vezetéstől való eltiltás kezdete - mikortól?


Robert1980 # 2018.07.10. 16:56

Sziasztok,

közlekedési bűncselekmény kapcsán kaptam egy tárgyalásmellőző végzést, miszerint járművezetéstől eltiltanak 2 évre. Az ügyész vagy én 8 napon belül tárgyalás tartást kérhetünk, részemről ezt nem fogom megtenni. A következő kérdésekben kérlek segítsetek:

  • mikor emelkedik jogerőre? A végzésben nincs róla szó, a 8 nap kapcsán csak annyi van, hogy végrehajtásra halasztó hatálya van
  • gondolom fogok kapni levelet a jogerőre emelkedésről, de gyanítom az pár nap-hét mire megjön. A jogosítványomat eddig nem vették el, vezethetek. Meddig vezethetek? Amíg meg nem jön a levél?
  • több információt olvastam arról, hogy a jogsi leadásával meg kell várni a levelet, hogy adjam le, vagy csak a jogerőre emelkedésről szóló papírral bemegyek az okmányirodába és leadom. Mi a helyes?

Köszönöm a segítséget.

Dr.Attika # 2018.07.04. 18:04

Mi köze ehhez a kormányhivatal jogászának?

Jonny61 # 2018.07.04. 17:25

Köszönöm a gyors infót. Sajnos nem hit kérdése,nem boldogulok,a kormányhivatal jogászával!

Dr.Attika # 2018.07.04. 16:47

Beleszámít. Döntse el, hogy jogilag képzetlen kormányhivatali dolgozók, vagy jogvégzett ügyvédek véleményét fogadja el.

Jonny61 # 2018.07.04. 16:13

Letöltendő börtönbüntetés,/nem közlekedési ügy/ beszámít az eltiltás idejébe? A reintegrációs őrizet csökkenti e azt,ha nem számít be? Mivel megélhetés függ tőle,ezt a mellékbuntetést lehet e valamilyen módon eltöröltetni,vagy csökkenteni? Ill.van e olyan kitétel,amikor beszámít? Akit kérdeztem ügyvédet,szerintük beleszámít,a kormányhivatal szerint a börtön ideje nem számít be! 60 évesen a megélhetésem függ tőle.

wers # 2018.02.05. 10:45

Igen, el fogják tiltani. A tiltó határozattal be is jegyzik a tiltást. Le kell adni. Ha nem, akkor sem ajánlott vezetni, mert érvénytelen jogosítvánnyal vezetést még több büntivel, és még hosszabb eltitással ajándékozzák.

cjxdlol # 2018.02.04. 22:36

Udv, egy olyan dologgal kapcsolatban írok hogy a párom segítségnyújtás szempontjából vezette az autómat egy kilométeren át mivel megkértem arra a következő boldog el tudna e vinni mivel rosszul voltam és hánytam. El vitt a holtig a bolt közelében a rendőrök észre vettek minket , miután vettem inni a boltban én vettem át a volánt és a rendőrök igazoltattak és kérték a párom jogosítványát mivel ő még tanuló vezető ezért jogosítvánnyal nem rendelkezett. A rendőr azt mondta helyszíni bírság lesz 45.000 és meg kért hogy várjunk az autóban amíg meg írja a csekket , (hozza teszem végig trágár bunkó és tiszteletlen volt) pár perc elteltével i szállt az autóból és azt mondta nem lesz helyszíni bírság hanem fel fog jelenteni mind a kettőnket. Mert így 90-150 ezer forint is lehet a bíróság ! (Én nem alazkodtam meg neki , követeltek hogy had készítsek felvételt az esetről , ezt nem engedte , hogy hívjon ide más rendőrt mert nem értek egyet az ügyintézéssel amit csinál (szonda, motozás, autó kipakoltatás, trágár szavak használata) s még sorolhatnám... A rendőr fel jelentett engem is és a párom is , a helyi rendőrségen vallomást tettünk és azt mondták ki fogják hallgatni a rendőrt aki fel jelentett. Azt mondták 90.000 forint bírság lehet a páromnak plusz a hazugságok amiket a rendőr állít hogy nem volt index 3x 20.000 forint plusz nekem 50.000 forint plusz hogy nem indexeltem 2x20.000 forint (természetesen használtam én is irányjelző és a párom is ) . Plusz azt mondták a párom el tilthatják a vezetéstôl. Amikor ez az eset történt már csak 2 óra volt a vizsgáig és idő közben a párom sikeres vizsgát tett és jelenleg várja a jogosítványát. Azt jeleztük a vallomásban hogy a jogosítvány szükséges a munkavállaláshoz mert jelenleg napi 3-3 km jár gyalog dolgozni. A kérdésem az lenne mire számíthatunk ? Én is és a párom is el fogadta a helyszíni bírságot, de a rendőrt ez nem érdekelte egy bunkó paraszt volt akinek nem voltam hajlandó meg alazkodni és be hódolni csupán ezért jelentett fel. Véleményem szerint hiába hallgaják ki hazudni fog . Ebben az esetben hogy a párom már meg szerezte a jogosítványt és határozat még nem született el tilthatják? Érvénytelenithetik a megszerzett vizsgáját? Ha el tiltják akkor le kell adni a jogosítványt ? Mit lehet tenni ? Köszönöm szépen a válaszokat !

