vezetéstől való eltiltás kezdete - mikortól?


Titusz23 # 2020.03.07. 00:56

Üdvözlöm!
A helyzetünk a következő! 2009ben a férjem ittasan vezetett, ezért 1évre eltiltották a vezetéstől. Mivel előtte volt egy ilyen ügye, így "visszaesőnek" minősült, újra le kellett volna tennie a jogosítványhoz a vizsgákat. Idő közben úgy alakult, hogy külföldön, az Egyesült Királyságban vállaltunk munkát. 2011ben hosszabb időre hazalátogattunk, elkezdte újra csinálni a jogsit, mivel lejárt az eltiltása. Kresz Ok, pszichológiai teszt Ok, forgalom azonban nem sikerült, pedig kétszer is neki ugrott. (akinek már van rutinja nehéz kezdő szemmel nézni a vezetést) Vissza kellett utaznunk, szüneteltette. Aztán 2013ban gyermekünk született, ebből az apropóból, s mivel kellett a munkához, megcsinálta 2013ban ott a jogosítványt. Sikerült. 2015 tavaszán hazaköltöztünk. Úgy gondoltuk, hogy EU tagállam, jogosítvány-jogosítvány, hivatalos, átváltják, beleszámít, de azt a választ kaptuk, hogy nem, itthon is meg kell csinálni, mivel itthon el van tiltva(ami már akkor majd 4éve lejárt). Tehát angol jogsival sem vezethet. Mondta ezt Jucika az okmányirodában, közben voltak igazoltatások, ahol azt mondták csak be kell menni honosítani, minden ok. Ok, majd intézi. 2019ben megint próbálta a forgalmat, de megint nem sikerült. (amúgy tud vezetni) Addig húzta, míg 4évvel és 2gyerekkel később beleszaladt egy igazoltatásba, ahol közölték, hogy azonnal ott kell hagynia a kocsit, szabájsértés, feljelentették, mert ő itthon el van tiltva, még angol jogsival sem vezethet eltelt 10! év az ittas vezetése óta akkor 26éves volt!!! Nos. Ő a kenyér kereső a családban, 3gyerekünk van, gyeden vagyok a picivel. A munkához neki elengedhetetlen a jogsi. Mit tudunk tenni? Mire számíthatunk? Mondtuk, lökdöstük mi, hogy menjen csinálja a jogsit, de az hogy sorozatosan nem sikerült, kicsit elvette a kedvét, pedig többször körbejártuk ezt az ügyet. Esetleg ha mégis eltiltást kapna, lehet e enyhíteni esetleg magasabb pénzbírságra, és kötelező jogosítván, szerzésre, ha a megélhetésünket veszélyezteti a jogsi hiánya?! Köszönöm előre is a választ! Üdv

wers # 2020.02.28. 04:54

Ezután hol kellene érdeklődnöm?

A rendőrségnél. Nem nagyon értem, ennyi idő alatt már a bíróság is dönteni szokott.

Mark6920 # 2020.02.27. 17:14

Helló, kérdésem a következő lenne.Elkaptak ittas vezetéssel és elvették a jogosítványomat amit leadtak a kormány ablakba, ez 7 hónapja történt és semmit nem tudok róla, hogy mennyi eltiltást kaptam stb. Ezután hol kellene érdeklődnöm?

wers # 2020.02.24. 05:17

Nem értem, mi akadálya a vezetői engedély kiállításának.

Adminisztratív, technikai probléma lehet. Én inkább azt nem értem, hogy abban a kormányablakban miért nem tudták megoldani.

angerdavid, ha nem fáradság, akkor abban a kormányablakban kérd a jogosítványod kiadását, ahonnan azt a tiltást kaptad. Valószínűleg ott tudják a tiltás végét, lejáratát érvényesíteni. Nem nagyon értem, mit nem csináltak jól, de orvosolható.

Ha nagyon messze van, elvileg akkor intézhető bármelyik kormányablaknál (majd ők hivatalból keresik a másik kormányablakot, hogy hova klikkeljenek), de tanácsolom, hogy olyant kormányablakot keress, ami régen okmányiroda volt.

Traffic # 2020.02.22. 10:17

T. angerdavid!

A járművezetéstől eltiltást nem kell "feloldatni", mert az a leteltével automatikusan megszűnik.

