Erőszaos közösülés min.esete


K.V.B. # 2004.09.03. 08:02

Kedves Nick Name!

Én is nagyon köszönöm az infót, és nem tagadom, picikét elszomorodtam, de annyi vigasztal, hogy biztos nem Budapesten fogok próbálkozni, ha egyáltalán jogi pályára szeretném adni a fejem. Van a közelünkben egy kisebb helyi bíróság, talán ott nincs akkora tumultus. Vagy mégis??? A jogi tudás egy nagyon hasznos dolog, az biztos, de inkább közgazdász vagyok, mint jogász, és szerintem ez az érzésem az államvizsga után sem fog nagyon változni...
Majd meglátom, mi lesz a jövőben, hiszen még nagyon fiatal vagyok.

Mindenesetre köszönöm az infót.

Üdv: K.V.B.

Nick Name # 2004.09.03. 03:51

Kedves Zsolt,

Annyit még hozzátennék, hogy amit írtam, az elsősorban az első munkahelyes egyetemistákra vonatkozik. Mivel konkrét szabály nincs, hanem minden esetben egyedi mérlegelés, én azért semmiképp sem adnám fel. A vizsgádhoz pedig gratulálok!

Üdv:


Nick Name

Csontoszs # 2004.09.02. 21:25

Kedves Nick!

Köszönjük a felvilágosítást. Azért az bizto, hogy summa cum laudet nem fogok produkálni:))

a vizsgám nagyon jól sikerült, közig különös részből 4-es, hát azt hiszem ma valaki nagyon kedvelt odafönt:))


Csontos Zsolt

Nick Name # 2004.09.02. 17:45

Kedves K.V.B.,

a felvetetett kérdéseddel kapcsolatban nincsenek jó híreim: úgy tudom, ma már csak summa cum laudéval lehet bejutni, sőt még az is kevés...

A jogi végzettségűeket - legalábbis Budapesten - először írnoknak veszik fel, és csak ha bevált, akkor lesz fogalmazó. Ráadásul még fogalmazóként is határozott idejű szerződést kötnek, úgyhogy elég nagy a bizonytalanság.

A gondolataitok nagyon szépek voltak, remélem Zsolt sikeresen van túl a viszgáján.

Üdv:


Nick Name

Csontoszs # 2004.09.01. 12:30

:))))

Igen, mentességem van. és nem leszek titkárnő.:))

A tisztelet ne a kornak járjon...:)

és térjünk vissza a jogi kérdésekhez:)

De ha gondolod írj mailt, és válaszolok részletesebben. most pedig készülök a holnapi közig vizsgámra:)

ott majd nem lesz akkora szám, mint a saját irodámban:)


Csontos Zsolt

K.V.B. # 2004.09.01. 10:36

Kedves CsontosZs!
"Jövőre államvizsgázol?:) Akkor majd egyszerre izgulhatunk:)"
Csak nem??? :) :)) :))) /ez egy egyre szélesedő mosoly.../
Én Pestre járok, DL tagozatra. Nekem a hobbim a munkám, azt hiszem, hogy ez mázli, de sajnos - vagy inkább: hál' Isten - ez nem a büntetőjog, hanem a munkajog területe. Azért hál' Isten, mert sokkal kevésbé veszélyes terület, és talán lelkileg sem viseli meg az embert annyira, mint a büntetőjog.
Egyetértek, hogy az ember a gyakorlatból szerzi a tudását, az nem minden, hogy betanulja a paragrafusokat meg a dogmatikai részt. Azzal is egyetértek, hogy felháborító, hogy egy ügyvéd kötegnyi pénzt kér azért, hogy utána két évig titkárnőként alkalmazzon - mert sokan csak erre "tartják" a jogászbojtárt... De Neked talán szerencséd van, mert a munkaköröd alapján szerintem van kibúvó a dr megszerzése előtt kötelező 6 hét szakmai gyakorlat alól éppúgy, mint a szakvizsga előtti szakmai gyakorlat alól, nem? Annyit úgy sem tanulsz "gépíróként" egy ügyvéd mellett, mint ha a munkakörödben tovább gyűjtöd a tapasztalatokat, legalábbis én így gondolom az én munkakörömmel kapcsolatban...
Ha államvizsgázol, esetleg jól jönnek a diak.lap.hu oldalon a jogi egyetemi jegyzetek. Érdemes megnézni, és egyre bővül a választék!
A soraim pedig azért szoktam tisztelettel írni, mert azt hittem, hogy már rég végzett, legalább 40 éves rendőr jogász vagy...
Most pedig én is átadom a szót a topic-ban érdekelteknek!
Üdv: K.V.B.

Csontoszs # 2004.09.01. 08:34

Kedves K.V.B.!

Nagyon megtisztelő soraid köszönöm!

Fiatal vagyok? :) Nos sokszor sokkal öregebbnek érzem magam. Tapasztalat az valóban van, de én borzasztó szerencsésnek mondhatom magam, mert kiváló szakemberektől tanultam a pályán, mind amikor a közlekedés körében elkövetett bűncselekményeket helyszíneltem és vizsgáltam, mind később bűnügyi vizsgálóként. sajnos be kell, hogy valljam, hogy a most végzett kollégák egyre nehezebb helyzetben vannak, mert nagyon sok helyen lassan nincs kitől tanulniuk, de ez már egy bonyolultabb, és fájdalmasabb probléma, ami messze túlmutat a topicon.

a magam részéről mindig csodálom a bírókat. és valóban borzasztó jó érzés, amikor az ember egy olyan ítéletet olvas, amiben ő maga vizsgált, és a bíró az indoklásban sorról sorra visszaigazolja z ő álláspontját, vagy ha attó eltér, akkor rengeteget lehet belőle tanulni.

Ugyanakkor nem vagyok elfogult. Nagyon kritikus vagyok, és sokszor borzasztóan felháborodok nyomozati munkákon, és tudom, hogy óriási szerepe van a védőnek is, mert borzasztó fontos kontrolt jelent, amire szükség is van. És én mindig gondolkozom az ő fejükkel is:))

Nekem igazán az fáj, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és társadalmi megbecsülése MÉLYEN az elvártak alatt van. És igenis kiakadok, ha egy ügyvéd elkér 1 M forintot, azért, hogy jelölt lehess nála, de én tudom, hogy semmivel nem jobb, mint az aki az ő bérének a negyedéért dolgozik. De ez sem rajta múlik, ez már gazdaságpolitikai és egyéb kérdések tömkelege. naív vagyok olykor, hiszek benne, hogy pár év múlva változik ez a helyzet.

Jövőre államvizsgázol?:) Akkor majd egyszerre izgulhatunk:)

Egyébként azt gondolom, hogy van sok vizsga, amit produkálni kell, de az ember nem lehet mindenben jó. 1-2 jogterületen, de abban legyen profi. akarjon a legjobb lenni, és más területről pedig ismerje azt, akit megkérdez, ha szükséges. azok, akik mindenbe belenyúlnak, jó esetben is középszerűek lesznek, és én azt nagyon nem szeretem.

Nem tudok arról,hogy mennyire nézik a diplomát a bírók esetében, erről Nick Name biztos többet tud. Én a gyakrolatból azt tudom, hogy pl. az az ügyvéd, akinek nem mindegy, hogy milyen jelöltje van, tehát nem pénzért választ, az nem sokat foglalkozik az indexel és a diplomával, hanem leül és 15 perc beszélgetés után tudja, hogy mennyire van "képbe" a vele szemben ülő. lehet, hogy kicsit rossz a példa...

tehát lehetek én jó büntetőjogász attól, mert a jog- és állambölcselet miatt sikítva ébredek fel éjjelente.

