Totalkár után

oliv # 2014.08.11. 18:40

Sziasztok!

Én is gazdasági totálkár témában keresek válaszokat.
Az lenne a kérdésem, hogy ha biztostó fizet a GTK után, helyreálltathatom-e a kocsit, kell-e utána újra valami vizsgáztatás? A forgalmiba bekerül, hogy GTK-ra tették az autót? Ha megcsináltatom és később el akarom adni, csak GTK-sként adhatom el, vagy normál módon? Van-e valami jogi következménye, ha helyreállítom bontott alkatrészekből és használom, közlekedek vele? Köszi a válaszokat!
Vagy le kell adni és kész...

P.Erzsébet # 2014.07.04. 18:52

Sziasztok!
Újra itt vagyok!
Közben megkerestem a biztosítót és olyan összeget fognak majd fizetni,illetve az autóért is olyat ajánlottak hogy valószinüleg elfogom fogadni.
A kérdésem a következő lenne:
Ha majd viszik el az autót akkor gondolom megfogom kapni a bontási igazolást hozzá,aztán majd utánna fogom tudni kivonni véglegesen nem?

zsofyia # 2014.07.04. 06:58

Értem én, hogy miért akart bele nézni. De ő is tudhatta hogy ha nem tudjuk utána lecsukni az elég baleset veszélyes lesz, mivel nekünk utána még haza kellett jutni. Akár személyi sérülés, baleset is lehetett volna a felcsapódó motorháztetőt miatt.

luck-666 # 2014.07.03. 19:55

ez eleje sérült,látni akarta a belső sérüléseket is,(ez a ti érdeketek is),mivel utólag pót-kárfelvételt intézni sokkal bonyolultabb

zsofyia # 2014.07.03. 12:07

Jó, akkor ne úgy írjuk hogy az ő hibájából. De ha nem piszkálja meg amit nem kellett volna, akkor nem történik baleset és további kár az autóban...

luck-666 # 2014.07.03. 09:40

"Az ő hibájából lett gazdasági totálkáros az autó."

-nem,az ütközés és a felcsapódó motorháztető miatt!

"Az ő hibájából lett gazdasági totálkáros az autó."

-ezt nehezen tudnátok bizonyítani

"Az autó úton tettünk vagy 15 km-t, és a motorháztető felcsapódott, melynek következtében betörött a szélvédő, a tartó elemeket kirántotta, így rongálódtak, a tető szintén behorpadt.............................................. ...Ő nem volt hajlandó, mondta hogy lassan induljunk el vissza. Lassan elindultunk vissza, ami elég baleset és önveszélyes volt,mivel a motorháztető nyitva volt, a szél fúj, ismét felcsapódott."

-ti sem jártatok el kellő gondossággal

• amúgy, én vennék egy másikat,mert ez az autó vonzza a bajt
zsofyia # 2014.07.03. 07:52

# guba
Az ő hibájából lett gazdasági totálkáros az autó. Ami nekünk sokat jelent. Ha hallgat ránk, nem történt volna még "baleset" és a biztosító nem hozná ki gazdasági totálkárosra az autónkat...
Hogy érted hogy nem az ő gondatlanságából következett be a kár?! A szélvédő és tető törés az ő felelőssége. Szerencse hogy nem lett személyi sérülés, pedig lehetett volna...

luck-666 # 2014.07.02. 18:46

P.Erzsébet # e-mail 2014.07.01. 11:54

de igen, vagy véglegesen (bontási igazolás szükséges),vagy ha "ügyes mesterek" meg tudják javítani,akkor ideiglenesen (max6hónapra),ha nem akarsz biztositásokat fizetni,

• mindegyik verzió díjköteles
guba" # 2014.07.02. 13:20

Ha a biztosító helytáll a teljes kárért, akkor mi értelme lenne perelni? Nem mellesleg, nem az ő gondatlansága miatt következett be a kár.

zsofyia # 2014.07.02. 12:19

Azt kifelejtetettem, hogy gazdasági totál kárról beszélünk.

