vezetéstől való eltiltás kezdete - mikortól?


tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.17. 21:12

fekip

nem éri meg, ha már eddig kibírtad felesleges kockázat lenne

attila52 # 2020.05.28. 06:01

Kérdés? 2020 01 27 én küldtek egy határozatot,amelyben az állt ,hogy összegyűlt a 18 büntetőpontom a jogosítványban és ezért adjam le 6 hónap szüneteltetésre.Ezt a határozatot nem tudtam felvenni.Ezért nem tudtam erről a felfüggesztésről.Így közlekedtem.Fuvarozó vagyok B,C kategóriám van.2020.05.06-án igazoltatásnál derült ki ,hogy nincs érvényben a jogosítványom.A rendőr a helyszínen elvette.Most elvégeztem azt utánképzést. Mikortól számít a 6 hónap?(a határozat napjától vagy a elvétel napjától) Ilyen esetben visszalehet könyörögni valamelyik kategóriát? Kinek kell levelet írnom? Miskolcon élek.2 munkám van ,a kenyeremet jelenti a B,C jogosítvány.Telefonálás miatt gyűlt össze a 18 pont.

wers # 2020.05.28. 07:02

Ilyenkor a leadás dátumától, te esetedben az elvétel időpontjától kell számolni. Kategóriát megpróbálhatod de nem biztatlak. Az elkövetést nem sem lehet kategóriára szűkíteni, ezért nem fogják megadni. (de egy próbát megér)

De haj ól belegondolsz érdekes lenne egy eltiltás 6 hónapra, ha nem veszed át a határozatot és nem is igazoltatnak akkor elmúlik a büntetés magától?

LaWoan # 2020.06.11. 21:58

ÜDv,

Sajnos összegyűlt a 18 pont, amit jeleztek másfél éve, hogy 13 pontom van, de mivel folyamatosan úton kell lenni, (teherautó sofőrként biztonsági öv és telefonálás..., bár most személyautóval kaptak el és már kész is baj)a kérdések a következők:
milyen indok szokott szerepelni a fellebbezésnél aminek minimális "hatása" is van? Kisgyerekes, családfenntartó, külterületi lakcím ahonnan az óvoda nem közelíthető meg közösségi közlekedéssel(busz kb 6km), munkahely elvesztése, (telephely 160km)?

Van valami ami segíthet?

köszi

alfateam # 2020.06.12. 04:16

Van valami ami segíthet?

Hogy-ne volna, betartod a szabályokat!
De megoldás lenne ha bevonnák a jogsidat,de te akkor is megtalálod a módját a szabálytalankodásnak!

outerspace # 2020.07.05. 18:38

Üdv!
Németországban élek, és német rendszámú autóval történt az eset Magyarországon, amikor szabálysértés miatt megállítottak, majd az intézkedő rendőr az eset végén azt mondta, hogy elértem a 18 büntetőpontot, és 11 munkanapon belül jönni fog egy értesítő, amibe bele lesz írva, hogy mikor kell le adjam a jogosítványomat. A végén megkérdeztem, hogy adjam-e oda a külföldi lakcímigazolót, hogy oda jöjjön a levél, de azt mondta, hogy már beírta a magyar lakcímkártyán szereplő adatokat (ergo az elveszett útközben a postán kilőve, de ahogy hallottam a az efféle levelek mindig ide érnek:D).
Az eset most már több mint egy hónapja történt (25-30 munkanapnál tartok), de a nevemre nem jött azóta sem értesítő a levél átvételéről, sem levél (a postás ismeri a magyarországi lakcímemen élőket, nem lakótelepről van szó). Ilyenkor mi a teendő? Bevállalhatom-e a kocsival való hazamenetelt, tekintve hogy semmiféle értesítőt nem kaptam semmiről, illetve ha megállítanak "takarózhatok" ezzel, hogy én erről nem tudtam?
Válaszotokat előre is köszönöm.

wers # 2020.07.06. 04:37

illetve ha megállítanak "takarózhatok" ezzel, hogy én erről nem tudtam?

Gyenge próbálkozás lesz az, ne kísérletezz vele (szerintem te sem gondoltad komolyan). Jobb lesz mihamarabb leadnod a jogsidat, hogy elkezdődjön ketyegni az eltiltás (a jogsi leadásától számolják). Megteheted akkor is ha nem tudtad kézhez venni a határozatot.

amibe bele lesz írva, hogy mikor kell le adjam a jogosítványomat

Ezt így biztos nem írják, mármint nem fognak időpontot adni. Azonnaltól értendő.

Amikor elérted a 13 pontot már kapnod kellett volna értesítést, hogy csökkenthesd a pontjaidat eltiltás nélkül.

