Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Parkolási felszólítás/elévülés?

Ashaya # e-mail 2013.06.03. 13:17

zsibado
Az a helyzet, hogy 6000 Ft-ot sem szeretnék befizetni, hiszen kifizettem a parkolást, miért fizetnék pótdíjat?
Én szintén azt nem értem, hogy mielőtt kiküldik a büntetést, miért nem nézik meg, hogy mobilparkolás történt-e?
Természetesen jogosnak ítélem, hogy a parkoló papírt be kelljen mutatni, de ha egy elektronikus fizetési módszer van, akkor miért kell papíron bizonygatnom?
A mobiltelefonos fizetés esetén elég NONSZENSZ, hogy még bizonygatnod kell, hiszen nekik egy gombnyomással látszódnia kell, hogy abban a percben fizettem, ahogy büntettek.
Természetesen írtam nekik, de ezeknél soha nincs
méltányosság, soha sincs engedmény. Hova tud menni az ember, hogyha nem jut semmi eredményre?
Ezeknek semmilyen felügyeleti szervük, semmi nincs?

Érdekelne, hogy Te megkockáztatod-e és elviszed perig ezt az ügyet, vagy pedig inkább fizetsz?

Nem követtem el semmi rosszat, fizettem a parkolásért, mégis fizessek 6000 Ft-ot a semmiért? Egy rosszindulatú parkolóőr miatt?

Egyébként még ha be is bizonyítja egy fényképpel, hogy odatette az autóra a mikuláscsomagot, az nem bizonyítja, hogy az autó tulajdonosa is látta (van akiknek ez jó szórakozás...)

Pár napom van dönteni, de minden porcikám tiltakozik ellene, hogy ezeknek az ingyenélőknek egy forintot is befizessek :(

Nem lehet ez ellen semmit tenni? Egyszerűen nem bírom elhinni.

tothvili # e-mail 2013.06.01. 12:38

Az mázli, ha hetekkel az esemény után még meg van a térfigyelő kamera felvétele, azt nem szokták sokáig tárolni, és nem könnyű megszerezni sem...
Jó lenne nekem a bíróságra egy ilyen felvétel, nincs feltöltve valahová?

luck-666 # e-mail 2013.06.01. 11:20

"szerintem az ellenőrnek a pótdíjfizetési felszólítást (zacskót) kihelyezve le kell fotóznia az autódat. Ezután vissza is veheti a zacskót, ahogyan az én esetmben történt."

az egyik ismerősömmel is ez történt,csak neki szerencséjére volt egytérfigyelő és egy cég biztonsági kamera felvétele,hogy visszaveszi a csomagot a fényképezés után az ellenőr

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

zsibado # e-mail 2013.06.01. 09:51

Az én ügyem kezd alakulni, most már biztos, hogy ellentmondással élek.... Tegnap beszéltem a követelés kezelési osztállyal. Azt mondták ,hogy nekik nem a Ket. alapján kell eljárniuk - ehhez képest a fizetési meghagyáson a jogosult a Terézvárosi önkormányzat.....
Arra a kérésemre, hogy kérném legalább fax formájában a panaszomra írt levél másolatát,(legalább tudjam milyen indokokra hivatkozva utasítottak el)azt a választ kaptam, hogy egyszer már kipostázták- miért nem vettem át akkor. NEM KAPOM MEG!!!!!
Ezután mondtam az ügyintézőnek, ok megbüntettek, de nekem van arra az időszak érvényes parkolási díj befizetésem, azt akkor miért nem írták jóvá- Válasz- így szoktuk. Kérdeztem, hogy erre van-e vmilyen eljárási rendjük, utasítások? Válasz egy nagy hallgatás volt. Vérlázító, hogy a mobil fizetést elfogadva, tőlem leszámlázva, (látja is a nyilvántartásában), és még van képük +ba megbüntetni. Az biztos, hogy ellenmondással élek - végül is a fizetési meghagyáshoz képest már nem lesz/lenne sokkal több a ktg-em. Tudsz vkit aki nyert már ilyen pert? Más: most tudtam meg, hogy amíg nem megy ki a fizetési meghagyás - addig lehetőséged van békítőtárgyalásra menni. talán van akit érint.... Ettől függetlenül erősen gondolkodom, hogy írok a fogyasztóvédelemnek is- kezdek nagyon begurulni....