wers # 2018.02.01. 11:27

Hát, pedig kellett határozatot hoznia a rendőrség határozata alapján. A vezetői engedélyt a visszaadásig az okmányiroda őrzi. Tuti választ ők adnak.

vince.artur # 2018.02.01. 11:06

Rendőrség hozott határozatot. Esetleg van valami adatbázis, ahol utána nézhetek? Vagy az ügyfélkapun, a neten?

wers # 2018.02.01. 10:51

A 2016-os határozatban ennek benne kellene lenni. Szinte biztos, 2016-os 2.5 évbe beleszámolták az előző tiltásokat is. Az okmányirodát kérdezd, akik a határozatot hozták.

vince.artur # 2018.02.01. 08:16

Szép napot mindenkinek!
Vezetéstől eltiltás időtartamáról szeretnék érdeklődni, mert a rendőrséget hiába kérdezem, mindenki mást mond...
2014-ben, megfogtak gyorshajtásért, eltiltottak a vezetéstől 6 hónapra, majd sajnos a bünti alatt 2015-ben újra, megint eltiltottak egy évre, és sajnos 2016-ban ismét, akkor már 2,5 évre. Tudom, ez borzalmas, szégyenlem is magam. A kérdésem az, hogy melyik eltiltás az irányadó? Az utolsó, vagyis a 2016-os 2,5 év, vagy az összes összeadódik? Próbáltam az ügyekben eljáró rendőröket megkérdezni, de az egyik szerint összeadódnak, a másik szerint az utolsó.

wers # 2017.10.30. 07:26

Álláspontom szerint nyugodtan vezethet az édesapja.
A vezetési jogosultság szüneteltetése szerintem is letelt, de sajnos nem szokott a feljegyzés magától, automatikusan lekerülni. Bár ez változhatott.

Dr.Attika # 2017.10.27. 07:31

Így már érthető. Oly mértékű volt a sértetti közrehatás, hogy a pénzbüntetést is elegendőnek tartotta a német bíróság. Várják meg amíg az ítélet végrehajtását átadják a magyar szerveknek. Abból magyar nyelven minden kiderül. A két hónap eltiltás már letelt. Álláspontom szerint nyugodtan vezethet az édesapja.

rosie # 2017.10.25. 19:58

Sziasztok,

előrször is köszönöm a válaszokat, és a tanácsot, hogy ne vezessen Németországban.
A levelet a kérdéseimmel már elküldtem a bíróságnak is, csak eléggé türelmetlen vagyok, hisz jelenleg is a vezetésből él édesapám.

Visszatérve igen, mellékbüntetés. A lényeget kihagytam, 150 napi pénzbüntetés került megállapításra, aminek a megváltási összege 30 EUR, ami összesen 4500 EUR.
Ezen kívül ráterhelik még az eljárási költséget, a mellékvádló költségeit, illetve 2 hónap időtartamra eltiltják a vezetéstől.” A következő bűncselekmény illetve halmazati bűncselekmények, amelyek a vezetői engedély bevonása vagy a gépjárművezetéstől való eltiltás kerül megállapításra, az alábbi vétségként figyelembe veendő a német vezetési alkalmassági rendszer keretében: gondatlanságból elkövetett emberölés. Jelen büntetőparancs jogerőssé és végrehajthatóvá válik, amennyiben Ön a kézbesítést követő két héten belül nem él fellebbezéssel.”
Szóval nekem, mint hozzá nem értőnek úgy tűnik, ez itt be is fejeződött fellebbezés nélkül.
Egyébként kirendelt védő nincs. Bizonyítékként a szakvélemény, a tanúk, a fotók, különböző okmányok: tachográf kiértékelés, szövetségi központi nyilvántartás kivonata, német vezetési alkalmassági nyilvántartás kivonata van feltüntetve.