V.Donp # 2020.07.14. 16:36

Sziasztok

Egy olyan kérdésem lenne , hogy ma voltam orvosi alkalmasságit csináltatni 1 év vezetéstől való eltiltás és sikeres utánképzés után viszont a jogosítvány számom nem került fel az alkalmassági igazolásra mivel azt nekem elvették és nem tudtam megmondani a számát !
Az okmányirodában ezt elfogadják így nekem majd ?
Vagy új alkalmasságit kell csináltatnom ?
Köszönöm a választ

Gólyafészek # 2020.07.14. 19:48

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a bírósági bűntetővégzésben meghatározott járművezetéstől történő eltiltás ideje a végzés napján kezdődik, vagy a cselekmény napjától?
(Ittas járművezetés miatt kaptam a büntetést).

Köszönöm!

drbjozsef # 2020.07.15. 04:00

Gólyafészek,

Btk 56. §
(1) A járművezetéstől eltiltás határozott ideig tart, vagy végleges hatályú.
(2) A járművezetéstől eltiltás tartamába be kell számítani azt az időt, amelynek tartamára az elkövető vezetői engedélyét - a járművezetéstől eltiltásra ítélését megelőzően - a bűncselekménnyel összefüggésben a helyszínen elvették, vagy azt a hatóságnál leadta.
(3) A határozott ideig tartó eltiltás legrövidebb tartama egy hónap, leghosszabb tartama tíz év. A járművezetéstől eltiltást hónapokban vagy években, illetve években és hónapokban kell meghatározni.
(4) A járművezetéstől eltiltás tartama az ügydöntő határozat jogerőre emelkedésével kezdődik. Ha a járművezetéstől eltiltást szabadságvesztés mellett szabják ki, annak tartamába nem számít bele az az idő, amely alatt az elítélt a szabadságvesztést tölti, illetve amíg kivonja magát a szabadságvesztés végrehajtása alól. Ha a feltételes szabadságot nem szüntetik meg, a feltételes szabadságon töltött időt a járművezetéstől eltiltás tartamába be kell számítani.

wers # 2020.07.15. 04:37

jogosítvány számom nem került fel az alkalmassági igazolásra mivel azt nekem elvették és nem tudtam megmondani a számát !

Szerintem az okmányirodában el fogják fogadni, de jobb lett volna ha sz orvos ráírja az alkalmasságira. Egyébként nem jó a védekezés, mert a határozatokban benne szerepel a jogosítványod száma.

V.Donp # 2020.07.15. 14:03

Üdv

Köszönöm a gyors válaszokat

Ma sikerült egyeztetnem

Nem lesz gond ,hogy nincs rajta az igazolvány száma

wers # 2020.08.12. 04:37

Csak kíváncsiságból, mikor igazoltattak utoljára Németországban lekérve a központi adatnyilvántartást?

Szerény véleményem szerint te Németországban sem vezethetnél. A te jogosítványodat eredetileg a magyar hatóság adta ki. A magyar hatóság bármilyen korlátozása erre teljes mértékben kiterjed. Az, hogy ezt honosítottad Németországban attól még nem lesz német jogosítvány (ebből szempontból)

Ha a német hatóság nem látja a vezetési jogosultságod korlátozását csak véletlen lehet ill. a közigazgatás göröngyös útjai. (látniuk kellene, előbb-utóbb látni fogják)

Az "utánképzés" nem évül el, mivel ez feltétele a jogosítvány visszaszerzésének.

Az én javaslatom felkeresni a magyar közlekedési hatóságot az utánképzés feltételeiről. Kell hozzá az eredeti korlátozó határozat. Ha nincs meg az akkor eljáró okmányiroda irattárában meg kell lennie, ezek az iratok nem selejtezhetőek. (egyből vigyél magaddal kb. 80 eFt-ot mert "feltárásra" csak ennek befizetése után adnak időpontot. Utána számolják ki még mennyi lesz a fizetendő)

Papay # 2020.08.16. 21:38

Sziasztok . Olyan problémám lenne hogy eltiltottak a a közúti járművezetéstől 3 évre . Elvették a jogosítványom ami csak B kategóriára volt meg . Én viszont nem tudom kivárni a 3 évet úgy döntöttem inkább kiköltözök Németországba .
Szerzek kint bejelentett lakcímet meg munkát .
A kérdésem az lenne ha már lesz kinti bejelentett lakcímem és kint is akarok élni nem szeretnék haza jönni . A Német jogosítványt le tudom ott rakni ? Nem ütközök akadályba azmiatt hogy a magyart ami volt elvették ?