tothvili # e-mail 2013.05.31. 22:42

Úgy látszik, kezd tendencia lenni az a mocskos eljárás, amikor úgy pótdíjazzák a gépjárműveket, hogy nem szerez róla tudomást a delikvens.
Ezzel a megoldással mintegy 20 ezer forintra húzzák le az embert, ami egyébként csak 5-6 ezer forint lenne.
Az viszont már vérlázító, amikor fizettél a parkolásért, és így akarnak lehúzni egy huszasra.
Nézzük a parkolósok oldalát: nekik hozni kell minél több bevételt, mert az önkormányzatok számára a fizető parkolás milliárdokat jelent. Az ellenőr állása is attól függ, hogy hoz-e elég bevételt, vagy sem.
Szóval egyértelmű az anyagi érdekeltségük, ez van.
Velük szemben ott a csóró autós, aki nem elég, hogy fizet a parkolásért mint a katonatiszt, de még bíróságra is mehet azért, mert egy trükkel, csalással, vagy átveréssel lefényképezték az autóját.
Nemsokára magam is megyek bíróságra egy hasonló ügyben.
A kérdéseidre: szerintem az ellenőrnek a pótdíjfizetési felszólítást (zacskót) kihelyezve le kell fotóznia az autódat. Ezután vissza is veheti a zacskót, ahogyan az én esetmben történt.
Ha tehát erről nincs fénykép, akkor nem hiszem, hogy megállna a követelés a bíróság előtt.
A pótdíjazás folyamata a következő:
Körbefényképezik a gépjárművet úgy, hogy a környezete is kivehető legyen. Az utolsó fotó már úgy készül, hogy a zacsko is látható legyen az ablaktörlőnél. .
A zacskóban lévő csekken, vagy utalással lehet kifizetni a pótdíjat, azt hiszem 15 napon belül.
Ha ez nem történik meg, akkor 60 napon belül ajánlott levélben szólítanak fel a fizetésre, ekkor már háromszorosra emelt összegben, tehát kb. 20.000 forintos csekk kiséretében.
Ha nem éltél az 5 napos bemutatás lehetőségével, akkor a jogszabályok szerint annyi.
Ha nem fizeted ki a 20 ezret, fizetési meghagyás következhet, ha azt sem, akkor bíráságra mehetsz.
Szerintem a kézbesítés módjára hivatkozva lehet esélyed nyerni, ha a bíró is úgy gondolja, hogy nem tudhattál arról, hogy pótdíjazták az autódat. Ezért nem volt lehetőséged 5 napon belül bemutatni a kifizetett parkolást.
A bíró fordítva is dönthet - ha csak a jogszabályokat nézi - neki nem kell azt mérlegelnie, hogy lehetetlen dolgot vár el tőled a jogszabály.
A szabál az szabál...

zsibado # e-mail 2013.05.31. 11:22

Az én esetem is nagyon hasonló- Mobil parkolás közben megbüntettek, DE elhajtottam- mutatva az ellenőrnek, hogy mobil parkolás van folyamatban - ne fáradjon... Ő bólintott én meg elmentem, gondoltam ezzel letudva. Ezek után kaptam meg a pótdíjról a felszólítást. Írtam nekik, hogy sms útján parkoltam. Beszéltem az ügyfélszolgálattal és újra - panasz formájában- írtam is nekik, amire az a válasz jött, hogy ez mind szép, de nekem ezt 5 napon belül kellett volna bemutatnom. Megnéztem a rendeletet valóban azt írja, hogy az ellenőrzést követő 5 napon belül élhetek ezzel a jogommal. Kérdésem a következő- én az elhajtás miatt nem kaptam meg a mikuláscsomagot- de ő, mint kiderült az elhajtás tényét fotókkal igazolni tudja. Tehát véleményem szerint mivel nem helyezte el a büntető cédulást így nem fejeződött be az ellenőrzés- kézbesítés nem történt. Kérdeztem a hölgyet, hogy akkor mégis én mikor és honnan tudhattam volna hogy megbüntettek? Ha abban a hiszemben voltam, hogy jó a mobilparkolás és az ellenőr is tudomásul vette ezt, akkor miért kellett volna a társaságnál érdeklődnöm. Tehát én a tudomásszerzésre hivatkozva kértem, hogy tekintsenek el az 5 napos határidőtől (az nincs leírva, hogy ez jogvesztő , objektív határidő lenne) és szüntessék meg ellenem az eljárást. Válasz helyett ma megjött a fizetési felhívás... Véleményem szerint a bírság megállapítása előtt kutya kötelességük lett volna megnézni, hogy az 5 perces védelmi időben történt e mobil parkolás.... másik kérdés az lenne, hogy valóban elég ha egy levelet küldenek nekem- és nem kellene erre egy határozatot hozniuk stb, vagy legalább valamilyen jogorvoslati lehetőséget biztosítaniuk?