Az eltiltást a vezetői engedély nyilványtartásba bejegyzik még akkor is, ha valakinek nincs vezetői engedélye, ilyenkor személyhez kapcsolódó eltiltásként jelölik. Ezt az okmányirodai ügyintézőnek látnia kell a nyilvántartásban. Látnia kell a kezdetét, a végét.

Az eltiltást elrendelő döntésben szerepelt az, hogy vezetői engedéllyel rendelkezik? Ha nem, úgy utánképzési kötelezettség sincs.

Nem értem, mi akadálya a vezetői engedély kiállításának.

angerdavid # 2020.02.21. 17:35

Szép napot!

A mi nap sikeresen evlégeztem az elsősegély vizsgám, már csak ez volt hátra a jogositványom megszerzéséig.A kormányablakban fél úton jártunk a jogositvány kiállitásánál,de 3 éve kapptam egy 1 év 4 hónap eltiltás és ezért nem tudtuk befejezni. a kérdésem az lenne hogy a tiltás hol lehet feloldatni, és ki foglalkozik ezzel? A kormányablakban erre sajnos nem kaptam választ.

Előre is köszönöm a segitséget!
Szép napot.

wers # 2019.11.21. 05:30

Trafficnak jobban összeállt a kép. Annyit hozzá, hogy a 6 hónap eltiltás a vezetői engedély leadásától számolódik. Ezért zavaró az a mondat, hogy
2019.04.02 től 2019.10.02 ig elvoltam tiltva a vezetéstől

Szerintem a 18 pontnál a határozatban nem kell -tól -ig eltiltást beleírni.

Traffic # 2019.11.20. 16:33

T. Deepppp!

Nem járművezetéstől eltiltás volt a 18 pont elérése okán, hanem a közlekedési igazgatási hatóság (leánykori nevén: okmányiroda) elrendelte a vezetési jogosultság szünetelését 6 hónap időtartamra. A vezetői engedélye leadására kötelezték, illetve utánképzésen való részvételre.

A 6 hónap letelte után, ha az utánképzésen nem vett részt, a vezetési jogosultsága továbbra is szünetel. Akkor vezethet újra, ha az utánképzésen részt vett, az erről szóló igazolást az okmányirodában leadta és kézbe vette a vezetői engedélyét. Addig nem.

Ha mégis vezet, elköveti az engedély nélküli vezetés szabálysértést, amely fix 90.000 forint pénzbírsággal sújtandó és 1 hónaptól 12 hónapig terjedő időtartamra eltilthatják a járművezetéstől.

wers # 2019.11.19. 12:24

2019.04.02 től 2019.10.02 ig elvoltam tiltva a vezetéstől pontok össze gyűlése miatt 18 pont

Ja, hogy volt 6 hónap eltiltásod utánképzéssel + 18 pont, amihez + utánképzés a jutalom
Ehhh..

wers # 2019.11.19. 12:22

Valóban az "utánképzésre" kellenek a az dokumentumok. Azzal jelentkezhetsz.

Valamint 6 hónap utánképzésre voltam kötelezve

Nem hinném, hogy 6 hónapig tartana a képzés.

Kérdésem az lenne hogy vezethetek e amig ez tart vagy sem

A gépjármű vezetéshez elsősorban az kell, hogy legyen üzemanyag a kocsiban. Vezetni tudsz, de nem szabad. Ha újra igazoltatnak akkor a képzés annál hosszabb és annál drágább lesz.

Mellesleg a lakcím változás bejelentése 3 napos határidős, de már mindegy.

Deepppp # 2019.11.19. 11:53

Tisztelt ügyvéd úr
Bonyolult helyzetben kérném a tanácsát.
Múlt héten egy igazoltatás során derült ki hogy 2019.04.02 től 2019.10.02 ig elvoltam tiltva a vezetéstől pontok össze gyűlése miatt 18 pont. Valamint 6 hónap utánképzésre voltam kötelezve.
A jogositványom nem vették el viszont feljelentettek mert utánképzésen nem voltam.
Mivel lakcimem nem az mint ami a lakcim kártyán szerepelt is így nem tudtam erről.
Tudom a lakcim változását 15 napon belül jelezni kell de nem sikerült.
A régi lakcímem az ország másik vége s az ügy is ott van most sikerült átjelentkeznem s mai nap át is küldik az ügyet a helyi okmány irodába.
Kérdésem az lenne hogy vezethetek e amig ez tart vagy sem.Után képzésre csak a papiral jelentkezhetem ami uton van.
Sofőr vagyok s jó lenne valami válasz.

richard28 # 2018.11.20. 16:49

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan problémába ütköztem,hogy háromszor állítottak meg a rendőrök jogosítvány nélküli vezetés miatt. Mind a három alkalommal kaptam pénzbírságot illetve 2 alkalommal eltiltást. Az elsőnél 4 hónapot, a másodiknál 6 hónapot (amiből jelenleg 1 hónap telt el).

