Nyomozás lezárása, vádemelés - határidő?


Gy082 # 2020.05.31. 16:22

Tisztelt Jogászok!

Sajnos rossz a multam és jelenleg is van eljárás ellenem.

2014-ben lopás miatt 6 hó felfüggesztettet kaptam 1 évre felfüggesztve.2018 11 hóban elkövettem egy lopást ami miatt 2019 szeptemberében 10 hó felfüggesztettet kaptam 1 évre felfüggedztve. 2018 12 hóban ban elkövettem egy lopást, a feltartóztatott személyt lefújtam gázsprayvel, eljárás indult lopás, garázdaság miatt, amit egy fél év mulva átmindősítettek rablásra. Az előkészítő űlés megvolt, most tárgyalás lenne, de csúsztatják. 2019 ben sátorkivágásos lopás miatt feljelentettek, és idén februárban tanúként hallgattak ki, tagadtam, 6 oldalas jegyzőkönyv lett. Tehát volt már ügyem, most is felfüggesztett alatt vagyok, és rablás miatt eljárás van ellenem egy másik városban.
Ahol lakom városban az a rendőrség küldött egy határozatot, hogy ügy elkülönítés és alapos a gyanú arra vonatkozóan, hogy hat sátrat kivágtam tavaly nyáron és az egyikből pénztárcát loptam iratokkal ill 25 ezer forinttal. Ez három év is lehet megnéztem.
A rendőrségen tehát tudják, hogy én vagyok az elkövető és azt is tudják, hogy felfüggedztett alatt állok ill máshol rablás miatt bíróságon van az ügy. Most jött a levél pénteken, hogy a sátor ügyben is alapos a gyanú, hogy én követtem el. Csak még hagynak gondolom, mert nem közölték a gyanút.

Kérdésem az lenne, hogy mennyire kell a letartóztatástól tartani?
Ha tudják, hogy én követtem el, akkor miért nem gyanusítottak meg? Vagy hagynak egy kicsit, hogy őrlődjek és jövőhéten egy reggel értem jönnek, bevisznek és őrizetbe is vesznek? Vagy ha tudják, akkor idéznek? Ha idéznek, megjelenek, akkor gondolom nem vesznek őrizetbe. Tanúkat nem befolyásolok, nem szökök, egyedűl a bűnismétlés az amitől tartani lehet, de az önmagában kevéy lehet.

galaxy01 # 2019.11.12. 20:54

Tisztelt rigoz!

A zaklatásos topicban leírtam már a történetet. A barátnőm feljelentett zaklatás miatt úgy, hogy előzőnap még együtt valentin napoztunk... Én chat beszélgetések, sms-ek, rögzített hívások és hangfelvételek által próbáltam bizonyítani a valóságot. Már tanúkat is idéztettem be. De arra hivatkoznak és azért megalapozott mert több, mint 1000x kerestem mobilon, de hát ő is engem... 9 hónapra lebontva az napi 5 sms és 2 hívás, e mellett mi minden nap találkoztunk. Lelkemre kötötte , hogy ha hazaérek akkor írjak sms-t, ez kapásból kb 230.
Ma zárva volt az ügyészség, ügyfélkapun panaszt tettem a vizsgáló és az ügyész ellen is, mert elvégre neki kellene felügyelni a nyomozást.
De attól félek, hogy már lezárta a nyomozást.
Ha bele egyezem a közvetítői eljárásba, akkor fél évig nem tudom feljelenteni a tanúkat és a feljelentőt.

rigoz # 2019.11.12. 18:54

A büntetőeljárásban a vádlott bűnössége tekintetében a feljelentő beszámítási képessége irreleváns.

Ahhoz, hogy a nyomozás ne megszüntetéssel záruljon, a feljelentésen túl a bűnösséget más körülmények, tények, adatok is meg kell, hogy alapozzák.

A nyomozó hatóság az indítványokra külön reflektálni nem köteles, azt majd az ügydöntő határozatban a bíróság, az ügyészség, illetve - eljárást megszüntető határozat esetében - a nyomozó hatóság kiadmányozási jogot gyakorló vezetője fogja megtenni.

Nyilván azért nem rendelték el a feljelentő elmeorvosi vizsgálatát, mert nincs rá ok.

Emellett a feljelentőnek - amennyiben nem sértett - nincs is olyan kötelezettsége, arra nincs is lehetőség, hogy a büntetőeljárás keretein belül elmeorvosi vizsgálatot végezzenek rajta.

Az állítólagos zaklatás miatt tehet feljelentést, melyet külön eljárás keretében vizsgálnak majd meg.

A hamis tanúzást pedig csak az alapügy jogerős befejezését követően vizsgálhatja az ügyészség.