Az hogy mennyire enyhe az eltiltás mértéke, én nem tudom megállapítani, mert egyrészt nem értek hozzá, másrészt elfogult vagyok. De a részletekről annyit, hogy a kamion jobb kerekével az útszegélyen haladt, a sértettek szintén ott álltak. Egyikük a forgalomnak háttal. Egyikük sem viselt mellényt, nem voltak kivilágítva,elakadásjelző háromszöget sem állítottak fel. Tehát nem úgy kell elképzelni, hogy a leállósávban közlekedett, és ott letarolt mindent. Ezt a szakvélemény írja, édesapám nem emlékszik, sokkot kapott, ki sem hallgatták akkor, és azóta sem. Ezenkívül 32 éve van C,E jogosítványa makulátlan múlttal. Németországban pl még sohasem kapott közlekedési szabálysértésért pénzbírságot.

A 44§-tól én azt vártam, hogy majd leírja szépen, mi a teendő a külföldi jogosítvány esetében, ha az ember nem Németországban él. „The driving ban shall be endorsed on any other foreign driving licences.” Ez pl mit jelent? Számomra ez a mondat semmit mondó. Mármint józan paraszti ésszel gondolkodva. Külföldi jogosítvánnyal rendelkező, magyar állampolgársággal, lakhellyel rendelkezőként mit csináljak a magyar jogosítvánnyal? Leadjam? Hova? Mikor? Hogy?

Semmiféle tájékoztatást nem kaptunk ezzel kapcsolatban. Ezért is gondolom úgy, hogy az eltiltás csak Németország területére vonatkozik. Vagy azért, mert ezt akarom hinni…:)
Szerintem így már értitek a problémát. Ha bármiféle hülyeséget írtam, ne haragudjatok, nem értek hozzá.

wers # 2017.10.25. 09:42

Igen, kedves Dr.Attika. Én is csak a vezetői engedélyyről írtam. Másik oldalához nem is bátorkodnék. Az eltiltás mértékét így is nagyon enyhének tartom. Egy piroson áthajtás vasárnap dél körül az ipari zónában szinte semmi forgalomnál is min. fél év veszélyeztetés nélkül. Egy zebránál tétován álldigáló gyalogos esetén nem megállni kb. egy év rizikó.

Dr.Attika # 2017.10.25. 08:55

A 44.§ csak a járművezetéstől eltiltás mellékbüntetést tartalmazza. A főbüntetés valószínűleg súlyosabb. Nem ártana tájékozódni. Vélhetőleg van német kirendelt védő. A határozatban ennek szerepelnie kell.

Dr.Attika # 2017.10.25. 08:50

A 44.§ csak az eltiltásról rendelkezik. Szerintem amit küldtek az nem a teljes ítélet.
A hivatkozott német jogszabály-hely angolul:

Section 44
Temporary driving ban

(1) If a person has been sentenced to imprisonment or to a fine for an offence committed in connection with the driving of a motor-vehicle or in violation of the duties of a driver of a motor-vehicle, the court may impose a ban prohibiting him from driving any class of motor-vehicle or a specific class on public roads for a period of from one to three months. A driving ban shall typically be imposed in cases of a conviction under section 315c(1) No 1(a), (3) or section 316 unless a disqualification order has been made under section 69.

(2) The driving ban shall take effect upon the judgment having become final. National and international driving licences issued by a German public authority shall be kept in official safekeeping for its duration. This shall also apply if the driving licence was issued by a public authority of a member state of the European Union or another signatory state of the Treaty on the European Economic Area if the holder is ordinarily resident in Germany. The driving ban shall be endorsed on any other foreign driving licences.