zsofyia # 2014.07.01. 14:24

Sziasztok!
Tanácsokat kérek az esetünkben. A szitu a következő:
Lexus Is 220 D személygépkocsinkat külföldön megkarcolták, bejelentettük cascora, a kárszakértő 06. 19én vette volna fel a kárt. Mi Zalaegerszeg közelében lakunk, ő pedig Keszthelyre hívott minket, a két város kb. 50 km-re van egymástól. Jelenleg Németországban élünk. 06.18án indultunk haza, amikor is történt velünk egy ráfutásos baleset, mi voltunk a szenvedő fél. Az eset a következő volt: Haladtunk az autópályán, torlódtak az autók ennek következtében már a mi sebességünk se volt gyors kb. 70-80 km/óra, a belső sávba át jött egy kisteherautó, és hirtelen megállt előttünk, így belefutottunk. Az autót nagy nehezen tovább engedte a rendőr, így hazajutottunk. Kárszakértővel felvettük a kapcsolatot, hogy akkor a két esetet lehetne e egyszerre intézni, válasza igen volt. Így 19én elmentünk hozzá Keszthely városába.Az autó eleje elég rendesen összetörött. A motorháztető feszült, így mi nem is bántottuk, nem néztük bele, nehogy a későbbiekben ne tudjuk lecsukni, és esetleg menet közben felnyíljon. Nah most ezt mondtuk is a kárszakértőnek, de ő erőltette annak felnyitását. Aztán hosszas feszegetés után, belátta hogy nem nyílik így azt hagyta. Így azt a kárt amit kívülről a gépkocsin látott, felvette. Elindultunk haza. Az autó úton tettünk vagy 15 km-t, és a motorháztető felcsapódott, melynek következtében betörött a szélvédő, a tartó elemeket kirántotta, így rongálódtak, a tető szintén behorpadt. Ekkor felhívtuk a kárszakértőt ismét, hogy akkor jöjjön el a helyszínre és ezt a kárt is vegye fel. Ő nem volt hajlandó, mondta hogy lassan induljunk el vissza. Lassan elindultunk vissza, ami elég baleset és önveszélyes volt,mivel a motorháztető nyitva volt, a szél fúj, ismét felcsapódott. Lassan de visszaértünk a kárszakértőhöz. Ahol ezt szintén felvette. Nah most ez a három dolog egyben azt eredményezi, hogy nagy valószínűséggel a gépkocsink gazdasági totál káros lesz.
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e a kárszakértőt "perelni", felelősségre vonni? Mivel az utóbbi kár az ő hibájából, gondatlanságából következett be, és ha az nem lenne a gépkocsink nem lenne totálkáros...

P.Erzsébet # 2014.07.01. 09:54

Látom írtatok még.
Akkor azt mondjátok még meg nekem,hogy forgalomból nem kell igaz kivonni?
Vagy igen?

Véleményem # 2014.06.29. 18:15

Atis77

Elnézést.

Egyjogász # 2014.06.29. 08:55

Nekem két éve törte gazdasági totálkárosra a 4 éves Toyotámat egy idióta picsa, akinek javasoltam, mindenkinek jobb lenne, ha a jövőben autó helyett kecskét vezetne (elmondása szerint nem azt nem vette észre, hogy a lámpa pirosat mutat neki, hanem azt, hogy egyáltalán van lámpa, pedig a kereszteződésben három helyen is volt...).

No mindegy, a picsa biztosítója rendezte a káromat felelősségbiztosítás alapján, viszont erről csak jót mondhatok.
Meghatározták a maradványértéket, és nem a levegőbe beszéltek, hanem garantálták, a velük szerződésben álló cég ennyiért megveszi + a kártérítést, amit napokon belül átutaltak.

A kapott pénzből tudtam venni egy 3 éves Toyotát, amelyik jobb állapotban volt, mint az enyém, 45.000 km-rel kevesebb volt benne, és még maradt 350.000 Ft-om.

Persze azért senkinek nem ajánlom, hogy emiatt összetöresse a kocsiját, de azért "megszépíti" a dolgot, ha az ember pozitívan jön ki belőle.

luck-666 # 2014.06.29. 08:20

folytatás:
Az idősebb kocsikat ért nagyobb ütközésektől gyakran válik a jármű totálkárossá. A PBA szerint gazdasági totálkár esetén a kárszakértő a rendelkezésére bocsátott adatok - és a szemle jegyzőkönyv alapján - meghatározza az ép gépjármű értékét, a kár keletkezésének időpontjában. Ebből levonják a sérült gépjármű értékét (ez a maradványérték), mivel az autó a tulajdonosnál marad.