Egyszer a topicban Nick azt írta, hogy a tudásának 99%-t nem az egyetemről szerezte, hanem a gyakorlatból. Hát én magam is így vagyok ezzel.

Mégegyszer köszönöm az elismerő szavakat, és hát majd meglátjuk mit hoz a jövő. a büntetőjogot sosem fogom elhagyni, ez egészen biztos. Hogy ebben hol fogok dolgozni? Ki tudja? talán egyszer majd veled kell "megküzdenem":))

De soha nem ellenséget látok a másik félben, hanem ellenfelet!!! :)

De tegyem hozzá, hogy a bírói pályához még sokat kellene tanulnom...
Azért a topic érdemi része nem ez volt:) hanem a nemi erkölcs elleni erőszakos delictumok, amik sokkal érdekesebbek mint az én személyem.:)


Csontos Zsolt

JuKids # 2004.09.01. 08:04

Kedves K.V.B.!

Nem kívánlak megsérteni, de a bírói (kétségtelenül szép) hivatást addig semmiképpen ne kezdd meg, amíg rendőrpártinak vallod Magad. Ezzel éppen a szépségét vennéd el. Mert bizony néha ki kell mondani, hogy hibáztak a rendőrök.

Emberi sorsokat döntően alakítani valóban csodálatos érzés, én magam is átélem nap mint nap. És a felelősségét is. Sokan hálásak nekem ezért, és végig kiálltak mellettem, bármilyen vádakkal illettek. Sokan meg úgy is támadtak, hogy nem tudtak semmit sem rólam, sem az ügyemről. Nem biztos, hogy ilyen emberek felelősséggel tudnak dönteni mások sorsáról. De ez megtanulható.

Csontoszs tudása kétségkívül nagy, bár szokott tévedni, mint mindenki más. A tudás nem minden. Úgy gondolom, ő se nagyon kacérkodjon még a bírói hivatással, amíg ilyeneket gondol: "Inne borítékolom az ítéletet." (A rendőrség és az igazoltatás, 2004.08.12. 17:44:46)

Büntetőjogi ítéletet akkor hozzatok, ha minden (ismert) körülmény ismeretében 100%-osan bizonyítva látjátok a bűnösséget. Néha még az ország egyik legkiválóbb bírája is elfelejti az aranyszabályt, a hozzám intézett hozzászólásaitokból úgy tűnik, Ti is szerettek előítéletek alapján dönteni. Ez nem egyeztethető össze a bírói hivatással.

De mint mondtam, ha megtanultok személyeskedést félretéve tényszerűen mérlegelni, nincs veszve semmi. Csak rajta! És még egyszer: ezt ne vegyétek személyeskedésnek! Egy jóakarótok figyelmeztet Benneteket a hozzá intézett hozzászólásaitokra alapozva.

JuK

K.V.B. # 2004.09.01. 07:04

Visszakanyarodhatnánk az érdemi részhez??? :)

Csontoszs! Nem is gondoltam, hogy ilyen fiatal vagy, legalábbis a hozzászólásaid egyértelműen idősebbnek engedtek mutatni - mivel sok tapasztalatról árulkodtak. Én csak két évvel vagyok "lemaradva" mögötted.
Egyetértek Veled, a bírói pályát tartom én is a legszebb jogi pályának.
Egyszer a büntetőjog tanárunk - aki történetesen a Fővárosi Bíróság egyik büntetőbírája - bejött az egyetemre, hogy leadja nekünk az emberölés tényállását. Akkor történt a McDonald's-ban, hogy egy féltékeny fiatalember lövöldözött, mert a barátnője elhagyta/megcsalta stb. (már nem tudom pontosan).
A tanárunk tudta, hogy ő fogja tárgyalni az ügyet, másnapi tárgyalás volt kitűzve, ezért úgy gondolta, hogy ezen a példán végiggondolva fogja bemutatni az emberölés tényállásával kapcsolatos ítélkezés menetét. Lépésről lépésre haladva megmutatta, hogyan gondolja végig az esetet, hogyan értékeli az indítékot és a bizonyítékokat stb. (most nem untatlak vele, hogy miket hozott fel értékelendő tényként). A végén kérdezte a mi véleményünket is, és emlékezetem szerint egyöntetűen életfogytig tartó szabadságvesztést ítéltünk volna meg, amivel maximálisan egyetértett, ő is így gondolta, és még hosszan beszélt arról, miért tartja ezt végkövetkeztetésként a leghelyesebb ítéletnek.
Másnap olvastam délután az újságban, hogy a McDonlad's-os fickó életfogytig tartó szabadságvesztést kapott...
Nagyszerű érzés volt, hogy szinte végigkövethettem az ítélet meghozatalát, a következtetések menetét. Akkor éreztem meg először, hogy milyen érzés lenne bírónak lenni; még elalvás előtt is azon gondolkotam, hogy milyen felelősségteljes munka, és lenne-e lelkierőm a büntetőbírói pályát vállalni, és naponta emberi sorsokat döntően alakítani. Persze nem más pl. a gyámügyi tevékenység sem, ott gyerekekről dönt az ember, s nem kevésbé felelősségteljes, de azért a büntetőbíró eléggé más...
Én is gondoltam már a bírói pályára, sőt - bár már másoddiplomaként végzem a jogot, és a jegyek ilyenkor már nem nagyon számítanak - igyekszem jó szigorlatokat produkálni, és a jövő évi államvizsgára is igyekszem úgy tanulni, hogy minél jobb eredményt szerezhessek, mert úgy hallottam, hogy bírónak csak minimum cum laude végzettséggel vesznek fel a bíróságokra. Szerinted ez igaz? Hallottál ilyesmiről?
Teljesen egyetértek Nick Name-mel, hogy rendőrként olyan tapasztalatod van, ami maximálisan a javadra válhat büntetőbíróként. Szerintem nem szabad ilyen tudással és ilyen tapasztalattal hirtelen félredobni egy beteljesíthető álmot...
Üdv: K.V.B.

JuKids # 2004.08.31. 22:39

Kedves Nick és Csontoszs!

Eddig háromszor írtam le a kérdésemet, háromszor fejtettem ki, hogy miről beszélek, mégsem találtatátok meg benne a Nektek címzett kérdést. Pedig érdekelt volna a véleményetek és adtam volna is rá.

Azt hittem, tudunk együtt gondolkodni arról, hogy mi motiválhatta az ország egyik legkiválóbb bíráját egy (véleményem szerint) igen súlyos esetben a kiskorúak elleni bűncselekmény megszüntetésének indítványozására, ugyanakkor egy társadalomra 100%-ban veszélytelen magatartási formát (képek CD-n való tárolását) miért tartott erkölcsileg el nem fogadható, kiskorúak elleni bűncselekménynek. Tévedtem, nem kaptam választ Tőletek.

Egyrészt azon rágódtatok, hogy nem értem, amiről beszélek, pedig tisztán értettem és minden amit mondtatok, az első hozzászólásom óta jelen van a topicban, nem kívánom negyedszerre is leírni. Javaslom, hogy egyszer (pl. hétvégén), ha nem dolgoztok 8-10-12 órát (csakúgy mint én), üljetek le a gép elé kisgatyában egy csésze kávéval, és próbáljátok meg a mondataimat megérteni. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog, amolyan heuréka-érzés lesz látni, hogy itt mégis csak értelmes mondatokból egy kerek gondolat áll elő. És esetleg válaszoljatok a kérdésekre. Megköszönném.