Leszögezném,hogy nem viccből vezettem, hanem a munkám miatt kellett, de azon vagyok,hogy mihamarabb meglegyen a jogosítványom.

A helyzet a következő mikor elkezdtem a jogsit akkor már megvolt a KRESZ és utána megállítottak egyszer akkor pénzbírságot kaptam.
Másodiknál megkaptam a 4 hónap eltiltást. Akkor kicsit visszaesett a lelkesedésből, hogy csináljam a jogosítvány de ekkor már elkezdtem a vezetés az oktatóval. Viszont felfüggesztettem,hogy befizessem a pénzbírságot.

A harmadik alkalommal már 6 hónap eltiltást kaptam és ismét egy csekket. Viszont itt már közmunkával váltom ki. De a vezetést újra elkezdtem az eltiltás előtt csinálni és már nem sok van, hogy mehessek forgalmi vizsgára. Viszont be kellett mennem a rendőszégre kihallgatásra elmondtam hogy miért hogyan vezettem stb. És akkor azt mondta rendőr aki kihallgatott,hogy csak a KRESZ-t csinálhatom meg de nem vezethetek oktatóval sem.

Egyik ismerősöm azt mondta aki járt hasonló cipőben,hogy ő forgalmi előtt kapott egy olyan tájékoztatást,hogy elveszik tőle az összes vezetést, KRESZ-t, első segélyt amiket megcsinált. És mindent újra kellett kezdenie.
Én nem szeretnék ilyen cipőben járni.

Szóval ilyenkor mi lenne a teendő? Nem szeretném,hogy elvesszenek az óráim mert elég sok pénzt kifizettem már.

Elsőnek arra gondoltam,hogy megcsinálom a vezetést és a forgalmit is csak a forgalmi vizsga igazolással nem megyek el a kormányablakban kiváltani a jogsit hanem majd ha lejárt az eltiltás. De ezek után nem merek tovább vezetni. Ha esetleg majd csak az eltiltás után folytatom a vezetést akkor megmaradnak az óráim?

Mit tehetnék ebben a helyzetben ? _

Köszönöm előre is a választ!

R. K.

Trufa # 2018.08.24. 16:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nos, egy illetőt 3 évvel ezelőtt ittas vezetésért eltiltottak 18 hónapra. Az eltiltás kezdete után fél évvel vezetett, a rendőrök megállították. Eltiltása fél évvel lett hosszabb, plusz újabb pénzbírság is született. Mostanra az eltiltások időtartama letelt, de az utánképzést még nem csinálta végig, így jogosítványa még nincs. Újra vezetésen kapták egy hónapja, helyszíni bírságot kapott, majd jött a levél, hogy menjen be a rendőrségre kihallgatásra. Ott azt mondták neki, hogy szabadságvesztésre számítson. Kérdésem az, hogy ez most eltiltás alatti, vagy jogosítvány nélküli vezetésnek számít-e (hiszen az időtartam letelt, de az utánképzés még nem teljesült), és hogy reális-e ez a büntetés? Van-e rá esély, hogy egy jó ügyvéddel pénzbírság és/vagy eltiltás meghosszabbítása legyen a büntetés szabadságvesztés helyett? Válaszát előre is köszönöm!

pappcs # 2018.07.12. 08:37

Tényleg:

"(3) A határozott ideig tartó eltiltás legrövidebb tartama egy hónap, leghosszabb tartama tíz év. A járművezetéstől eltiltást hónapokban vagy években, illetve években és hónapokban kell meghatározni.

(4) A járművezetéstől eltiltás tartama az ítélet jogerőre emelkedésével kezdődik. Ha a járművezetéstől eltiltást szabadságvesztés mellett szabják ki, annak tartamába nem számít bele az az idő, amely alatt az elítélt a szabadságvesztést tölti, illetve amíg kivonja magát a szabadságvesztés végrehajtása alól. Ha a feltételes szabadságot nem szüntetik meg, a feltételes szabadságon töltött időt a járművezetéstől eltiltás tartamába be kell számítani."

