Fórum büntetőjog újabb elöl     új hozzászólás


Egyedi azonosító jel meghamisítása

NyikosDávid #   2013.01.10. 15:42

Kedves Fórumozók, Hozzáértők!

A múlt év októberében a szombathelyi városgazdálkodási zrt. (melynek fenntartója a városi önkormányzat egyébként) szerintem jogtalanul büntetett meg, lévén hogy érvényes parkolójegy nélkül várakoztam.

Műszaki hiba miatt a fizető parkolóban kellett a gépjárművem leparkolnom, de mivel tudtam hogy az elszállítás csak az esti órákban fog megtörténni és mivel pénz sem volt nálam, ezért mindkét rendszámot eltávolítottam, illetve a szélvédőn lévő "rendszámmatricát" is letakartam. Ennek ellenére megkaptam a pótdíjat, tehát az ellenőr úgy büntetett meg, hogy nem láthatta a rendszámot anélkül, hogy az autómon elmozdította a letakarásra szolgáló eszközt. Tudomásom szerint az ellenőrnek nincs joga a gépjárműhöz hozzányúlni, azon bármit is elmozdítani. Ezután a zrt. irodájában a fentiekre hivatkozva panaszt nyújtottam be, melyre később elutasító válasz érkezett. Ezek után a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnél is panasszal éltem ebben az ügyben, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy ők nem járhatnak el az ügyben, forduljak az illetékes Ügyészséghez. Itt indult el a kálváriám... Hasonlóan az eddigi panaszbenyújtásokhoz, az Ügyészség felé is megtettem a panaszom, hogy vizsgálják ki az ügyet. A mai napon kaptam kézhez az Ügyészség Közérdekvédelmi Csoportjától egy levelet, hogy ők szintén nem illetékesek, azonban peres úton érvényesíthetem a kifogásaim.

Továbbá a fentieken túlmenően tájékoztattak, hogy azon magatartásom, hogy eltávolítottam a gépjármű forgalmi rendszámtábláit alkalmas lehet a Btk. 277/A § (1) bekezdés a, pontjában írt egyedi azonosító jel meghamisítása bűntettének megállapítására. A beadványomat így megküldték a Szombathelyi Járási Ügyészség Büntetőjogi Szakágának is abból a célból, hogy vizsgálják meg bűncselekmény gyanúja miatt nincs-e helye nyomozás elrendelésének...

A levél kézhezvétele után felhívtam a levelet szignáló csoportvezető ügyészt, aki tájékoztatott, hogy a nyomozást időközben meg is indították, amivel a Szombathelyi Rendőrkapitányság Bünügyi Osztályát bizták meg!!

Érdeklődöm a Tisztelt Forumozóktól, hogy mire számíthatok ebben az ügyben? Illetve az, hogy az jogszerű-e hogy a beadványomhoz mellékelt fényképeket (melyeket a parkoláskor készítettem, hogy levettem a rendszámtábálkat, illetbe letakartam a szélvédőt) felhasználják és ezek alapján nyomozzanak ellenem? Továbbá nem jogsértő magatartás-e, hogy ha magyarra lefordítjuk és leegyszerűsítjük, akkor saját magamat jelentettem fel és ha nem adok be panaszt a Fogyasztóvédelem tanácsára, akkor a büdös életben nem indítanak nyomozást... Mit tanácsoltok, milyen vallomást tegyek a rendőrségen ha majd beidéznek, vagy egyáltalán tegyek-e vallomást? Illetve, kapok-e kirendelt védőt az ügyben, vagy úgymond "magamat kell képviselnem és védenem"? Meg egyáltalán mi a menete az eljárásnak és mik lehetnek a következményei rám nézve? Ezen kívül lopták már el rendszámomat, amit be is jelentettem, a tettes nem lett meg, így saját költségemre kellett újat kérnem az Okmányirodában, tehát miért ne távolíthatnám el? Továbbá érdekes, hogy a Kresz miként rendelkezik, ha rendszámtábla nélküli TÁROLOM (és nem parkolás szerintem ezesetben) a gépjárművem: "A KRESZ [a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet] szerint a rendszám nélküli járművet főútvonalon tilos, mellékútvonalon - közterület-használati engedély nélkül - legfeljebb 10 napig szabad tárolni."

