Büntető jog Lopás


Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.13. 08:38

Sikkasztás; orgazdaság.

Ez valami házi feladat?

rigoz # 2020.09.13. 06:38

@Csőrös: Lopást.

Csőrös # 2020.09.13. 06:08

Sziasztok!

Egy ásványolaj-forgalmazó cég gépkocsivezetői több ízben egy telephelyen törvénytelenül lefejtették egy civilszemély részére a tankerben szállított üzemanyag egy részét. Mit követtek el a sofőrök és mit a civilszemély?

Köszönöm válaszaitokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.04. 05:30

Ez szabálysértés, nem bűncselekmény. (Hacsak nem volt azon a szajrén csipogó, amit leszedtél róla.)

Kkatinka # 2020.09.03. 18:27

Sziasztok!
Egy kis segítséget szetetnék kérni. Nem rég bolti lopáson kaptak (sajnos csak heccből csináltam, nem jellemző rám az ilyesmi). Bevittek hátra és aláírattak egy jegyzőkönyvet, majd kifizettették velen az árut (1990FT).
Azt szeretném kérdezni, hogy ennek lesznek a további következményei, bíróság vagy valami hasonló. Illetve, hogy ez erkölcsibe benne lesz-e? Vagy priuszom ilyen miatt lehet-e?

Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.07.29. 06:54

Kíváncsivagyokrá,

Ha nem követtél el semmit, akkor nincs mitől tartanod.

Kíváncsivagyokrá # 2020.07.29. 00:51

Nem emeltem el semmit és nem léptem le hanem kint várakoztam, és elarulom amiatt nem vagyok biztos hogy nálam csipogott e be mert egy autoimmun beteg plusz hallás és látás sérült beteg ember vagyok akinek nincs más mint a becsülete, emiatt aggódom, soha életemben nem loptam, remélem visszanezik a felvételeket és minden ok lesz. De engem bánt megha nem is követtem el semmit hogy egyáltalán gyanúba keverhetnek. Emiatt írtam ide ki a kérdést.mert én ilyen vagyok.nem azért mert tettem valamit.

alfateam # 2020.07.28. 21:44

Hogy utólag ok nélkül keresték őket gyanúsítottak őket a csipogas miatt
Érdekes a szórended, nem ok nélkül hanem a csipogás miatt!
Nem tudom elemeltél-e valamit vagy sem, mindenesetre gyanús,hogy leléptél!

Kíváncsivagyokrá # 2020.07.28. 19:02

Hogy utólag ok nélkül keresték őket gyanúsítottak őket a csipogas miatt. A kérdésem az lenne hogy utólag nem vehetnek elő a semmiért ugye? Mert az is eszembe jutott már hogy mivan ha hiába van minden feltüntetve a számlán hogy fizettem de az eladó mégsem ütötte ki a termékből helyesen és emiatt jelzett

alfateam # 2020.07.28. 18:08

Furanak hangozhat a kérdés de nem egy ilyen esetről hallottunk. Köszönöm
Igen?! És mit hallottál az ilyen esetről(?) És Mi a "fura" kérdésed?

Kíváncsivagyokrá # 2020.07.28. 18:02

Jó napot kívánok fura dolog történt velem, drogériaban vásároltam 3dolgot, számlám megvan fizettem, kifelé menet nem tudom hogy miattam e vagy más miatt csipogott a kapu, várakoztam kint nem jött senki de továbbra is csipogott, majd némi várakozás után autóba szálltam és eljottem. Tiszta a lelkiismeretem remélem nem akarnak utólag rám varrni majd valamit. Furanak hangozhat a kérdés de nem egy ilyen esetről hallottunk. Köszönöm

Magnes53 # 2019.11.28. 09:30

Tisztelt Fórumozók!