(3) If a driving licence is to be kept in official safekeeping or the driving ban to be endorsed on a foreign driving licence, the duration of the ban shall be calculated from the day that those conditions have been complied with. Any period during which the offender was kept in detention in an institution pursuant to an order of a public authority shall not count towards the duration.

wers # 2017.10.25. 04:42

rosie, s.o.s. szól édesapádnak, hogy ne kockáztasson, ne vezessen Németországban. A vezetési jogosultságot ideiglenesen már az eljárás kezdetén felfüggesztették szerintem. A két hónap eltiltás (mellesleg nagy nagyon örüljön, hogy ennyivel megúszta)jogerőre emelkedéstől érvényes, az eltiltásba viszont beleszámít az elkövetéstől eltelt idő. Erről biztos fogtok kapni határozatot.
Ha ez az év elején volt, érdeklődni kellene a német hatóságnál. Mindössze ennyivel ritkán büntetnek, legalább valami egyéb vizsgára kötelezik az elkövetőt. Addig ne vezessen, ameddig nem biztos, hogy már levették az eltiltást a jogsiról.
Ha elkapják, nagyon súlyos büntire számíthat, bíróság ítéletén és az ügyész hozzáállásán múlik. Az első döntést gyanítom tárgyalás megtartása nélkül hozták meg, de ha eltiltás alatt elkapják, elveszít minden enyhítő körülményt.

rosie # 2017.10.24. 21:08

Sziasztok,

a következő esettel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Igyekszem tömören leírni a történetet.

Édesapámnak /kamionsofőr/ év elején volt egy közlekedési balesete Németországban, a leállósávon ( a vonalon) éppen kereket cserélő bolgár állampolgárokat gázolt halálra. A bűntetőparancsban gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. 4000 EUR pénzbüntetésre, az eljárási költség megfizetésére ítélték, és 2 hónapos időtartamra minden típusú gépjárművezetéstől eltiltották. Nem fellebbeztünk, így elvileg a büntetőparancs 2 héten belül jogerőre emelkedett. Erről egyelőre nem kaptunk levelet, viszont megkaptuk a fizetési felszólítást,számlát, amiből arra következtetünk, hogy a büntetőparancs jogerőre emelkedett, mivel az előző levélben az állt, hogy amíg nem kaptuk meg a számlát, ne fizessünk.

Kérdésem a következő:

  • Mikortól és hogyan lép életbe a vezetéstől való eltiltás? A levélben nem szerepel, hogy adja le a jogosítványát.
  • Csak Németországban vagy minden EU tagállamban eltiltják a vezetéstől?

A német büntető törvénykönyv, amire hivatkozik:§ 44 StGB.

A jogosítványát a baleset után nem vették el, nem hallgatták ki, óvadék megfizetésésével haza engedték. Azóta is sofőrként dolgozik, Németországban is vezet, ezért azon aggódok, hogy ha esetleg egy igazoltatás alkalmával ellenőrzik a jogosítványát, kiderülhet, hogy esetleg már nem is vezethet. Létezik, hogy jogerős határozat nélkül ez megtörténik? Illetve hogy ezt a határozatot nekünk nem küldik el? A két hét leteltét is csak megsaccolni tudjuk, mivel a levél keltezése 1,5 hónappal korábbi időpont, mint ahogy azt mi megkaptuk.

Előre is köszönöm a segítséget!

Öreg Tölgy # 2017.07.29. 20:07

Attika, ezt azért írd fel majd a felülvizsgálattal nem támadható, végzésben kiszabott próbára bocsátás, a garázdaságba beolvadó testi sértés és a többi hasonló mellé. Alkalomadtán pedig ismerkedj meg a Btk. 55. § (1) bekezdés b) pontjával.

wers # 2017.07.29. 16:18

Ráadásul azt is írja "ujra megpapja" így szerintem csak nem nagyon tudja, miért is tiltották el. De a tiltást közlő határozat biztos tartalmazza ezt, bármi is volt az ok.

wers # 2017.07.29. 16:07

És azt gyakorlatban hogyan kivitelezik? Homlokára festik három év alatt halványuló festékkel? Bár ez a lopás ok engem is elgondolkodtatott, de bármiféle hivatalos korlátozása a gépjárművezetésnek az engedély korlátozásával, bevonásával, ill. (főként) a nyilvántartásaba bejegyzéssel valósul meg.

Dr.Attika # 2017.07.29. 14:13

Onnan, hogy a kérdező azt írta, hogy sógorát lopás miatt ítélték el. Ha a lopáshoz gépjárművet használt akkor a járművezetési foglalkozástól tiltják el.

Öreg Tölgy # 2017.07.29. 11:07

A kérdésben az van leírva szó szerint, hogy "a sogoromat eltiltottak 3evre a vezetestol". Hogy ebből Attika dokinak hogy jött le az, hogy "foglalkozástól van eltiltva és nem a járművezetéstől", az egy magamfajta szobatudós járási ügyésznőnek magas.

alfateam # 2017.07.29. 10:33

Ez-bizony nem így van
http://www.lb.hu/…llvel/38-bkv