Esetemben tehát a Kresz szerint 10 napig rendszámtábla nélkül tárolhattam volna a gépjárművet (kialakított parkoló, nem főútvonal véletlenül sem), bár itt szó sincs 10 napról, de még 24 óráról sem.

A segítő tanácsokat és hozzászólásokat előre is köszönve maradok köszönettel és tisztelettel: Dávid

.'.

ius latratus # e-mail 2013.01.10. 15:58

A városgazdálkodás, s az ügyészség is helyesen járt el.
Te meg nem.
Hadd ne kelljen most ecsetelnem, hogy hová vezet(het)ne, ha mindenki, akinek meghibásodik a gépjárműve a fent leírtak szerint járna el...
A KRESZ citált szakasza meg éppen sehogyan sem értelmezhető a te esetedre.
Fizetni kellett volna, s örülni, hogy csak fizetni kell.

NyikosDávid #   2013.01.10. 16:03

Nem értem miért nem értelmezhető esetemben a KRESZ idézett szakasza... Akkor kire vonatkozna, vagy milyen esetben?

.'.

véső (törölt felhasználó) #   2013.01.10. 16:22

Nem értem miért nem értelmezhető esetemben a KRESZ idézett szakasza... Akkor kire vonatkozna, vagy milyen esetben?
arra az estre ha a rendszámot ideiglenesen vagy
véglegesen leadtad az okmányirodán...

NyikosDávid #   2013.01.10. 16:44

Ertem, köszönöm!

Mire számítsak ezután? Vallomást tegyek, vagy sem? Kapok kirendelt védőt?

.'.

Kenderice #   2013.01.10. 18:09

Ha valaki leveszi a rendszámot a gépjárművéről, akkor az mitől hamisul meg?
Hamisítás szerintem az, ha megváltoztatja a betűket vagy számjegyeket (hozzátesz vagy letakarja egy részét) hogy ne lehessen felismerni az eredeti azonosítót.
Rögtön farkast kiáltottak szerintem vagy nincsenek tisztában a "hamis" szó jelentésével.

Kenderice

Dr.Attika # e-mail 2013.01.10. 18:13

Beidézem a Btk. kommentárt

Egyedi azonosító jel meghamisítása (Btk. 277/A. §)

Btk. 277/A. §-ához:

A dolgok egy részének birtoklását, rendeltetésszerű használatát az állam hatósági regisztráció meglétéhez köti, annak érdekében hogy e dolgok használata, forgalma nyomon követhető legyen. E regisztráció alapja a gyártó illetve hatóság által a dolgon alkalmazott jelölés. A regisztrációról kiállított közokirat számára a dolgon alkalmazott jelölés alapvető fontosságú, hiszen az azonosítás ezáltal végezhető el. Ezen túlmenően bizonyos dolgok forgalomba hozatala feltételéül az állam egyébként is előírja a gyártóknak, hogy az adott dolgot egyedi azonosításra alkalmas jelöléssel lássa el. A fentieket sértő elkövetői magatartásokat rendeli büntetni a jelen jogszabályhely.

Az egyedi azonosító jel fogalmát a Btké. 25/A. §-a tartalmazza.

Az (1) bekezdés a) pontja minden olyan magatartást büntetni rendel, amely az egyedi azonosító jel eredetiségén, elhelyezésén, meglétén változtat. Eltávolításon a jel (rendszám) leszerelését, motorszám kireszelését, kimarását, kivágását, „egyéb módon meghamisításon” minden egyéb megváltoztatási módszert: pl. szám átütését, más gépjárműre kiadott rendszámmal ellátást is érteni kell. Amíg az a) pont a tényleges hamisítót, addig a b) pont az a) pontban jellemzett dolog megszerzőjét, használóját rendeli azonos tétellel büntetni. A megszerzés jelen esetben is a tartós birtoklás szándékával történő birtokba vételt jelenti, az lehet jogellenes is, ilyenkor halmazat megállapításának van helye. Felhasználáson a tényleges használaton túl a tárolást, elrejtést, valamint az értékesítést is érteni kell.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ius latratus # e-mail 2013.01.10. 19:22

Remélem, így már nem is maradt kérdés.

