Állampapír - érdemes?


Majordomus # 2023.11.14. 20:18

A jelenlegi kamatozással és ha jövőre 6 % lesz az infláció akkor igen.

drbjozsef # 2023.11.14. 19:12

A "megéri" szó relatív. Bizonyos időtávon, bizonyos kockázati szintig, bizonyos más termékekhez képest igen, megéri. Más feltételek esetén már egyáltalán nem biztos.

Ahhoz képest, hogy otthon van egy párnacihában a készpénz, ahhoz képest mindenképpen megéri. De azért vannak más lehetőségek is.

palcsog # 2023.11.14. 15:04

Megéri állampapírt venni. Az Államkincstári számlavezetés díj és jutalékmentes.

osztap # 2023.06.23. 08:30

Diszkont kincstárjegy esetleg? Szintén az Államkincstárnál, de rövidebb (1-12 hónapos) futamidőre, valamivel kevesebb kamatért. Emellett a DKJ-nek harminc éve van likvid, magánbefektetői piaca, ha mégis másnap kellene a pénz.

drbjozsef # 2023.06.23. 08:01

Rexor,

Igen, az állam nem veszi vissza idő előtt a hirdetmény szerint, de jegyez rá árat 1% díjért, ami bármikor bármennyi lehet.
Tehát most likvid, de sose lehet tudni meddig az.
Ugyanakkor szinte biztos vagyok benne, hogy ezt lehet, hogy 2% vagy 5%-ra emelik, de csökkenő inflációs pályán az államnak meg fogja érni visszavennie a magasabb kamatozású értékpapírjait, hogy kibocsásson alacsonyabb kamatozásút, úgyhogy ilyen szigorításra középtávon sem számítanék.

Ha mégis, akkor szinte mindegy, mert az olyan helyzet, hogy meneküljön mindenki amerre lát.

Hosszabb távra valóban nem az állampapír a legjobb befektetés, de ha valakinek az 1-2 millió forint a megtakarítása nagy része, akkor én nem erőltetném az ETF-eket sem. Akinek ez meg csak játékpénz és forintban 9-10 számjegyű a vagyona, az megint más eset.

Rexor # 2023.06.23. 07:56

Rövid távon egyenlőre szerintem is jó befektetés. Hosszú távra viszont részvény, esetleg az ETF bár kockázatosabb, de szerintem jobb befeketés. Az állampapírban azért van egy olyan kockázat,hogy az állam szabadon változtathatja a feltételeket, jelenleg nagyon könnyű és olcsó visszaváltani,ha sürgősen kellene a pénz (minimális költség van rajta),de ez bármikor megváltozhat.

drbjozsef # 2023.06.23. 04:33

kneszi,

Igen.
Ennyi pénzt, most, kifejezetten állampapírba érdemes fektetni, csakis az Államkincstárnál vezetett számlán. Ott minden ingyenes, van mobil és webkincstár, jól is működik.
Természetesen ez a befektetés sem kockázatmentes, de lényegében elhanyagolható a kockázat : az az állam, amelyiknek van saját valutája, az nem tud abban csődbe menni. Biztosan ki fogják fizetni az állampapírodat, legfeljebb elinflálják, ahogy most is megy.
A lakossági prémium állampapír most 16% körül kamatozik, 1% idő előtti visszaváltási díjjal, szóval két hónapra is megéri betenni. Persze, az infláció még mindig 20+ százalék, de _lényegében_ kockázatmentesen nincs ennél ennyi pénznek most helye.

kneszi # 2023.06.22. 12:58

Üdvözlet!

Kisebb összeget, kb. 1-1,5 milliót Ft-ot érdemes állampapírba fektetni most?

Ez lenne a kis családi vésztartalék, amit nem a párnacihában, és nem a bankszámlán szeretnék tartani. Viszont az nagyon fontos lenne, hogy hozzáférhető legyen lejárat előtt is, de ne veszítsük el emiatt a teljes kamatot, hozamot. Ehhez szeretnék találni valamilyen befektetést.

Köszönöm.