Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

anonimtom # 2011.04.11. 17:08

Sziasztok érdeklődni szeretnék ! Elterelésre jártam csekély kábítószerrel való visszaélés miatt , rá egy kis időre szabálysértést követtem el.Ettől függetlenül kaphatok erkölcsi bizonyítványt ?

Előrre is köszönöm !

it_hun # 2011.04.11. 11:46

Láttam egy nagyon korrekt választ Gabesztől, hogy akit elitéltek lehet e vagyonőr.

Nekem az a kérdésem, hogy aki NEM LETÖLTENDŐ HANEM FEL FÜGGESZTETT BÖRTÖNBÜNTETÉST KAPOTT 2006 ban, 1 évet 3 évre fel függesztve - az lehet e vagyonőr? Köszönöm

Csontos3629 # 2011.04.10. 07:31

Üdvözletem!
Remélem tud valaki segíteni, nagyon fontos lenne!!
2007 augusztusában elkövettem egy súlyos testi sértést,2008 május 28.-án jogerőre emelkedett, a határozatban 10 hónap letöltendő 2 évre felfüggesztve szerepelt.Most lehetőségem lenne mentő ápolónak menni, érdekelne hogy az én esetemben kapnék-e most tiszta erkölcsit és elkezdhetném-e a tanfolyamot???
Segítségüket előre is köszönöm!!!

végrehajtó1 # 2011.04.08. 13:40

legalább 2 hszel olvass vissza...le van írva.

LancerAti # 2011.04.08. 12:45

Üdv Mindenkinek!

Kb 4-5 éve kaptam 1 év felfüggesztettet. Azóta nem volt semmi ilyen dolog! Azt szeretném kérdezni, hogy ez bekerült-e az erkölcsi bizonyítványba? Ha bekerült, akkor esetleg azóta elévült e már? Előre is köszönöm!

Dodi69 # 2011.04.06. 04:45

És elvileg tisztán?

Gabicsek # 2011.04.05. 16:05

Btk.
A törvényi mentesítés
102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés315

1. közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás és kiutasítás, esetén - foglalkozástól eltiltás vagy járművezetéstől eltiltás esetén a foglalkozás vagy a járművezetés gyakorlásának joga kivételével - az ítélet jogerőre emelkedésének napján;
  2. felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján;

Elvileg megkapod az erkölcsit.

Dodi69 # 2011.04.05. 04:49

Üdvözletem!
2005 ben elítéltek Adócsalás, és okirat hamisítás vétsége miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre 3 évre felfüggesztve.
Most a munkám miatt kellene az erkölcsi bizonyítvány. Szeretném megkérdezni, hogy ha megkérem az tisztán jön meg, vagy benne szerepel a büntetésem. Illetve meddig lesz benne,vagy mikor kapom meg tisztán az erkölcsit?
Előre is köszönöm válaszát!

Gabicsek # 2011.03.22. 22:04

A vagyonőri tanfolyamhoz nem kell erkölcsi, azt elvégezheti, de utána még azért cca még 12 évig nem dolgozhat vagyonőrként, mert nem fogják kiadni a vagyonőri igazolványt.

Ugyanis:

2005. évi CXXXIII. törvény
a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól
6. §
(3) Személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységet nem végezhet:12

1. aki büntetett előéletű,
  2. akit a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) szerinti vagyon elleni szándékos bűncselekmény - felsorolják, a lopás is benne van - elítéltek, és a (4) bekezdésben meghatározott időtartam még nem telt el;

(4) Személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységet nem végezhet, akivel szemben a (3) bekezdés b) pontjában meghatározott
a) szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztést szabtak ki,
aa) öt évet el nem érő szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított tíz évig

Btk. pedig ezt mondja a mentesítésről:

A törvényi mentesítés
102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

1. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő három év elteltével

Van azért ebben némi igazság, akit lopás miatt elítéltek, elég abszurd lenne, ha vagyonőrnek állna, miután kijött a börtönből.

kolett83 # 2011.03.22. 20:34

Tisztelt Fórumozók!

A páromat 2009. május 31-én bocsátották szabad lábra. Lopás bűntettéért volt bent 10 hónapot. Az lenne a kérdésem, hogy biztonsági őri tanfolyamot szeretne elvégezni, és mivel büntetett előéletű, egyáltalán megcsinálhatja-e ezt a tanfolyamot.
A másik kérdésem az lenne, hogy mi a leghamarabbi időpont, amikor az erkölcsi bizonyítványt kézhez kaphatja?
Segítségüket előre is köszönöm!
kolett83

Sherlock # 2011.03.17. 22:10

Ha eltelt a törvényi mentesítés fele, akkor bírósághoz, ellenkező esetben a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz.

vyvyke:

az első kérdésre a választ ők tudják. Az erkölcsiben a szabálysértések nincsenek benne.

Éva59 # 2011.03.16. 14:20

Tisztelt Fórum!

Egy közeli ismerősöm büntetett előélet alóli felmentést szeretne kérni. Hová forduljon?

vykyke # 2011.03.08. 16:29

Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy nekem 2003-ban volt egy kis értékű lopás miatt szabálysértésem, mely miatt figyelmeztettek. A jelenlegi párom viszont olyan helyre menne dolgozni, hogy a környezetében mindenkinek megnézik, hogy volt e már büntetve, stb. Elutasíthatják azért mert nekem volt egy ilyen hülyeségem? Erkölcsi bizonyítványban szerepeltetik e az elévült szabálysértéseket?
Előre is köszönettel: Vykyke

attlasz # 2011.03.06. 14:01

ja,és azt elfelejtettem mondani,hogy az erkölcsm tiszta,de a hatósági bizonyitványomban benne van a próbára bocsátás. szóval ezt lehet e kérvényezni,hogy hamarabb lejárjon

attlasz # 2011.03.06. 13:53

sziasztok!!
az lenne a kéedésem,hogy kaptam 1 év próbárabocsátást ami a hszt szerint 3 éven belül élévül szeretnék jelentkezni a rendészetire,de 2012ben fogok mentesülni szóval kérdésem az,hogy a próba idö fele már letelt és az eljáró biróságtól lehet e kérvényezni,hogy hamarabb lejárjonó,vagy valahonnan más honnan?

köszönöm.

cukri # 2011.03.06. 13:41

Elnézést.

