Hamis tanúzás, félrevezetés


ObudaFan # 2014.09.09. 19:59

Zoli19

Azt kell elmondanod, amire most emlékszel. Ha nem így teszel, az lesz hamis tanúzás.

Zoli19 # 2014.09.08. 19:57

Tisztelt Fórumozók!

Beidéztek tanúként csoportos garázdaság miatt folyó ügyben. (megütöttek egy embert a nyílt utcán, a szája vérzett)
A garázdaság idején az egyik barátommal elég illuminált állapotban sétáltunk arra és pont láttuk. Természetesen felvették a rendőrök az adatainkat, tanúvallomást is tettünk. Ez az első eset, hogy ilyen helyzetbe kerültem, így elég ideges voltam, így nem olvastam el a tanúvallomást (nem is mondta a rendőr, hogy olvassam el) csak aláírtam, amiket mondott. A konkrét esetre már csak képekben emlékszem, állítólag felismertem őket valami képről valami körözési lapon, de most itt állhatnának mellettem, akkor sem tudnám megmondani, hogy ők voltak. A rendőrségen mutatták a fényképet, mondtam, hogy nem ismerem fel őket, mert részeg voltam aznap este. A rendőr azt mondta beleírta a vallomásba. Az ügy most a bíróságra került, és nem tudom mit tegyek, mert a vallomásom részleteire sem emlékszem. Olvastassam fel a vallomásom, vagy mondjam el, amire emlékszem? Nem lesz hamis tanúzás, ha nem ugyanazt mondom el mint a vallomásban? (nem tudom mi van benne, tudom gyermeteg hiba, hogy nem olvastam, de nagyon stresszes voltam). Érdekesség még, hogy a másik tanút (haveromat) nem hívták még be a bíróságra tanúskodni (még több mint egy hónap a tárgyalás). Lehet ennek valami oka? A konkrét eset óta már fél év telt el. Köszönöm a segítséget.

Angelicasol # 2014.04.29. 11:40

A rágalmazáshoz kell még valaki, aki előtt elkövetik, vagyis ez esetben az ügyben nem lehetsz egyedül az igazaddal.
A becsületsértés esetén az egyik alakzat szintén nagy nyilvánosságot igényel, így abban nem lehetne gondot a bizonyítással.
Viszont a máik alakzat négyszemközt is megvalósulhat, az már problémás. Mert ha nem tudod bizonyítani, vagy a tanú szavát kétségbe vonni, akkor Te a bíróság helyében kinek hinnél...

A becsületsértést el lehet követni tettlegesen is, egy pofonnal (attól az még nem lesz könnyű testi sértés). De a sérülésekről mindig javallott látlelet felvétele, ha azod sincs, akkor újfent kérdem, hogy Te kinek hinnél?

ObudaFan # 2014.04.29. 10:16

Azt az ügyek alapos ismerete nélkül senki nem fogja tudni megmondani. HA azt sem tudjuk, hogy mit szeretnél bizonyítani, hogyan tudnánk azt, hogy ezt mivel tudnád igazolni?

anonymus11 # 2014.04.28. 19:18

Tisztelt Fórumozók!
Két ügyem is van a bíróságon,mint feljelentő.Nem nagy ügyek de egyszer elfogy az ember türelme a folytonos (valótlan)rágalmazások miatt.Az egyik egy becsületsértés a másik könnyű testi sértés de valahol a két ügy mégis csak kapcsolódik egymáshoz.Az egyik a felbujtó a másik úgymond végrehajtó!De nem is ez a lényeg,hanem a bíróságon az első alkalommal úgynevezett meghallgatáson vagy békítő tárgyaláson az általam elmondottak után megkérdezték a vádlottakat,hogy beismerik-e az ellenük felhozott vádakat,amit mind a ketten letagadtak és még tanukat is hoznak,hogy ezt bizonyítsák(hamis tanúk)Ebben az esetben egyedül maradtam az igazammal amire nincs tanúm.Első lépésben be kellett nyújtanom perenként 10.000 forintos illetékbélyeget-büntető eljárási illeték-ezt meg is tettem,hogy azért már csak védje meg az ember a becsületét,legalábbis megszerettem volna megpróbálni.A hatósággal ezelőtt még nem volt dolgom és azt reméltem ez megoldás lehet a problémámra.Kérdésem a következő:Mit tudok tenni hogy bebizonyítsam az igazamat?-A semmin kívül-legalábbis elég kilátástalannak látom a helyzetemet!A válaszokat előre is köszönöm(már ha lesz rá megoldás)!!!!