Attika

Ezt el is rakom.

véső (törölt felhasználó) #   2013.01.10. 19:31

dehogynem, három is :-)))
Mire számítsak ezután? Vallomást tegyek, vagy sem? Kapok kirendelt védőt?

Dr.Attika # e-mail 2013.01.10. 19:49

Tisztelt Nyikos Dávid!
Teljesen mindegy, hogy vallomást tesz vagy nem. Amikor saját magát feljelentette, akkor már megtette.
A kirendelt védő nem "kapok nem kapok" kérdése. Ha a védelem kötelező- jelen ügyben nem az- akkor a hatóság hivatalból rendel ki. Ha nem kötelező, akkor csak kérelemre.
Ezen bűncselekmény miatt elég szigorú az ítélkezés. Főleg, hogy nincs alternatív büntetési tétel, szabadság vesztéssel rendeli büntetni a törvény.
Persze a "kétszeres leszállás" miatt lehet pénzbüntetés, közérdekű munka stb. Ez már egyedi mérlegelés kérdése.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

tothvili # e-mail 2013.01.10. 20:58

A Kresz nem mondja és nem is következtethető ki belőle az, hogy a forgalomban részt nem vevő gépjárművön kötelező a rendszámnak rajta lenni.

Néha lopják is, ezért úgy gondolom, hogy este otthonra nyugodtan le lehet venni.
Aki így cselekszik, az szerintem ezzel nem váltotatja, nem hamisítja meg az azonosítót, hiszen a következő elinduláskor vissza teszi.
(még az átkosban divat volt az, hogy a ponyvával letakart autó ponyvájára felfestették a rendszámot, de ez nem volt kötelező)

Vésőnek:
A rendszám nélkül mellékútvonalon tárolt gépjárművön a Közterület-felügyelet figyelmeztetést helyezhet el, mely 10 nap utáni elszállításról szól.
Ez a jogszabályos intézkedés, mert tipikusan a roncs autókról rendelkezik.
Ha egy autó láthatóan nem roncs, akkor is ez a teendő vele.

tothvili # e-mail 2013.01.10. 21:11

Szerintem védekezz azzal, hogy attól való félelmedben vetted le a rendszámot, hogy pótdíjazni fognak a parkolási díj meg nem fizetése miatt.

Még valami. A műszaki hibás jármű nem parkol. Tehát nem vonatkozik rá a parkolási Kresz és egyéb, például a várakozási díj fizetési kötelezettségek.

A bíróságon viszont bízonyítanod kellene valahogy a meghibásodás tényét, különben azt gondolják majd, amit én is, hogy nem akartál fizetni a várakozásért....bocsi, ha mégsem így van.

Autószerelő kell ide szerintem.

Dr.Attika # e-mail 2013.01.10. 21:12

Az ne zavarja meg, hogy ezen bűncselekménynek semmi köze a KRESZ-hez. Nem keret jogszabály a Btk. 277 A §.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

tothvili # e-mail 2013.01.10. 21:15

Jó ha tudod, hogy a regisztrációs matrica (az ablak jobb alsó sarkában) nem kötelező, hogy fel legyen ragasztva. Rendőri intézkedéskor viszont be kell tudnod mutatni a rendőrnek. tehát lehet akár a kesztyűtartódban is.
Legközelebb, ha ilyent csinálsz, előtte vetesd le üvegessel a meglévő matricát, ők sérülés nélkül le tudják venni, magad ne kisérletezz vele.

tothvili # e-mail 2013.01.10. 21:19

dr.Attika:
Az ember azt gondolja, hogy az autóval kapcsolatos dolgokra a Kresz megadja a választ.
Ezek szerint nem a Kresz miatt, hanem a BTK miatt nem vihetem fel a lakásba a rendszámot?
Ha esetleg reparálásra szorul, például egy vonóhorog jól benyomta, begörbítette, a javítással bűncselekményt követnék el?

tothvili # e-mail 2013.01.10. 21:36

dr Attika:

"BTK 277/A.(1) Aki egyedi azonosító jelet eltávolít, vagy egyéb módon meghamisít..."