A közvetítői eljárás lefolytatása a terhelt elzárkózása esetén pedig kizárt.

Javaslom, hogy észrevételeit a nyomozást felügyelő ügyésznek, ügyészségnek jelezze, mely - hivatalból - megteszi, megteheti a szükségesnek látszó intézkedést.

galaxy01 # 2019.11.12. 17:35

Tisztelt fórumozók!

Mit tehetek ha a vizsgáló le akarja zárni a nyomozást és nem hajlandó a beadott indítványaimmal foglalkozni? Kértem elmeorvosi vizsgálatot, mert láthatóan nem beszámítható a feljelentő, de azt mondja nem szükséges. A feljelentő a neten folyamatosan zaklat és a profilok és felhasználó nevek alapján nem hajlandó utána nézni. Nem hajlandó az általam beadott bizonyítékokkal foglalkozni, mert ha legalább bele néz, akkor már rég kiderült volna, hogy hamis a vád. A nyomozás lezárása után ,hogy derül fény arra, hogy a feljelentő pl az én nevemre vásárolt sim kártyát és saját magát hívogatta? Hogy derül fény arra, hogy másokat próbált hamis tanúzásra rá venni?
A másik, hogy én nem tettem beismerő vallomást és mégis közvetítői eljárásra küldené az ügyet...
Köszönöm.

Traffic # 2019.11.11. 16:07

T. tomi003!

A wers által leírtaknál bővebb tájékoztatást adni nem lehet. Úgy van, ahogyan leírta.
Azt írtad, jogilag igaza van. Igen. Másképp pedig nem lehet megközelíteni a dolgot.

tomi003 # 2019.11.11. 12:51

wers

Köszi. Ettől kicsit bővebben gondoltam. Am meg jogilag igazad van, de ha azt nézzük, hogy ha annyi köze van hozzá, hogy behívták tanúskodni, akkor, akkor is legyen köze ha tájékoztatni szükséges.

wers # 2019.11.11. 10:36

de honnan lehet tudni az ügy állásáról?

Van egy olyan sejtésem, hogy a tanút azért nem értesítik, mert úgy vélik, hogy semmi köze hozzá.

tomi003 # 2019.11.11. 09:53

A tanú hogyan értesül arról, hogy egy rendőrségi nyomozást lezártak-e, vagy nem?
Gondolom nem értesítik, de honnan lehet tudni az ügy állásáról? A vádlottat nyilván nem akarom bizonyos okok miatt. Sértett viszont nincsen, mert gazdasági bűncselekmény (Vesztegetés)

rigoz # 2019.07.11. 17:15

Tisztelt lilith_!

A nyomozó hatóság vele közölt határozata ellen a feljelentő, a sértett, a gyanúsított (terhelt), illetve a rá vonatkozó rendelkezés tekintetében a vagyoni és az egyéb érdekelt a kézbesítéstől számított 8 napon belül panasszal élhet.

A sértettnek nem minősülő feljelentő kizárólag a feljelentést elutasító határozat ellen élhet panasszal.

A határidők napokban való megadás esetén naptári napban értendők azzal, hogyha a határidő utolsó napja munkaszüneti nap vagy egyéb oly nap, melyen a hatóságnál a munka szünetel, akkor a határidő azon a napon telik le, amikor a határidő utolsó napját követő először a hatóságnál munkavégzés folyik, illetve az azt követő első munkanapon.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 16:26

Az, hogy hány nap, benne van a határozatban. Rögtön a rendelkező rész után. (Illetve annak a végén.)

Naptári napban számoljuk.

lilith_ # 2019.07.11. 15:59

Üdvözlet! A nyomozást megszüntető határozat elleni panasz határideje a levél átvételétől pontosan mennyi nap és ebbe csak hétköznap, tehát munkanap számít bele?

Dr.Attika # 2018.10.03. 16:44

Ha a nyomozás nem lett meghosszabbítva, akkor azt tovább folytatni nem lehet. Persze nincs kizárva, hogy van meghosszabbító határozat, de nem lett kézbesítve. Mint tudjuk a papír sok mindent elbír.

Vadsuhanc # 2018.10.03. 15:43

Nimrod38

Honnan veszed, hogy nem lett meghosszabbítva?

Nimrod38 # 2018.10.03. 12:36

Kérdésem az lenne hogy az uj Be szerint is kell- e nyomozási határidöt hosszabitani folyamatban lévö nyomozásnál?? Mi történik akkor ha a nyomozás nemlett meghosszabitva és azota sem történt ügylezárás söt nyomozati cselekmények is történtek?

