Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Büntető jog Lopás

Magnes53 # e-mail 2019.11.28. 10:30

Tisztelt Fórumozók!

2017. májusában hozta meg a bíróság a jogerős ítéletet lopás ügyben, miszerint a vádlottnak 90 000 Ft kártérítést kell megfiztenie többek között az én irányomba, valamint letöltendő börtönbüntetést is kapott egyéb okokból kifolyólag.
Ez esetben a kértérítést mikor kaphatom meg, ha a vádlott börtönböntetést tölt le?
A büntetés mértéke az ítélből nem derül ki pontosan ("...annak mértéke lényegesen eltér ezen enyhító körülményekre figyelemmel a középmértéktől.") tehát így azt sem tudom mikor kerül szabadlábra, illetve valószínűleg már kiengedték, mert 2 éve történt és kevesebbet kaphatott, mint 1,5 év, ha jól értem.
Ez esetben milyen intézkedést tudok tenni, hogy megkapjam a kértérítést?

Köszönöm a segítséget,

Ági

wers #   2019.11.26. 09:45

visszaadnám az árut, feltéve, hogy visszafizeti a vételárat

Nekem úgy tűnik, nem akarja, csak az első felét. Visszakapni az árut. Visszafizetni azt nem.

Bennem ilyenkor felmerül, hogy ha csak bekamuzza másfél hónap múlva, hogy lopott, akkor még hányszor fogja ugyanezt eladni. Arra játszva, hogy egészséges lelkű, főként eszű ember nem szívesen tart meg egy lopott árut.

oligaliga # e-mail 2019.11.26. 09:31

vaterás

A helyedben én visszaadnám az árut, feltéve, hogy visszafizeti a vételárat.

Ha valóban lopott a cucc, akkor azt lehet ellenőrizni: elég felmenni a rendőrség honlapjára, a körözések menüpontból kikeresni az egyéb azonosítóval rendelkező dolgok körözését.

wers #   2019.11.26. 09:27

Hát ez attól függ, ki vagy te a történetben... :D

:)))) naja

Gondolom ő a vevő. Én a vevő helyében azt mondanám az eladónak, hogy ok. ha lopott nem tartom meg, de ingyen neki nem adom vissza, csak a rendőrségnek.
Akkor innen szabad egyezkedni.

drbjozsef #   2019.11.26. 09:24

vaterás,

Mit tehetünk?

Hát ez attól függ, ki vagy te a történetben... :D

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.11.26. 06:40

egy használtpiaci eladó közli, hogy a másfél hónappal korábban tőle vásárolt műszaki cikk lopott és kéri vissza. Az árát a vevőnek nem tudja visszafizetni.

De cuki, szerintem menjen a rendőrségre, és vallja be bátran, hogy lopott áruval kereskedik, megtéveszti a vevőit, majd meg is károsítja őket.

vaterás # e-mail 2019.11.25. 21:00

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, mi a leghelyesebb eljárás a vevő részéről, ha egy használtpiaci eladó közli, hogy a másfél hónappal korábban tőle vásárolt műszaki cikk lopott és kéri vissza. Az árát a vevőnek nem tudja visszafizetni. Sem az eredeti tulajdonosnak - károsultnak, sem az elkövetőnek de még az eladónak sem ismert a neve, lakhelye a vevő részéről. Az eladó sem tudja a vevő adatait. az eladó pontosan nem tudta azonosítani az eladott eszközt (típus, gyártó, gyári szám), csak annyit mondott, felismeri ha látja. Rendőrségi eljárásról még nincs tudomás. Mit tehetünk?

drbjozsef #   2019.11.22. 12:47

Edurne,

Feljelentést egyáltalán nem KELL tenned. Esetedben nem is érdemes. Az a rendőrség, és büntetőügy, független attól, hogy károd keletkezett.

A levél mit tartalmazzon?
A történteket, azt, hogy elismerte, hogy a gyereke volt, hogy ígéretet tett a fizetésre. Ez fontos, hátha legalább válaszban elismeri. Az, hogy te törekedtél a megegyezésre, többször megkerested, de nem fizetett. Legyen benne, hogy kézhezvételtől 8 napon belül XY számlára fizessen be YZ összeget. Ha nem teszi, fizetési meghagyást fogsz ellene kibocsáttatni, aminek további költségei lesznek amit neki kell viselnie majd, amit végrehajtóhoz fogsz adni, ha nem fizet magától. Az összeg legyen életszerű, használt telefon esetén ne az új árral számolj, azt a bíróság sem ítélné meg neked.

