Nekünk, mikor vitánk volt a biztosítóval az autó balaset előtti értékét illetőn, az EUROTAX Glass's-zal csináltattunk egy visszamenőleges értékelést, ebbe megadtuk az érték növelő és csökkentő adatokat, egy nap alatt megküldték, nem emlékszem mennyibe került, de nem volt drága. Ezt a biztósítónak el kell fogadnia, ők is velük értékeltetnek.
Totalkár után
- 1
- 2
Kedves fórumozok!
Apukám önhibáján kívül balesetet szenvedett nem adták me neki a jobb kéz szabályt a másik fél elismerte a hibát.
Az autót mivel 17 éves Audi gazdasági totálkárosnak mérte fel a kár szakértő. A probléma ott van hogy az autót ugy vásárolta hogy hátul ütközés miatt javítva volt, de csak szépség hibák maradtak vissza az autó többi része makulátlan volt. A kárszakértő már szóban azt mondta hogy a baleset előtt is totálkárt megközelítő értéke volt a kocsinak ami logikus hogy elképzelhetetlen. Teljesen laikusok vagyunk a témában és azon erőlködök hogy ne tudják apukámat kisemmizni az utolsó vagyonából.
Segítségeteket előre is köszönöm!
béci58
A biztosító általi ajánlati összeget nem muszáj elfogadni mert az nem mindig a reális helyreállítási költséget vélelmezi.
Haverok által olcsóbb a javíttatás (...) azonban egy totálos autót életre kelteni valóban szakszervízbe kellene vinni. Ha semmi más de kérj árajánlatot...
A bérautó az mese mert még annak is csak max 30 napra ezen költségtérítés akinek külön volt karambol esetére autóbérlési biztosítási díjtétele.
Szóval nem mindenről informál a biztosító embere...
Ha esetleg per lesz a dologból akkor 1-2 év is mire a biztosító hajlandó fizetni, közben bírósági és az igazságügyi mérnökszakértő költségre.
"Lisa"
laikus hozzászóló
béci58
Szerintem vidd el egy szervizbe a kocsit a késárgával, meg minden papirral, megjavitják, és ök majd leharcolják a biztosítóval. Az is röhely volt mikor a nagybátyám alig 1 éves(kb 6e km) matizába hátulrol mentek bele és 60000ft ot akartak fizetni. Amikor ránéztem a kocsira egybőll láttam hogy az egész alváz megrogyott, a hátsó ajtó ferdén állt. Azonnal küldtem a márkaszervizbe, kb 7-800000és ft volt a kár.
Tisztelt Fórumozók!
Február középén balesetet szenvedtem. Személyi sérülés is történt, 8 napon túli, a kocsi gazdasági totálkáros!
Még van rajta hitel, kb. 1 millió ft.
Ma három hete, hogy ez történt, ja és teljesen vétlen voltam, de azóta nem kapok semmire érdemleges választ.
Egyedül azt tudom, hogy a kárszakértő 1 400 ezerre értékelte fel a 4 éves 44 ezer km.-el, megkímélt állapotban lévő autómat.
Roncsbörzét emlegetnek, de hogy ott mi történt, mikor fizet valamit a biztosító nem tudom.
Én 2 naponta telefonálgatok a Hungáriába, de érdemleges választ nem kapok.
Én meg szeretném ( hazai berkeken belül ) csináltatni az autómat, mert ragaszkodom hozzá. De annyit nem mondanak, hogy várjak a javítással addig míg ők értesítenek, vagy elkezdhetem?
Nekem a kocsira nagy szükségem van, de azt sem mondták, kérhetek bérautót!
Annyira laikus vagyok az ilyen dolgokba, senki nem tud körülöttem érdemben ehhez hozzászólni.
Nem összeszedett a gondolatom, mert szét tudnék robbani az idegtől, hogy nem halad az ügy .
köszönöm, ha meg tudtuk valamivel nyugtatni.béci
Igaz-e, hogy ha egy autót korábban totálkárosra vett egy biztosító, de a tulaj megcsináltatta, akkor egy esetleges későbbi baleset esetén elzárkóznak a biztosítók a kár kifizetésétől, és azt csak a károkozón lehet peres eljárással behajtani?
vdkhu!
A gazdasági totálkár azt jelenti, hogy az autó gazdaságosan nem javítható, vagyis a szakszerű javítás költsége meghaladná az autó (használt) értékét. A biztosító kártérítésének alapja nem a javítási költség, hanem az autó (kár előtti) használt értéke, ebből levonják a roncsértéket. De ettől még az autó üzemben maradhat.
A helyzet a következő:
1. KGFB
A kocsira mindaddig kell, hogy legyen érvényes kötelező felelősségbiztosítás, míg ki nem vonják a forgalomból. Tehát független attól, hogy más kötelezőjének terhére, vagy akár saját casco terhére egy totálkár kifizetésre került-e. Új kötelezőt nem kell kötni, hiszen a jelenlegi csak évfordulóval való felmondással, vagy az autó forgalomból való kivonásával szüntethető meg.
2. casco (ha van ilyen)
Ha a saját cascotok terhére történt a totálkár kifizetése, úgy történt egy végelszámolás, és a szerződés megszűnt. Ha úgy tetszik, új cascot kell(ene) kötni, az persze kérdés, hogy egy későbbi kár során egy ilyen autóra mennyi kártérítést kapnátok, de már az is, hogy vállalja akár egy biztosító is. Ha a másik kötelezője alapján történik a kifizetés, az a cascot önmagában nem érinti. Az más kérdés, hogy - ha van is casco - én bejelenteném a gazdasági totálkárt, és érdekmúlásra való hivatkozással a káridőpont dátumával (tehát visszamenőlegesen!) felmondanám, mert ilyen autóra nem érdemes cascót fizetni. (a díjfizetés alapja ugyanis az új érték, a karkifizetés felső határa pedig a használt érték, vagyis igen kedvezőtlenek az arányok.)
3. Műszaki vizsga
Az autó műszaki állapotának és így a vizsgán való átjutásának semmi köze a biztosításhoz. (Illetve egész pontosan: a kötelező meglétét igazolni kell, de ennek nem műszaki, hanem adminisztratív oka van.) Vagyis ha az autót úgy kell megjavíttatni, hogy az alkalmas legyen a vizsga követelményeinek teljesítésére.
Hello!
Édesapám autójába két hete belement egy másik. Szerencsére személyi sérülés nem történt. A biztosító azonban, mivel az autó már jócskán túl van a 10. évén a kár mértéke miatt totálkárt állapított meg. Az autó azonban korához képest nagyon jó állapotban van (volt), üzemképes most is, mivel a hátsó felén történt a sérülés.
Nem tudom, vajon azok után, hogy totálkárt (gazdasági) állapít meg a biztosító, az autó továbbra is üzemben maradhat-e? él-e tovább a régi biztosítás, vagy újat kell kötni rá. - egyáltalán lehet-e?
És mi a helyzet a műszakival?
Köszönöm a választ.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02