Most pedig rossz szokásomhoz híven sorra veszem a gondolataitokat, mivel ez Zsolt alaptalan rágalmaival szemben igencsak hatékonynak bizonyult augusztus közepén végeláthatatlannak tűnő off-topic hozzászólásaink során.

Nick: "Alapvető emberi jogokat tagadsz ugyanis. 14 éven aluli gyerekek megrontóját azért lehet elítélni, mert 14 év alatti gyerekeket rontott meg. " A korábban idézett félmondatom így kiragadva valóban ezt sugallhatná, de vegyük hozzá az első hozzászólásomból a következőket: "Előre elnézést kérek minden érintettől, mert csúnya dolgokról fogok beszélni, mivel szerintem a téma is csúnya, bár nem kívánok senkit megítélni, aki nem követ el bűncselekményt, még ha pl. felnőtt férfi létére 14 éves kisfiúkkal közösül is." A fél mondatot pedig egész mondatként, sőt négy bekezdésként szemléld (most nem kívánom ezzel növelni a méreteket, a kifogásolt gondolattal kezdődik), a lényege pedig az, hogy ugyanaz a bíró egy kiskorúakkal (gyermekkorúakkal) szemben bűncselekményt elkövető vádlott európai országokat említő statisztikája elbizonytalanítja, majd részben (teljesen jogosan) felmenti, a kiskorúakkal kapcsolatba sem kerülő vádlott védekezését viszont meg sem hallgatja, és őt kiskorúakkal szembeni bűnözővé nyilvánítja. A kérdés az volt, hogy egy megrontó, aki ugyan valóban csak annyival bűnösebb nálam, hogy gyermekekkel szemben valósított meg szexuális bűncselekményt (a természet elleni fajtalanságot nem kell figyelembe vennünk), miért számíthat ugyanannál a bírónál nagyobb empátiára, mint egy szerencsétlen internetes szakember. A megszerzés-tartás bűncselekmény mivoltának, vagy akár a vádemelést megelőző eljárás vizsgálata is legalább annyira érdekes téma lett volna, mint a Btk. 199. § és az Alkotmány 70/A. § ellentmondásának felderítése, ami összességében kilenc évet ölelt fel.

"Egyébként megjegyzem, a bírói indítványban szerepelt az is, hogy szükséges lenne a beleegyezési korhatárt egységesen (azonos és különneműeknél is) 16 évre felemelni. Tehát szó nincs arról, hogy az indítványozó bíró erkölcsileg helyesnek tartaná a 14-15 éves gyerekekkel való kapcsolatot" Én a bíró úr felfüggesztő határozatát és az AB döntését olvastam, ezekben nem szerepel a 16 éves korhatár kérdése, ezért gondoltam, hogy a bíró úrnak a megrontáson kívül nincsenek sem erkölcsi, sem büntetőjogi aggályai az adott ügyben. Ha jól emlékszem, a 16 éves korhatárt egy országgyűlési képviselő ajánlotta megfontolásra a Parlamentben - sikertelenül.
http://hc.netstudio.hu/…ind.1998.htm

"különösen az utóbbi időben, amióta az én válaszaim is megfogyatkoztak [JuKids hozzászólásaiból] egyrészt ritkulni kezdtek a jogi elemek, másrészt olvasásuk közben egyre többször támadt erős deja vu érzésem." Ezt pedig én veszem magamra, teljes mértékben igazad van. Amíg nem voltál itt, illetve ahol nem szóltál bele, belementem egy olyan játékba, amiből csak így jöhettem ki győztesen, mivel topictársam hasonlóan jogi elemek mellőzésével, ugyanakkor sorozatos csúsztatásokkal próbált rólam hamis képet felvázolni. De felkérésemre elnézést kért, így részemről nincs harag. Győztesen jöttem ki abból a menetből is, mivel következetesen ragaszkodtam a tényekhez.

"Azért gondolkodj el rajta: hogy lehet, hogy a te ügyeddel kizárólag korrupt, buta, joghoz nem értő rendőrök, ügyészek és bírák kerültek kapcsolatba, akik reggeltől estig ara fordították minden energiájukat, hogy a számukra ismeretlen JuK-ot kicsinálják?" Nem mondom, hogy nem értenek a joghoz, de a bűncselekményt nem ismerték fel. (Bocs, kis deja vu): Több mint fél éven keresztül hajtogatták, hogy ők nem tudják eldönteni egy képről, hogy pornográf-e, majd a szakértő eldönti. Hét hónap elteltével kértek fel egy szakértőt, aki nem találta a képeket annak. Még egyszer rákérdeztek, még egyszer megmondta. Erre vádemelési javaslatot tettek egy év elteltével. A panaszaimra azt válaszolták, hogy minden bizonyíték ellenem szól. Az ügyész megszüntette az ügyet bűncselekmény hiányában, viszont elővett 1475 másik képet, amire én azt mondtam, hogy max. 120, a bíró 140-et talált köztük. Az ügyész fellebbezett, hogy legyen már a maradék 1335 nem pornókép is az. Azt hiszem, a rendőrökre és az ügyészekre bizony az illik, amit Te írtál. Az pedig, hogy "ismeretlen" lettem volna számukra, nem igaz: az Ifjúságvédelem vezető-helyettesével egy házban lakom, egy százados hölgy, előadóm közvetlen kollégája pedig az egyik (balhés) ex-sértett lány édesanyjának legjobb barátnője, a szomszéd házban lakik. A kislány visszamondta nekem, mit faxoltam el az előadómnak, holott a fax óta nem járt benn a VFO-n, meg azt is, hogy odabenn mindenki pedofilnak tart. ;-) Ezt az infót még elteszem jobb napokra.

"Sőt még itt a fórumon is - ahol aztán tényleg érdektelen és személytelen nickek beszélgetnek egymással - szintén csak elfogult, rosszindulatú, joghoz nem értő jogászok piszkálják a Be és a Btk kizárólagos autentikus értelmezésére jogosult számítógép-programozót?" Nem piszkál engem senki, főleg nem jogászok. Egy zsaru próbálkozik néha, de vegyük úgy, hogy csak taktikázik. Vannak nézeteltéréseink, erről szól a fórum: tanulunk egymástól. Én tisztelem a tudásodat, a hozzáértésedet, mérlegelem a javaslataidat, még ha nem is fogadom el minden esetben. De nem egyszer volt olyan is, hogy igazat adtál nekem másodszorra, holott elsőre úgy tűnt, laikusként hülyéskedek. Én nagyon sokat tanultam Tőled, és szerintem Te is jutottál olyan információkhoz általam, aminek esetleg hasznát veheted a munkád során.

"Aztán - bár tényleg nem kívánom neked - de az eddigiek alapján jó esély van rá, hogy ugyanilyen másodfokú és legfelsőbb bírósági bírákkal, perújító ügyészekkel találkozz, végül kiderül, hogy mindenki ellenség. " Zsoltnak többször kellett mondanom, hogy a védekezésem során nem is hoztam fel az engem ért sérelmeimet, ezek a panaszaimban találhatók. Ugyanakkor a bíróban valóban nagyot csalódtam, a tárgyalás előtt mindenkinek azt mondtam, meglátjátok, amit a rendőrök meg az ügyész kifőzött, a bíró helyrerakja, mert neki nem érdeke ártatlanok meghurcolása. Óriásit tévedtem, remélem nem lesz végzetes. A bizalmamra pedig a 72 óra utáni meghallgatáson ítélkező bírónő adott alapot, akinek hiába hazudta az ügyész a szemébe anno, hogy korábban is csináltam gyerekpornót és bizony gyerekpornó oldalakat is üzemeltetek, csak hazaengedett a családomhoz. Az biztos, hogy ott teljesen kisiklott volna az életem, az életünk egyesek mocskos hazugságai miatt. Szóval tapasztalatból bíztam a Bíróság függetlenségében. Gebasz.

