vezetéstől való eltiltás kezdete - mikortól?


pancimancika # 2021.05.31. 17:33

Üdvözlöm,legyen szíves segíteni nekem. 18 büntető pont után le kell adjam a jogosítványomat. Külterületen lakok, a munkába járásomat nem vagy nagyon nehezen tudom megoldani. Természetesen nem akarok kibújni a felelősségből, de szeretnék kérelmet írni, hogy enyhítsenek vagy mit csináljak? 6 hó után tényleg kell menni képzésre? És az mennyibe kerül? Köszönöm a segítséget, nagyon várom a választ.

wers # 2021.06.01. 03:51

pancimancika
Nincs jó hírem. Elvileg tényleg lehet fellebbezni, de nem sok esélyt látok rá, hogy megkapd. Olyan esetekben adnak könnyítést, mint pl. beteg kisgyereket kell rendszeresen kezelésre hordani, és nincs senki más aki segíthetne, vagy hasonló méltányolható körülmény. 13 pontnál küldtek értesítést, akkor kellett volna önkéntes untánképzésen részt venned és csökkentened a pontjaidat.

A 18 ponttal azonnal bejegyzésre kerül a vezetési jogosultságod korlátozása, tehát már most sem vezethetsz, meg se próbáld. Viszont a 6 hónap eltiltást akkortól lehet számítani, mikor ténylegesen leadtad a kormányablakban, érdemes mihamarabb.

A jobb hír, hogy az utánképzést az eltiltás alatt is el lehet végezni. Van rá hat hónapod. Ahogy most nézem a helyzetet szerintem kelleni is fog, mert a pandémia alatt igen hosszú várólista torlódott fel. A listára nem elkövetés, vagy az eltiltó határozat dátuma alapján lehet felkerülni, hanem ki mikor jelentkezik és fizeti be az utánképzés költségét. Ez nem tudom pontosa, az önkéntes utánképzés kb. 75-80.000 Ft, ez szerintem 100 ezer körül lesz. Ha jelentkezel vigyél is magaddal pénzt.

Összességében nem javaslom, hogy fellebbezzél.

nn223 # 2021.06.01. 04:58

2021 elején volt egy balesetem.. Belterületen én főútvonalról kanyarodtam balra, velem szembejövő 77 km/h sebességgel jött (Igazságügyi szakértői vélemény alapján tudom), úgy láttam még beférek, de sajnos nem sikerült, le is csaptam a kanyart emiatt, ezt is leírta az igazságügyi szakértő. Ma egy hete kaptam meg a határozatot, 100.000 ft büntetés+1 hónap vezetéstől való eltiltás. A jogosítványomra szükségem van a munkába járáshoz (műszakos munkarend stb.). Van-e értelme fellebbezni? Illetve, határozat kézhezvételétől számított 9.napon érvénybe lép a határozat, ha nem teszek fellebbezést, ilyenkor nekem le kell adnom a jogosítványom okmányirodába, vagy leszámolom azt az 1 hónapot és utána mehet minden tovább?
Nyilván büntetőponttal sem járnék jobban, mert az 3 évig érvénybe van, ezt meg “letudnám” 1 hónap alatt, de nehezen tudnám megoldani a munkába járást..


Knf

wers # 2021.06.01. 05:17

Van-e értelme fellebbezni?

Dehogy! Az elbírálása tovább tart és nem sok esélyt látok, főként, hogy nagy vékony tollat használtak az egy hónapnál.

Az egy hónapot a jogsi tényleges leadásának időpontjától számolják.

Legközelebb jobban figyelj!

wers # 2021.06.01. 05:36

Háát, újból átgondolva nem vesztesz semmit, ha fellebbezel. Max. elutasítják. Sírjál sokat de szépen, udvariasan.

nn223 # 2021.06.01. 08:06

Az 1 hónap letelte után pedig kiküldik postán a jogosítványom, vagy visszamegyek okmányirodába és ott adják vissza? Vagy hogy működik ez utána?????


Knf

wers # 2021.06.01. 08:21

Ez jó kérdés. Ha az orvosi érvényesség rendben akkor szerintem nem lehet akadálya, hogy postázzák. Mikor leadod kérdezd meg, régebben be kellett érte menni. Most nem normál eset van, esélyes, hogy kérésedre elküldik.

nn223 # 2021.06.22. 07:09

Megtudom nézni valahol interneten, hogy jelenleg érvényes a jogosítványom? Ügyfélkapun vagy bárhol. Fellebbeztem a büntetés ellen, és most nem tudom járhatok e autóval, vagy sem.