Dr.Attika # 2018.01.10. 21:17

Nem jól értelmezi. A nyilvános ülésen is előterjesztheti a fellebbezés indoklását. Azért célszerű előbb megküldeni, hogy a másodfokú tanács azt meg tudja fontolni. Másodfokú tanács nem díjazza ha promt kell döntenie. Ez pedig azzal szokott járni, hogy "helyben hagy".
Egyébként csodálkozom, hogy még a másodfokú elbíráláskor sem hatalmaz meg ügyvédet.

kissadam_82 # 2018.01.10. 20:19

Dr.Attika

Ha jól értelmezem, akkor a nyilvános ülésen nem élhetek a részletes fellebbezéssel, ha nem küldöm el nekik 15 nappal az ülés előtt, mert ha akkor nincs náluk, az esetben úgy veszik mintha nem kívánnák élni vele.

Dr.Attika # 2018.01.08. 14:24

Tisztelt kissadam82!
Nem kötelező a vádlottnak indokolni a fellebbezést csak az ügyésznek. Célszerű viszont a nyilvános ülést megelőző 15 napig azt megküldeni a másodfokon eljárt tanácsnak. Ennek hiányában is felülbírálja az ügyet, de ha azt látja, hogy a vádlott nem élt a részletes indoklással, akkor csak az abszolút megváltoztatási és hatályon kívül helyezési okokat veszi górcső alá igazán.Az ügyészi indítvány megfelelő alapot nyújthat a részletes írásbeli indokláshoz.

kissadam_82 # 2018.01.07. 16:08

Tisztelt fórumozók!

Büntetőügyben megjött az idézés a másodfokra, melyet nyilvános ülést fognak tartani.

Az elsőfokú ítélethirdetéskor én is, valamint a vád is fellebbezett szóban.
Az ügyész később részletes fellebbezést is benyújtott írásban.

A kérdésem, hogy a részletes fellebbezésemet be kell-e nyújtanom írásban még a másodfokú ülés megkezdése előtt, vagy a nyilvános ülésen is előadhatom szóban és/vagy írásban?

Ha be kell nyújtanom, mi a határidő rá?

Peter666 # 2017.12.30. 19:08

Tisztelt Fórumozó!

Ha a kezelést végző intézménytől kapott igazolást a hatóságnak becsatolta, az eljárást megszüntetik. December 6. óta "bürokráciailag" még nem telt el olyan sok idő, lehet, hogy a napokban megérkezik a határozat. Ha nem, akkor érdeklődjön a rendőrségen vagy az ügyészségen az ügy állását illetően.

Dr Györei Péter ügyvéd

drgyorei-bunteto-ugyved.hu

Morgen18 # 2017.12.26. 07:00

Kedves mindenki,

Sajnálatos módon tavaly szilveszterkor először és utoljara bele futottam kábítószer használatában majd másnap haza felé autobalesetunk volt, én utas voltam!Tolem is vettek vizelet mintát majd vervetel... sajnos ebből az egyszeri botlából elterelés lett a vége!Vegig csináltam, leadtam a papírt majd tovább küldték az ügyészségnek a nyomozás folytatása címmel aminek a határideje 2017.12.06 volt!Azóta nem kaptam semmilyen papírt!Kicsit aggódom, mert ez akkora tanuló pénz volt hogy soha többé még csak eszembe se jutna, viszont nem értem hogy csekély mennyiségnek van megjelölve a véremben nem is találtak semmit és mégis aggódom kell vagy kellene !? :( Mi lehet az oka hogy még nem kaptam papírt sem arról hogy lezárták a nyomozást sem arról hogy esetleg tovább folytatják amit nem is értenék...valaki tudna nekem ebben segíteni és elmondani mi lehet az ok? Köszönöm szépen!

Bélabá20 # 2017.11.28. 17:52

Kedves Vadsuhanc!

Valóban gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó hatóság, és nincs kétségem az felől sem, hogy ne értesítenének. Majd. Valamikor. A kérdésem csupán annyi, hogy megis mennyi ideje van a rendőrségnek erre a nyomozás legutolsó határidejének viszonyában? Ami már több mint három hete volt, és mivel a munkáltatóm felfüggesztett a nyomozás miatt, ezért minden nap számít.

Vadsuhanc # 2017.11.28. 17:09

Kedves Bélabá20!

Ha Ön ellen büntetőeljárás volt folyamatban és Önt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozóhatóság kizártnak tartom, hogy a nyomozás befejezéséről ne kapjon értesítést.
Vagy nyomozás iratainak ismertetése történt meg azzal, hogy vádemelési javaslattal küldték meg a nyomozás iratait az ügyészségnek vagy Ön ellen megszüntették a nyomozást, amelyet szintén meg kellett küldeni Önnek.

Amit Ön lentebb állít nem a valóságnak megfelelő történet.

Bélabá20 # 2017.11.28. 15:41

Tisztelt Fórumozók!