Bármi történik, például megkeres, hogy részletekben fizetne, azt csak úgy fogadd el, ha pontosan leírjátok, hogy milyen dátumra, mekkora összeget fizet. Ne legyen később vita.

Ha nem fizet, és lejárt a határidő, mehetsz közjegyzőhöz, ő majd elmondja mit hogyan kell, és mit jelent. De kérdezhetsz itt is.

A "mesével" nem megbántani akarlak. Egy jogász nem fogja elolvasni azt a litániát, amit írtál. Nem szeretik. Én is csak átfutottam.

"Ellopták, összetörték, 9 éves, nem fizet, micsinájjak?"
Kb. ennyi benne a lényeg.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Edurne #   2019.11.22. 12:45

Nagyon szépen köszönöm!

wers #   2019.11.22. 12:44

Tértis levélben szólítsd fel a károtok megtérítésére. Adjál neki erre mondjuk 15 napot. Helyezd kilátásba hogy ha nem teljesít jogi útra tereled, és annak költségeit is meg kell fizetnie.

Ha nem teljesít a közjegyzőhöz menjél és indítsatok fizetési meghagyást. Itt a közjegyző költségét neked meg kell előlegezni. Majd segítenek kitölteni, hogy benne legyen a te követelésed és a közjegyző költsége is.

Ha ellent mond, akkor nem tudom, mérlegelned kell, hogy per is legyen-e. Ha nem mond ellent, akkor végrehajtóhoz menj. Az ő költségeit is meg kell előlegezned, de majd ő behajtja végül a te követeléseddel együtt.

Edurne #   2019.11.22. 12:32

Értem, nagyon tapasztalatlan vagyok ebben.

A tértivevényes levél előtt feljelentést meg kell tennem? Csak utána küldhetem?

Vagy ez ettől független? A levél mit tartalmazzon?
Csak annyit,hogy az okozott kárt szeretném,ha megtérítenék eddig és ennyi összeggel?

Ha erre sem reagál,akkor jegyzőhöz kell fordulnom,ha jól értettem és kérni a fizetési meghagyást, amire ,ha szintén nem reagál,akkor fordulok egy behajtóhoz,vagy indítok pert?

Még egyszer elnézést,ha butaságokat kérdezek,de nekem nem egyértelmű.

wers #   2019.11.22. 12:27

de az is lehet, hogy a fizetési meghagyásnál már érezné, hogy komolyan veszed, és fizet önként

wers #   2019.11.22. 12:24

ez a meghagyásra se fog reagálni

Az neked lenne jó, mert akkor simán végrehajtásra adhatod. A végrehajtó majd vagy letiltja a jövedelméből, vagy inkasszálja a számláját, vagy.....

Edurne #   2019.11.22. 12:19

drbjozsef!

Nem írtam mesét! Gondoltam minden információra szükség van.
Ettől a beszólástól eltekintve köszi a választ!

Magyarul adok a szarnak egy pofont,ez a meghagyásra se fog reagálni .

Magyarul amíg a 9 évesre kennek mindent,addig bármit megtehetnek,mert nem büntethető,és ezt a nő is tudja,ezt én is tudtam,hogy 9 éves nem büntethető, de azt gondoltam feljelentés után a bíróság valamit csinál,kötelezi őket, de akkor tévedtem és nem így mennek a dolgok. Fogalmam sincs hogy mennek,mert nekem ilyen ügyben még nem volt részem..

Akkor ezért ilyen higgadt a nő ,mert tudja nem tehetünk semmit.