A rendszám ideiglenes levétele nem fedi le a fenti rendelkezést.
Nem alkalmazandó mert erre a helyzetre, mert:

  • nem végleges és visszavonhatatlan eltávolítás történt,
  • mert nem valamilyen csalás érdekében hajtották azt végre.

A rendszám javítása esetében is le kell venni, hiszen nem az autót kívánjuk kikalapálni, hanem csak a rendszámot. Ez egyébként az üzembentartónak törvényi kötelessége is, mert a gépjármű műszaki állapota mellett a rendszám, és a rendszámtartó kereteket is mindig jó állapotban tartani, időnként karban tartani.

Véleményem #   2013.01.10. 23:41

tothvili

A matricának a pontos elhelyezése:

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet
55. §
(3) A regisztrációs matricát a jármű első szélvédőjén belülről – kívülről jól látható módon – a jobb alsó sarokban kell az ügyfélnek elhelyeznie.

NyikosDávid

Nagy hülyeséget csináltál, hibát hibára halmoztál, a megfelelő hozzá állás is hiányzik.
Most nem lesz egyszerű kimászni ebből.

guba" # e-mail 2013.01.11. 08:02

Ezen bűncselekmény miatt elég szigorú az ítélkezés. Főleg, hogy nincs alternatív büntetési tétel, szabadság vesztéssel rendeli büntetni a törvény.

Ha a bűncselekmény büntetési tételének felső határa három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabb, akkor szabadságvesztés helyett közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás vagy kiutasítás, illetőleg e büntetések közül több is kiszabható.

"BTK 277/A.(1) Aki egyedi azonosító jelet eltávolít, vagy egyéb módon meghamisít..."

A rendszám ideiglenes levétele nem fedi le a fenti rendelkezést.
Nem alkalmazandó mert erre a helyzetre, mert:

nem végleges és visszavonhatatlan eltávolítás történt,
mert nem valamilyen csalás érdekében hajtották azt végre.

Tothvili, szerinted van értelme neked laikusként még hozzáfűznöd a dilettáns véleményedet, azok után, hogy három-négy jogász leírta a helyes választ?

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

tothvili # e-mail 2013.01.11. 10:30

Véleményem:
Ha bővebben utána néztél volna, akkor tudhatnád, hogy elegendő a rendőrnek felmutatni.
Például, ha üvegcsere miatt új matricát kellett kérni, és az ugyebár az pénzbe került, ezért a további felesleges kiadások elkerülése végett nem kötelező kiragasztani, de az autóban kell tartani.

wers # e-mail 2013.01.11. 10:39

Például, ha üvegcsere miatt új matricát kellett kérni, és az ugyebár az pénzbe került, ezért a további felesleges kiadások elkerülése végett nem kötelező kiragasztani, de az autóban kell tartani.

nem, ez téves hiedelem - én is igazoltatáskor tudtam meg (meg innen is utólag) de nem büntettek meg.

tothvili # e-mail 2013.01.11. 11:06

Guba:
Nos akkor nézzük a jogászi véleményt:

dr.Attika rosszindulatú módon írt a segítséget kérőnek! Az általa beidézett szövegből szándékosan kitörölt egy részt, ha úgy tetszik ezzel hamisan idézett! Azért tartom rossz indulatúnak, mert tudatosan játszik a szavakkal, tehát manipulál.

dr.Attika a motorszám-ot vette ki az eredeti szövegből, ezért első olvasatra akár úgy is érthető, ahogyan nem akarta az eredeti szöveg írója.

idézem a hiánytalan eredeti szöveget:

"Az (1) bekezdés a) pontja minden olyan magatartást büntetni rendel, amely az egyedi azonosító jel eredetiségén, elhelyezésén, meglétén változtat. Eltávolítás alatt többek között az egyedi azonosító jelek (rendszám, motorszám stb.) leszerelését, kireszelését, kimarását, kivágását, szám átütését értjük."
Tehát eltávolítás alatt a rendszám, vagy a motorszám valamilyen erőszakos és vissza nem állítható manipulációját kell érteni.
Például a rendszám átfestése, a motorszám lecsiszolása és máshová másik kamu motorszám beütése, vagy a popszegecses rögzítés kiszerelése, ésatöbbi.