Szomorú örökös # 2020.08.17. 05:09

Papay

A Német jogosítványt le tudom ott rakni ?
Nem ütközök akadályba azmiatt hogy a magyart ami volt elvették ?

Szerintem bőségesen elég lett volna az egy hozzászólással előbbi választ elolvasni:

wers 2020.08.12. 06:37
Ha a német hatóság nem látja a vezetési jogosultságod korlátozását csak véletlen lehet ill. a közigazgatás göröngyös útjai. (látniuk kellene, előbb-utóbb látni fogják)

Egyáltalán nem biztos, hogy bármilyen vezetési jogosultságot fogsz tudni szerezni Németországban. Úgyhogy ha jogosítványhoz kötött munkát akarsz szerezni kint, akkor lehet nagy bajban leszel, mert nagy valószínűséggel nem fogsz tudni kint vezetni.

Az erkölcsi része pedig, hogy én nem is igazán adnék. Nem kis bünti az a 3 év, súlyos lehet az a tett, amiért elvették a jogsidat.

wers # 2020.08.17. 05:31

Hozzá tenném, hogy nemzetközi egyezmények alapján egy személynek csak egy jogosítványa lehet (és egy személyazonosító okmánya, egy útlevele, egy lakóhelye stb).

A lentebbi eset - ami már nem olvasható - ott sem két jogosítvány volt, hanem ő a magyar jogosítványát honosíttatta Németországban, akkor a magyar jogosítványt a német hatóság megküldi a magyar hatóságnak, akik ezt őrzik.

Egyébként az simán előfordulhat, hogy jelentkezik Németországban jogosítvány megszerzésére, le is teszi a szükséges vizsgákat jó pénzért, de mikor ki akarják állítani a jogsit akkor kap piros jelzést. Nem biztos, hogy az autós oskola előre ezt lecsekkolja. (én sem tenném hadd fizessen. Lenyilatkozza, hogy nincs jogsija, utána vessen magára)

outerspace # 2020.09.09. 12:56

Koszonom szepen a multkori valaszodat wers.
Kozben utana telefonalgattam a dolognak az illetekeseknel (kozlekedesi hatosag, kormanyhivatal), voltam is Magyarorszagon julius vegen es a kormanyhivatalnal meg is nezettem, es azt mondtak hogy nem voltam eltiltva a vezetestol (itt mar ket honapja, hogy megtortent a dolog), viszont a majus 30.-an tortent eset utani "elvileg" 12napon belul megerkezo level ma jott meg (azaz majdnem 3.5 honappal kesobb), es jelenleg a virus helyzet miatt nem is fogok tudni semerre lepni, mivel ket het karantenre koteleznek, maximum elpostazni tudom a kartyat, de ugye kellene az utankepzes is, hogy vissza kapjam majd (ket het karantent a 2 teszttel megtudnam uszni, de az tudtommal majdnem 90.000huf, es tobb mint egy hetig tart az egesz, es ott tartok hogy 2-3 napom van mindenre, es ha visszajovok szinten van esely 2het fizetetlen karantenra, amit viszont semmikepp sem tudok megengedni magamnak). Ebben az esetben mit lehet tenni? Erdemes lenne felkeresni egy ugyvedet?
(Bocsanat az ekezet nelkuli irasert, angol billentyuzet...)
Valaszodat elore is koszonom.

wers # 2020.09.10. 04:32

outerspace ezek szerint a júniusi szabálysértésedért mégsem kaptál büntetőpontot.

julius vegen es a kormanyhivatalnal meg is nezettem, es azt mondtak hogy nem voltam eltiltva a vezetestol

Pontosan mit mondtak? Hogy nem voltál eltiltva vagy azótta sem. Szerintem az utóbbi. Ha kaptál volna júliusban + pontot azt látták volna.

Első kőrben le kellene kérned egy igazolást az előéleti pontjaidról
https://nyilvantarto.hu/…oeletipontok

Lehetőséged van ezeket csökkenteni hogy elkerüld az eltiltást. Ha megvan az igazolás akkor meghatalmazással más is kérhet neked vizsgaidőpontot, egyeztethettek hogy neked mikor jó, és befizeti a költségét. (úgy 80.000 Ft köré saccolom)
Ez egy max. két napos fejtágítás és kész is vagy.

outerspace # 2020.09.10. 12:38

outerspace ezek szerint a júniusi szabálysértésedért mégsem kaptál büntetőpontot.

majusi*

Mint kesobb kiderult, de, kaptam, de ez most lett "jovairva" 3 honappal az eset utan.

Pontosan mit mondtak? Hogy nem voltál eltiltva vagy azótta sem. Szerintem az utóbbi. Ha kaptál volna júliusban + pontot azt látták volna.