2017. májusában hozta meg a bíróság a jogerős ítéletet lopás ügyben, miszerint a vádlottnak 90 000 Ft kártérítést kell megfiztenie többek között az én irányomba, valamint letöltendő börtönbüntetést is kapott egyéb okokból kifolyólag.
Ez esetben a kértérítést mikor kaphatom meg, ha a vádlott börtönböntetést tölt le?
A büntetés mértéke az ítélből nem derül ki pontosan ("...annak mértéke lényegesen eltér ezen enyhító körülményekre figyelemmel a középmértéktől.") tehát így azt sem tudom mikor kerül szabadlábra, illetve valószínűleg már kiengedték, mert 2 éve történt és kevesebbet kaphatott, mint 1,5 év, ha jól értem.
Ez esetben milyen intézkedést tudok tenni, hogy megkapjam a kértérítést?

Köszönöm a segítséget,

Ági

wers # 2019.11.26. 08:45

visszaadnám az árut, feltéve, hogy visszafizeti a vételárat

Nekem úgy tűnik, nem akarja, csak az első felét. Visszakapni az árut. Visszafizetni azt nem.

Bennem ilyenkor felmerül, hogy ha csak bekamuzza másfél hónap múlva, hogy lopott, akkor még hányszor fogja ugyanezt eladni. Arra játszva, hogy egészséges lelkű, főként eszű ember nem szívesen tart meg egy lopott árut.

oligaliga # 2019.11.26. 08:31

vaterás

A helyedben én visszaadnám az árut, feltéve, hogy visszafizeti a vételárat.

Ha valóban lopott a cucc, akkor azt lehet ellenőrizni: elég felmenni a rendőrség honlapjára, a körözések menüpontból kikeresni az egyéb azonosítóval rendelkező dolgok körözését.

wers # 2019.11.26. 08:27

Hát ez attól függ, ki vagy te a történetben... :D

:)))) naja

Gondolom ő a vevő. Én a vevő helyében azt mondanám az eladónak, hogy ok. ha lopott nem tartom meg, de ingyen neki nem adom vissza, csak a rendőrségnek.
Akkor innen szabad egyezkedni.

drbjozsef # 2019.11.26. 08:24

vaterás,

Mit tehetünk?

Hát ez attól függ, ki vagy te a történetben... :D

wers # 2019.11.26. 05:40

egy használtpiaci eladó közli, hogy a másfél hónappal korábban tőle vásárolt műszaki cikk lopott és kéri vissza. Az árát a vevőnek nem tudja visszafizetni.

De cuki, szerintem menjen a rendőrségre, és vallja be bátran, hogy lopott áruval kereskedik, megtéveszti a vevőit, majd meg is károsítja őket.

vaterás # 2019.11.25. 20:00

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, mi a leghelyesebb eljárás a vevő részéről, ha egy használtpiaci eladó közli, hogy a másfél hónappal korábban tőle vásárolt műszaki cikk lopott és kéri vissza. Az árát a vevőnek nem tudja visszafizetni. Sem az eredeti tulajdonosnak - károsultnak, sem az elkövetőnek de még az eladónak sem ismert a neve, lakhelye a vevő részéről. Az eladó sem tudja a vevő adatait. az eladó pontosan nem tudta azonosítani az eladott eszközt (típus, gyártó, gyári szám), csak annyit mondott, felismeri ha látja. Rendőrségi eljárásról még nincs tudomás. Mit tehetünk?

drbjozsef # 2019.11.22. 11:47

Edurne,

Feljelentést egyáltalán nem KELL tenned. Esetedben nem is érdemes. Az a rendőrség, és büntetőügy, független attól, hogy károd keletkezett.

