sokat segített!

Agent Cooper # 2013.01.28. 22:30

Kedves kenyer!

Természetesen az Ön tulajdonában álló darabokat megtarthatja, és adott esetben a rendőrségnek kell(ene) bizonyítania, hogy azok mégsem az Öné. Viszont ha egyben lefoglalják a készüléket, onnantól lényegesen macerásabbá válik a dolog, így talán az a legcélszerűbb, ha minél előbb visszaállítja az eredeti állapotot (azaz szétszedi a készüléket).
Viszont ettől függetlenül kártérítésre tarthat igényt az eladóval szemben, miután az eladó felelősséggel tartozik azért, hogy az eladott árun harmadik személynek ne álljon fenn olyan joga, amely akadálya vagy korlátja lehet a tulajdonszerzésnek (jogszavatosság).

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

kenyer # 2013.01.28. 20:30

Kedves Fórumozók!
A következő ügyben kérném segítségetek.
6 hónappal ezelőtt az egyik aukciós oldalon vettem egy hibás mobiltelefont. A készüléknek nem voltak papírjai, ezért a "tulajdonossal" két tanús adásvételit írattam, amiben elismerte, hogy a telefon per-és-tehermentes, valamint tulajdonjogával ő rendelkezik. A telefont ezek után saját költségemen megjavíttattam. A napokban megkeresett a rendőrség, hogy a telefon lopott, és szolgáltassam vissza a készüléket.
A kérdésem az lenne, hogy a telefont milyen állapotban kell vissza szolgáltatnom. Megjavított, kifogástalan állapotban, vagy jogomban áll-e az általam kicserélt felújított darabjait megtartanom?
Vagy elegendő a készülék alaplapját visszaadnom? (a készülékben tulajdonképpen csak ez a darab volt használható a megvételkor)

ObudaFan # 2010.08.09. 12:15

Ez így van ebben az esetben is.

pimre # 2010.08.09. 11:15

Egyébként a rendőrök nem jelentek meg nála, hanem hívták. És a héten kell(ene) leadnia a készüléket.

pimre # 2010.08.09. 11:12

Kedves Attika, köszönöm. Olvastam itt a régebbieket, és lehet, hogy elkerülte a figyelmemet. Én azt a különbséget találtam, hogy üzletben vette.

De akkor a válasz megnyugtat, időközben én is megtaláltam a PTK-ban (1959. évi IV. Tv.),a következőt:

118. § (1) Kereskedelmi forgalomban eladott dolgon a jóhiszemű vevő akkor is tulajdonjogot szerez, ha a kereskedő nem volt tulajdonos.

Csak abban nem voltam biztos, hogy ez ilyen egyszerűen érvényes erre az esetre is.