Bementem, mondtam hogy nekem van egy gyanum hogy a ponthatart elertem, es legyen szives megnezni nekem, hogy vezethetek-e, mert nem kaptam semmilyen tajekoztatot arrol, hogy nem. Megnezte, es felhivott valakit, akivel szinten megnezette, es azt mondta, hogy most ebben a pillanatban nem vagyok eltiltva (ez julius vegen volt, 2 honappal az eset utan).

A problema az, hogy tegnap erkezett meg az eltiltasrol szolo papir, es hogy 8 napon belul le kell adjam az engedelyt, viszont a jarvanyra valo tekintettel esely sincs ra, hogy en most hazamenjek, es leadjam, elpostazni meg okes, de utankepzesre akkor sem fogok tudni elmenni a virushelyzet miatt.

wers # 2020.09.11. 09:05

A problema az, hogy tegnap erkezett meg az eltiltasrol szolo papir

Miért probléma, erre vártál.

8 napon belul le kell adjam

Nincs még kukoricán térdepeltetés sem, ha nem küldöd meg. Vezetni akkor sem vezethetsz, viszont minél később küldöd meg annál későbbtől ketyeg az eltiltási időd.

a jarvanyra valo tekintettel esely sincs ra, hogy en most hazamenjek

Ez van. Megküldeni tudod, mint írtam meghatalmazással beadhatod a papírjaidat és befizethetik a díjat helyetted időpont kéréssel. Fél év az eltiltásod. Ki tudja mi lesz fél év múlva. (én a helyedben mihamarabb túl lennék rajta ha vezetni szeretnék fél múlva, mivel esélyes, hogy felfüggesztik, korlátozzák a vizsgáztatásokat)

Hívd fel a vizsgaközpontot, okosabb leszel.

Sok sikert!

Joszip # 2020.11.09. 14:45

Üdv!
Idén nyáron sajnos volt egy ittas motorvezetésem, melynek következtében a vezetői engedélyemet a helyszínen bevonták. Jött a határozat, hogy x időre járművezetéstől el vagyok tiltva. Kértem tárgyalás tartását melyben megkértem , hogy csak kategória eltiltást kapjak. Ezt elutasították maradt a járművezetéstől eltiltás.
Kérdésem az lenne, hogy mivel motorkerékpárral követtem el a vétséget, amire volt érvényes "A" kategóriájú vezetői engedélyem, de mellette van B és C kategóriám is, az eltiltás lejártával utánképzésen részt kell-e vennem, ha motorozni nem kívánok többé , csak személy és teherautót vezetni?
A segítséget előre is köszönöm.

Traffic # 2020.11.09. 15:55

T. Joszip!

A vezetői engedélyét csak utánképzés elvégzése után kaphatja vissza (ha érvényes az orvosi is), az nem lényeges, hogy melyik kategóriába tartozó járművet fog vagy szándékozik vezetni.

Joszip # 2020.11.22. 08:41

T. Traffic!
Igen közben rajottem. Válaszát köszönöm.

csucsu7212 # 2021.05.12. 08:00

Üdvözlöm önöket.Ki pontozás miatt be vonták a jogosítványomat 6 hónapra.Be szolgáltattam a megadott címre ,és majd értesítenek ,hogy mikor kel megjelennem . Az ehez hasonló példákból látván, tréningekre kel menem ? Nekem Derecskére kellene járnom , de én Kecskeméten dolgozom , ami így gondot okoz. Kérdésem: át lehet-e kérni Kecskemétre az ügy lebonyolítását. Válaszukat előre is köszönöm.

wers # 2021.05.12. 08:15

Kaptál egy határozatot a jogosítványod bevonásáról. Biztos leírták, hogy utánképzésre kell menned. Ezt az ország bármelyik képzési központjában elvégezheted, Kecskeméten is.

Írjál egy levelet a határozatot küldő kormányablaknak (én megfontolnám), és kérjed, hogy az ügyedet tegyék át az általad megfelelő kormányablakhoz (nevezd meg melyik), mert ott szeretnéd átvenni a jogosítványodat. Ezt mihamarabb kérjed, hogy mire az utánképzést elvégzed - lehet már a tiltás ideje alatt - addigra érjen át, hogy az képzőközpont már oda küldje az igazolást, hogy teljesítetted az utánképzést.
Azért fontolnám meg, mert lehet kisebb macera egyszer Derecskére utazni a jogosítványt átvenni, mint utána rohangálni, ha elkerülik egymást az iratok. Nem tudom mikor vonták be, 6 hónapba bele kell férjen.