tothvili # e-mail 2013.05.29. 18:04

dday:
Ha a pótdíjfizetési felszólításon rossz rendszám szerepel, akkor az olyan, mintha nem a saját autód parkolása után fizetnél pótdíjat.(ha áfás számlát kérnél, azt el sem tudnád számolni)
Viszont az elkészült fényképen már ott lesz a helyes rendszám...
Szerintem ez elütött karakter miatt nem szabályosan kitöltött felszólítást kaptál, ezért - ha optimistán gondolkodunk - nem kell kifizetned.
A felszólításnak van egy sorszáma, arra hivatkozva indul el a pótdíjazás. A parkolótársaságnak ki kellene adnia utólag egy másik pótdíjfelszólítást, aminek nyilván más lenne a sorszáma, ezért úgy gondolom, hogy ilyen nem lesz...
Ezt a felszólítást őrizd meg, nehogy kapjál egy másikat, immáron helyes rendszámmal.
Az szerintem nekik lenne bukta.

tothvili # e-mail 2013.05.29. 17:51

Nos, a pótdíjazással azonos időben váltottad a jegyet.
Valószínűleg az okozta a problémát, hogy az ellenőr a lekérdezéskor még nemleges választ kapott, mert az adatok átfutásához ezek szerint kell kb. 1 perc.
A parkolás visszaigazolása 1 perccel későbbről szól, mint amikor elküldted. Most akkor melyik időpont a tényleges, amikor kezdeményezted, tehát elküldted, vagy amikor visszaigazolódott.
Megannyi megválaszolatlan kérdés ez, telis tele hézagokkal.
A jogalkotó az azonos időben történő fizetésre nem gondolt, erről nem szól az idevágó rendelet, tehát mindkét fél úgy értelmezi a helzetet, ahogyan akarja.
Arról szól, hogy a pótdíjazás időpontjához képest 5 percen belül megváltott jegyet el kell fogadják a parkolási díj megfizetéseként, ha 5 napon belül jelzed.
Nekem is volt ilyen ügyem, 5 napon belül jeleztem és "azonos idő" jelzéssel törölték a pótdíjat.
Neked nem akarják törölni a 6 nap miatt, bolondok is lennének, hiszen akkor bevételtől esnének el.
Mivel jogszabály nem írja elő, hogy mi a helyzet az azonos időben váltot parkolójeggyel, ezért úgy gondolják, hogy keménykedhetnek. Te pedig úgy gondolod, hogy a fizetési kötelezetségednek a tőled elvárható módon mindent megtettél, ezért téged ne zaklassanak, hiszen tiszta vagy. Ezért sem jelentkeztél...
Ez is lehet egy hozzáállás, ám veszélyeket rejthet, mert polgári bíróságra juthat az ügy, ha így gondolod.
Az pedig kétesélyes, bíró függő, a bizonyítékok szabad mérlegelése... Ebben nem tudok tanácsot adni.
Ha a 6.000 forintot nem fizeted be, akkor az rövidesen 20.000 forintra fog emelkedni.
Ha ezt sem fizeted be, akkor fizetési meghagyás várható, és ha arra válaszul ellentmondással élsz, akkor kerül majd bíróságra az ügy. Itt már 40-50 ezer forint körüli lesz a perérték, úgyhogy gondold meg.