Szép

wers #   2019.11.22. 12:09

jajjjmár, nem akartam én az érzékeny lelkedet bántani

drbjozsef #   2019.11.22. 11:57

(néha lusta vagyok kifejteni a pontos menetet. A múltkor, amikor a perindítást írtam, azt is kijavítgatták, hogy nem kell indítani, mert magától indul, hát ja, magától indul, csak be kell fizetni az illetéket, különben megszüntetik, szóval van tennivaló - ez után meguntam, hogy túl részletesen kifejtsem. Ha majd érinteni fogja kiokosítják)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.11.22. 11:19

Ha nem fizet, közjegyzőnél kérhetsz fizetési meghagyást ellene, ha arra sem, pert kell indítanod.

Ezt nem teljesen értem. Ha nem semmit tesz a fizetési meghagyás után, akkor nem kell per. Csak, ha ellent mond. (az ilyen esetek zömében kukázza a fizetési meghagyást háborogva, hogy úgy se fizetek. Nem tudja, mit kell vele tenni)

drbjozsef #   2019.11.22. 10:59

Edurne,

Érdemes inkább 3-4 egyszerű mondatban vázolni a tényeket, mint mesét írni.

Büntetőjog : tehetsz feljelentést, de ha 9 éves az elkövető, akkor nem büntethető.

Polgárijog : ha kár ért, azt a gyerek gondozójától, itt szülőjétől követelheted. Írásban, tértis levéllel, határidővel. Ha nem fizet, közjegyzőnél kérhetsz fizetési meghagyást ellene, ha arra sem, pert kell indítanod. De bizonyítani neked kell, hogy a gyerek volt.
(Egyébként jó lenne, ha írásban is elismerné a dolgot. Nehogy később mégis máshogy emlékezzen).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Edurne #   2019.11.22. 09:25

Üdvözlök Mindenkit!

Egyszerűen nem tudom hol tehetek fel új kérdést, pedig régebben jártam már itt..na mindegy, nézzék el kérem,hogy most itt felteszem.

Bízom benne,hogy kapok segítséget !

Gyermekemtől 1 hete ellopták a mobiltelefonját,illetve a házkulcsait, a rendőrség lebeszélt a feljelentésről,mondván nincs tettes,nem történne semmi.De azért kimennek az iskolába,ha találnak valamit akkor jelzik.
Jelezték is és meg is lett a tettes... egy 9 éves kisfiú,akinek a lányom termében volt órája ,lányom pedig és a többi gyerek az osztályban hagyták a kabátjukat ,amiben az érték volt.
Ennek a 9 évesnek ott volt órája(teremcsere)

Állítólag végighúzza a kezét a kabátokon és így deríti ki mi van bennük..
Illetve ha le is adta volna a gyerekem órák előtt akkor se lett volna biztonságban,mertn lent az ügyeletes portáshoz ,aki egy felnőtt nő,oda kell leadni,igen ,de amikor elmegy onnan ugyanez a gyerek aki egyébként magántanuló kutat a holmik között,játszik mások telefonján stb!
Ezzel a családdal rendszeresen vannak problémák, jár hozzájuk a gyámügy is ,legtöbb a lopás és rablás 18 év alattiak.Nem mind sikerült állítólag rájuk bizonyítani,engem ez nem is érdekel.
Ami érdekel,hogy a telefont egy osztálytárs találta meg, 4 darabban , én kétlem ,hogy egy 9 éves így összetörne egy telefont. Van egy 13 éves és egy 16 éves fiú testvére is.
A rendőr azt mondta próbáljam meg kifizettetni, és ha nem megy akkor jelentsem fel.

Mármint az édesanyával fizettessem ki. Az anya engem nem keresett meg , de a családsegítőt igen és vele hivatott engem fel,hogy majd részletekben megkapom...valamikor..mert ők szegények,ez van.
Eltelt 1 hét, visszahívtam a cs.segítőt hogy nem beszéltük meg mennyit fizet és mikor ?

Azt mondta,hogy nem is akarja a nő kifizetni,illetve a tettes anyja mondta,hogy nem kérhetem a készülék teljes árát,mert az már használt volt.
Meg állítólag amúgy is törött volt.A felét maximum kifizeti,de azt is részletekben valamikor.
Én mondtam hogy nekem ez nem felel meg.
Amúgy nem igaz ,nem volt törött és 2019 januárban vettük és még garanciás is.
Ez miatt kellett nekem új készüléket venni,mert a fia gondolt egyet és ellopta a lányomtól.
38000 ft volt a készülék,Media M.-ban ,akciós volt,egy gyereknek tökéletesen jó volt. A lányom imádta , megszakadt a szíve mikor elvitték.
A kislányom beteg és ezért küldtem tőle a telefont el mindig,hogy amikor baj van útközben hívjon fel.