Knf

wers # 2021.06.22. 07:49

Nem. Kormányablakban. Bármelyikben. De az ügyedben bővebb felvilágosítást csak az illetékesben tudnak adni.

Vagy a rendőrségen. De ott is csak azt, hogy van-e korlátozás.

Úgy saccolom ennyi alapján, hogy nincs korlátozva.

justice007 # 2021.06.22. 11:48

Üdv! Kedves ismerősömmel történt: Városban 1-1 sávos úton haladt, sávok mellet parkoló sávok. Gyalogátkelőhelyen áthaladt, nem vette észre, hogy tőle balról érkezve egy gyalogos már 2-3 lépést megtett a zebrán (az még a parkoló sáv ugye). Nos, a rendőrök megállították. 30.000 forint bírság. Ezt el tudja fogadni. Viszont 3 hónapra el akarják tiltani az engedélyhez kötött közúti jármű vezetésétől és azt mondták, hogy azért CSAK 3 hónapra, mert eddig nem volt szabálysértése soha. Mennyire jogos Kedves Fórumozók a jogsi elvétele 3 hónapra egy ilyen esetben? Nagyfoku baleseti veszélyességre hivatkoznak. Balról lelépett egy gyalogos a zebrára. Ennyi történt. Köszönöm előre is a válaszokat!

wers # 2021.06.23. 03:43

Gyalogátkelőhelyen áthaladt, nem vette észre, hogy tőle balról érkezve egy gyalogos már 2-3 lépést megtett a zebrán

Már akkor is meg kell állni, ha a járdán a zebra előtt tétován álldigál a gyalogos. Vezetés közben figyelni kell a forgalmat, a gyalogost kiemelten.

Nagyon nagyon enyhe büntetést kapott.

Szomorú örökös # 2021.06.23. 04:38

wers

Már akkor is meg kell állni, ha a járdán a zebra előtt tétován álldigál a gyalogos.

Nem akarlak elkeseríteni, de gyakorlatban ez max. a vezetési vizsga előtt van így. Nagyon sok esetben álltam meg úgy, hogy esze ágában se volt átmenni a gyalogosnak. Ő csak szimplán békésen álldogált ott. Mondtam is rá cifrákat rendesen, hogy szívassa azt, akire épp gondolok. Az átkelési szándékot határozottan jelezni kell. A gyalogosnak csakis a zebrán van elsőbbsége, nem előtte, nem utána, hanem rajta. A KRESZ ezt egyértelműen leírja:

21. § (7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van.

A kérdező esete viszont egyértelmű, ott már lelépett a gyalogos a zebrára, minden kétséget kizáróan nem teljesítette a kötelességét. Jogos volt a rendőrök bírságolása, vezetéstől eltiltása.

wers # 2021.06.23. 05:21

Nem vitatkozni akarok..... de! :)
Olvassuk tovább a KRESZ-t:

Magatartás a gyalogosokkal szemben
43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

(2) * Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

Tehát, ha a gyalogos talpa leér a zebrára akkor már állni kell! Persze lehet ezt satufékkel is. Vérmérséklet szerint.

Nagyon sok esetben álltam meg úgy, hogy esze ágában se volt átmenni a gyalogosnak.

Nem vitatom, hogy így van, de az én tapasztalatom alapján a gyalogos leginkább azért áll meg a járda szélén, mert át akar kelni az úton. Sőt, szerintem inkább jellemző, hogy csak megy, körbe sem néz és lép is a zebrára, mert fontos üzit kell küldenie menet közben.

justice007 # 2021.06.23. 05:31

Pl.: jobbról jön a gyalogos. Természetesen megállok. Viszont: Hány autós várja meg, hogy átérjen a túloldalra? Ahogy elhalad az autó előtt, már elindul mindenki. Ugye? Senki nem várja meg, hogy átérjen. Sőt, ha balról jön, senki nem áll meg, csak ha már nagyon kell. Ez a tapasztalat. Egyértelmű, hogy hibázott, de ezért 3 hónapra bevonni a jogsit? Ezt érzem túlzásnak. Próbáltam kutakodni a neten, de sehol nem találtam jogsi elvételt, csak pénzbírság tételeket.

wers # 2021.06.23. 05:39

Sőt, ha balról jön, senki nem áll meg, csak ha már nagyon kell. Ez a tapasztalat.

Rossz gyakorlat. Ezért a szigorú büntetés.

Nem hiszem, hogy javít a hangulatodon, de Németországban, Ausztriában sokkal szigorúbbak.

Ahogy elhalad az autó előtt, már elindul mindenki. Ugye?

Ez rendben van. Megadta az elsőbbséget, indulhat.

