Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Figyelmetlen # 2013.02.10. 16:19

Tisztelt Fórumozók!

Nyilvántartásokkal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Előzmények:
2008. augusztus-szeptember táján egy barkácsáruházban a biztonsági őr „megfogott” a pénztár után, miszerint loptam. Valóban volt nálam egy kábelcsatlakozó, melyet mintának vittem magammal, vettem is egy olyat, és valóban nem mutattam be bevitelkor a biztonsági őrnek, mert láthatóan használt volt. Az őr nem tágított, én sem, rendőr lett a vége. A kiérkező rendőr elmondta, hogy ilyen esetben ő nem tud igazságot tenni, kénytelen intézkedni, továbbítja a papírokat az illetékes önkormányzat szabálysértési osztályára, és majd ott elmondhatom a tiltakozásom, stb.
Kb. egy hónap múlva kaptam is egy papírt a szabálysértési előadótól, hogy nyilatkozzam az esetről. Bementem személyesen, elmondtam az esetet, sérelmezve az eljárást. Az intézkedő hölgy elmondta, hogy az én szavam contra biztonsági őr. Azzal, hogy bemutatás nélkül bevittem az árut, hibáztam, és utólag ezt már nem tudom bizonyítani, hogy valóban bevittem, hogy használt volt… Fordulhatok bírósághoz, ami hosszadalmas, költséges, kimenetele kétséges, vagy ő mérlegeli az általam elmondottakat, és kiszab egy minimális bírságot, aztán el is felejthetem az ügyet, mert ez csak helyi, kerületi ügy. Az utóbbit választottam.
2009 januárban jött is egy levél, 10 ezer forint pénzbüntetés (230 forintos valójában el nem lopott kábelcsatlakozóért), egy sárgás karton, úgy emlékszem arra kellett ragasztani 10 ezer értékben okmánybélyeget, és a postán feladni, és egy indoklás, miszerint az én estleges tévedésemet, hogy nem mutattam be a bejáratnál az árut, nem tudja bizonyítékként elfogadni a hivatal, így lopásnak tekinti. Befizettem, és abban a hitben éltem mostanáig, hogy valóban semmi nyoma, következménye nincs az esetnek.
Azonban mostanában olvastam bizonyos bűnügyi nyilvántartásokról, mint szabálysértési, folyamatban lévő ügyek, stb. És hogy ezekben 5-8-15-végtelen évig szerepel az ember.
Mi az igazság? Azt tudom, hogy erkölcsim tiszta, rendben van. De emellett szerepelek én (még/most) bármilyen nyilvántartásban (bűnügyi, szabálysértési, hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartása, stb.)? Hivatalosan megtudhatom ezt valahogy? Hátrányos jogkövetkezmények alatt álló… Mik a hátrányos jogkövetkezmények?
Leginkább azért érdekel, mert lehetőségem lett bekerülni a Honvédség állományába tiszthelyettesként, és gondolom a Katonai Biztonsági Szolgálat mindennek utánanéz, előttük minden nyilvántartás nyitva áll. Találhat valamit ezzel kapcsolatban (még vagy egyáltalán), vagy valóban csak „helyi ügy” volt?
Természetesen sem előtte, sem azóta semmilyen szabálysértésem, egyéb ügyem nem volt.
Előre is köszönöm a választ!

Konenn # 2013.02.11. 17:53

Jó napot!

2009 május 6.án jogerős ítéletett kaptam, lopás miatt 2 év felfüggesztettet.
A 2 év letelte után( 2011-ben) a rendőrségen azt mondták hogy amikor jogerős lett az ítélet onanntól számolva 8 év múlva kaphatom vissza a Vagyonőri igazolványomat, a jogszabályok azóta nem változtak? Tényleg csak 8év múlva kaphatom vissza?
Előre is köszönöm a választ!

Sherlock # 2013.02.11. 18:28

Nekem most nincs kedvem megnézni, de ha 4 év múlva megkérdezed (vagy visszaolvasol itt), akkor lecsekkolom. Addig még biztosan nem telik le. Nem rémlik amúgy hogy változott volna.

Gabicsek # 2013.02.11. 19:23

"c) szándékos bűncselekmény miatt végrehajtásában felfüggesztett

ca) szabadságvesztést szabtak ki, a mentesítés beálltától számított nyolc évig"

Gabicsek # 2013.02.11. 19:24

A mentesítés beálltától 8 év.