Mondjuk engem piszkosul bosszantana ha így akarnának hülyére venni, plusz pénzt beszedni a parkolási díjon felül saját maguknak, jó esetben a saját önkormányzatuknak.
Arra figyelj még, ha nem fizeted ki, akkor megnövekszik az összeg kb 3 szorosára, plusz 2-3 ezer forint ügviteli díjat is fel fognak számítani.
Nos ezen az ügyviteli díj kiszabásának nincs jogszabályi alapja, ezt tudják az ebben jártas jogászok, tudják a parkoló társaságok is, mégis száz milliók folynak be évente ebből a tételből.

Ashaya # e-mail 2013.05.29. 06:32

Jó estét!

Szeretnék segítséget kérni.
Múlt héten 17:34-kor sms-ben parkoltam, melyről 17:35-kor jött meg a visszaigazoló sms.
Kedves parkolóőr 17:34-kor megbüntetett, gyanítom pont akkor mikor az automata előtt állva írtam be a telefonszámot....
Aztán a dolgom kb. 10 perc alatt elintéződött, megpróbáltam leállítani a parkolást, de a rendszer nem fogadta el, majd 18:19-kor küldött sms-t, hogy a parkolásom leállt (miért is kellett 20 percet még kifizetnem??)
Valóban elkövettem a hibát, hogy csak a 6. nap reggel írtam a parkolótársaságnak, hogy töröljék a büntetést, ugyanis xxx ID számmal, xxx telefonszámról sms-ben megfizettem a parkolást.
Visszaírtak, hogy fizessek meg majdnem 6000 Ft pótdíjat, mert nem 5 napon belül vagyok.

Egyszerűen nem értem, ha sms-ben, autó rendszámmal parkolok, ami a rendszerükben megjelenik (mert ugye elvileg le is tudják kérni a parkolóőrök), nekem miért kell még külön bizonyítanom, időt fordítanom rá, telefonszámlát lekérnem, hogy érvényes parkolójegyem volt.

Az a kérdés, hogyha nem fizetem be ezt a bírságot - mert teljesen jogtalannak vélem, egy percig nem használtam ingyen a "szolgáltatásukat" - akkor mi történhet?
Letilthatják a fizetésemből?
Vagy eljuthat ez az ügy peres eljárásig?

Én bizonyítani tudom, hogy a saját telefonomról elküldött sms-ben kifizettem a parkolást.

Segítségüket, tanácsukat előre is köszönöm!

dday76 # e-mail 2013.05.28. 14:51

Üdvözlet minden kedves Fórumozónak!

Egy kérdéssel fordulnék a jelenlévőkhöz.
A III. kerületben bevezették a parkolási díj fizetés, amiről nem tudtam, észre se vettem a jelzéseket, mondjuk automatát se találtam. Fizetési felszólítást hagytak. DE! A fizetési felszólításon hibásan tüntették fel a rendszámot. Egy karakter eltérés van.
A fénykép ha készült bizonyító erejű és célszerű befizetni a bírságot vagy a felszólításban szereplő hibás rendszám kellő "kibúvó" lehet?

Köszönök minden információt
üdv

dday

ObudaFan # e-mail 2013.04.28. 12:15

medoka

Most akkor fizetési meghagyást kaptál, vagy végrehajtás indult? Mert nagyon más az, amit tenni kell egyik, vagy másik esetben.

Ha végrehajtás indult, és előtte nem kaptál fizetési meghagyást, akkor vélhetően rossz címre ment a fizetési meghagyás, ebben az esetben a végrehajtásról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül annál a közjegyzőnél, aki a fizetést kibocsátotta, kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet és egyben ellentmondást kell benyújtani.

Mindenkinek, akivel szemben az ER-Park érvényesít igényt: érdemes az ellentmondásban arra hivatkozni, hogy a cégkivonatuk szerint nem kizárólagosan önkormányzati tulajdonban áll a társaság, így az Ötv. szerint nem jogosultak erre a tevékenységre.