Szomorú örökös # 2021.06.23. 05:44

justice007

ha balról jön, senki nem áll meg, csak ha már nagyon kell

Ez max. akkor állja meg a helyét, ha járdasziget van a gyalogos átkelőhely közepén.
Ott tudomásom szerint nem igazán büntethet a rendőr ezért.

Ahogy elhalad az autó előtt, már elindul mindenki. Ugye? Senki nem várja meg, hogy átérjen.

Miért is várná meg? Már az elsőbbségadás megtörtént.

Egyértelmű, hogy hibázott, de ezért 3 hónapra bevonni a jogsit? Ezt érzem túlzásnak.

Nagyon sok gyalogos gázolás van évente pont a zebrán, ezért ilyen szigorúak a rend éber őrei. Ha az ismerősödnek nincs szerencséje, még akár előbb-utóbb utánképzésre is mehet drága pénzért és akkor nem csak 3 hónap lesz az, mert amíg az utánképzés nincs meg, addig a jogsit se kapja vissza.

Szomorú örökös # 2021.06.23. 05:46

wers

inkább jellemző, hogy csak megy, körbe sem néz és lép is a zebrára, mert fontos üzit kell küldenie menet közben.

Na igen, ez a legborzasztóbb...vagy nézzük tovább, kerékpárral gurul át rajta úgy, hogy közben sms-t vagy messenger üzenetet ír. Én ezeket még súlyosabban büntetném, mint az autóst.

wers # 2021.06.23. 05:46

Utánképzés 6 hónap eltiltástól kell. 3 hónapnál nem.

Szomorú örökös # 2021.06.23. 05:47

wers

ha a gyalogos talpa leér a zebrára akkor már állni kell! Persze lehet ezt satufékkel is

Azért a zebráig még el szabad gurulni, ugye? :-D

Szomorú örökös # 2021.06.23. 05:48

wers

Utánképzés 6 hónap eltiltástól kell. 3 hónapnál nem.

A rövid időn belül másodjára elkövetett hasonló szabálysértést követően lesz az már 6 hónap is, nem csak 3.

wers # 2021.06.23. 05:51

A rövid időn belül másodjára elkövetett hasonló szabálysértést követően lesz az már 6 hónap is, nem csak 3.

:))) na, ne ítéljük el előre, amit még el sem követett. De jó, ha tudja, hogy lehetne ez rosszabb is.

justice007 # 2021.06.23. 05:52

Én úgy tudom, meg kell várni, hogy átérjen a túloldalra, ha jobbról jön és már elhaladt, mert bármikor meggondolhatja magát és visszafordulhat az autó elé. Vagyis amíg a zebrán van a lábacskája addig kuss van az autósnak.
Köszi a válaszokat. Hát én akkor is túlzásnak érzem a jogsis részt. Persze érthető a gyalogosok totális védelme.

Szomorú örökös # 2021.06.23. 06:01

justice007

Én úgy tudom, meg kell várni, hogy átérjen a túloldalra, ha jobbról jön és már elhaladt, mert bármikor meggondolhatja magát és visszafordulhat az autó elé. Vagyis amíg a zebrán van a lábacskája addig kuss van az autósnak.

Hát ezt sem teljesen jól tudod (még mindig ugyanaz a paragrafus):

21. § (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

Szóval nem csak az autóvezetőkre van szigorú szabály, hanem a gyalogosokra is.
Max. annyi a különbség, hogy - sajnos - őket ritkábban vonják ezért felelősségre. :-(

Egy a lényeg, ha a gyalogos háta mögött elindulsz, azért lényegesen kevésbé fog büntetni a rendőr, mint ha előtte haladsz el.

justice007 # 2021.06.23. 06:03

Köszönöm, hogy elmondtátok a véleményeteket! Szép nyarat és jó egészséget kívánok! :-)

Szomorú örökös # 2021.06.23. 06:07

wers

Olvassuk tovább a KRESZ-t

Te is olvasd tovább a 21. § szövegét:

21. § (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről.

Kétségtelen, hogy elsőbbsége van, mégsem léphet le úgy, hogy mondjuk pl. takarásból lép be eléd féktávolságon belül. Pl. a gyalogos átkelőhelyre minden körültekintés nélkül lép le úgy, hogy egy hatalmas bokor vagy fa takarásában van a járdán előtte. Szándékosan nem járművet írtam - de akár egy buszmegállóban éppen álló busz még előfordulhat - mert a zebra után pont ezért tilos megállni közvetlenül a gyalogos átkelőhely után. Egy ilyen esetben nagy valószínűleg mindkét felet vétkesnek hoznák ki.