Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Büntető jog Lopás

oligaliga # e-mail 2019.09.14. 22:01

Az erkölcsi csak a büntetett előéletről ad felvilágosítást, a konkrét bűncselekmênyről nem. És ha tartalmazza is, ti akkor sem hozhatjátok nyilvánosságra az ítéletet.

NemTom2019 # e-mail 2019.09.14. 21:10

Bocsi, Tht.-ban a bűntetlen előélet feltétel,sőt annak igaolása is előírás.Ha ezt mulasztja Kkv,akkor Szvb a Bm-től kikérheti az erkölcsit.Ha ebben benne lesz a bűntettség,akkor a közgyűlés jogszerűen jut hozzá,nem?

oligaliga # e-mail 2019.09.14. 20:09

NemTom2019

A közös képviselőnek nem kell büntetlen előéletűnek lennie. Ha üzletszerűen végez társasházkezelői tevékenysége, akkor is csak a nyilvántartó hatóság felé kell igazolnia a büntetlen előéletet (nem keverendő a feddhezetlenséggel).

Ha nyilvánosságra hoztok egy büntetőítéletet, ami a közös képviselőre vonatkozik, rádásul régi, elkövethetitek a becsületsértés vétségét,ami bűncselekmény, de még a személyiségi jogait is megsértitek, amiért sérelemdíjat (leánykori nevén nem vagyoni kártérítést) is kérhet.

NemTom2019 # e-mail 2019.09.14. 19:54

Kösznöm! Akkor sérült volna,ha csak annyit mondott volna,hogy a Kkv érintett volt egy adott ügyben,de azt nem hogy milyen státuszban? Illetve mi van akkor,ha az SzB a Tht/49 alapján kéri Kkv,hogy igazolja büntetlenségét, fedhetetlenségét,pl.egy adott lajstromszámú ügyben is? Köszi szépen!

aprilismajus # e-mail 2019.09.13. 18:35

Tisztelt Nem Tom2019, a magántitokhoz fűződő jog már ott sérelmet szenvedett, hogy az ismerős elmondta Önöknek, hogy a közös képviselőt elítélték, ha letakarják az ítélet megfelelő részeit, de a nyilvánosságnak elmondják, hogy ez a közös képviselőről szól, szintén sérül a magántitkot védő jog.

NemTom2019 # e-mail 2019.09.13. 17:23

Tisztelt Fórum!

Szeretnénk egy kérdésben segítséget kapni:
régebben lezárt, jogerős büntetőügyben született ítélet van ismerősünk birtokában. Az elítélt a társasházunk közös képviselője, a tárgyalás annak idején nyílvános volt. Van-e törvényes módja annak, hogy mi is megismerjük ezt az ítéletet, magyarán megmutathatja-e nekünk (akár személyes adatkitakarással)
és utána mi is megmutathatjuk-e másnak, pl. a társasházi közgyűlésen a többi tulajdonostársnak?
Fontos lenne, ha a válasz mellé kapnánk konkrét jogszabályi megjelölést.

Köszönöm szépen előre is annak , aki segít válaszával!