Nem kellett volna ennek az ügynek elévülnie 2012 tele(jan-febr.) óta?

Ha jó helyre küldték (volna) a 60 napon belüli felszólítást és a fiz. meghagyást, akkor vélhetően nem, mert ezek megszakítják az elévülést.

Nem kellett volna kapnom bírósági idézést, vagy valami meghívót az ügyem bírósági tárgyalására a végrehajtás megszabása előtt??

A fizetési meghagyás nem erről szól.

Milyen alapon számítanak fel egy 10600 ft-os tartózásra ilyen mondvacsinált plusz költségeket figyelmeztetés nélkül? Van értelme ez ellen fellebbezni?

Az fmh költségére és végrehajtási költségre összejöhet. Nem fellebbezni kell, hanem azt, amit mondtam.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

kea4 # e-mail 2013.04.27. 21:55

Máté!

Nézz utána, de nekem úgy rémlik, hogy 60 napon belül postára kell adják az első felszólítást (ajánlott!, postabélyegző, nem a levélben szereplő kelet), és egy év az elévülés. Ha jól emlékszem, akkor 2012 "eleje" és 2013 áprilisa között ez meglehet.

Üdv:
KEA.

tothvili # e-mail 2013.04.25. 19:20

Nem vagyok jogász, csak annyit tudok, hogy a fizetési meghagyás ellen ellentmondással élhetsz. A bírósági szakasz kezdetét jelenti tehát a fizetési meghagyás.
Nem tudom, hogy a felsorolt tételek hogy lehetnek ilyen magasak, amikor én voltam bíróság előtt néhány éve, emlékeim szerint csak a pótdíj követelés szerepelt a pertárgy értékeként...

medoka # e-mail 2013.04.23. 22:09

Tisztelt Fórumozók!

2011 novemberében történt, hogy nem váltottam parkolójegyet. Meg is bírságoltak 5800 ft-ra, amit 15 nap helyett csak a 16. napon tudtam befizetni(diák vagyok, zero keresettel). Erre reagálva kaptam az újabb csekket 10600 ft-tal. Erre írtam emailben az ER_PARK-nak egy kérvényt, amiben az egy napos csúszásra és a körülményekre való tekintettel méltányosságot kértem. Ezt elutasították (van egyáltalán amit nem?), mellé egy újabb csekk, de ezt már nem voltam hajlandó befizetni.
Sajnos már nem emlékszem azóta érkezett-e egyáltalán bármi, de én és a családom is úgy tudja, 2012 eleje óta nem.
2013 április 19.-én küldtek egy fizetési meghagyásról szóló értesítést. Ebben szerepel a 10600 ft, mint tőke és ehhez rengeteg hasraütés jellegű egyéb költség, mint "készkiadás"(15ezer), egyéb költség(18ezer, jutalékok meg munkadíjak és a legérdekesebb, perköltség(26ezer). Ezek így együtt 82.000 ft-ra rúgnak!

Három kérdésem volna:

  • Nem kellett volna ennek az ügynek elévülnie 2012 tele(jan-febr.) óta?
  • Nem kellett volna kapnom bírósági idézést, vagy valami meghívót az ügyem bírósági tárgyalására a végrehajtás megszabása előtt??
  • Milyen alapon számítanak fel egy 10600 ft-os tartózásra ilyen mondvacsinált plusz költségeket figyelmeztetés nélkül? Van értelme ez ellen fellebbezni?

Köszönöm a segítséget előre is!
Üdv, Máté

tothvili # e-mail 2013.02.21. 19:47

angie77:
Ha legalább egy órára, vagy annál hosszabb időre fizettétek meg a parkolási díjat, akkor 15 perccel "túl lehet parkolni". A jegy, vagy a mobilfizetés lejárta után 10 perccel valóban pótdíjazható a gépjármű. Ezt ellenőriztétek?

Úgy tudom, hatvan napon belül kell kiküldje a parkolás-üzemeltető a pótdíjfizetési felszólítást. Erre a célra nekik egy sima ajánlott levél elegendő, nem kell, hogy azt meg is kapjátok, és egy éven belül kell kérjen fizetési meghagyást.
Az ajánlott levelet a gépjármű üzembentartójának címzik, ha nem kaptátok meg, az attól még érvényes értesítés.