Testőr # 2013.02.13. 11:09

Üdvözletem!
Érdeklödnék.egy 2000 ben elkövetett büncselekményér 2005 ben kaptam 2 év 8 hó letöltendő szabadságvesztést amit 2010 ben keztem meg letölteni már 2 éve kintvagyok de van még egy év közügyektöl eltiltásom a kérdésem az lenne mikor kezthetem meg újra a vagyonöri szakmám folytatását vagy egyáltalán folytathatom-e a szakmát valamikor? hivatalossan a agyonőrimet nem vonták be de a régi fajtám van nem hisszem, hogy kicserélnék szó nélkül kérem ebben tájékoztassanak mik a lehetőségeim.

Köszönöm

Véleményem # 2013.02.13. 19:48

Szerintem ezt a szakmát elfelejtheted. Előfeltétele a tiszta erkölcsi és a büntetlen elő élet...

timo07 # 2013.02.26. 21:09

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy nekem tavaly (2012) júliusban hozott ítéletem 2013. januári jogerőre emelkedéssel ami szerint 2 év letöltendő 2.5 évre felfüggesztve mely időpontban kérhető az erkölcsi bizonyítványból való törlése. Az új munkahelyem ragaszkodnak ennek tisztaságához. Illetve milyen lehetőségek vannak, kérelmek amikkel esetleg elérhetőek ezek?
Köszönettel!
R

Agent Cooper # 2013.02.27. 09:37

Kedves timo07!

Jelenleg kizárólag kegyelmi mentesítésre van lehetősége, ez iránt a kegyelmi jogkör gyakorlójához kell kérelmet előterjesztenie. 2014. áprilisában lesz lehetősége bírósági mentesítést kérnie, de törvényes mentesítésre más hiányában 2015. júniusában mindenképpen sor kerül.
Amennyiben mentesítik a büntetett előélet hátránya alól, úgy büntetlen előéletű személynek számít, és kaphat erkölcsi bizonyítványt. Azonban bizonyos munkaköröket ezután sem tölthet be még hosszú ideig (pl.: vagyonőr nem lehet), mert továbbra is hátrányos jogkövetkezmények alatt áll (a bűnügyi nyilvántartásban továbbra is szerepel az előélete).

Üdv: A. Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

kerdezo30 # 2013.02.27. 16:05

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy egy jogerőre emelkedett felfüggesztett szabadságvesztés a jogerőre emelkedéstől számítva hány napon, mennyi idő múlva kerül bele az erkölcsibe?
Gondolom ha pl ma jogerőre emelkedik, holnap még nem lesz benne?

Egy másik kérdés. Amennyiben én fellebbezek egy ítélet ellen és másodfokú tárgyalást kérek, kb mennyi idő múlva lesz az megtartva?

Köszönöm, mindenkinek további szép estét!

tibi1 # 2013.03.05. 12:33

Sziasztok.
Ha valaki 2005-ben szabadult, akkor most még fel van tüntetve a speciális erkölcsi bizonyítványban?
Vagy már tiszta?
Ha valaki tud rá választ megköszönném!!
ZITA

monalisa1 # 2013.03.05. 15:15

kérdező30

Gondolom adminisztratíve van egy kis átfutási idő mire az itélet rákerül a piruszodra., ha eddig nem volt mostantól van.

A másodfokú tárgyalás idejéről tájékoztat majd a bíróság, 3-12 hónap is eltelhet mire egy ügyet tárgyalni tudnak.

tibi1

Az itéletben megszabott idő letelte + 3 év, általánosságban ez. Egész valószínű hogy kapsz már erkölcsi bizonyítványt, de priuszod lett és azon meg is marad.

----
  • laikus hozzászóló
Agent Cooper # 2013.03.05. 16:11

Kedves tibi1, aki ZITA!

Ha kevesebb büntetést kapott, mint 5 év szabadságvesztés, akkor tiszta.

Üdv: A. Cooper

zsopapesz # 2013.03.06. 16:19

Üdvözlöm,
szeretnék bírói mentesítést kérni a büntetlen előélet hátrányai alól... idén augusztusban egyébként is lejárna, de állás vállaláshoz nagy szükségem lenne az erkölcsire. A kérdésem az lenne, hogy a mentesítés kérelmének mi a menete, formaisága, illetéke, illetve, hogy melyik bíróságnak kell címezni?
Válaszát előre is köszönöm!

uuuoooáááeeee # 2013.03.12. 11:33

Jó napot! Csendháborítás szabálysértés miatt 20ezer forint pénzbírságot kaptam. Kaphatok ezután én erkölcsi bizonyítványt? Válaszát előre is köszönöm :)

Agent Cooper # 2013.03.15. 00:52

uuuoooáááeeee: Igen.

zsopapesz: kérelem az elsőfokon eljárt bírósághoz, illeték 5000 Ft

kínos_kérdés # 2013.03.18. 05:04

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy közalkalmazotti jogviszony létesítéséhez minden munkakörben, és esetben szükség van az erkölcsire?