"Ismerem azt az utat, aminek te az elején jársz, nagyon sok ilyet láttam már. Hidd el, nem érdemes végigjárni. " Zsolt azt ajánlotta, felejtsem el, ami velem történt. Ugye tudjátok, hogy az mit jelentene? Segítek: a jogállam végét. Ezt az utat nem én választottam: 21 hónapja ráállítottak, és a mai napig nem engednek le róla, pedig számtalan lehetőségük lett volna rá. Elhiszem Neked, hogy nem érdemes végigjárni. Neked és Zsoltak jönnek-mennek az ügyek, én ezzel fekszem és ezzel kelek lassan két éve. El akarják venni a tisztességesen felépített, mindenki által megbecsült életemet. Ehhez pedig nincs joguk, nem erre hatalmaztuk fel őket.

"A továbbiakban csak jogi kérdésekre fogok reagálni." Köszönöm, tiszteletben tartom. Számítok a segítségedre.

++++++

Csontoszs: Már megírtam a hozzászószálom, amikor a legutóbbi (2004.08.31. 21:28:21) hozzászólásod érkezett, úgyhogy erre beékelek egy megjegyzést:

Hányszor mondtam már, hogy nem került véletlenül gyerekpornó a gépemre. Hányszor kértelek már, hogy ne akard azt a képet festeni rólam, aki hackerekre vagy vírusokra fogja a történteket. Megint csúsztatsz, kezded ugyanott, ahol néhány hete abbahagytad. Ez a szánalmas.

Nagy vonalakban lásd a tárgyaláson is előadott védekezésem: beállítottam automatikus letöltésre pl. az alt.binaries.pictures.youth-and-beauty hírcsoportot, amibe öt és fél év alatt küldtek egymillió legális képet és 140 illegálisat. A szakértők fél éven keresztül válogatták a képeket másfél millióért, nekem nem volt erre ennyi energiám (és pénzem), így felírtam a képeket 100 CD-re 20.000 Ft-ért, hogy majd ha lesz időm, kiválogatom. Röviden ennyi. Aki ugyanezt megtette, annak ugyanez van a gépén, CD-in. Néhány perc alatt találhatsz olyan oldalakat, ahol ezek a képek fennvannak. Nem gyerekpornó, hanem gyermekaktok, amiket a bíró erkölcsileg nem fogadhat el. Pl. a legnagyobb online könyvesboltokban is megkaphatod az albumokat. Hosszú évek óta legálisan működő, nagy látogatottságú oldalak, pl. a nemzetközileg elismert fotóművész oldala a saját, több tízezer dollárt érő képeivel, senki nem piszkálja őket, mert vannak, akik tudnak különbséget tenni igényes művészet és pornográfia között. Eszembe jut a Megáll az idő című film, a '60-as évek, amikor azt akt pornó, a kóla kábítószer volt. A történelem ismétli magát.

Nekem öt éves a kislányom, elképzelheted, mit gondolok a gyerekekkel folytatott szexuális viszonyokról. Ugyanezt gondoltam 1997-ben is. És ugyanúgy csodáltam a hölgyeket akkor is, most is. És ugyanúgy szépnek találtam a gyerekeket akkor is, most is. Kb. 10.000 kandi képet csináltam gyerekekről három és fél év alatt. Mind a gyermeki bájt ábrázolja. A legjobbakat megtalálod a honlapomon. Ha ezt erkölcsileg elítélendőnek tartod, indítványozd, hogy a Btk.-ba ne csak a kiskorúnak látszó felnőttekről készült képek, hanem általában a gyermeki bájt ábrázoló képek tartása is kerüljön be. Nekem egy bíró, aki megnéz 1475 állítólagos gyerekpornó képet, amiből 1335 nem is az, de nem néz meg további egymilliót, ne mondja azt, hogy nem a gyermeki bájt, hanem a szexualitást kerestem. Az ítéletet azért másoltam be, hogy lásd, egymás mellé rakott, egymáshoz nem kapcsolódó mondatok "bizonyítják", hogy "pedofil" vagyok. Mert ezt meg lehet csinálni, mert mindenki lincselésre kész, ha kimondják a varázsszót, 14 éves meztelen lányok képére hivatkozva (nem 7 éves pornóképekre). Még ha az mondja is ki, aki a 14 éves kisfiúkkal folytatott anális szex legalizálásáért annyit tett. Mert a gyereknek alkotmányos joga, hogy meg...

Bizony lehetnek több millióan Európában, akiknek nincs gyerekpornó a gépén. Az enyémről sem tudott senki (még én sem), mielőtt annyira törvényes lett volna lefoglalni, és annyira szükséges lett volna másfél milliót az elemzésére költeni. Óriási veszélyt jelentenék a társadalomra, ha gyerekpornó képekkel a gépemen nem itt folytatnék értelmetlen levelelést Veled, hanem a saját életemmel tudnék foglalkozni. Óriási bűnözőt tett lapátra a III. kerület az Ifjúságvédelemmel együttműködve. Megszavazok nekik további százmilliót, hogy még legalább 60 családot megpróbálhassanak tönkretenni.

És bizony vannak több millióan, de legalábbis több százezren Európában, akiknek a gépén található legalább néhány a bíró által erkölcstelennek nevezett képek közül. Mert nem mindenki gondol a szexre, ha gyereket lát. Én például nem. Csodálkozom, hogy egy bírónak ez jutott eszébe. Ezért nem kenem be fokhagymával a monitorom, ha meztelen gyereket látok. A meztelen test szép, és egyáltalán nem kelt nemi vágyat. Persze mit beszélek én csekély élettapasztalatommal, nyolc évi házasság, öt évi apaság és sok-sok évi "pótapaság" tapasztalatával a hátam mögött. Az első generáció tagjai, akikkel kirándulni jártunk, ma már 18-20 éves fiúk-lányok.

Ezt kérded: "MIÉRT nem teszi így közzé, az önről készül i.ü. szakértői véleményt is, SZÓRÓL SZÓRA????!!!!"

Mintha nem olvastad volna ezt a hozzászólásomat:
"A panaszok írásának megkönnyítése céljából külön topicot nyitok majd, amiben a panaszaimat, illetve az arra kapott válaszaimat olvashatjátok. Ugyanígy beírom majd a szakértői kirendeléseket és a szakértők véleményét. (Mindezt persze úgy, ahogy időm engedi.) Remélem hasznos lesz mindenki számára." (Megszerzés-tartás, 2004.08.17. 22:38:20)

A "no comment" pedig remek stratégia arra az esetre, amikor nem akarod, hogy kiderüljön a hazugságod. Nem tudsz ezen továbblépni? Gratulálok!

És most kanyarodjunk vissza az eredeti válaszomhoz (2004.08.31. 20:45:51-re):

++++++

Csontoszs: Bocs, de későre jár, úgyhogy csak egy gondolatra kívánok reagálni a hozzászólásodból, de ha valamelyik felvetésedre választ vársz, azt nevezd meg, állok rendelkezésedre.

"az egyik legnagyobb baj, hogy az emberek elolvasnak valamit, és nem tudják értelmezni". Egyetértünk.

JuK

Csontoszs # 2004.08.31. 19:28

(vö. "hölgyek csodálata").

nos ez a kivétel!!!

magam részéről imádom a kihívásokat. gyűlölöm, ha egy jogász vagy egy gyanúsított ül velem szemben mint a kuka. Az éltet, ha jogi álláspontokat ütköztetjük, és persze én pedig győzöm. De: soha nem tűrtem és tűröm a pofátlanságot, és azt rögtön helyre teszem.