ObudaFan # e-mail 2013.02.19. 12:03

Ha jogerőre emelkedett a fizetési meghagyás, akkor nincs sok jelentősége, hogy fizettél-e, az ellentmondásban kellett volna hivatkozni rá. Ha meg nem kaptad meg a fizetési meghagyást, a végrehajtásról való tudomásszerzéstől 15 napon belül kellett volna a kézbesítési vélelem megdöntését kérni.

(Egy év az elévülés, de itt ez minden bizonnyal többször megszakadt, mire végrehajtás lett belőle. Emellett a jogerős fizetési meghagyás előtti esetleges elévülésre az fmh jogereje miatt már nem is lehetne hivatkozni.)

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

kea4 # e-mail 2013.02.18. 22:57

Hm, ha jól emlékszem, egy év az elévülés parkolási díjak ügyeiben. Jól emlékszem, és ha igen, megszakította-e valami?

Üdv:
KEA.

gene34 # e-mail 2013.02.16. 21:48

Segítséget szeretnék kérni!
2010 februárban megbüntettek 1750 forintra,mert nem volt parkoló cetlim.Amit fel is adtam.Bár tudom hogy késve,és úgy emlékszem még a második levél előtt,ami már 24000 Ft-ról szólt.Akkor én telefonon elmondtam nekik,hogy már fizettem ,és majd utána néznek.Erre 2012 februárban kaptam egy egyéni bírósági végrehajtótól,hogy fizessek 48000 Ft.Én bemutattam a csekket,és ott mondták,őket nem érdekli,ez a parkoló társaság hibája hajtsam be rajtuk.De nekem fizetnem kell.Én mondtam nem fogok,mert már fizettem.És lezártnak tekintettem.Most megint kaptam a végrehajtótól egy levelet,csatolva a parkoló társaság fénymásolatának válaszával.Hogy 8 napon belül,a végrehajtó társaságnál fizessem be a tartozást.Mert a parkoló társaság,a végrehajtási kérelmet,már a csökkentett összeggel kérte.Bár akkor biztos voltam benn,hogy én előbb fizettem.De ezt hogy bizonyíthatom? Vagy most akkor ennyi,fizetnem kell? Azt meg csak remélem hogy összeg nem változott,mert az nem volt rajt.

A segítséget előre is köszönöm

angie77 #   2013.01.01. 21:43

Sziasztok!

most kaptunk egy levelet, hogy június 29.én 2011-ben parkoltunk úgy, hogy állítólag le volt járva a jegyünk 10 percel. A kocsin nem találtunk piros csomagot, és a fotókon amiket mellékeltek sem látszik ilyen, értesítöt vagy felszólítást sem kaptunk. Ennek ellenére most 91 eurót kérnek (osztrák rendszámu kocsi). Itt utána olvastam a dolgoknak és azt már látom, hogy egy év után elévül az ilyen követelés.

A kérdésem az, hogy ilyenkor mit tegyünk? Semmit? Vagy írjunk nekik? Ha igen, akkor mi álljon a levélben?