Mangómag # 2013.06.21. 17:14

Könnyű testi sértéssel vádolnak, hamis tanúval és látlelettel. Hogyan lehet bizonyítani, hogy nem tőlem származnak a sérülések? Egy szemtanú mellettem tanúskodik, egy szemtanú pedig a vádlóm mellett(a férje).Két kiskorú gyermekem volt szemtanú, egyikük 6 a másik 14 éves. Kérhetem-e a meghallgatásukat? A rendőrség szerint nem történt bűntett. Magánvádas indítványban támad. Nekem nincs arra pénzem és ügyvédi költségre sem. Hogyan védjem magam?
Elítélhetnek-e ez alapján és, ha ez előfordulhat, milyen büntetést adhatnak?

Gabicsek # 2013.06.20. 23:02

Az, hogy áttették, egy dolog. Más kérdés, hogy elrendelik-e a nyomozást. Ha pedig elrendelik, elképzelhető, hogy tanúként hallgatnak ki. Ez egy hosszú eljárás, és ha vádemelésre kerülne a sor, több év is lehet, míg jogerős döntés születik.

Zippy # 2013.06.20. 06:57

Köszönöm szépen a választ!

Ha a büntetőtárgyalások is nyilvánosak,akkor honnan tudom meg, hogy mikor és hol tárgyalják a kérdéses ügyet?

Ha perújítást kérek, akkor visszakerül ahhoz a bíróhoz, aki eredetileg tárgyalta? :S

Anyagilag sem mindegy és időben sem, hogy melyik megoldás , mármint a perújítás vagy újabb per a gyorsabb, esetleg nem kell megint mindenféle iratot újra beszerezni.

Rengeteg kérdés támadt fel bennem, biztosan kérdezek még ezen kívül. Az eddigi válaszokat is nagyon köszönöm! A fórum nélkül nem jutottam el idáig.

ObudaFan # 2013.06.18. 14:18

Elvileg te nem fogsz kapni, de hát a büntetőtárgyalások is nyilvánosak, ha bírói szakban lesz az ügy, beülhetsz meghallgatni az ítéletet. Ha pedig indítasz pert a gyermektartás ügyében, vagy perújítást kérsz, a bíróság beszerezheti a büntetőper anyagát.

Zippy # 2013.06.18. 09:27

Kedves Forumozók!

Köszönöm szépen mindenkinek az eddigi segítséget és hozzászólást, amit eddig kaptam.

Ügymenettel kapcsolatosan szeretnék kérdezni.

Gyerektartási perben benyújtott okiratok alapján és a bíróság által kirendelt orvosszakértői vélemény szerint is hamis tanúzás megalapozott gyanúja miatt a rendőrség megküldte a levelet Nekem, hogy átették a bűnügyet Bp-i Nyomozó Ügyészséghez.

Ilyenkor a lefolytatott eljárásról lehet-e, érdeklődni? Kapok-e az eredményről írásos dokumentumot ezen kívül?

Ha az ügyemmel kapcsolatban bebizonyosodik a hamis tanúzás, akkor nekem mit kell vagy lehet tennem, hogy végre a jogosan elvárható ítéletet kapjam?

