Jogtalan bankkártyahasználat


Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.29. 18:05

Ha nektek jó így, más nem fog beleszólni.

mammamia30 # 2019.12.29. 16:27

Tisztelt Kovács_Béla _Sándor Úr!
Érdeklődöm, hogy férjem nyitott egy takarék bankszámlát, és a bankban aláírásommal, személyi igazolványom adataival kaptam készpénzfelvételi banki lehetőséget számlája használatához. Azonban társkártyám konkrétan még nincs. Amennyiben önként időnként átadja számomra bankkártyáját automatából való készpénzfelvételre ( gyakorta dolgozik 12 órában,nincs ideje vásárolni), az mennyire szabályos? Társkártyát még nem igényeltünk tehát csak a bankban úgy rendelkezett, hogy én mint felesége az ő hozzájárulásával vehetek fel bankban készpénzt
( adataimmal, aláírásommal rögzítve szerződésben, de kártyája csak neki van még. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm."
idézem korábbi tanácsadásból: pappcs#e-mail 2013.12.26. 16:13
Ha te adtad át önként az élettársadnak és úgy használta, az nem bűncselekmény. Továbbá a károd sem fog megtérülni a feljenetéstől.
A törvény csak a jogszerűtlen használatot bünteti, de ha te önként átadtad, akkor jogszerűen, a kártyabirtokos tudtával és engedélyével használta. egyébként meg simán le is tagadhatja, mert az automaták csak 3 hónapig őrzik a felvételeket és nincs bizonyíték.
Azért mert már nem vagytok együtt, nem kell mindjárt a rendőrségre rohanni!"

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.22. 16:02

Aligha. De nem is ez itt a lényeg.

etipeti # 2016.07.22. 14:50

Tisztelt Jogi Fórum!
Vásároltam egy szolgáltatást és telefonon megegyeztünk részletfizetésben. Megmondtam, hogy havonta 1 részletet - 15.OOO.-Ft tudok fizetni. Fizettem áprilisban az első részletet személyesen, bankkártyával és megadtam a bankkártyám adatait, mert ezt elkérték. Ezek után még áprilisban, 1 hét múlva megint levettek 1 részletet a bankkártyámról. Ezért a májusi részletre nem maradt pénzt a bankkártyámon, tehát májusban nem tudták levenni. Nem szóltak, nem szólítottak fel. Juniusban megint levettek 2 részletet egyszerrre. A szolgáltatás arról szólt, hogy ha nem sikerül ezzel a szolgáltatással eredményt elérnem akkor van pénz-visszafizetési garancia. Nem sikerült. Kértem a pénzemet vissza. Erre az volt a válasz, hogy mivel májusban nem tudták levenni a részletet, ezért nem jár a pénz-visszafizetési garancia.
A kérdésem, hogy ha megyeztünk, hogy havonta 1 részletet vesznek le a bankkártyámról és ők nem tartják magukat a megegyezéshez, akkor ez bankkártyával való visszaélésnek minősűl-e? Tisztelettel. Etipeti

NIBI # 2016.03.04. 16:06

A gyors kérdésem az, hogy ha egy adott (kifizetésre váró) összeg zárolva van a számlámon, akkor azt a bank meg tudja akadályozni, hogy az az összeg kifizetésre kerüljön?

És akkor a történet:
Sajnos figyelmetlen voltam...
Egy email azt írta, hogy a Paypal-on frissítenem kell a bankkártya adataimat (sajnos ezt meg is tettem, máig nem értem hogy lehettem ennyire figyelmetlen...). Utólag kiderült, hogy ez az email nem is a Paypal-tól jött, csak annak látszott, én pedig szépen kiadtam a kártya adataimat... amivel valaki vásárolt is valamit az én kontómra 94.000 Ft összegben. Ekkor zárolásra került ez az összeg.
Én másnap láttam meg (internetbankon), hogy a számlámon változás történt, ekkor rögtön hívtam a bankot, és bejelentettem, hogy jogosulatlanul lett használva a bankkártyám! A kártyát azonnal le is tiltották.
És a másik amit el akartam érni hogy ezt az összeget ne utalják el, hiszen semmi közöm nem volt a "vásárláshoz", a bank annyit válaszolt, hogy az átutalást nem tudja megakadályozni!
(Netelleren keresztül történt a vásárlás, amiről én eddig sosem vásároltam, nem is tudtam hogy ilyen létezik.)

Kérdezem én, hogy ez tényleg így van, vagy pedig meg tudta volna akadályozni a bank az átutalást?
Sajnos az összeg már utalásra került, de nehezen hiszem el, hogy a bank nem tudott volna tenni valamit, miután egyértelműen bejelentettem, hogy a kártyámat jogosulatlanul használták.

Nem szeretném annyiban hagyni a dolgot, ezért azt is kérdezem, hogy ez esetben mit lehet tenni így utólag? Úgy érzem ez esetben a bank hibázott, nem tett meg minden elvárhatót az ügyfél (pénzének) érdekében.

