Magánokirat hamisításnál a rendőrségi nyomozás lezárásával engem vádoltak meg és a nyomozás során kért igazságügyi írásszakértő díjának számláját az én nevemre küldték el.De én ezt az összeget nem tudom megfizetni. Az lenne a kérdésem ,hogy lehetne-e költségmentességet kérnem az alacsony jövedelmemre vonatkozva, és ha lehetne is nem tudom hogy hol és mikor lehetne ezt kérnem?
Nyomozás lezárása, vádemelés - határidő?
Írásban kérd és csatold a kitőltött adatlapot és az igazolásokat is.
„igazságügyi írásszakértő díjának számláját az én nevemre küldték el.”
Ilyen nincs, hogy a rendőrség (vagy ügyészség) megküldi a szakértő számláját a terheltnek kifizetésre. Az állam megelőlegezi a szakértői díjat, amelyet csak akkor kell a terheltnek megfizetni, ha bűnösnek találják. Ezt hívják bűnügyi költségnek.
Tehát akkor kell majd fizetned, ha a bíróság ítéletében ezt megállapítja.
Xita!
Nem tudom, mi lehet ez az 1-es szám. Feltehetően nem az volt az első irat az ügyészségen, amikor a gyanúsítotti panaszodat elutasították. Ha igen, valamint a vádirat is 1-es alszámot visel, valószínűleg elírás.
Gyanítom, volt nyomozás határidejének meghosszabbítása is, az is ezen az ügyszámon futott, ha volt. Kell lenni ügyszámnak, valamint római számnak, azután arab számnak. De - még mindig azt mondom -, az egésznek nincs jelentősége az ügyed szempontjából, ne izgasd magad ezen.
Ez volt az elutasító és a vádirati szám is, hajszálpontosan: B. X. 3456/2009/5-I.
Azért gondolom neccesnek a dolgot, mert úgy vélem, ha a gyanú szerint el is követtem amivel vádolnak, a tisztességes eljáráshoz való jog megillet.
Az eddigiekben leírtak alapján úgy érzem, ez sérül. Annyi mindennel meggyanúsítottak már, de mindig kiderült: alaptalanul. De az eljárással járó procedúra, különösen ügyvéd nélkül, 2006. óta, azért próbára teszi az embert.
De: köszönöm, hogy segítesz.
„a tisztességes eljáráshoz való jog megillet.”
az, hogy az ügyszám esetleg elírásra kerül, sajnos nem befolyásolja a tisztességes eljáráshoz való jogod. Volt gyanúsítotti panaszod, elbírálták. Az ügyészség úgy látja, megvalósult a bűncselekmény, ezért vádiratot nyújtott be. Nem sértettek eljárásjogot, ha véletlen ugyanaz az alszáma a vádiratnak, mint az elutasító határozatnak. Elhiszem, hogy idegileg kiborító. A vádemelés egyébként még nem jelenti, hogy a bíróság bűnösnek fog kimondani.
Na, most már papírom van róla, hogy úgy emeltek vádat ellenem, hogy elfelejtettek berabosítani, vagyis nem vettek le ujj- és tenyérlenyomatot, és nem fényképeztek le. Ebből következően DNS profilt sem vettek. Mivel a "megalapozott" vád szerint a büntetési tétel 2-8 év, ez különösen érdekes. Nem tudom, a bíróságnak egyébként ilyenkor mi a teendője?
Meg fogják csinálni.
De megjegyezném, a vádemelés és a rabosítás nincs egymással összefüggésben. A rabosítás nem akadálya a vádemelésnek, azt teljesen külön törvény szabályozza. Ha nem csináltak, akkor nem csináltak. Ha a bíróság észleli, pótolja.
Körülbelül nyomozni is így nyomoztak.
Mára bizonyossá vált, hogy valóban nem írta alá és valóban nem pecsételte le az igazságügyi szakértő a vád alapját képező szakvéleményét.
Meg az is, hogy olyan védőt rendeltek ki, akit nem lehetett volna, mert nem szerepelt a Budapesti Ügyvédi Kamara kirendelhető védők névjegyzékében.
Arra azért kíváncsi lennék, milyen jogszabályra hivatkozva próbálnának meg utólag berabosítani????
Nincs ilyen, hogy utólag. Van egy törvény, hogy aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, bizonyos bűncselekmények esetén ujj- tenyérnyomot kell venni, (esetenként DNS-t is), fényképfelvételt kell készíteni.
törvény:
2009. évi XLVII. törvény
a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáról.
Ebben olvashatsz róla.
Ha a rendőrség nem tette meg, megteheti a bíróság is.
Mintha régebben azt is tisztáztuk volna, hogy igen, előfordult egy példánynál, hogy a szakértő nem írta alá és nem bélyegezte le. De úgy emlékszem, írtad, hogy volt több olyan példány, ahol ezek nem hiányoztak.
A szakértői vélemény csak egy a bizonyítékok között.
A nyomozati anyagot az ügyész feltehetően megfelelőnek találta, ha vádat emelt.
Üdvözlök mindenkit, sziasztok!
Igazából nem kérdezni vagy segitséget akarok kérni, hanem csak egy figyelem felhívást tennék közzé arról, hogy milyen alávaló gazember vagyok, mert a nyílt utcán "megütöttem egy nőt" amit beismertem, de már 66 napja nem tudom mi a fenén rágódik a nyomozó hatóság, holott én már mennék leülni a bűntetést. A konkrét ügy itt olvasható: http://www.besztergom.hu
66 nap alatt nemigen folytatják le a nyomozást, mivel nem a te ügyed van egyedül az előadónál.