Károly: a különböző topicokon a legvadabb baromságokat hordta már össze, részigazságokat, vélt-valós sérelmeket, és kiragadaot részleteket, melyek önmagában alátámasztották volna, az Ön igazát.

amit ön írt össze lehet vetni!!! sem az én gépemen, sem Nick gépén, sem pedig még több ezer gépen nem talál SENKI 7 éves kislánnyal orálisan közösülő személyről fényképet, ami VÉLETLENÜL odakerült. És vannak még igy több millióan Európában.

De: a bírói ítéletet közzé tette a fórumon. MIÉRT nem teszi így közzé, az önről készül i.ü. szakértői véleményt is, SZÓRÓL SZÓRA????!!!!

És még ahhoz is buta, hogy a tráfába burkolt lényeget megértse.

Egyre jobban szánom Önt.

U.i.:

Én pedig kívánom, amit N.N. nem kívánt Önnek.

És továbbiakban tényleg no comment.


Csontos Zsolt

Csontoszs # 2004.08.31. 18:45

" A jelenlegi szabályozást helyesnek tartom, az hogy az életkori sajátosságok hogyan alakulnak, majd lassan a tudomány eldönti, és erre reagálhat a büntetőjog. "

nem fejtettem ki, de benne volt, még ha burkolt formában is, amit Nick Name említett. A korhatár kérdése. Magam is szerencsésebbnek tartanám ennek átgondolását, bár félek, ha mondjuk 16 évre emelnénk a korhatárt - Eu-ban van rá példa _ akkor tömegesen megnőne a megrontások száma.

Tisztelt Károly!

Magam nem kívánok részleteiben reagálni, mert másik topicban már talán túl sokszor is kifejtettem véleményem, ami nem változott. Annyit kívánok hozzátenni:

én magam nem vagyok a legszerényebb emberek közé sorolható. Ugyanakkor tisztában vagyok saját korlátaimmal, és éppen azért napi 8-10 óra munka után, azért izzadok most is hajnalig a könyvek fölött, hogy ezeket a korlátaimat kitoljam.

Mikor magam beszélek egy jogásszal a munkám során 10 perc alatt "lejön" az, hogy az a büntetőjoghoz ért-e, és ha igen, úgy milyen szinten.

Azzal vádolt meg, hogy nyalizok a bírónak, az ügyésznek. Nos ez egy vélemény.

Most azzal fog vádolni, hogy nyalizok Nick Name-nak.

A baj, hogy Ön olyan módon és stílusban kommunikál, ami olykor számomra vérforraló. Személyesen nem ismerem Nick Name-t és nem tudom, hogy kit rejt a név. Annyit viszont tudok, hogy kiváló büntetőjogász, és ezt csak az itteni hozzászólásaiból tudtam meg, de ez elég volt számomra. Magam részéről figyelni szoktam a véleményére, és volt már amiből tanultam is, mert számomra is új volt. De ez a különbség. Ugyanis ahhoz is tudás kell, hogy ezt felismerje az ember.

Ön újból megsértett valakit, aki feltétel nélkül segített Önnek, olykor olyan kérdésben is, amit magam már nem is tettem volna meg - ezért bocsánat, de ezt a jogot fenntartom magamnak -.

Ön lassan elhiszi magáról, hogy kezd érteni a büntetőjoghoz. 5 perc alatt bebizonyítanám, hogy fogalma sincs a megrontás büntetőjogi értékeléséről, és a szemérem elleni erőszakról, és még sorolhatnám...

Azt mondtam nem fogok reagálni többet, ez így is marad, ha a személyemről lesz szó.

Fogadja már el végre, hogy laikus, hogy finom fogalmazzak. Égbekiáltó vélt párhuzamokat talál, amiknek semmi köze egymáshoz, sem jogi értelemben, sem más tekintetben. Minősít olyan embereket, akik évtizedeket tanultak arról, amiről Ön hozzáértés címén a "butábbnál-butább" hozzászólásokat teszi közzé.

Az egyetemen a filozófia tanárom azt mondta, hogy az egyik legnagyobb baj, hogy az emberek elolvasnak valamit, és nem tudják értelmezni. Ez egy filozófustól elég megmosolyogtató, mert szerintem ők maguk sem értik sokszor magukat, de ezen felülemelkedve: valóban így van.

A jog pedig speciális terület, amit a köznapi nyelvtől még nehezebb megérteni, és értelmezni. Nos önnek még az első sem megy.

És ismétlem, én aki köztudottan szintén ugyanolyan laikus vagyok mint Ön, hogy az említett két ügy, és annak kiragadott hivatkozásai NEM vonhatók párhuzamba, sem büntetogi, sem nyelvtani értelmezés tekintetében.

És nem tartalmaz kétféle erkölcsi vagy büntetőjogi értékítéletet.

A bírót a törvény kötelezi az indoklásra. Ez viszont nem egy sablon, kihúzza a kalapból és minden hason szőrű ügyre jó lesz. Mindig a KONKRÉT ügyre teszi meg ezt. Így volt ez most is.

És még - mint laikus - felhívnám a figyelmet arra, hogy a Btk. 195/A § a Btk. XIV. fejezet I. címe alatt, a házasság, a család és az ifjúság elleni bűncselekmények között került elhelyezésre, míg a Btk. 201. § - és a hatályon kívül helyezett 199. és 200. § - a II. cím, a nemi erkölcs elleni bűncselekmények között.

Hangsúlyozom, nem tisztem megvédeni Nicket - egyébként persze a legkevésbé sem szorul rá -, de nem tudtam elmenni szó nélkül amellett, hogy újból a saját baromságait szövi bele valamibe, amihez a legkevesebb köze sincs, majd az udvarias, és egyértelmű jogi álláspont kifejtése után még maga minősít másokat.

mondtam már, hogy várja meg a II. fok ítéletét. persze tudom, hogy semmi értelme, mert NEM ÉRTI MEG, maga ilyen személyiség.

A magam részéről az Ön tekintetében még jogi kérdésben sem kívánok válaszolni. Egyébként is, az én laikus álláspontomra biztos nem is kíváncsi.

  • a stílusomat illetően nem kérek elnézését. Én zsaru vagyok, nem ügyész vagy bíró, így jelenleg azt gondolom megengedhetem magamnak, ha olyan valakivel kommunikálok, mint Ön. Persze vannak határok amiket nem lépek át, így az ön emberi méltósághoz, és személyiségi jogait illetően is.

Csontos Zsolt

Nick Name # 2004.08.31. 17:43

Hát, kedves Károly,

ez a rosszabbik variáció. Bíztam benne, hogy csak abban tévedsz, hogy mi a különbség a természet elleni fajtalanság és a megrontás között, de így rosszabb a helyzet. Alapvető emberi jogokat tagadsz ugyanis. 14 éven aluli gyerekek megrontóját azért lehet elítélni, mert 14 év alatti gyerekeket rontott meg. A 14 év alatti gyerek megrontóját sem lehet elítélni azért, ami alkotmányellenes. Sőt, még akkor sem, ha egyébként 14 év alatti gyerekkel való szexuális kapcsolat vitán felül undorító (mondom ezt annak ellenére, hogy - amint írtam - az AB döntéssel nem értek egyet, de az rám is kötelező). Az, ha valaki valamit elkövet, nem jelent felhatalmazást arra, hogy attól kezdve bármi mást is a nyakába lehet varrni, vagy hogy a büntetés által nem érintett jogai korlátozódnának.