Gyanúsítottként szerepelek egy nyomozásban, amely sokadik hosszabbítás után a hónap elején lejárt, a dátum után egy héttel az ügyészség szerint nem lett meghosszabbítva. Több információval személyesen sem szolgáltak, a nyomozó hatósághoz fordítottak. A nyomozó hatóság hónapok óta nem válaszol a leveleinkre, személyesen nem lehet velük kapcsolatot felvenni, ezért telefonon próbáltam érdeklődni a továbbiakról. Többszöri hívásra hajlandóak voltak az ügy előadójának a feletteséhez kapcsolni (az előadó hónapok óta nem elérhető) aki annyit volt hajlandó elárulni, hogy a napokban kapunk egy nyomozást lezáró határozatot. A határozat személyes átvételének lehetőségével kapcsolatban először arról tájékoztattak, hogy ilyet nem szoktak, később ezt módosították, hogy küldhetek egy levelet amiben benne van a telefonszámom, amin majd felhívnak hogy mikor vehetem át.
Egy hét múlva érdeklődtem a határozat felől ujra, ekkor azt közölték hogy nem beszélnek velem, a nyomozó osztály felettes osztályának a vezetőjét keressem meg. Aki szintén arról tájékoztatott, hogy hamarosan egy lezáró határozatot fogunk kapni, állítólag valami digitális rendszerre való átállás miatt van a késés. Újabb egy hét múlva már ő sem elérhető, helyettesével nem lehet beszélni. Kérdésem: a nyomozás legutolsó határidejéhez viszonyítva mikor van tájékoztatási kötelezettsége az ügy státuszáról a rendőrségnek? Mennyire szabályos az, hogy a nyomozás legutolsó határidejéig nem történik meg az iratismertetés?
Köszönöm a válaszokat!

Tboy8607 # 2017.10.18. 10:06

Tisztelt Fórumozók !

Elsőként a helyzetet tárnám fel. 2015.09.11 -vel fejeztem be egy elterelést, amit 2015. 12.23 -án zárt le az ügyészség és halasztva lett a vádemelés az elterelés végeztével. Jelenleg van egy újabb ügyem. 2017.10.17 -én házkutatást tartottak, viszont nem találtak a lakásban, de vizeletemben marihuanat igen. Kérdésre elmondtam, hogy kb. 1 hónapja fogyasztottam utoljára, de nem kérdezték honnan származott kitől vettem. A lényeg viszont az lenne, hogy egy 2017 -ben megtörtént ügy miatt jöttek és az ügyben kérdezősködtek, hogy 2017 -ben vásároltam e kábítószert xy -tól. Erre a saját érdekeimet tekintve nem adtam választ, míg ügyvédemmel nem konzultálok "cím" alatt... Így egyenlőre elestem az enyhítő körülményektől, mivel az általuk feltételezett xy személyre nem tettem terhelő vallomást...

Az elterelés papíron 2015.09.11 és 2017.09.11 között eltelt 2 év, viszont az ügyészség 2015.12.23 -án szüntette meg az eljárást.

A házkutatás megkezdésekor, már papíron volt rögzítve, hogy eljárás van ellenem, mivel telefonos beszélgetés lehallgatása alapján (szerintük a virágnyelv is bizonyíték) többszöri alkalommal vásároltam xy -tól csekély mennyiségű marihuanat saját felhasználásra.....

2011 -ben is volt egy ilyen esetem az is eltereléssel végződött, majd a 2015 -ös szintén.

KÉRDÉSEM:

  • Kaphatok e letöltendő büntetést vagy csak pénzbírság lesz belőle esetleg felfüggesztett ?
  • Vállalhatok e elterelést ?
  • Érdemes e ügyvédet fogadnom a tárgyalásra

Előre is köszönöm a segítséget !
Üdv!
Tboy8607

Öreg Tölgy # 2017.07.16. 06:20

Ahá, most már értem, csak azt nem, hogy ha ilyen jól tud mindent, akkor miért kérdez.

Ha esetleg a valós jogi helyzet is érdekli, akkor még egyszer, utoljára leírom: teljesen mindegy, hogy "le volt-e zárva" az ügy (helyesen: meg volt-e szüntetve a nyomozás), az többféle okból és módon is újraindítható. Ha viszont tényleg 5 évig nem történt semmi (ezt persze az iratok ismerete nélkül nem tudhatja), akkor a büntethetősége elévült, még akár akkor is, ha nem volt "lezárva" az ügy. Tehát a feltehetően mellékállásban szintén jogtudós nyomozó jó nagy marhaságot mondott, Ön meg azt hiszi, hogy most attól függ az eljárás léte, hogy sikerül-e e előkeríteni egy hat évvel ezelőtti határozatot. Közben csak indítványt kellene tenni a nyomozás megszüntetésére elévülés címén.