kyra1 # e-mail 2019.09.11. 15:56

Tisztelt Fórumozók!
Évek óta tartó lopás a problémám. Tizenéves koromtól magamat kellett ellátnom, ezért havonta egy összeget kaptam szüleimtől, hogy abból megéljek. A lakásba, amelyben egyik szülőm, egy külön lakrészben másik családtag, és külön szobában én laktam, a szülő beköltöztetett egy munkanélküli, beteg embert, akit egyedül hagyott amíg a másik családtag és ő dolgozott és én iskolába mentem. Az illető lopott holmik eladásával foglalkozott, havi pár ezres keresettel, és kulcsot kért, hogy eljárkáljon.
Az ellátást a szülő odaadta rendszeresen, de éveken keresztül eltűnt pár ezer, tízezer ft értékű tárgyakkal együtt. Később postán nekem kellett volna átvennem, de nem lehet tudni ki, átvette. A postás szerint egy olyan személynek adta, aki azt mondta, hogy családtag, de a családom szerint nem ők voltak.
A nálunk élő illető gyakran lopott tőlünk, amit a szülő először ígérgetett, hogy visszafizet nekem, de azóta sem adta vissza. A szülőtől is lopott az illető és kiderült, hogy az idősebb családtagtól is. A szülő a munkanélküli illetőt megvédte, hogy betegsége miatt kéri el a pénzem, de ő majd visszafizeti helyette, mostanában már tagadja a lopást.
Magánéleti problémáim miatt depresszióra gyógyszert kaptam, a szülőt is kérdezték, aki nem hitt nekem és magánügyi problémáimat szerinte képzelődtem.
A lopásokról már a külön lakrészben élő családtag is panaszkodott (feljelentést nem akar tenni), akit a szülő képzelődősnek nevezett emiatt.
A munkanélküli illető pár év után már nem tartózkodott a lakásban, annyit lehet tudni, hogy továbbra sem dolgozott. A szülő szerint éjjelente valaki járkált a lakásban és pakolászta a holmikat, amivel engem gyanúsított. Élelmiszer és vécépapír is eltűnt gyakran.
A fizetésemből összegyűlt pénzen lakást vásároltam, de a szerződés megírása előtt az összeg eltűnt. Több tízezer ft értékű tárgyak is eltűnnek azóta is, időnként pénztárcámból és a másik családtagtól is összegek.
A szülő szerint a családtaggal képzeljük a lopásokat, de már szomszédok is megemlítették, hogy bejárkál ismeretlen személy, amikor máshol tartózkodunk, ezért feltételezik, hogy lopnak tőlünk. Aki bejárkál, itt hagyott pár holmit.
A szülő a lopásokat képzelődésnek nevezte és orvosnak szólt, emiatt orvosszakértői szakvélemény készült, ami szerint a családtaggal együtt a lopások betegségtünet (a családtagot nem kérdezték), emiatt feljelentést sem lehet tenni nem beszámíthatóság miatt.
Emiatt már munkahelyet sem találok, mert állítólagos betegség miatt nem vesznek fel sehova, így megélni sem tudok miből.
Hozzáértők szerint a szülőnek kell megtérítenie a kárt, mert az ő tulajdona a lakás.
Hogyan lehet visszaszerezni a pénzt és a lopott holmikat?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.30. 21:27

Szerintem nem ezt mondtam. Nagyon nem.

www.kbs-ugyved.hu

Eru461 # e-mail 2019.08.30. 20:35

Tehát várnom kell mig nem értesítenek
Bírosági tárgyalás..vagy..közvetitöi eljárás ..milyen birságra számolhatok

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.30. 20:14

A tevékeny megbánás büntethetőséget megszüntető ok.

www.kbs-ugyved.hu

Eru461 # e-mail 2019.08.30. 20:07

Ujjlenyomat fénykép stb..minden volt...

Eru461 # e-mail 2019.08.30. 19:43

A rendörségen nem mondták hogy kérni kell
De emlitették hogy ez így zajlik le.kártéritést is emlitettek...lessz priuszom vagy egyébb büntetés

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.30. 19:25

Az nem lopás, hanem jogtalan eltulajdonítás. Nem fognak lecsukni, nem aggódj. Kérj közvetítői eljárást, és térítsd meg azt a kárt minél hamarabb.

www.kbs-ugyved.hu

Eru461 # e-mail 2019.08.30. 19:12

Tisztelt Ügyvéd ur
Kérdésem a következö mire számolhatok ha talált pénz 70 ezer forint..nem adtamle..lebuktam...elismertem a vètkemet.jegyzökönyvet alàirtam..

Rózsa0302 # e-mail 2019.05.14. 13:13

Üdv!
Május elején elkövettem egy hülyeséget.

12000 Ft értékben loptunk a párommal a Tescoban. Velünk volt a két kisgyerekünk is.
Lebuktunk ,viszont ki is fizettük utólag .
Most lesz a meghallgatás.
Mire számíthatunk a legvégén?

rigoz # e-mail 2019.03.24. 09:46

Tisztelt tos86!

Ha nem tudják rábizonyítani Önre, hogy Ön volt az valóban, akkor az eljárás megszűnik, ez nem függ attól, hogy melyik (demokratikus) országban volt.