Egyébként megjegyzem, a bírói indítványban szerepelt az is, hogy szükséges lenne a beleegyezési korhatárt egységesen (azonos és különneműeknél is) 16 évre felemelni. Tehát szó nincs arról, hogy az indítványozó bíró erkölcsileg helyesnek tartaná a 14-15 éves gyerekekkel való kapcsolatot, ez ügyben azonban semmit nem tehet, azon túl, hogy felvetette (erre sem lett volna köteles). Ez még csak nem is az AB, hanem az Országgyűlés kompetenciája, az meg most - és ahogy elnézem, még jó ideig - mással van elfoglalva.

Annyit önkritikusan el kell fogadnom a véleményedből, hogy a hozzászólásaidat nem mindig olvasom el figyelemesen. Ennek egyik oka, hogy azért a te hozzászólásaid olvasgatásán és megválaszolásán kívül még van napi 10-12 óra hasonló jellegű elfoglaltságom, ahol nem tehetem meg, hogy figyelmetlen legyek.
Másrészt - különösen az utóbbi időben, amióta az én válaszaim is megfogyatkoztak -abból egyrészt ritkulni kezdtek a jogi elemek, másrészt olvasásuk közben egyre többször támadt erős deja vu érzésem.
Azért gondolkodj el rajta: hogy lehet, hogy a te ügyeddel kizárólag korrupt, buta, joghoz nem értő rendőrök, ügyészek és bírák kerültek kapcsolatba, akik reggeltől estig ara fordították minden energiájukat, hogy a számukra ismeretlen JuK-ot kicsinálják? Sőt még itt a fórumon is - ahol aztán tényleg érdektelen és személytelen nickek beszélgetnek egymással - szintén csak elfogult, rosszindulatú, joghoz nem értő jogászok piszkálják a Be és a Btk kizárólagos autentikus értelmezésére jogosult számítógép-programozót? Aztán - bár tényleg nem kívánom neked - de az eddigiek alapján jó esély van rá, hogy ugyanilyen másodfokú és legfelsőbb bírósági bírákkal, perújító ügyészekkel találkozz, végül kiderül, hogy mindenki ellenség.

Javaslom, hogy gondolkozz el ezen. Ismerem azt az utat, aminek te az elején jársz, nagyon sok ilyet láttam már. Hidd el, nem érdemes végigjárni. A továbbiakban csak jogi kérdésekre fogok reagálni.

Üdv:


Nick Name

JuKids # 2004.08.31. 12:59

Tudom, hogy nem akarsz bántani, és hogy eddig is nagyon sokat segítettél, és erre a továbbiakban is igényt tartok, természetesen amennyiben ez találkozik az elképzeléseddel.

A fő bajom (mint írod) azonban szerintem nem az, hogy hülyeséget beszélek, hanem hogy Ti ezt olvassátok ki belőle. Mint ahogy Zsolt egy másik topicban számtalanszor rámolvasta, hogy a védekezésem az eljárás kritizálásából állt, hiába kértem meg ugyanannyiszor, hogy ezt ne tegye. Meghallottam, megértettem, amit mondtatok, de nem arra válaszoltatok, amit kérdeztem. Tisztában vagyok és voltam a megrontás és a természet elleni fajtalanság különbségével, ezt a hozzászólásaimból láthatod.

"A 14 évnél fiatalabb gyermek megrontójának részbeni felmentéséért küzd (sikerrel)"

Az idézett mondatot fenntartom. Nyilván Te is tudod, sőt jobban tudod, hogy a felfüggesztett ügy miről szólt, az első hozzászólásomba be is másoltam a vádat: négy személy volt vádlott "több rendbeli a Btk. 201.§(1) bekezdésébe ütköző folytatólagosan elkövetett megrontás bűntette és ugyancsak több rendbeli a Btk. 199.§-ába ütköző természet elleni fajtalanság bűntette miatt." Te írtad később, hogy végül elmarasztaló ítélet született, tehát a megrontás bizonyítást nyert. Eszerint a bíró azáltal, hogy a megrontás vádját megalapozottnak látta (valószínűleg a természet elleni fajtalanságét is), ugyanakkor a természet elleni fajtalanság megsemmisítését indítványozta, "A 14 évnél fiatalabb gyermek megrontójának részbeni felmentéséért küzd (sikerrel)". Nem a megrontás vádja alól kívánta felmenteni, hanem a megrontót a természet elleni fajtalanság vádja alól. Nyelvtanilag helyes a mondat, és azt jelenti, amit a jelentésének szántam. Nem értem, hol vagyok itt tévedésben.

Sajnos azt látom, hogy nem megfelelő alapossággal olvassátok el a hozzászólásaimat, aminek oka lehet az, hogy általában hosszúak, vagy az, hogy elegetek van már a hülyeségeimből. Ez a fajta hozzáállás nemrég odáig vezetett, hogy hiába szólt minden bizonyíték és vallomás a gyanúsított mellett, 14 hónapig a rendőrök ls ügyészek azt hajtogatták, hogy minden ellene szól. Ez pedig oda vezetett, ahol most vagyunk. Jogászként tudnod kell, hogy egy irományt (hozzászólást) egyrészt egészében kell megérteni, másrészt minden szóra külön figyelemmel kell olvasni, mert az ördög a részletekben lakozik. Kérlek ennek fényében vizsgáld meg újra a problémámat, előző két hozzászólásomat. Hidd el, minden szó a helyén van (persze helyesírási hibák előfordulhatnak).

Így választ várok arra a burkolt kérdésemre, hogy szerintetek egy 14 éves kisfiúval folytatott "természet elleni fajtalanság", vagy egy 14 éves kislány Európa könyvesboltjaiban is kapható művészi albumokban megjelent aktképének "tartása" erkölcstelenebb, illetve veszélyesebb a társadalomra. Melyikre mondhatja azt a bíró, hogy "nem fogadható el erkölcsi szempontból" (külön kiemelve, hogy az első hosszú évekig bűncselekménynek számított, a második pedig soha nem is volt az)? És választ várok arra a kérdésemre is, hogy szerintetek egy 14 éves kisfiúval folytatott "természet elleni fajtalanság", vagy egy egyesek szerint kiskorúnak tűnő felnőtt nő pronográf képének "tartása" erkölcstelenebb, illetve veszélyesebb a társadalomra.

De ha úgy gondoljátok, ezek a kérdések nem tartoznak a büntetőjog tárgykörébe, akkor pedig ezt mondjátok ki.

Köszönettel:
JuK

Nick Name # 2004.08.31. 11:31

Látod, Károly, anélkül, hogy bántani akarnálak, ez a fő bajod: csak fújod, fújod a magadét, meg se hallod, amit más mond, közben olyan alapvető jogi kérdésekben vagy tévedésben, amik mérlegelést sem igényelnek.

"A 14 évnél fiatalabb gyermek megrontójának részbeni felmentéséért küzd (sikerrel)"

Zsolt és az én válaszomból is egyértelműen kiderült, hogy a természet elleni fajtalanság a 14-18 éves korosztály védelméről szólt. A 14 évnél fiatalabb gyermek megrontójának felmentéséért senki sem küzdött, az akkor is, ma is bűncselekmény, azt az AB indítvány és a döntés semmilyen formában nem is érintette.


Nick Name

JuKids # 2004.08.31. 05:12

Köszönöm a válaszaitokat, bár a lényeget szerintem egyik sem értintette. A fogalmak jelentésével tisztában vagyok, úgy gondolom, ez a hosszászólásomból is kitűnik, de mindenképpen hasznosnak tűnik, hogy ezek így egy helyre ki lettek gyűjtve. Az Alkotmánybíróság döntését szintén ismerem, tanulmányoztam.