Tehát ha értelemezzük ezt a szöveget, akkor arra jutunk, hogy az egyedi azonosító jel megváltoztatátásakor olyan manipulációra gondolt a szövegíró, amikor a megváltoztatás szándéka valamilyen visszaélésből fakad és az eredeti állapot már nem visszaállítható.

Nos a rendszám ideiglenes eltávolítása semmiképpen sem ez a kategória!

Ha nem értesz ezzel egyet, akkor térj ki arra, hogyan lehet megoldani a rendszámtábla vagy a műanyag keret javítását bűncselekmény elkövetése nélkül?

És arra is, hogy miért lenne bűncselekmény az, ha a már egyszer ellopták a rendszámtáblát, ezért a tulaj az újat nem hagyja a gépjárművön, hanem éjszakára biztonságba helyezi.

És arra is térj ki légyszíves, hogy miért lehet vásárolni akár a benzinkutakon is, bűncselekmény elkövetésére használandó rendszámtábla tartó kereteket, illetve azon miért nincs feltűntetve az, hogy aki saját kezűleg hozzákezd a keret kicseréléséhez, az bűncselekményt követ el.

tothvili # e-mail 2013.01.11. 11:07

wers:
nekem szélvédő cserém volt, új matricát kellett kérnem, és az én rendőreim elfogadták, amikor a kesztyűtartóból kivettem és megmutattam nekik.

capisca #   2013.01.11. 12:38

Kedves Tóthvili!

Önnek az olvasás vagy a szövegértés nem megy?

Dr. Attika a Btk kommentárját teljes terjedelmében idézte, a MOTORSZÁMOT sem hagyta ki.

"Aki

  1. egyedi azonosító jelet eltávolít, vagy egyéb módon meghamisít,
  2. olyan dolgot szerez meg, vagy használ fel, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, illetőleg amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították,

bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A Btké 25/A. § Az (1) bekezdés a) pontja minden olyan magatartást büntetni rendel, amely az egyedi azonosító jel eredetiségén, elhelyezésén, meglétén változtat. Eltávolítás alatt többek között az egyedi azonosító jelek (rendszám, motorszám stb.) leszerelését, kireszelését, kimarását, kivágását, szám átütését értjük.

Közeterületen egy egyszerű rendszám leszerelése (ez lehet ideiglenes és nem kell, hogy erőszakkal történjen, lásd a Btké.t) is okot adhat az eljárás megindítására, ha a posztoló ezt egy zárt helyen tette volna (kert, garázs stb...) ez fel sem merült volna.

A büntetőeljárás megindítása megállja a helyét, szerintem a bíró azért nem lesz szigorú és enyhe büntetést fog kiszabni 8ez lehet egy egyszerű megrovás is).

Véleményem #   2013.01.11. 16:07

tothvili

Igen elfogadják akkor, ha ezt a szélvédőcserét mondod, felmutatod a régit vagy az új matricának a pótlásáról kapott iratokat. Hosszú távon ezt nem lehet kijátszani...
Nem véletlenül van leírva hol kell elhelyezni azt a matricát. A matrica pótlásáról gondoskodni kell, örökké nem járhatsz a régivel a kesztyűtartóban.
Egyszeri megoldás ez a duma amit te írsz, de hosszú távon nem lehet így járni, mert egyszer belebukik majd az ember. Aztán a tanácsaidat követve, meglepődik valaki ha kap egy feljelentést a gyakorlatban.

Érdekességként elmondom, hogy a határon ( ahol van még ellenőrzés ) így nem engednek ki az országból, ezzel a dumával, meg a kesztyűtartóban való felmutatással. Vissza fordítanak.

tothvili # e-mail 2013.01.11. 16:12

caspica:
TI ITT NYALTOK EGYMÁSNAK A NYILVÁNOSSÁG ELŐTT !!!

Nézd vissza, tegnap 18 óra 13 perckor küldte az atika a szöveget, melyből konkrétan kitörölte a MOTORSZÁM-ot. A zárójel mögött a rendszám, motorszám olvasható az eredetiben.

NEM KELLENE ITT MINDENKIT GYENGEELMÉJŰNEK KÉPZELNI.

Szállj önmagadba, és elvárom, hogy helyesbítsd a kijelentésedet, mellyel engem próbáltál megszégyeníteni.

Várom