Valamikor egy évnél kezdődött.

Itt van ez a negyedik bekezdés. Ez arra vonatkozik ha egy ítéletben szabják ki az eltiltást meg a letöltendőt, vagy arra is ha valaki az egyik ügyben letöltendőt kap, de eltiltást nem és egy másik akár szabálysértési eljárásban eltiltást. Akkor az eltiltásba beleszámít e szabadságvesztés ideje vagy sem? Az is érdekelne, hogy alapvetően tiltva van e jogilag az, hogy a szabadságvesztés ideje alatt vezessen valaki. pl. ha nem vonult be, vagy ha bevonult, de kiengedték eltávozásra.

Dr.Attika # 2018.07.11. 10:18

Nem igaz. Btk. 56.§ (3) bekezdés.

pappcs # 2018.07.11. 10:09

Bűncselekmény miatt minimum 1 év eltiltás van.

wers # 2018.07.11. 09:33

így csak ugyanannyi vagy enyhébb lehet.

Lehet, nagyon ritka, de előfordul. Tudom. Több esetet is tudok.

Dr.Attika # 2018.07.11. 09:27

Nagyon ritka, hogy az ügyészség az eltiltás tartama miatt súlyosításért fellebbezést jelent be, így csak ugyanannyi vagy enyhébb lehet.

wers # 2018.07.11. 09:01

Elhiszem, de sajnos van elég sok példa az ellenkezőjére is.

Robert1980, még annyit, ha nekem lenne igazam (előfordul néha :)) ) és tiltás alatt vezetsz, akkor a következő bünti sokkal magasabb lesz, és jóval tovább tart. A szüneteltetés utolsó papját úgy határozzák meg, hogy beleszámolják az elkövetéstől eltelt időt is. Ezért is csodálkoznék, ha nem lenne elrendelve az ideiglenes szüneteltetés.

Dr.Attika # 2018.07.11. 08:49

Gyakorlati tapasztalat. Védencem esetében: elsőfok 240 ezer pénzbüntetés, 1 év hat hónap eltiltás. Másodfok: 120 ezer pénzbüntetés és 8 hónap eltiltás.

Robert1980 # 2018.07.11. 08:36

Így teszek, köszönöm.

wers # 2018.07.11. 08:19

Láttam én már sok csodát, de én utána kérdeznék, mert az kérvényed elbírálásig teljes tiltás szokott lenni. Kérdezz rá a kormányablakban (régi okmányiroda). Az elbírálás akár hónapokig eltarthat.
Azt nem tudom Attika mire alapozza, hogy a bíró enyhébb szívű tárgyalással.

Robert1980 # 2018.07.11. 08:10

Köszönöm a válaszokat,

a vezetői engedélyt el akarták venni, de adtam be kérvényt, hogy munkához szükségem van rá. Erre aztán nem kaptam levelet miszerint adjam le, úgyhogy feltételeztem elfogadták. De akkor ha jól értem, feltételezve, hogy nem függesztették fel eddig, és legálisan vezetek még, addig vezethetek amíg nem olvasom levélben azt, hogy a végzés jogerőre emelkedett?

Köszi

wers # 2018.07.11. 08:02

Tudnék rá fogadni, hogy már az eljárás kezdetén ideiglenesen felfüggesztették a vezetési jogosultságodat. Mikor a rendőrség elrendeli a nyomozást azonnal értesíti a kormányhivatalt, akiknek erre 8 napon belül be kell jegyezniük a szüneteltetést. Erről kapnod kellett volna egy határozatot kormányablakból Ez független attól hogy fizikailag a hivatal szekrényében, vagy a te kezedben van a vez.eng.
Már nem is nagyon szokták elvenni, mert a bejegyzést követő napon minden rendőr az autójában is látja, ha nem érvényes.

Dr.Attika # 2018.07.11. 07:37

Pedig jobban járna ha kérné tárgyalás tartását. Vélhetőleg már elsőfokon enyhítik az eltiltás időtartamát. Másodfok még ezen is enyhíteni szokott. Amíg nincs jogerős eltiltás addig vezetni is lehet. Főleg az új büntetőeljárási törvény miatt szükséges lenne a tárgyalás és az előkészítő ülésen megegyezni az ügyésszel mondjuk 6 hónap eltiltásban.