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni hogy 2010. július 19-én hoztak végzést lopás bűntette miatt,én harmadrendű vádlott vagyok,pénzbűntetést kaptam aminek az utolsó részletét most ápril.isban fizetem ki.Ezelőtt soha nem tettem ilyet távol állt tőlem.
Nagyon megbántam a dolgot, egy rossz társaságba keveredtem.
Azóta normálisan élek munkát is találtam most,
Ez hogyan fog szerepelni a bizonyítványban? Ez miatt nem is fognak felvenni?
Nagyon aggódom ezért. Fontos számomra,minden nap ezen stresszelek..

Válaszaitokat előre is köszönöm.

cukri # 2011.03.06. 13:27

hghj

lakatosviktor # 2011.03.06. 10:08

Az fog benne szerepelni, hogy "büntetőeljárás hatálya alatt áll".

Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

sarah01 # 2011.03.06. 09:14

Kedves Fórumozók!

Csalás vádjaként folyik ellenem büntető eljárás, már több mint 3 éve. De ugye valahogy meg kell élni valamiből, így hát csak olyan munkákat vállaltam eddig, ahol nem kértek erkölcsit. Most viszont egy komolyabb céghez felvettek( csak azért jelentkeztem mert nem volt elvárás az erkölcsi bizonyítvány).
De telefonon értesítettek, hogy készen vannak a papírok, mehetek dolgozni, de ne felejtsem az erkölcsi bizonyítványomat elhozni!!!! Itt megállt bennem az élet!
Szerintetek mennyi az esélye annak, hogy tiszta erkölcsit kapjak?
Olvastam más fórumokon, hogy ilyenkor az áll benne, hogy "Büntetőeljárás alatt áll", ez igaz?
Gondolom ez kizáró ok!
Nagyon kétségbe vagyok esve! Az előző munkahelyemen már felmondtam, és azt hittem minden jobbra fordul az új helyen!

Hozzászólásotokat előre is köszönöm!

Sotetmult # 2011.03.03. 20:24

Guba! Koszonom valaszod meg egyszer.

guba # 2011.03.03. 19:46

En ugy ertelmeztem, hogy 2011 februar 1-tol kaphatok tiszta erkolcsit es ezutan meg 15 evet kell varnom, hogy az aktamat hatrebb toljak a belugyminiszte­riumnal. Igy van?

Igen.

Sotetmult # 2011.03.03. 19:27

Koszonom a valaszokat es a segitseget. A mentesites fogalmaval nem vagyok teljesen tisztaban. En ugy ertelmeztem, hogy 2011 februar 1-tol kaphatok tiszta erkolcsit es ezutan meg 15 evet kell varnom, hogy az aktamat hatrebb toljak a belugyminiszteriumnal. Igy van?
Az a furcsa az egeszben, hogy jelenleg is katona vagyok, es itt senkinek semmi eloitelete nincsen velem szemben. Rendesen el tudom latni a feladatomat, semmiben nem korlatoznak. Ha szeretnek Franciaorszagban, vagy akar Angliaban biztonsagi or, vagy testor tanfolyamot elvegezni es munkat vallalni, nem kell mast tennem, erkolcsi bizonyitvanyom lefordittatni a nagykovetseggel es, ha tiszta, elkezdthetem a karrieremet.
Sajnos elkovettem fiatal felnottkent hibakat, amik ezek szerint Magyarorszagon jovatehetetlenek. Azt a tanulsagot azonban le tudom vonni az egeszbol es javasolni is tudom a velem hasonlo cipoben jaroknak: fel a fejjel, nyelvtanulas es irany kulfold!

guba # 2011.03.03. 18:33

2026 januártól lehetsz biztonsági őr.

onom # 2011.03.03. 17:28

Még elég sokára fog selejteződni az anyag, esélytelen, hogy vagyonőr legyen mostanában.A tanfolyamot elvégezhetné, ha akarná, de az engedélyt nem kapja majd meg.Talán előzetes mentesítést kérhet a bíróságtól és akkor rövidül az idő, nem sokkal azonban, de talán érdemes egy próbát megér.

Sotetmult # 2011.03.01. 19:46

Tisztelt Hozzaertok!
Eloszor is bocsanat az ekezetek miatt, de Franciaorszagbol irok. A tortenetem roviden: jarmu onkenyes elvetele miatt kaptam 1 ev 4 honapot, 2001 februar 9-tol 2002 februar 9-ig voltam bent, 4 honap kedvezmennyel szabadultam. Kozben feny derult meg egy dologra (rablas), amiert 3 ev 6 honapot kaptam. 2005 marcius 16-an szabadultam kedvezmennyel es a felteteles 2006 januar 31-en jart le.
Olyan kerdesem lenne, ha haza megyek Magyarorszagra es megkerem az erkolcsit, lesz e valami arrol benne, hogy voltam buntetve?
Van e arra eselyem, hogy magyarorszagi cegen keresztul elvegezzek biztonsagi or, vagy testor tanfolyamot es megkapjam a munkavallalashoz szukseges papirokat? Ha igen, mennyi idonek kell eltelnie?
Koszonettel!