Jaa, a mentesítésnek utánanézek, köszi lv!!!
Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány
Köszönöm a segítségeteket, természetesen teljesen érthető volt a válasz. További szép napot, Üdv.
Köszönöm a tanácsot, ez felvillanyozta a napomat! :-))
Dr. Lakatos Viktor ügyvéd
imike36: De. A nyomozó hatóság, ügyészség, bíróság akkor is látni fogja, ha újabb büntetőeljárás indul.
Üdövözlettel,
LV
Kedves Fórumozók.
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Szeretnék elvégezni egy Biztonsági őr tanfolyamot ,de kell hozzá fedhetetlenségi bizonyitvány.Pár éve(2006) már próbáltam ugyan ezt a tanfolyamot de 2004.01.30.-án kaptam egy Megrovást.
2006-ban ezért nem tudtam elvégezni a tanfolyamot ,de a fedhetetlenségin rajta van a Megrovás alatt ,hogy selejtezés 2007.01.30.
Mivel még fiatal korú voltam amikor elkövettem ezért 1 évig pártfogóhoz kellett járnom, 2007.03.21-2008.03.21 között.
A kérdésem az lenne hogy ez a megrovás törlödik e valamikor a fedhetetlenségimből ,vagy semmisnek számit e.
És ha igen akkor mikor.
Előre is nagyon szépen köszönöm.
Freebird.
Kedves Mororito!
A felfüggesztés próbaideje leteltével tekinthető büntetlen előéletűnek, ettől az időponttól Ön "tiszta" erkölcsi bizonyítványt kap.
Katonák:
A Hszt. 41.§ (2) bekezdése értelmében nem létesíthető szolgálati viszony azzal,
- aki büntetett előéletű,
- aki büntetlen előéletű, de bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen egy évet meghaladó tartamú, végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alóli mentesülésétől számított három évig, ...
Tehát Ön a felfüggesztés próbaideje alatt büntetett előéletű, szolgálati jogviszony Önnel nem létesíthető. Ezt követően azonban igen.
Rendőrök, tűzoltók:
Hszt. 37/A. § (1) bekezdése szerint nem létesíthető szolgálati viszony azzal aki büntetett előéletű, vagy pedig büntetlen előéletű, de de a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt büntetőjogi felelősségét jogerős ítéletben megállapította szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, végrehajtásában felfüggesztett vagy részben felfüggesztett szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított nyolc évig.
Ez bonyolultan hangozhat, a törvény szerkesztése nem biztos, hogy a laikust elsőre eligazítja. A lényeg:
Amíg a felfüggesztés próbaideje nem telik le, nem lehet Önnel jogviszonyt létesíteni. Ezt követően is csak akkor, ha az ún. "mentesítés" (tehát amikortól Ön büntetlen és "tiszta" erkölcsi bizonyítványt kaphat) időpontjától nyolc év eltelt.
Ha tehát 2006-ban mentesült, 2014-ben lehet tűzoltó.
Még egy kiegészítés: Részesült Ön ún. "előzetes mentesítésben?" Nem gondolnám, mert a kábítószerrel visszaélés nem az a kategória általában, de ha mégis, Ön attól a naptól tekintendő büntetlennek, nem pedig a felfüggesztés próbaidejének leteltétől.
Remélem érthető, amit írtam és tudtam segíteni.
Üdvözlettel,
LV
Ha jól számolom, idén mentesülsz (a hónap, napot nem tudom, melyik hónapban és napon járt le 2006-ban a felfüggesztetted).
Nem vagyok szakértő, de:
Btk.
A törvényi mentesítés
102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés
- szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével;
Tehát: Tiszta erkölcsit kaphatsz, viszont: elképzelhető, hogy megnézik a bűntettesek nyilvántartását és ha ott szerepelsz, nem fognak felvenni.
Tisztelt szakértő.