Ami azonban a kettős mércére utal számomra az, hogy ugyanaz a bíró két, a társadalomra való veszélyesség és erkölcsi megítélés szempontjából egyaránt össze nem mérhető cselekedetet irreálisan különbözően ítél meg, mégpedig szerintem negatív előjellel:

  • A 14 évnél fiatalabb gyermek megrontójának részbeni felmentéséért küzd (sikerrel), mondván, hogy egy pubertás korú kisfiú alkalmas természet elleni fajtalanságra, anális közösülésre. (Ezt ő így nem mondta ki, de a vége ez lett.) Egy konkrétan meghatározott bűncselekménynél az állandó bírói gyakorlatot figyelmen kívül hagyva indítványozza a paragrafus megsemmisítését. Nem lát sem erkölcsileg, sem büntetőjogilag kivetnivalót egy létező bűncselekmény végrehajtóinál.
  • Egy számítástechnikai visszaélés áldozatáról azt állítja, hogy kiskorúakkal kapcsolatban valósított meg bűncselekményt, abból kiindulva, hogy a vádlott nem tartja szexuális tartalmúnak a pubertás korú kislányokról készült aktokat (vö. "hölgyek csodálata"). Úgy próbálja befolyásolni a kialakulóban lévő bírói gyakorlatot, hogy erkölcsileg maximális kifogásolhatónak nevezi a bűncselekmény szempontjából irreleváns képeket, és ez az erkölcsi prédikáció szolgáltat alapot a büntetőjogi elmarasztaláshoz.

Az első esetben elbizonytalanodott (részben jogosan), amikor azt mondta a vádlott, hogy külföldön lazábban veszik ezeket a dolgokat.

A második esetben meg sem hallgatta (!) a vádlottat, amikor az fel kívánta világosítani őt egy olyan technikai kérdésről, amiben még csak elbizonytalanodni sem tudott, mivel semmi rálátása nem volt a témára (ez tisztán látszik az ítéletből).

Ebben látom tehát a kettős mércét, ez jelent számomra jogi problémát. Remélem most már egyértelmű(bb)en fogalmaztam.

Ami pedig a Btk. 199. § eltörlését, illetve a fajtalankodást illeti, sem testileg, sem lelkileg nem tartom alkalmasnak sem a 14 éves fiúkat, sem az ugyanilyen korú lányokat anális szexre. Még ha bizonyos erkölcsi normákon már túl is haladt a társadalom.

Azt hiszem éppen ehhez, az erkölcsi normákhoz kapcsolódik a "Megszerzés-tartásban" topicban espm által felvetett gondolat is: "a 18. évesnél fiatalabbnak látszó nagykorú személyröl készült felvételekkel kapcsolatban is elkerülhetetlenné válik a büntetés". Miközben a fiatalkorúakat homoszexuális kapcsolatba engedik, a felnőttek világát próbálják szabályozni. Ez utóbbi gondolattal kapcsolatban is várom a véleményeteket a másik topicban.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy egyrészt nem folytatok kiskorúakkal szexuális viszonyt, kizárólag a feleségemmel van kapcsolatom, másrészt hidegen hagynak a pornográf ábrázolások. Ettől még van véleményem ezekről a témákról, főleg hogy mindezekkel kapcsolatba hoztak, mégpedig elég durván.)

JuK

Nick Name # 2004.08.30. 18:33

Kedves Zsolt,

ismét csak egyetértünk! :))


Nick Name

Nick Name # 2004.08.30. 18:32

Szia, Legislator!

Kösz az érdeklődést, most már lassan vagyogatok. Üdv:


Nick Name

Csontoszs # 2004.08.30. 12:34

Kedves Nick Name!

Hát ebben teljesen egyetértünk. És tényleg nem jog kérdés. Szerintem sem ez a kívánatos, olykor értetlenül is tekintek az e körben megnyilvánuló "trendiségre", de hát ez már tényleg nem ide való.

Azért én maradok a hölgyek csodálatánál. Hátha valakinek jogi problémája van.:)


Csontos Zsolt

Legislator # 2004.08.30. 12:23

Szia, Nick Name; rég láttalak, mi a helyzet Veled?


Sunshine after the rain.

Nick Name # 2004.08.30. 12:18

Az biztos, hogy a Strausz-féle különvéleményben megfogalmazottak ma már nem nagyon érvényesültek, de én nem a "társadalom túlhaladt rajta", hanem az "elhaladt mellette" kifejezést használnám. Az meg nem biztos, hogy ami trendi, az egyúttal kívánatos is, de ez már tényleg nem jogi kérdés.


Nick Name

Csontoszs # 2004.08.30. 11:01

Büntetőjogi szempontból:

"Természet elleni fajtalanságot követett el az a 18. életévét betöltött személy, aki beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot létesít vele azonos nemű, 14-18 év közötti életkorúval; ellenben nem követett el semmilyen bűncselekményt, ha a 14-18 éves személy tőle különböző nemű. Nem volt bűncselekmény továbbá, ha a 14-18 évesek egymással szexuális kapcsolatot létesítettek, akár azonos, akár különböző neműek."

" A törvény megrontás címén tiltja, hogy a 14. életévét betöltött személy olyan személlyel közösüljön, akinek életkora 12-14 év. A 14-18 éves - büntetőjogilag már vétőképes - korosztály azonban nem követ el semmilyen bűncselekményt, ha a 12-14 év közötti korban lévő, akár azonos, akár különnemű személlyel - annak beleegyezésével - fajtalankodik.
A fajtalanság a közösülés kivételével minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére vagy kielégítésére szolgál [Btk. 210/A. § (2) bekezdés]. A közösülés fogalmát a törvény nem határozza meg, azonban az egységes és állandó jogalkalmazói és dogmatikai értelmezés szerint a büntető törvény szempontjából a közösülés csak a különböző nemű személyek közötti szexuális aktusként értelmezhető. "

"Az Alkotmánybíróság összegezve megállapította, hogy a Btk. 199. §-a sérti az Alkotmány 70/A. § (1) bekezdését , mert objektív ismérvek alapján nem igazolható, így önkényes megkülönböztetést tesz a szexuális irányultság szerint az olyan 18 éven felüli személyek között, akik 14-18 év közötti személyekkel beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot létesítenek."

"A büntető törvénnyel szemben is követelmény, hogy a nem alapjogokat érintő megkülönböztetés ne legyen indokolatlan, azaz ne legyen önkényes, ne sértse a mindenkit veleszületetten és elidegeníthetetlenül megillető emberi méltóságot. A heteroszexuális, illetve a homoszexuális irányultság egyaránt az emberi méltóság lényegéhez tartozik, szétválasztásukra, az érintett személyek méltóságának nem egyenlő kezelésére kivételes indokok szükségesek."

A két különvélemény rendkívül figyelemre méltó, azonbanmagam a többségi véleménnyel értek egyet. azt gondolom, hogy a társadalom már túlhaladt azokon az erkölcsi normákon, amira Strausz János alkotmánybíró úr utalt. Ma már lassan nem hogy elítélik a homoszexualitást - akár női, akár férfi - hanem itt-ott már ez a "trendi". de ez már más kérdés.

A megrontás egészen más helyzet. Azonban ott is kiemelendő., hogy a szexuális kapcsolat beleegyezésen alapul!!!

A jelenlegi szabályozást helyesnek tartom, az hogy az életkori sajátosságok hogyan alakulnak, majd lassan a tudomány eldönti, és erre reagálhat a büntetőjog.