nicolasito # e-mail 2012.12.19. 21:36

Kedves Fórumozók !
Segítséget szeretnék kérni.
Eladtam a kocsimat tavaly nyáron, a vevő nem íratta át és persze folyamatosan jöttek a bírságok. Az ügyek többsége lezárult egyet kivéve: Ferencváros, Bérdi-Novák iroda. Ma egy 2011.10. havi parkolási bírság miatt kaptam fizetési meghagyást a battonyai közjegyzőtől. 2011 dec 12 van a legutolsó felszólító levélbe írva (gondolom később lett átvéve), és 2012 12 13 a meghagyás dátuma - ezt ma vettem át. (a MOKK meghagyásban hivatkozott bizonyítékok közül az újabb 2012 dec 1-jei keltezésű - azt nem írja, hogy ez milyen okirat). Tavaly voltunk emiatt az ügy miatt is az illetékes parkolási társaságnál, papír is van róla valahol, ráadásul az utolsó felszólítás óta több mint egy év telt el. Az ügyvédi irodának is és a parkolási cégnek is küldtem emellett emailt csatolva a bizonyítékaimat, de nem is válaszoltak (pedig az ügyvédi iroda emailcíme a felszólító levélben volt).
Azt tudom, hogy vétlen vagyok az ügyben, talán már el is évült, engem az érdekel, hogy hol tehetek panaszt a folyamatos vegzálás miatt? Undorító és felháborító az egész folyamat, hogy hiába bizonyítom, hogy már eladtam a kocsit, sőt, talán már a forgalomból is ki lett vonva (az átírás hiánya miatt), mégis engem fenyeget a közjegyző segítségével a parkolási cég. Az is érdekelne, hogy mit tegyek most? Battonyára utazzak le 5000 forintért ellentmondani, vagy elég bemenni a parkolási társasághoz? Vagy esetleg mindkettőt meg kell tennem?

Ciber85 # e-mail 2012.10.17. 17:55

Kedves fórumozók.

Nemrégiben egy vidéki városban, kis, csendes utcában vendégségben voltam.
Ennek az utcának a folytatása egyirányú út és én nem tudtam azt, hogy amiben állok nem az.
Egy családi ház előtt parkoltam menetiránnyal szemben, néhány nappal ezelőtt meg kaptam egy szabálysértési levelet, hogy írjam meg ki vezette a járművet.

Megkérdeztem néhány embert és azt mondták, hogy 20-100.000 ftig terjedő bírságról van szó és írjam azt, hogy nem én vezettem, valamint nem teszek beismerő vallomást arról, hogy ki vezethette, mert családtagom.

Úgy hallottam, hogy ez a kiskapu már nem járható, azonban nemrég egy új törvénymódosítás volt.

Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy az ügyemben, hogy járjak el.

5.000 ft bírságot lenyelnék, végül is csak szabálytalan voltam, de nem tartom indokoltnak ezt a magas bírságot.

Ha lehet minél hamarabb válaszoljon valaki, mert a héten fel kell adnom a papírt.

Előre is köszönöm szépen!!!

Gabicsek #   2012.07.17. 12:51

Mivel akkor te voltál a tulajdonos, neked kell kifizetni. Aztán pedig behajtod a vevődön úgy, hogy először küldesz neki ajánlott levélben egy felszólítást, ha ez nem hat, kiadatsz közjegyzővel egy fizetési meghagyást. Az 15 nap múlva jogerős és végrehajtható.

KorLaci # e-mail 2012.07.17. 09:40

Kedves Fórumozók !
Segítséget szeretnék kérni.
Régi Trabantomat sikerült eladnom, de az eladás előtt az új tulaj ragaszkodott hozzá, hogy 2 hétre kölcsönkérje, "próbára". A kölcsön adásról írtunk is papírt, tanukkal aláírva. Két hét után minden OK volt, így megvette az autót, amiről készült adás-vételi szerződés. Kb. egy hónappal ezelőtt jött az első parkolási fizetési felszólítás, /azóta már 7-nél tartok/, mert az új tulaj, a kölcsön ideje alatt nem fizetett a parkolásért. Felhívtam a parkolási társaságot, akik bekérték a kölcsön szerződés másolatát, majd pár nappal később úgy döntöttek, hogy nekem kell kifizetni a bírságot, és kész.
Az lenne a kérdésem, hogy mit tegyek ? Miért nekem kell fizetnem, ha nem én vezettem az autót ? A kölcsönadási szerződés hiteles, bevittem az önkormányzathoz, és azt mondták, hogy teljesen rendben van. Ha kifizetem a bírságot, és beperelem az új tulajt, akkor a pernek kb. 5 év múlva lesz vége, és futhatok a pénzem után.
Köszönöm a segítséget előre is.
Üdv : KorLaci

Véleményem #   2012.07.16. 15:32

Ez azért nem így van....

agota564 # e-mail 2012.07.16. 14:56

Tisztelt Szakértők!
Tudnak nekem ajánlani egy ügyvédet, aki vállal parkolási bírság miatti ügyet?