2002-ben kábítószerrel visszaélés büntette miatt, 2 év letöltendő büntetést kaptam, 4 évre felfüggesztve, ill. 4-5 hónapot előzetesben is voltam. A kérdésem az lenne, hogy az erkölcsiben szerepel-e valami, ezzel az üggyel kapcsolatban, és tűzoltósághoz, katasztrófavédelemhez vagy katonasághoz felvehetnek-e?
Köszönettel: M
Csak megjegyzés: A helyi bíróság épületében voltam érdeklődni ue-t, úgy elküldtek a "kapunál", mintha halovány fogalmuk sem lenne, hol adnak erről felvilágosítást!! Köszönöm
Guba! Az igen választ nekem szántad?
Kössz.
latakacs!
Ha valaki ellen büntetőeljárás folyik, nem a bűntettesek nyilvántartásában szerepel. Erkölcsi bizonyítvány kérésnél pedig nincs olyan rublika, hogy szerepel-e a büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásában. Magyarul: Ha valaki ellen büntetőeljárás folyik (akár előzetesben is volt), de még nem szűnt meg ellene bármilyen módon az eljárás, tiszta erkölcsit fog kapni. Erről korábban már más topicban voltak nagy nézeteltéréseink, és ez lett a végén kiderítve. (én személy szerint ezzel nem értek egyet, mert a munkáltatót marhára át lehet ezzel verni, akár folyhat ellenem emberölés miatt is eljárás, ha még nem mondtak ki bűnösnek és nincs jogerős ítélet, simán megkapnám az erkölcsit)
2009. évi XLVII. törvény
a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáról
74. § (1) Valamely eljárásban, valamint jogviszony létesítéséhez, fenntartásához szükséges vagy egyéb, törvényben előírt feltételeknek való megfelelés igazolására - az igazolás alanyának kérelmére - a bűnügyi nyilvántartó szerv hatósági erkölcsi bizonyítványt állít ki. A hatósági erkölcsi bizonyítvány érvényességi ideje a kiállításától számított kilencven nap.
(2) A hatósági erkölcsi bizonyítvány a kérelemnek megfelelően a 72. § (2) bekezdés a), b), c) vagy d) pontjában meghatározott adatokat tartalmazhatja.
72. §
(2) Az adattovábbítási kérelemnek tartalmaznia kell azt, hogy a kérelmező a következők közül mely tény igazolására kéri a bűnügyi nyilvántartási rendszerben tárolt adatainak továbbítását:
- a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel, valamint - ha a kérelem erre is kiterjed - nem áll közügyektől, meghatározott foglalkozástól, járművezetéstől eltiltás vagy intézkedés hatálya alatt,
- a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel, valamint - ha a kérelem erre is kiterjed - a közügyektől, meghatározott foglalkozástól, járművezetéstől eltiltás vagy intézkedés hatálya alatt áll,
- büntetett előéletű, és - ha a kérelem erre is kiterjed - nem áll közügyektől, valamely meghatározott foglalkozástól, járművezetéstől eltiltás vagy intézkedés hatálya alatt,
- büntetett előéletű, és - ha a kérelem erre is kiterjed - közügyektől, meghatározott foglalkozástól vagy járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll,
Tehát: az e.) pontot nem, ami így szól:
- büntetőeljárás hatálya alatt áll vagy büntetőeljárás hatálya alatt nem áll.
imike36!
Ha gondolod, megpróbálok utána nézni, hogy pontosan mi szabályozza, melyik bűncselekmény esetén hány éven keresztül kell a levéltárban őrizni. Ezt azok tudják megmondani, akik iktatóban dolgoznak, mert különböző kódok vannak az őrzési időre.
Tisztelt Fórumozók!
Ahhoz, hogy felvegyek valakit dolgozni a cégemhez, a belső szabályzatunk erkölcsi bizonyítványt kér, melyben elég ha a "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel" megfogalmazás szerepel, másra nem vagyunk kíváncsiak. Az illető személyt tavaly év derekán meggyanúsították, előzetesben is volt, majd miután kiderült ártatlansága, kiengedték. Nem az illető személy hibája, hanem a további, az üggyel kapcsolatos vizsgálódás miatt az ügy azóta sem záródott le.