A telefon darabjait a tettes házától nem messze az utcájukban találták meg. A kulcsunkat viszont nem.

A családsegítő szerint a kisfiú nem is tudott az egészről( na itt lett gyanús nekem ) értelemszerű,hogy a nagyobbak büntethetőek a kicsi meg nem és rákenik.
De tegyük fel a kicsi volt, akkor is, most akkor a szülők nem tartoznak érte felelősséggel?

Kérdésem az,hogy ha valaki 9 éves akkor nyugodtan lophat akármit,elviheti a kulcsainkat is?Vagy lenne valami jelentősége a feljelentésemnek?

A gyámügy ilyenkor hol van? Miért nem érdekli őket?
Nem csak minket károsítottak meg már.

Bocsánat,ha hosszú lett.... de rendesen akartam a történetet vázolni!

Mit javasoltok?Kihez forduljak?Mit tegyek?

oligaliga # e-mail 2019.09.14. 22:01

Az erkölcsi csak a büntetett előéletről ad felvilágosítást, a konkrét bűncselekmênyről nem. És ha tartalmazza is, ti akkor sem hozhatjátok nyilvánosságra az ítéletet.

NemTom2019 # e-mail 2019.09.14. 21:10

Bocsi, Tht.-ban a bűntetlen előélet feltétel,sőt annak igaolása is előírás.Ha ezt mulasztja Kkv,akkor Szvb a Bm-től kikérheti az erkölcsit.Ha ebben benne lesz a bűntettség,akkor a közgyűlés jogszerűen jut hozzá,nem?

oligaliga # e-mail 2019.09.14. 20:09

NemTom2019

A közös képviselőnek nem kell büntetlen előéletűnek lennie. Ha üzletszerűen végez társasházkezelői tevékenysége, akkor is csak a nyilvántartó hatóság felé kell igazolnia a büntetlen előéletet (nem keverendő a feddhezetlenséggel).

Ha nyilvánosságra hoztok egy büntetőítéletet, ami a közös képviselőre vonatkozik, rádásul régi, elkövethetitek a becsületsértés vétségét,ami bűncselekmény, de még a személyiségi jogait is megsértitek, amiért sérelemdíjat (leánykori nevén nem vagyoni kártérítést) is kérhet.

NemTom2019 # e-mail 2019.09.14. 19:54

Kösznöm! Akkor sérült volna,ha csak annyit mondott volna,hogy a Kkv érintett volt egy adott ügyben,de azt nem hogy milyen státuszban? Illetve mi van akkor,ha az SzB a Tht/49 alapján kéri Kkv,hogy igazolja büntetlenségét, fedhetetlenségét,pl.egy adott lajstromszámú ügyben is? Köszi szépen!

aprilismajus # e-mail 2019.09.13. 18:35

Tisztelt Nem Tom2019, a magántitokhoz fűződő jog már ott sérelmet szenvedett, hogy az ismerős elmondta Önöknek, hogy a közös képviselőt elítélték, ha letakarják az ítélet megfelelő részeit, de a nyilvánosságnak elmondják, hogy ez a közös képviselőről szól, szintén sérül a magántitkot védő jog.

NemTom2019 # e-mail 2019.09.13. 17:23

Tisztelt Fórum!

Szeretnénk egy kérdésben segítséget kapni:
régebben lezárt, jogerős büntetőügyben született ítélet van ismerősünk birtokában. Az elítélt a társasházunk közös képviselője, a tárgyalás annak idején nyílvános volt. Van-e törvényes módja annak, hogy mi is megismerjük ezt az ítéletet, magyarán megmutathatja-e nekünk (akár személyes adatkitakarással)
és utána mi is megmutathatjuk-e másnak, pl. a társasházi közgyűlésen a többi tulajdonostársnak?
Fontos lenne, ha a válasz mellé kapnánk konkrét jogszabályi megjelölést.

Köszönöm szépen előre is annak , aki segít válaszával!