Véleményem # 2015.04.28. 09:28

Saymonka

Feljelentést tenni.
A számla használatára jogosult pedig saját érdekében menjen be a bankba is módosítsa az adatokat, hogy más ne férhessen hozzá.

Saymonka # 2015.04.27. 11:09

Tiszteletem érdeklődnék , olyan problémám lenne párom telefonos sim kártyáját a családja bejelentette hogy ellopták majd ujra kikérték (bosszubol mert nem adott kölcsön) majd az ujj kártyával visszaéltek és a számlájának mobil belépését megváltoztatták és a számlát használták! Kérdésem ilyenkor ha ez bizonyitható mi a teendő? Ebben kérném a segítségüket! Válaszaikat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.07. 18:31

A nem magánindítványos ügyekben a feljelentéseknek nincs határidejük.

Urtica # 2015.02.07. 17:48

Mennyi a feljelentés határideje készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés esetén?

Gabicsek # 2013.12.30. 19:43

Vajon miért nem változtatod meg a PIN kódját, ha ennyire sérelmezed, hogy használja a kártyádat? Vagy miért nincs olyan helyen a kártyád, ahonnan nem tudja elvenni, ha nem a te tudtoddal történik? Óva intelek attól, hogy bármiféle bosszúból feljelentsd, mert könnyen a visszájára fordulhat.

pappcs # 2013.12.28. 07:34

Ez legfeljebb szerződésszegés, de nem bűncselekmény.

(A zsidók tulajdonában lévő bankok ezt azért írják bele a szerződésbe, hogy minél többet markoljanak és minden embert totális kontroll alá vonjanak! Az mégse járja, hogy havi 500 forintot elbukik swarc úr, mert egy pár közös bakkártyát használ... tiltja az ószövettség, aki nem FIZET a zsidóknak pokolra fog jutni!! (bár őszintén szólva a pokol nem lehet olyan rossz hely, ha olyanok vannak ott akik nem dőltek be az agymosásnak... ) )

efi99 # 2013.12.27. 13:59

pappcs
Kártyát nem lehet "csak úgy" átadni, legalább is vásárláshoz. Szerinted a név (és aláírás) dísznek van rajtuk? (Mondjuk a gyakorlatban leginkább igen)

apalányai # 2013.12.27. 12:06

Üdv.
Nem adtam át neki önként minden esetben Ö vette el és vásárolt rajta.
Amugy Ö feljelentett hogy én átutaltam az Ö számlájáról 80ezer ft ot az enyémre és nem tudott róla,pedig ezt az elején meg is beszéltük,amikor megtörtént az utalás még aznap oda is adtam neki a pénzt a többit eltettem rezsire,amit vissza kért hogy ö akarja feladni a számlákat és ekkor én odaadtam a félre tett pénzt.na most tagad mindet és azt állitja hogy én elloptam a pénzét.
Na most ha nem is bosszúból de valahogy vissza akarok vágni neki és nem hazugsággal ahogy Ö teszi azt.
Az első témában tudnátok segiteni,miszerint Ö feljelentett.

pappcs # 2013.12.26. 15:13

Ha te adtad át önként az élettársadnak és úgy használta, az nem bűncselekmény. Továbbá a károd sem fog megtérülni a feljenetéstől.

A törvény csak a jogszerűtlen használatot bünteti, de ha te önként átadtad, akkor jogszerűen, a kártyabirtokos tudtával és engedélyével használta. egyébként meg simán le is tagadhatja, mert az automaták csak 3 hónapig őrzik a felvételeket és nincs bizonyíték.

Azért mert már nem vagytok együtt, nem kell mindjárt a rendőrségre rohanni!

Készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés
313/C. § (1) Aki

készpénz-helyettesítő fizetési eszközt jogosulatlanul felhasznál,

és ezzel kárt okoz, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést követ el.

itt a jogosulatlanul kitétel a lényeg, ha elvette, ellopta, stb, akkor érvényes rá, ha megkapta tőled használatra, akkor jogszerűen használta.

apalányai # 2013.12.25. 11:46

Tisztelt fórumozok.

Élettársammal amikor együtt éltünk még folyamatosan használta a bankkártyáimat,hitelkártya,folyószámla kártya.Az utánuk lévő fizetési kötelezettségeket minden esetben nekem kellett vissza fizetnem.
Az alábbi kérdésem lenne.
Tehetek feljelentést jogtalan bankkártya használatért ellene???
Köszönöm.

pappcs # 2012.07.05. 23:19

Szülőtől lopni? gusztustalan! az ilyen kölköket kéne bevágni a seregbe vagy 2 évre, ott rendet tanúlnának. Amúgy meg pitiáner az ügy, nagy esély van rá, hogy egy próbára bocsátást fog kapni. A pénzbüntetést nem hiszem, mert azt is a szülő fizetné ki, a mai kölkök nem szeretnek dolgozni... a bíró se, hülye, látja ő is.