A történetem, hogy 2012 januárjában 2 év felfüggesztettre ítélt a bíróság. Sikerült utánanéznem, hogy emiatt az erkölcsim nem lenne tiszta, és az alapján amit eddig találtam, mentesítésre sem vagyok jogosult.

Mivel egy kisvárosban élek, ahol mindenki ismer mindenkit, főleg a közalkalmazottak egymást, roppant kínos lenne, ha felvennének és kérnék az erkölcsit. Abban az esetben utólag fel kellene mondanom.

Szerintetek lenne esélyem egy ilyen munkakör betöltésére, vagy meg kell várjam a felfüggesztés lejártának a napját?

Véleményem # 2013.03.18. 11:03

Ezt talán a jövőbeli munkahelyeden kérdezd meg. Az ottani főnököt vagy munkáltatót hogy mennyire akadály ez...
Ha tiszta erkölcsihez kötik, hogy felvegyenek a munkára akkor úgyse vesznek fel...

wers # 2013.03.18. 11:16

Abban az esetben utólag fel kellene mondanom
Abban az esetben nem lesz rá szükséged, meg sem kötik a munkáltatói szerződést. Rutinosabb pályáztatók már a felvételi elbeszélgetésre, vagy a pályázathoz kérik az erkölcsit.

bhoney # 2013.03.27. 14:00

Üdv!
A kérdésem a következő lenne:
Folyamatban lévő ügy (csoportos garázdaság) esetén kiadják-e az erkölcsi bizonyítványt, illetve fog-e benne szerepelni ez az ügy bármilyen formában? Tárgyalás, ítélet még nem volt, szembesítés most lesz.
Előre is köszönöm!

Lali111 # 2013.03.28. 11:49

Tisztelt Jogi Fórum!
2002 októbertől 2006 júliusáig börtönben ültem. 5 évet kaptam de kedvezménnyel 3 év 9 hónapot kelet leülnöm. Kaphatok én valaha sima erkölcsi bizonyítványt? Van ennek elévülési ideje?
Valahol azt olvastam hogy a büntetés ami nálam ugye 5 év és kedvezmény nélkül 2007 októberben szabadultam volna onnan számítva 5 év múltán lehet kérelmezni attól a bíróságtól ahol elítéltek a mentesítést. Illetve hogy 10 év múltán meg automatikusan tiszta lesz. Remélem érthetően írtam :)

kerdezo30 # 2013.03.29. 12:48

Köszönöm Monalisa.

Fellebbeztem időben (ítélet után 2 nappal) írásban.
Tértivevény, ahogy kell...
Viszont mire átvették, eltelt kb 5 nap...
Megkérdeztem, a feladási idő számít, nem az, mikor veszik át.

A kérdés az lenne, hogy ez esetben belekerülhetett véletlenül az erkölcsimbe valami? Eddig semmi nem volt benne, első fok ellen ahogy írtam, fellebbeztem.

monalisa1 # 2013.03.29. 13:29

bhoney
Amíg nincs jogerős ítélet büntetlen előéletű vagy.

Lali111
Jól tudod.

kerdezo30
Az hogy 5 napig tartott míg beérkezett a fellebbezés neked nem róhatják fel.

---
  • laikus hozzászóló
Szentes # 2013.04.03. 22:52

Tisztelt jogi fórum!

Segítségüket szeretném kérni a következőkkel kapcsolatban.
Tudomásomra jutott,hogy 2013,jan.01-től módosult az erkölcsi bizonyítvány tartalma (is).
Én sajnos 12 éve elkövettem egy nagy butaságot,mert anyagi padlon voltam.
(19 000 ft értékben bolti lopás..amit máig szégyenlek..
Akkor a bíróság próbaidőre bocsátott.
Azóta már több mint 5 éve ugyan az a munkahelyem.
2 éve bekérték az erkölcsi bizonyítványt,ami tiszta volt,mivel a próbára bocsátás is lejárt már.
Most a munkáltatóm ismét erkölcsi bizonyítványt kér és félek,hogy a megváltozott részletesebb tartalom miatt szerepelni fog a régi baklövésem és elveszíthetem munkám.
Vagy netán teljesen tiszta vagyok azóta?
Mennyire befolyásolja a speciális feltételeknek való megfelelés?..Pénzel való munka?..
Kérem segítségüket!

Köszönettel: Szentes

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 07:57

Ok nélkül félsz.