- Ne érdekeljen, mert az adós szempontjából ennek nincs gyakorlati jelentősége. Egyébként pedig google...
- Van különbség.
- Nem tehetik meg, sőt, nem is tudják megtenni.
Követeléskezelő megteheti ezt?
Akkor újból szeretném feltenni a kérdésemet, ha már az előzőt nem jelentették meg valami oknál fogva.
Mit jelent az, hogy egy bank az ügyfelével kötött szerződésből eredő követelését egy követeléskezelő/behajtócégre engedményezte. Engem elsősorban az engedményezés kifejezés érdekelne.
A másik kérdésem, hogy van-e különbség a követeléskezelő és a behajtó cég között, vagy egy és ugyanaz?
Az utolsó kérdésem pedig, hogy a fentebbi cégek megtehetik-e, hogy közvetlenül intézhessenek letiltást a fizetésből?
Előre is köszönöm a választ.
Panna
Szeretném megtudni, hogy mit jelent az, ha egy bank az ügyfelével kötött szerződésből eredő követelést egy behajtócégre vagy követeléskezelő cégre engedményezi öt évvel ezelőtt. Mit jelent az, hogy engedményezi?
A másik kérdésem, hogy van különbség a követeléskezelő és behajtócég között? Pl. az InHold Zrt minek minősül?
Ezek a cégek rendelkeznek-e olyan joggal, hogy a fizetés bizonyos százalékát letilthatják?
Köszönöm előre is.
Panna
Dr. Attika, köszönöm szépen! Ez nagyon hasznos volt!
Nem. A témáról alant többet megtudhat.
http://www.jogitanacs.info/…k-jogellenes
Kérdésem, hogy egy követeléskezelő cég megteheti-e azt, hogy az adós munkahelyére küldi az adósnak szóló leveleket és nem a lakcímére? Holott, mindig átvételre kerültek a lakcímen a levelek...
Nem valószínű. Ahhoz, hogy büntetőjogi kategória legyen a titoksértésnek haszonszerzési céllal, vagy kárt okozva kellene történnie. Itt nagyon körülményes lenne - egyébként mindig az - a nem vagyoni kárt igazolni, és a bírósági gyakorlat mostanában abba az irányba halad, hogy ezeket a károkat mértékükben is kell tudni igazolni.
Ha viszomt banki adatokat ad ki akkor lehet büntetőjogi következménye is.
De már egyszer ezt kérdezted...
Szerintem sincs. A magántitokhoz és a személyes adataid védelméhez fűződő jogod sérült. Ez azért nem büntetőjogi téma, de egy polgári perre jó.
Üdv a szakembereknek.
azt szeretném megtudni, hogy egy kintlévőség kezelő cég, nevezzük nevükön : behajtócég, ha személyesen kijön a lakásomra, az én előzetes értesítésem nélkül, jogában áll-e bárkinek, pl. a szomszédnak, postásnak, gondnoknak elmondani, hogy ő kicsoda, honnan jött, kit keres és milyen célból?
Szerintem ehhez nincs joga : aki nálam járt, kapásból elmondta a gondnoknak, hogy ő egy behajtócég embere, és engem keres, mert tartozásom van felé.Mit mondjak? A gondnok azóta kicsit ferde szemmel néz rám..
A per megindításán is gondolkodom egyébként, és kellene, hogy pontosan mire hivatkozzak : személyiségi jogok, üzleti titok kifecsegése, vagy mire?
Szerintetek?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02