Ezt követően két lehetőség közül választhat a károsult:
Az egyik, hogy a sérült gépjárművet vagy a biztosító közreműködésével, vagy pedig a szabad piacon eladja. A kártérítési összegből és a sérült autó vételárából pedig másik kocsit vásárolhat magának.
A második lehetőség: a biztosítói kártérítésből a gépjárművet saját maga is helyreállítathatja a tulajdonosa, hiszen ez csak a biztosító számára gazdaságtalan.

Többször előfordul, hogy a gazdasági totálkárosnak ítélt jármű devizahitellel, lízingel terhelt, ilyenkor a kgfb valamint casco biztosítás alapján történő kárrendezésnél a biztosító nem tudja figyelembe venni az árfolyam-különbözetből adódó veszteséget, a keletkezett kár megtérítésekor. Ilyenkor - a banki egyeztetést követően - a tulajdonos a kártérítésből állíttatja helyre a járművet. A banktól kérvényezheti, hogy járuljon hozzá a helyreállításhoz, mert így a lízingszerződés érvényben maradhat. Ilyenkor a bank által megbízott szakértő ellenőrizni fogja a javítást.

luck-666 # 2014.06.29. 08:18

A gazdasági totálkár azt jelenti, hogy az autó - új alkatrészekkel történő - helyreállítása szakszervizben nem gazdaságos. A javítási költségek ugyanis meghaladnák a gépjármű forgalmi értékét, a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) alapján történő kárrendezésnél pedig nem gazdagodhat a károsult autós ügyfél.

Atis77 # 2014.06.29. 05:19

Akkor GTK-s egy autó ha a javítási költség több mint az értékének 50%-as már bocs, de hülyeségeket nem kéne leírni.

P.Erzsébet # 2014.06.28. 07:00

Köszönöm ez is több mint a semmit.
Nézelődtem már én a neten,csak ilyenkor a legtöbb infot akarja összeszedni az ember amit csak tud.
Köszönöm mégegyszer.

Véleményem # 2014.06.26. 12:40

Gazdasági totál kár akkor van amikor az autó eurotax árát, (remélem így nevezik) meghaladja a javítási költsége. pl.: az autó értéke 1.5 millió a javítási költsége szintén ennyi vagy több. A biztosító számolása szerint.
De nagyon sok esetben az autót jóval kevesebbért is meg lehet javítani. A biztosító a fenti példa alapján 1.5 milliót fizet. Elég sokat várnak vele mire fizetnek de a rendőrségi eljárás végét nem várják meg mindig vagy ha esetleg bírósági döntés az ügy vége, azt már tényleg nem várják és előbb fizetnek.

Amit írtam azt barátom példájára és elmondása alapján írtam, hátha kicsit segít, hasonlóan járt.

P.Erzsébet # 2014.06.26. 08:45

Üdvözletem!
Egy román állampolgár sikeresen összetörte az autómatúgy,hogy gazdasági totálkárt állapítanak majd meg ha minden igaz azt mondta a kárszakértő.
Rendőrség is kinnt volt a helyszinen.
A kérdésem az lenne hogy mit érdemes tudni a gazdasági totálkárról.
1.
Azt mondta hogy ha másik autót fogok venni akkor az átírást a biztosító fogja fizetni.Mivel 1400 köbcentis volt az autóm ha nagyobbat veszek azt már nem fizetik?
2.
Mikor fogok tőlük kapni levelet majd csak akkor amikor a határozatot megkaptam és azt elküldték nekik?
3.
Ha a másik fél fellebez akkor mennyi idővel csúszhat az egész ügy?
4.
Köteles vagyok elfogadni a biztosító által ajánlott összeget vagy írhatok nekik levelet hogy nem értek egyet a kiküldött összeggel.

A válaszát előre is köszönöm!

Transformer # 2013.07.02. 14:43

Üdvözletem!
Rokonom autóját totálkárosra törték, rendőrségi határozatot megkapták, valamint megkapták az autóért a biztosítótól a megítélt összeget. Most hallottunk róla, hogy van arra is lehetőség, hogy az általuk vásárolt másik autó okmányirodai költségét megtéríti a biztosító. Érdemes ezután menni, van erre lehetőség? Köszönöm előre is!

barpi # 2013.03.07. 17:15

Üdvözletem!
Nekem is lenne egy kérdésem sajnos. 6 éve élünk Németországba, a párom kis piros Suzukiján már nincs érvényes műszaki vizsga. Mivel 1400km a távolság az otthonunktól, nem tudjuk hazajuttatni. Na persze nem is érné meg. Ha szeretném véglegesen kivonatni a forgalomból, akkor ezt mondták az okmányirodában:

"Az első, amit kellene tenni, hogy egy Uniós szabványú bontót kell keresni, akik átveszik az autót! A bontó nem tudom mennyit eurót kér, itthon 15000Ft.
Nekik ki kell tölteni egy uniós szabványú elismervényt, hogy az autót átvették, el kell küldeni, amit itt Magyarországon ugyancsak uniós hivatalos fordítóval le kell fordíttatni, aminek az ára 35000-40000 Ft!
A kérvényért, amit már az okmányirodában kérnek 2500 Ft!"