Számíts arra, hogy meg fogják hosszabbítani először két hónapra, aztán lehet, hogy még kettőre, és mindezt addig, míg a teljes tényállást ki nem derítik. Ezután lehet dönteni, hogy megszüntetik, vagy vádemelési javaslattal az ügyészségnek megküldik. A nyomozás befejezéséről és az iratismertetésről értesítést fogsz kapni.
2011. novemberében jelentettem be magánvádlóként a vádat és tettem meg bizonyítási indítványaimat. Most októberben lesz első tárgyalás. Az eltelt időben semmiféle cselekmény nem történt.
Azt, hogy vádat emelnek.
Mire vagy kíváncsi?
Kedves Ata777!
Igen, ez támadható, - már amennyiben igaz, mivel a határidő meghosszabbítható, - de ettől ne várja azt, hogy nem lesz vádemelés és a bíróság nem hoz határozatot az ügyben! Emiatt csupán kártérítés járhat, amennyiben perre megy.
Üdvözlettel: Agent Cooper
védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…
Üdvözletem!
Hivatalos személyként vesztegetéssel vádolnak.Az lenne a kérdésem, hogy ha beismerő vallomást teszek, akkor a nyomozó hatóságnak, vagy az ügyészségnek van-e olyan kötelezettsége, hogy a munkahelyemet értesitik a jogerős birói döntés előtt?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tomcat.
Kedves Tomcat!
Sajnos ha olyan a munkakörben dolgozik, amelyik esetében nemzetbiztonsági kockázatot rejthet egy büntetőeljárás, abban az esetben beismerő vallomás nélkül is értesítik a munkahelyét.
Tisztelt Agent Cooper!
Köszönöm a gyors választ.
Másfelöl közelitem meg a kérdést. Már tudja a munkáltató, hogy büntetőeljárás folyik ellenem, mert a nyomozó hatóság (rendőrség) hivatalból megkérte az ügy iratait, amellyel kapcsolatban feljelentettek hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt. A kérdésem inkább arra irányul, hogy a nyomozás során egy esetleges beismerő vallomás esetén a rendőrség értesiti-e a munkahelyemet az ügy fejleményeiről, van-e ilyen kötelezettsége, vagy az ügyészség a vádemelés során értesiti-e a munkáltatót? Magyarán szólva van-e valamilyen kialakult gyakorlat vagy szokás ezzel kapcsolatban? Vagy hiába van beismerő vallomás az ártatlanság vélelme miatt jogerős birói döntésig nem tájékoztathatják a fejleményekről a mukáltatót?
A választ előre is köszönöm.
Tomcat.
Kedves Tomcat!
A munkáltató tájékoztatása nem terjedhet ki a nyomozás részleteire, a beismerő vallomásról a rendőrség nem adhat tájékoztatást (formálisan semmiképp). Senki nem tekinthető bűnösnek addig, amíg a bíróság jogerősen el nem ítélte. Ennek ellenére vannak olyan munkakörök, amelyek esetében a nemzetbiztonsági kockázat megléte miatt vagy etikai okokból a munkaviszony megszüntethető.
Üdvözletem !
Tavaly sajnos tettem a rendőrségen egy hamis bejelentést,ismeretlen tettes ellen.
A rendőrség rövid nyomozás után lezárta az ügyet, erről Jan. elején értesítettek levélben, és tájékoztattak hogy, ellenem a hatóság félrevezetése vétség alapos gyanúja miatt, megküldik a nyomozó ügyészségnek vádemelési javaslattal.Eddig nem érkezett vádemelés az ügyészségtől, ebben a viszonylag egyszerű ügyben.
Kérdésem, : menyire valószínű, hogy még 4-hónap eltelte után emelnek csak vádat,ilyen esetben ha nincs szükség semmilyen nyomozásra ami esetleg ennyi időbe telne?
Köszönöm a választ
Tiszteletem!
A kérdésem a következő lenne ,miután az ügyészség átküldi a nyomozati anyagot a bíróságra vádemelési javaslattal. Mennyi idő múlva tűzik ki a tárgyalást??
Van erre a bíróra nézve betartandó határidő??
Válaszukat előre is köszönöm!!
Lehet, hogy már csak nyomokban emlékszem a Be-re, de szerintem az ügyészség nem küld vádemelési javaslatot a bíróságra, hanem vádat emel, a bíróság meg kitűzi a tárgyalást. Arra meg csak puha ("lehetőleg") határidők vannak, semmi számonkérhető.
Kedves vadász1971!
A nyomozóhatóság (ami általában a rendőrség) küldi át az ügyészségnek a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal, ami alapján az ügyész vádat emel (vagy megszünteti az eljárást, illetve nyomozati cselekményeket ír elő, stb.). A vádemelésre maximum 90 napja van az ügyészségnek. A vádemelésre a vádirat bíróságra történő benyújtásával kerül sor, majd ezt követően 30 napon belül a bíróság a vádiratot megküldi a terheltnek.
Tisztelt Agent Cooper!
Nagyon köszönöm a válaszát ! Az lenne még a kérdésem ,hogy ha a bíróság megküldte a vádiratot akkor mikor várható a tárgyalás és mennyi idővel előtte értesítik a terheltet??
Tisztelt Agent Cooper!
Akkora A "vadász1971"-nak írt válaszából az én kérdésemre is arra következtetek, hogy az ügyészséghez beérkezéstől legkésőbb 4-hónapon belül meg kell kapni a vádiratot.De ez a legvégső időpont.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02