Gabicsek # 2013.03.27. 17:59

Idézve te vagy, nem az ügyvéd. Tanú te voltál, nem az ügyvéd, tehát neked kell megjelenni.
Sértett tanúkihallgatásán lehet jelen jogi képviselője is.

adirubasamy # 2013.03.27. 10:30

Kérdésem lenne, hogy súlyos testi sértés miatt indított ügyben helyettem, mint TANÚ helyett eljárhat-e egy ügyvéd? Az idézésben az szerepel, hogy: " a tanú érdekében meghatalmazott ügyvéd eljárhat, de ez a megjelenést nem pótolja." Miként kell ezt értelmezni?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.27. 10:44

Utólag kérdezed, mit kellett volna tegnap vallanod?

bromi # 2013.02.27. 10:43

Akkor azt kell elmondanod hogy ki, mikor, mit mondott neked. Ez is számíthat egy bírói döntésnél.

lisa5252 # 2013.02.26. 18:13

Tisztelt lajcsó!

Tegnap tanúvallomást kellett tennem, beidéztek tanúnak egy nyári verekedési ügy miatt.

Ugye a tanúvallomás csak azt kell, hogy tartalmazza, amit én személyesen, a két szememmel láttam? Azt nem kell belemondanom, amit másoktól hallottam a történtekről? (Saját szememmel nem láttam az ominózus esetet, épp elfordultam, és csak elmondás alapján tudom, mi történt.)
Köszönöm válaszát!

csiri66 # 2013.02.10. 17:04

Tisztelt lajcsó!
ismételten köszönöm.

lajcsó # 2013.02.10. 13:07

Igen, ügyvéd vagyok.

csiri66 # 2013.02.10. 12:37

Tisztelt lajcsó!
Köszönöm válaszát!
Bocsánat a kérdésért, ön ügyvéd? Lehet szükségem lesz rá!

lajcsó # 2013.02.09. 21:37

Csiri66!
Nem.

csiri66 # 2013.02.09. 18:17

Tisztelt Fórum!
Megvalósul-e a hamis tanúzás cselekménye vagy megállapíthatják-e, ha a tanú nem emlékszik a cselekményekre, mivel azok több év távlatában történtek, illetve köztudottan rossz az emlékező tehetsége és erre felhívta a nyomozóhatóság figyelmét is?
Köszönöm!

Rafina67 # 2013.01.28. 13:44

Kedves kuro1024!

Tévedett, vagy szándékosan nem a valót mondta el.
Bizonyítás kérdése.
A büntetés attól függ mi lett a következménye a cselekménynek.

Amíg nincs jogerős ítélet még szólhat, hogy tévedett.
Tegye meg!

Minden jót!

R

Rafina67 # 2013.01.28. 13:42

Kedves Szalové!

Ez etikai kérdés.
Szerintem, ha én részvényes és egyben jogi képviselő is vagyok akkor mint részvényes viselkedek egy közgyűlésen, tehát nem vagyok jogi képviselőként értékelhető etikailag.
De ez csak az én véleményem, hála égnek ezekben az ügyekben ott a Kamara.

De ez semmiképpen sem büntetőjogi kérdés.

Minden jót!

R

kuro1024 # 2013.01.27. 12:59

Tisztelt Hozzáértők!

Segítségüket kérném, hogy mi a bírói gyakorlat az alábbi esetben: X ellen indított büntetőügyet a bíróság, súlyos testi sértés bűntette miatt, azonban én korábban is és a tárgyaláson is tanúként előfordulhat, hogy a vád a szempontjából igen lényeges információban tévedtem. Mire számíthatok ez esetben? Megúszhatom esetleg felfüggesztettel? Vagy pénzbüntetéssel?

Köszönöm a választ!

Szalové # 2013.01.12. 01:21

Visszaélés az ügyvédi hivatással?
Rt-ben jogi képviselőként megbízott ügyvéd, aki részvényes és FEB tag is, közgyűlésen ellene fordulhat e a megbízójának egy olyan gazdasági döntésben, amely a társaság érdekét szolgálná és ezzel a megbízója ellen fordítja a részvényeseket? Mit lehet tenni ellene, ha emiatt a társaság tönkremegy? Hogyan lehet bizonyítani?
Azt mondta, hogy most mint részvényes szólal fel és teljesen félretájékoztatta a tagokat.

Gabicsek # 2012.12.21. 10:17

Nyomozó ügyészségen.