Javaslom, hogy az ország elhagyása tekintetében azért egyeztessen a nyomozó hatósággal, bár ha az útlevelét nem vették el, nem tiltották meg kifejezetten, hogy elhagyja az országot, akkor nem látom akadályát, bár jobb az elővigyázatosság és egyeztessen a hatósággal, nehogy félreértsék a szándékát.

tos86 # e-mail 2019.03.23. 21:55

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ausztriába dolgozom szobafiúkènt, büntetlen előélettel. Az egyik szoba takarításakor egészségügyi okokból kétszer checkoltam (mentem) be. A vendég 2200 eurós 2 kabátját hiányolja. Nincsen se tanú se kamera se fénykép amely bizonyítaná hogy a kabátok bent voltak a szoba területèn. Kamera felvétel csak a vendég érkezésénél rögzítette a 2 kabátot. Ártatlan vagyok. A rendőrség engem gyanúsít, mivel én voltam bent a szobába, viszont nem volt bent egyetlen kabát sem a vendég tényleges távozásakor. A vendég feljelentést tett, szerinte ott volt a kabát.
Rendőrségi kihallgatás, házkutatás megtörtént, viszont a kabátok továbbra sem kerültek elő.
Mire számíthatok a továbbiakban? Szabadság esetén elhagyhatom-e ebben az esetben az országot pár napra?
Válaszát előre is köszönöm.

Vadsuhanc #   2018.11.11. 14:10

Indokolás nélkül nem lehet az írásban tett feljelentést elutasítani! panaszold meg a feljelentés elutasításában szereplő jogorvoslati tájékoztatás alapján.

maya_ # e-mail 2018.11.11. 14:05

Tisztelt Fórumozók!
A rendőrség indoklás nélkül elutasítja feljelentéseimet. Az egyik nyomozó szerint külföldi családnevem miatt csak ott tehetek feljelentést ahonnan származom. Ugyanennek az országnak az egyik határon túli területéről származik nevem, ami akkor magyar volt. Hol tehetek feljelentést?

Stefi199801 # e-mail 2018.11.07. 16:25

Koszonom

Niki2018 # e-mail 2018.08.29. 15:39

Egy ilyen tárgyalás hogy zajlik ? Mennyi idô ? Normális hangnemben beszélnek az emberrel ? Én nagyon gyenge vagyok elsirom magam egy pillanat alatt és már attol sirnom kell hogy be kell mennem egy terembe és ott középen állva el kell mondanom a dolgokat . Amit nyilván miszáj mert hibáztam . De azért emberségesek ?

Vadsuhanc #   2018.08.29. 14:59

Bizom benne ha tárgyalásra kerül sor tényleg egy pénzbüntetésnél vagy felfüggesztésnél több nem lesz

Ebben biztos lehetsz majdnem 100 %-ig.

Niki2018 # e-mail 2018.08.29. 14:17

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat . Bizom benne ha tárgyalásra kerül sor tényleg egy pénzbüntetésnél vagy felfüggesztésnél több nem lesz . Uram isten mekkora barom voltam

concursusnecessarius # e-mail 2018.08.29. 13:02

Az ügyésznek be kell szereznie a sértett hozzájárulását a közvetítői eljáráshoz. Ha hozzájárul, akkor ezt követően kerül sor az eljárás felfüggesztésére a közvetítői eljárás lefolytatása céljából, annak időtartamára. Egyébként, ha közvetítői eljárásra kerül sor, s annak keretében olyan megállapodás születik, amelyet a terhelt teljesít, abban az esetben az eljárás megszüntetésének van helye, hiszen a tevékeny megbánás büntethetőséget megszüntető ok.
Egyébként ha nem járul hozzá a sértett a közvetítői eljáráshoz, s a terhelt büntetlen előéletű, beismert, megbánta, akkor elképzelhető, hogy az ügy feltételes ügyészi felfüggesztéssel fog záródni, mert ez a cselekmény nem az évszázad bűncselekménye.

Vadsuhanc #   2018.08.29. 12:22

A tapasztalat az, hogy a Rossmann sérelmére az országban több száz bűncselekményt követnek el illetve kísérelnek meg elkövetni naponta. Miért gondolja bárki, hogy a cég külön osztályt fog létrehozni csak azért, hogy a szándékos bűncselekmények elkövetőinek adjon még egy esélyt?

Ne legyen igazam és nem is kívánom Neked, de maradjunk annyiban, hogy a Rossmann nagy ívben ....-ja az ilyen dolgokat.