8 évvel ezelőtt dolgoztam egy cégnél, ahol 150-170 miilió forintos hiány keletkezett. A tulajdonosok ellen eljárás indult, egyikük előzetes letartóztatásban volt néhány hónapig. A rendőrségi vizsgálat alatt is próbálták a felelősséget az alkalmazottakra hárítani, azonban ellenem folyó eljárásról nem tudok, tanúkénti kihallgatásom során főleg róluk kérdeztek, pusztán az anyagi helyzetemre, illetve vásárlásaimra voltak kíváncsiak. Többször nem is voltam a rendőrségen. Most már a bíróságra kellett mennem tanúskodni, ahol a négy tulajdonos szerepel vádlottként csalás bűntettének vádjával. A bírósági tanúkihallgatás során hamis vádakkal illettek, olyan állítólag általam írt nyilatkozatra hivatkoznak, amelyben elismerem, hogy 8-10.000.000. forintos kárt okoztam nekik. Ezt a nyilatkozatot azonban bemutatni nem tudták, arra hivatkoznak, hogy átadták azt részemre. Ilyen nem történt. A vagyoni helyzetemet (az akkorit) firtatták, akkoriban vásároltunk egy 36 négyzetméteres lakást, szülői segítséggel. Arra lennék kíváncsi, és abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy annak ellenére, hogy a bírósági tárgyaláson tanúként szerepeltem, folytathatnak e ellenem eljárást a korábbi munkáltatóim bíróságon vallomása alapján? Illetve hogy egy 8 éve folyó ügynek mikor lehet már végre vége? Hiszen itt ők a vádlottak nem én!
Segítségeteket előre is köszönöm!
Tanúskodtam, kérlek segítsetek!
Először is nyugodj meg, a vádlottak a tárgyaláson gyakran élnek ilyen eszközökkel a tanúk összezaraésa érdekében. Azonkívül ez a történet - hogy ők átadták a javukra szóló bizonyítékot annak, aki pont ellenérdekű az ügyben - kapásból gyengus és hitelteltelen.
Elméletileg - ha még nem évült el az ügy - indulhat ellened is eljárás, de ehhez azért néhány vádlott állítása kevés.
Ha pedig már elévült az ügy, akkor már akkor sem indulhatna ellened eljárás, ha teljes beismerő vallomást tennél. :) Nem tudom, mennyi a vád szerinti elkövetési érték, az Általad írt 150-170 millió Ft-ból kiindulva, az akkori jogszabályokat alapul véve pont 8 év az elévülési idő. Azt írod, hogy 8 éve történt a dolog; így igen nagy jelentősége van annak, hogy a 8 év eltelt-e már.
Nick Name
Köszönöm, egy kicsit megnyugtattál. Tehát ha az eset 1996-ban törént, elvileg nem vonhatnak egy esetleges eljárás alá?
Sajnos iszonyúan nyugtalanít a dolog, ugyanis állítólag a rokonaik, akik szintén a cégnél dolgoztak, számszerint ketten, szintén ellenem akarnak tanúskodni, igaz kézzelfogható bizonyíték nélkül, pusztán csak azért, mert jobb életkörülmények között éltem mint ők. Jobb ruhák, lakás stb.
Nézd, ebben az ügyben nem lehet ellened tanúskodni, lévén, hogy nem Te vagy a vádlott. Az is szinte elképzelhetetlen, hogy egy 8 éves ügyben most merülne fel olyan új információ, ami ennyi idő távlatából elkerülhetetlenné tenné más személlyel szemben is nyomozás kezdeményezését.
Az elévülést illetően - mint mondtam - nagy jelentősége van, hogy a cselekmény 1996. éven belül - mikor történt (mikor fejeződött be). Ha 1996. október 29. előtt, akkor végképp megnyugodhatsz.
Nick Name
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02