Szerintem ez nevetségesen sok!
Itt csak abban az esetben tudnám leműszakiztatni, ha honosíttatnám. Azt szeretném megkérdezni, ha honosíttatom az autómat, azaz német rendszámmal, papírokkal látom el, akkor Magyarországon ki kell vonatni a forgalomból?
A választ előre is köszönöm szépen.

evilkee # 2013.02.04. 07:01

Köszi a választ!

guba" # 2013.02.01. 17:26

1.Bontásra, magánszemélytől nem tudsz venni csak olyan autót, amely Mo-n nincsen forgalomba helyezve. Ha végleg ki akarod vonatni a forgalomból, akkor ahhoz kell egy bontási igazolás, azt pedig csak akkor ad a bontó, ha át is adod a roncsot.

2.A bank hozzájárulása majdnem biztos, hogy kell az ügylethez, ha pedig lízingelt kocsiról van szó, akkor csak a banktól tudod megvenni, mivel a lízingbe vevő nem tulajdonos. A szerződést kellene látni, addig semmi biztosat sem lehet mondani.

evilkee # 2013.01.31. 19:49

Üdvözlet!

Egy igazán kacifántos dologban szeretném kikérni véleményt. Adott egy autó, amelyet szeretnék megvásárolni. Az autó törött, casco-ja van és banki hitel is terheli. A tulajdonos tájékoztatása szerint a kárfelmérés megtörtént és intéződnek a dolgok. A tulaj szerint a kárkifizetés értéke fedezni fogja a bank felé fennálló tartozást, de ha mégse, akkor folytatná a fennmaradó összeg törlesztését vagy kifizetné végérvényesen. Én az autót olyan céllal vásárolnám meg, hogy donorként használnék belőle alkatrészeket, ezt viszont minél hamarabb szeretném megtenni.
Az egyik kérdésem az, hogy addig tudunk-e adásvételi szerződést írni, amíg a bank le nem zárja a hitelszerződést és el nem küldi a tulajnak a törzskönyvet? Megnéztem néhány adásvételi formanyomtatványt, amelyben benne foglaltatik, hogy az eladó kijelenti, hogy az autó adó- büntetés és hitelmentes. Én ezt úgy értelmezem, hogy akkor a bank engedélye nélkül, nem készíthetünk adásvételt. Létezhet olyan, hogy a bank kiad egy igazolást/engedélyt, hogy engedélyezi az adásvételt?

Második kérdésem, hogy ha adok foglalót - amiről természetesen készítünk átvételi elismervényt – van lehetőség arra, hogy a gépjárművet én elszállítsam és birtokba vegyem addig amíg nem készül adásvételi szerződés? Vagy ez inkább a két fél közti megállapodás része, de mondjuk nem ajánlott?

Utolsó kérdésem, pedig az, hogy ha törött, vagy ki van mondva, hogy gazdasági totálkáros az autó az átíratásnál ugyanaz az eljárás, mint egy normál állapotú, üzemképes autónál (eredetiségvizsgálat, átíratási költség stb.) vagy van valami kedvezmény, mondjuk hogy a vizsgálatot nem kell elvégeztetni, vagy kevesebbet kell átíratási költségként fizetni?
Ha mégis meg kell csináltatni az eredetiségvizsgálatot, azt mi módon, mert a gépjármű nem tud önerőből közlekedni?
Vagy célszerűbb a jelenlegi tulajjal kivonatni a forgalomból és úgy megcsinálni az adásvételit, mert mondjuk akkor mentesülök ezen kötelezettségek és költségek befizetése alól?

Természetesen ennek az egész vásárlásnak jóhiszeműen indulok neki, nem feltételezve semmifajta átverést vagy hátsó szándékot.

Elnézését a sok és kusza kérdésért, de egyszerű halandóként, nem könnyű átlátni a mai jogviszonyokat.

A válaszokat előre is köszönöm!