Gabicsek # 2012.06.18. 11:48

Nincs mit!

Gabicsek # 2012.06.17. 21:50

A fejed nem fogják leszedni. Szerintem a legsúlyosabb egy pénzbüntetés.

Gabicsek # 2012.06.17. 18:32

pl. büntetett előélet, folytatólagosság, stb.

Gabicsek # 2012.06.17. 11:08

Két évig terjedő szabadságvesztés. Ez a maximum. Ezen belül bármi adható, a próbára bocsátástól kezdve megrovásig, közérdekű munkáig, pénzbüntetésig, szabadságvesztésig.
Függ a súlyosító és enyhító körülményektől. Ha beismerésben vagy, szánod-bánod a bűncselekményt és sosem voltál büntetve, akár próbára bocsátás is lehet, de akkor szerintem max. pénzbüntetés.

Gabicsek # 2012.06.16. 19:09

Csak egyetlen egyet - az alattad lévőt - olvasd már el.

Gabicsek # 2011.12.03. 21:58

Készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés
313/C. § (1) Aki

  1. készpénz-helyettesítő fizetési eszközt jogosulatlanul felhasznál,

és ezzel kárt okoz, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés kisebb kárt okoz.

lajcsó # 2011.12.03. 18:35

Feljelentés esetén bizonyára elmarasztalják az élettársat. De vajon megéri-e neked rendőrségre és a bíróságra járkálni egy nem jelentős összeg miatt?

kenomajas # 2011.12.03. 17:06

Következő kérdésem lenne:

Feleségem édesapja áprilisban meghalt, volt egy élettársa (nem bejelentett), 16 éve. A hagyatéki eljárás nagyon csúnya viták és veszekedések közben lezajlott, melynek egyik oldalán a feleségem és testvére, másik oldalán az élettárs volt. Először mediátorhoz mentek, ahol végül született egy megállapodás apósom bankszámlájának az örökléséről, mert az élettárs azt állítótta hamis papírokkal, hogy haláleseti kedvezményezett, de ennek a bankban nem volt nyoma, csak "sima" kedvezményezett volt. Magának követelte a teljes összeget, holott a halál után nem lett volna hozzá joga. A bankba bement, és mint kedvezményezett (aki a tulajdonos életében használhatja a számlát) bement, és a teljes összeget átutalta magának, a bankban nem szólt, hogy a számlatulajdonos elhunyt. (Ezen a számlán meg volt jellve kedvezményezettnek)Tudtuk, hogy létezik egy másik bankszámla is, de a mediátori megállapodás során azt az információt kaptuk az élettárstól, hogy ezen a másik számlán csak párszáz forint van. A hagyatéki eljárás is nagy viták során zajlott le, utána még mi is ügyvédet fogadtunk, és végül az élettárs ügyvédje és a miénk megegyezett, és bár nagyon rossz szájízzel a visszaélés, és a nem bizonyított - de számunkra egyértelmű - okirathamisítás, és nagy értékre elkövett csalás gyanúja miatti eljárás megúszása mellett sikerült elosztani a pénzt az élettárs és az örökos gyerekek között. A hagyatéki tárgyaláson kiderült, hogy a második bankszámlán a halál pillanatában és a hagyatéki tárgyalás pillanatában valóban jelentéktelen összeg volt. Tudni kell, hogy ehhez a bankszámlához az élettárnsnak semmi köze nem volt, itt még kedvezményezett sem volt. A feleségem és a testvére azonban a napokban bementek a bankba, és már, mint a hagyatéki tárgyaláson kapott végzéssel, mint a kisösszegű bankszámla örökosei, hogy a számlatörténetet lekérdezzék. Ekkor kiderült, hogy a halálesetet követően apósom még, több alkalommal kapott a vállalatától pénzt, amik elmaradt fizetések voltak. Az élettárs pedig, halott apósom bankkártyájával az több alkalommal a teljes összeget leemelte, ezért a hagyatéki eljáráskor is a halálesetkor is minimális összeg volt rajta. Úgy emelte le, hogy beírt egy kerek összeget (hiszen nem tudta, mennyi van a számlán), pld 50e ft. Ezt leemelte, ezáltal megtudta, hogy a számlán 70e van (a bizonylat alapján), és másnap reggel bement a fennmaradó 20e ft-ért. Több alkalommal megtette ezt, minden esetben lenullázva a számlán. Most azt tervezzük, hogy emiatt feljelentést teszünk a rendőrségen, de azt szeretnénk megtudni a jogászoktól, hogy van e értelme ebben az esetben. Ha kedvezményezett lett volna, akkor esetleg hivatkozhat az ügyvédje jóhiszeműségre, de ehhez semmi köze nem volt. Szóval (nem a pénzért, mert nem hatalmas öszegről van szó), hanem a visszaélés miatt. Kérem a tanácsukat, köszönettel!