2011.02.04-én az illető személy beadta az erkölcsi bizonyítvány iránti kérelmet, de még nem történt semmi. Ügyvéd barátaim szerint, mivel az ügyben bírósági elmarasztalás nem történt, - és remélhetőleg nem is fog,- megkapja a személy a kért erkölcsit.
Lehet, hogy mégsem? Miért húzódhat az erkölcsi kiadása? Mi van akkor, ha valaki szerepel a nyilvántartásban, akkor ő kap erről valamilyen értesítést, vagy az erkölcsi bizonyítványában a nem szerepel helyett a szerepel lesz látható?
Várom a válaszokat!
Köszönettel
Ez a te esetedben azt jelenti, hogy a jogerőre emelkedéstől számított 5 év elteltével töröltek a nyilvántartásból is.
16. § (1) A bűntettesek nyilvántartásába felvett adatokat - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel -
- a szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés (a továbbiakban: mentesítés) beálltától számított tizenöt évig,
- a szándékos bűncselekmény miatt közérdekű munkára, illetőleg pénzbüntetésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,
- a gondatlan bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,
- a gondatlan bűncselekmény miatt közérdekű munkára, pénzbüntetésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított három évig,
- fiatalkorúak esetén legfeljebb 30. életévük betöltéséig, feltéve, hogy eddig az időpontig mentesültek,
- a főbüntetés helyett mellékbüntetésre ítéltek esetén a büntetés végrehajtásának befejezésétől számított öt évig,
- a megrovásban részesítettek, illetve azok esetén, akiknek terhére az egyes különleges eljárások között meghatározott elkobzásra irányuló eljárás során elkobzást alkalmaztak, a határozat jogerőre emelkedésétől számított három évig,
- a próbára bocsátottak esetén a próbaidő, illetőleg meghosszabbítása esetén a meghosszabbított próbaidő elteltétől számított három évig,
- az eljárási kegyelemben részesítettek esetén a határozat keltétől számított három évig,
- azok esetén, akikkel szemben az ügyész a vádemelést elhalasztotta, a vádemelés elhalasztása tartamának elteltétől számított három évig,
- javítóintézeti nevelés esetén az intézkedés végrehajtásának befejezésétől számított három évig,
- azok esetén, akikkel szemben az eljárás megszüntetése mellett elkobzást, illetőleg vagyonelkobzást rendeltek el, továbbá akikkel szemben a vád alól felmentés mellett kényszergyógykezelést, elkobzást, illetőleg vagyonelkobzást rendeltek el, a megszüntető végzés, illetve a felmentő ítélet jogerőre emelkedésétől számított három évig
kell kezelni.
(2) Annak a személynek az adatai, aki többszörösen van nyilvántartva, akkor törölhetők, ha minden adatra vonatkozóan eltelt az (1) bekezdés szerinti nyilvántartási idő.
Kedves imike68!
Sajnos Ön téved, a bűnügyi nyilvántartásban szerepel és onnan soha nem fog kikerülni. Ez nem érinti azt a körülményt, hogy köznyelven szólva "tiszta erkölcsi bizonyítványt" kap, tehát egy állásért ugyanolyan feltételekkel tud versenyezni, mint az, akit soha nem ítéltek el.
Két külön dologról van tehát szó. Ön nem tartozik számot adni erről az elítéléséről a munkáltatójának, sem másnak. Viszont egy esetleges újabb büntetőeljárás során a nyomozó hatóság, az ügyész, a bíróság ezen elítélést látni fogják a nyilvántartásban és Ön bűnismétlőnek tekintendő.
A selejtezés nem a fentiekkel függ össze, az lehet akár 5 év elteltével is. Amint rátaláltam, hogy esetében ez mennyi, megírom.