és a magma részéről nem látok kettős mércét. Két teljesen különböző ügyről, és helyzetről van-volt szó, még ha a szexuális erkölcsök érintve vannak is mindkét kérdés esetében.


Csontos Zsolt

Nick Name # 2004.08.30. 03:40

Szia JuK!

Lehántva hozzászólásodról a személyes indulatot, nagyon gyorsan és nem végiggondolva következőket tudom írni:

  1. A megrontást az követi el (leegyszerűsítve), aki 12-14 év közötti sértettel közösül vagy fajtalankodik, függetlenül attól, hogy azzal azonos vagy különnemű-e.
  2. A természet elleni fajtalanságot az követte el, aki 14-18 év közötti azonos nemű személlyel fajtalankodott.
  3. 14-18 év közötti különnemű személlyel való közösülés és fajtalankodás nem bűncselekmény és nem is volt az.

Az AB indítvány tehát pusztán azon az alapon született, miszerint diszkrimináció, hogy a törvény ugyanazt a cselekményt büntetni rendeli homoszexuálisok között, amit nem rendel büntetni heteorszexuálisok között. Az AB visszaigazolta ezt az álláspontot, amit én személy szerint sajnálok (Strausz János különvéleményével értek egyet, ami a határozat mellékleteként szintén olvasható), azonban ilyen körülmények között az indítványozónak felróni nem tudom. Ki kell még emelni, hogy az indítvány és az AB döntés semmilyen formában nem érintette a megrontást, ami 12-14 év között - nemtől függetlenül - bűncselekmény.

Az eredetileg felfüggesztett ügyben született döntés, a büntetlen vádlottak az állandó bírói gyakorlatnak megfelelően felfüggesztett büntetést kaptak.


Nick Name

JuKids # 2004.08.29. 21:59

Kedves Csontoszs és Nick!

Úgy látom, ebben a topicban már bő egy hónapja nem történt semmi, viszont Zsolt dolgozatának olvasása közben érdekes kérdés vetődött fel bennem, ami bár nem az erőszakos közösüléshez, viszont a tanulmányban említett fajtalansághoz kapcsolódik, így úgy érzem, jó helyen vetem fel a kérdésemet, annál is inkább, mert mindketten (mint a topic összes hozzászólója) jól ismeritek mind az én munkámat, mind a később meg(nem)nevezett kérdéses szereplőjét.

Előre elnézést kérek minden érintettől, mert csúnya dolgokról fogok beszélni, mivel szerintem a téma is csúnya, bár nem kívánok senkit megítélni, aki nem követ el bűncselekményt, még ha pl. felnőtt férfi létére 14 éves kisfiúkkal közösül is. És legkevésbé sem kívánok személyeskedni senkivel, a kérdés büntetőjogi vonala érdekel, illetve az ezzel kapcsolatos véleményetek.

Amire ki akarok térni, az az ország egyik legkiválóbb bírájának szerepe a Btk. 199. § eltörlésében. Ha jól látom, az Elnök Úr által felfüggesztett ügyben négy személy volt vádlott "több rendbeli a Btk. 201.§(1) bekezdésébe ütköző folytatólagosan elkövetett megrontás bűntette és ugyancsak több rendbeli a Btk. 199.§-ába ütköző természet elleni fajtalanság bűntette miatt." Ha jól értem, itt már 14 év alattival (vagy alattiakkal) közösültek vagy fajtalankodtak, illetve 14 felettivel (vagy felettiekkel) fajtalankodtak folytatólagosan, úgy gondolom életszerűnek, hogy vagy a sértettek időközben fiatalkorúvá értek, vagy különböző sértettekről van szó, akik között gyermekkorú is akadt (a megrontásból ítélve).

A megrontás tudtommal mind a mai napig bűncselekmény, a fiatalkorúakkal folytatott fajtalanság pedig 1998-ban, az ügy felfüggesztése és az Alkotmánybírósághoz intézett indítvány idején még az volt. Nem tudom, ki hogy van vele, én a vádlottak cselekedetét a következő, nem igazán büntetőjogi kifejezésekkel illetném: "erkölcsileg maximálisan elítélendő, nem fogadható el erkölcsi szempontból" (1.B.III.148/2004/10.).

A bíró akkor mégsem ezt tette. Adott volt egy bűncselekmény, amit négyen folytatólagosan, nyilvánvalóan nem gondatlanságból elkövettek egy vagy több gyermek- és fiatalkorú sérelmére (feltételezve persze, hogy megvoltak a megfelelő bizonyítékok). A bíró pedig anélkül, hogy az elkövetők erkölcsi és büntetőjogi felelősségére kitérne, "a vádlottak hivatkozása" alapján az Alkotmánybírósághoz fordul a paragrafus megsemmisítése érdekében. A vitatott rész négy évvel később kikerült a Btk.-ból, viszont nem hiszem, hogy van köztünk olyan, aki viszont a másik vádpontot, a megrontást erkölcsileg helyesnek ítélné. (Zárójelben teszem hozzá a személyes véleményemet, miszerint a törvény valóban újragondolásra szorult az egyértelmű hibái miatt, de nem hiszem hogy bárki komolyan gondolná, hogy egy 14 éves fiú akár testileg, akár lelkileg alkalmas lenne anális szexre.)

És van az általam (érthető okból) oly sokszor emlegetett másik ügy, ahol egyrészt nincsenek sértettek (nagykorúak sem), nincs bűncselekmény (mivel nincs szándékos elkövetés), ugyanez a bíró a védekezést figyelmen kívül hagyva, egyetlen bizonyítékot sem találva elmarasztaló ítéletet hoz, amit azzal fűszerez, hogy világviszonylatban megbecsült művészek munkáját megkérdőjelezi és erkölcsileg elítéli ("nyilvánvalóan szexuális tartalmat képviseltek, amikor a meztelen gyermeki testet ábrázolták").

Tehát egy (vagy több) 14 év körüli gyermekkel folytatott (nem tudom, fiú vagy lány a sértett), részben mind a mai napig törvénybe ütköző szexuális viszonyt (a megrontást az Elnök Úr által sem kérdőjelezte meg) sem büntetőjogilag, sem erkölcsileg nem minősít, ugyanilyen korú lányokról készített művészi felvételek "tartóját" erkölcsileg elítéli, és ebben az egyébként sem erkölcsileg, sem jogilag nem kifogásolható cselekedetben eshetőleges szándékot vél felfedezni bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban, és szigorú elmarasztaló ítéletet hoz. És a végén még kijelenti, hogy "a vádlott bűncselekményét kiskorúakkal összefüggésben valósította meg".

Ez szerintetek nem kettős mérce? Esetleg tudjátok, hogy született-e végül ítélet az 1998-ban felfüggesztett ügyben (különös tekintettel a megrontásra)?

JuK

Csontoszs # 2004.07.24. 17:32

Kedves Nick Name!

Köszönöm a bizalmat, ez nagyon jól esett. egyébként rengeteg gondolkoztam már ezen, és kacérkodtam a gondolattal.

Egy kicsit elkanyarodtunk az induló témától, de nem baj, ez a topic úgyis a kettőnk párbeszédpanele lett:))

Mint írtam a barói hivatást tartom a legszebb jogászi pályának, de a mai viszonyok között a leghálátlanabbak közé is tartozik. Nagyon remélem, hogy megindulnak végre azok a folyamatok, amik mindig erkölcsileg, mind anyagilag a megérdemelt helyre juttaják végre ezt a hivatást.


Csontos Zsolt