A levél mit tartalmazzon?
A történteket, azt, hogy elismerte, hogy a gyereke volt, hogy ígéretet tett a fizetésre. Ez fontos, hátha legalább válaszban elismeri. Az, hogy te törekedtél a megegyezésre, többször megkerested, de nem fizetett. Legyen benne, hogy kézhezvételtől 8 napon belül XY számlára fizessen be YZ összeget. Ha nem teszi, fizetési meghagyást fogsz ellene kibocsáttatni, aminek további költségei lesznek amit neki kell viselnie majd, amit végrehajtóhoz fogsz adni, ha nem fizet magától. Az összeg legyen életszerű, használt telefon esetén ne az új árral számolj, azt a bíróság sem ítélné meg neked.

Bármi történik, például megkeres, hogy részletekben fizetne, azt csak úgy fogadd el, ha pontosan leírjátok, hogy milyen dátumra, mekkora összeget fizet. Ne legyen később vita.

Ha nem fizet, és lejárt a határidő, mehetsz közjegyzőhöz, ő majd elmondja mit hogyan kell, és mit jelent. De kérdezhetsz itt is.

A "mesével" nem megbántani akarlak. Egy jogász nem fogja elolvasni azt a litániát, amit írtál. Nem szeretik. Én is csak átfutottam.

"Ellopták, összetörték, 9 éves, nem fizet, micsinájjak?"
Kb. ennyi benne a lényeg.

Edurne # 2019.11.22. 11:45

Nagyon szépen köszönöm!

wers # 2019.11.22. 11:44

Tértis levélben szólítsd fel a károtok megtérítésére. Adjál neki erre mondjuk 15 napot. Helyezd kilátásba hogy ha nem teljesít jogi útra tereled, és annak költségeit is meg kell fizetnie.

Ha nem teljesít a közjegyzőhöz menjél és indítsatok fizetési meghagyást. Itt a közjegyző költségét neked meg kell előlegezni. Majd segítenek kitölteni, hogy benne legyen a te követelésed és a közjegyző költsége is.

Ha ellent mond, akkor nem tudom, mérlegelned kell, hogy per is legyen-e. Ha nem mond ellent, akkor végrehajtóhoz menj. Az ő költségeit is meg kell előlegezned, de majd ő behajtja végül a te követeléseddel együtt.

Edurne # 2019.11.22. 11:32

Értem, nagyon tapasztalatlan vagyok ebben.

A tértivevényes levél előtt feljelentést meg kell tennem? Csak utána küldhetem?

Vagy ez ettől független? A levél mit tartalmazzon?
Csak annyit,hogy az okozott kárt szeretném,ha megtérítenék eddig és ennyi összeggel?

Ha erre sem reagál,akkor jegyzőhöz kell fordulnom,ha jól értettem és kérni a fizetési meghagyást, amire ,ha szintén nem reagál,akkor fordulok egy behajtóhoz,vagy indítok pert?

Még egyszer elnézést,ha butaságokat kérdezek,de nekem nem egyértelmű.

wers # 2019.11.22. 11:27

de az is lehet, hogy a fizetési meghagyásnál már érezné, hogy komolyan veszed, és fizet önként

wers # 2019.11.22. 11:24

ez a meghagyásra se fog reagálni

Az neked lenne jó, mert akkor simán végrehajtásra adhatod. A végrehajtó majd vagy letiltja a jövedelméből, vagy inkasszálja a számláját, vagy.....

Edurne # 2019.11.22. 11:19

drbjozsef!

Nem írtam mesét! Gondoltam minden információra szükség van.
Ettől a beszólástól eltekintve köszi a választ!

Magyarul adok a szarnak egy pofont,ez a meghagyásra se fog reagálni .

Magyarul amíg a 9 évesre kennek mindent,addig bármit megtehetnek,mert nem büntethető,és ezt a nő is tudja,ezt én is tudtam,hogy 9 éves nem büntethető, de azt gondoltam feljelentés után a bíróság valamit csinál,kötelezi őket, de akkor tévedtem és nem így mennek a dolgok. Fogalmam sincs hogy mennek,mert nekem ilyen ügyben még nem volt részem..

Akkor ezért ilyen higgadt a nő ,mert tudja nem tehetünk semmit.

Szép