LV
Bűncselekményenként van előírva a selejtezés ideje. 5 év után biztos, hogy nem selejtezik, esetedben vagy 20-25 év, ha jól rémlik, sok, az biztos.
Igen.
Sziasztok!barátnőmnek szeretnék segíteni.Postai kézbesítőként alkalmi munkát vállalna.Csak 1984-ben volt másfél év letöltendő börtönbüntetése.Megszülte gyermekét,aki elhalálozott.Erkölcsi bizonyítványt kér a posta.Kérdésem lenne,hogy ez elévült e már?-és megkaphatja e az erkölcsit? Köszönöm a választ.
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy kaphatok-e hatósági bizonyítványt (nem az erkölcsi), úgy hogy 1 év 2 hónap fogház letöltendő börtönbüntetést kaptam, mint fiatalkorú és ebből 8 hónapot töltöttem Tökölön a fiatalkorúak börtönében előzetesben és végül is utána született meg az 1 év 2 hónap ítélet, amit utána kedvezményesen elengedtek jó magaviseletért. Utána hogy 8 hónap után szabadultam 1 évig jártam pártfogóhoz. Most tűzoltó szeretnék lenni és ahhoz hatósági bizonyítvány kell, de nem tudom hogy kaphatok-e??? Fontos lenne a pontos hozzá értő válasz, mert tűzoltó szeretnék lenni és érdekelne, hogy egy fiatalkori botlás miatt eltekinthetek ettől vagy sem. Ami még fontos lehet, hogy 2008 végén jöttem ki az előzetesből. Nagyon köszönöm a válaszokat előre is!
Tisztelt fórmuzok!
Erkölcsivel Kapcsolatban szeretnék érdeklödni.
2007 ben biroság csalás büntette miat 90000ft pénz büntettés szabot rám.:(Akkori helyzetemben nehezzen de kifizettem igaz a UTOLSÓ RÉSZLET ÉPPEN HOGY BE LETT FIZETVE FELSZÓLITÁSKOR!most 2010 ben volt egy balesetem és a rendörörsön mikor kihalgatak akkor kérdezték hogy voltam e börtönben .én mondtam nem,és mégegyszer rá kérdeztek hogy bizos e mert ö azt látják hogy nem lett be fizzetve és ezért börtön.
pedig nem volt!
de nem is ez a lényeg !sajna decembertöl nincs munkahelyem és biztosági tanfolyamot szeretnék elvégezni de ahhoz kell tiszta erkölcsi?.én kaphatok e ?erkölcsit ehhez a tanfolyamhoz ami kell hozzá!meg ahogy olvastam itt a fórumot van pár kérdéz mikor be adom a erkölcsi kérelmet az ugyan kell nekem ki tölteni a én esetemben!!
Elöre is köszönöm a válaszokat!!
Egy állást szeretnék megpályázni. A kérdésem az lenne, hogy az erkölcsi bizonyítvány fénymásolható e, vagy az eredetit kell elküldeni? És ha több helyre szeretném benyújtani a pályázatot akkor mindig ki kell kérnem az erkölcsit? ( tudom hogy 90 napig érvényes )
Köszönöm! Hencsillag
Btk.
A törvényi mentesítés
102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés
- gondatlan vétség miatt kiszabott szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltésének, illetőleg végrehajthatósága megszűnésének napján;
Tisztelt Fórum!
Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt 1,5 év letöltendő fogházbüntetést kaptam. Az ítélet 2008.12.04.-én született, 2009.03.04.-én kezdtem meg, kedvezménnyel 2009.12.04.-én szabadultam, a tényleges büntetés pedig 2010.09.03.-ig tartott volna.
Kérdésem hogy mikor kaphatok tiszta erkölcsi bizonyítványt, melyik rubrikákat x-eljem, mit fogadnak el a munkáltatók?
Nagyon megnehezíti az álláskeresést, hogy sem jogosítványom, sem erkölcsim nincs, pedig nem vagyok bűnöző, nyelvvizsgákkal, diplomával rendelkezem.
Köszönettel: Hencsillag
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02